цьолиакия
При цьолиакия зърнените храни се изключват от менюто пожизнено

Симптоми на цьолиакия. Какво не знаем за болестта?

Само допреди няколко години болестта цьолиакия се считаше за една от редките. Сега с всяка изминала година хората с такава диагноза се увеличават в прогресия!

Проблемът цьолиакия наистина е сериозен, признават от medikforum.ru. Тази опасна вродена патология е много коварна: тя се разпознава трудно и се диагностицира точно у пациентите едва когато вече са навлезли в зрялата си възраст.
Коварството на въпросната цьолиакия е в това, че тя често се маскира като друго заболяване.

Същността й се знае: непоносимост към глутена, който се съдържа в зърнените храни. Само че симптомите на тази непоносимост остават в пълна мъгла за родителите на едно болно дете, а често и за лекарите. Едва на 30-40 години човекът научава какъв е здравословният му проблем и че е можел да си спести много мъки само чрез спазване на подходящата диета.

Първите симптоми на цьолиакия се проявяват още в детска възраст – когато мъникът започне да похапва продукти с глутен. Признаците на непоносимост обаче погрешно се отнасят към други заболявания и за точната диагноза са необходими десетилетия. Вярната диагноза нерядко е предшествана от драматични обиколки при специалисти в какви ли не клиники, лечение с различни хапчета и сиропи и всичко това без положителен резултат.

Дайте мнение и Вие тук!

Диагнозата цьолиакия трябва да се постави колкото може по-рано, защото това отклонение във функциите на организма може да има летален изход. Макар заболяването цьолиакия да се проявява по различни начини, медиците предупреждават, че основен симптом за разпознаването й е постоянната болка в корема. При опит да се установи кое я причинява – пациентът не намира логично обяснение за появата й.

Както се знае, най-успешният начин за лечение на цьолиакия е безглутеновата диета. Това означава, че от менюто на пациент с цьолиакия се изключват пожизнено всички храни, съдържащи ръж, ечемик, пшеница и овес.

цьолиакия
При цьолиакия зърнените храни се изключват от менюто пожизнено
Цьолиакия – това е хронично заболяване на тънките черва, свързано с непоносимост към растителния протеин глутен. Той се съдържа в зърнените култури – пшеница, ръж, овес, ечемик. При цьолиакия хората често губят физическата си издръжливост, страдат от безсъние и хронична умора. 60% от пациентите с цьолиакия развиват анемия заради недостиг на желязо в кръвта – хронично възпалените тънки черва не са в състояние да го приемат от храните. Жените се сблъскват по-често от мъжете с проблема цьолиакия. При тези във фертилна възраст диагнозата цьолиакия е възможно обяснение за смущения в репродуктивните способности.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *