Кома – животът продължава

Когато близките чуят диагноза кома, будна, повърхностна или дълбока, сърцето им замира. Техни роднини са на границата на живота и смъртта.

И тънката нишка, която задържа близкия човек на този свят, може всеки момент да се скъса. Съгласно медицинската литература комата е безсъзнателно състояние, обусловено от нарушени мозъчни функции.

Такова състояние се различава от клиничната смърт. При комата човек е лишен от съзнание, но жизнените процеси не се прекратяват. Докато при клиничната смърт липсват видими признаци на живот.

Няма да се спираме на статистика за хората в кома, била тя хронична или будна. Не можем да твърдим, че има точни данни за техния брой и тяхното състояние.

През последните месеци и години българските медии непрекъснато коментират подобни случаи.

Ние не възнамеряваме да анализираме и критикуваме политиката на Министерството на здравеопазването и цялата ни здравна система по отношение на такива болни.

Ще акцентираме на надеждата, че дори и безнадеждно болните могат в един момент да се върнат към живот.

Да се върнат към пълноценен живот.

Така ще помогнем на нашите читатели да повярват, че наистина безнадеждно болни няма. И не защото сме решили да се правим на оптимисти, а защото в световната медицинска практика има доста факти, доказващи това.

ЕМОЦИОНАЛЕН ИЗБЛИК МОЖЕ ДА СЪБУДИ ЧОВЕК ОТ ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН КОМАТОЗЕН СЪН

„Той изведнъж отбори очи и започна да гледа филма” – не спира да разказва на своите приятели бащата на петгодишното сицилийско момче Джорджо.

Човек, изпаднал в кома, се намира в състояние на безсъзнание, не реагира на гласове, на други звуци, изобщо на всичко случващо се около него.

Макар да прилича на заспал, това състояние няма нищо общо със съня. Организмът е все още жив и функционира, на мозъкът на човека е в последната степен на бдителност и е невъзможно да бъде събуден по никакъв начин.

“Фигурин

По правило състоянието на кома продължава не повече от няколко седмици, макар че има случаи, при които болният е в състояние на кома в продължение на месеци, даже и на години. Говори се за рекорд от 37 години. А тук имаме случай на 42 години кома. Някои хора излизат сами от комата, когато се възстанови мозъчната дейност на организма.

Други се нуждаят от различни форми на възстановителна терапия за извеждане от кома. Понякога, когато мозъкът е получил особено сериозна травма, човекът може да излезе от комата, но мозъкът да възстанови само основните си функции.

В това състояние, наречено вегетативно, са загубени всички когнитивно физиологични функции на мозъка. Човек може да диша самостоятелно, да спи и даже да се храни с чужда помощ, но познавателната част на мозъка е увредена и той не може да реагира на околната среда. Това състояние може да продължи с години.

Дайте мнение и Вие тук!

Кома може да бъде предизвикана от различни причини:

  • сериозно увреждане на главата и главния мозък;
  • инфекция, поразяваща мозъка, в това число предизвикана от вътрешна интоксикация при диабет (диабетна кома), бъбречни заболявания, заболявания на черния дроб;
  • увреждане на мозъка предизвикано от недостиг на кислород в течение на дълъг период от време;
  • предозиране на някои лекарства или наркотици;
  • силно алкохолно отравяне;
  • инсулт.

Комата бива основно три вида, при което са налице различни симптоми:

  1. дълбока кома – болният не идва на себе си, не отваря очи, не издава никакви звуци, липсва всякаква моторика, не реагира на никакви дразнители, не реагира на гласове и на нищо то това, което се случва наоколо;
  2. кома (най-разпространеният вид) – болният не идва на себе си, но може спонтанно да отваря очи или да издава несвързани звуци в резултат на външна въздействие, налице е спонтанна реакция на мускулите на външно въздействие;
  3. повърхностна кома – болният е в безсъзнание, но отваря очи в отговор на глас, може да произнася думи или да отговаря но въпроси, но речта е несвързана, има реакция на мускулите на външни въздействия.

Обикновено комата трае от 1 до 3 седмици и пробуждането от нея е малко прилича на сцена от кино, когато човекът идва на себе си и веднага започва да говори свободно. Отначало болният идва на себе си за няколко часа, след това все повече и повече.

Първоначално мозъчната активност се възстановява трудно и за това е необходимо много време. Като правило, хората идват на себе си и не разбират къде и как са попаднали. Но ако уврежданията не са били необратими, с помощта на близките и при правилна терапия, мозъкът се възстановява напълно и човекът може да живее отново пълноценен живот.

Понякога болните изпадат в състояние на т.н. будна кома.

При нея очите са отворени, но липсва всякаква друга реакция, като говор, движение, реакция на болка. Будната кома се причинява от увреждане на предния дял на мозъка. Изваждането на пациентите от подобно състояние изисква постоянна рехабилитация и специални грижи.

Съществува и така наречената изкуствена или медикаментозна кома.

медикаментозна изкуствена кома
Понякога се налага предизвикването на медикаментозна изкуствена кома

Това е екстремен вариант на обща анестезия, когато лекарите изключват болшинството от мозъчните функции, така че пациентът не може да дойде в съзнание и не реагира на никакви дразнители.

Честотата на сърдечните съкращения, дишането и кръмното налягане при медикаментозна кома се поддържат от външни системи или медикаментозно. Освен с помощта на анестезия, изкуствената кома може да се предизвика и със замразяване на тялото примерно до 33 градуса по Целзий.

Това състояние е обратимо и лекарите могат да изведат болния от комата с помощта на специална терапия. Този процес се контролира и често се оказва полезен за болния, като дава отдих на мозъка, за да може да се справи с пораженията.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *