сутрешно гадене

Ако ви мъчи сутрешно гадене

Най-честите причини за сутрешно гадене са хроничен гастрит, язва, болести на хранопровода, анорексия в различните й форми, хроничен алкохолизъм.

Често сутрин без въобще да сте хапвали имате гадене, понякога дори повръщате – доколкото има какво. След нахранване се уригвате продължително. Каква е причината?

Подобни оплаквания наистина са неприятни и смущаващи. Срещат се често. Ще ви насочим към вероятните причини за този дискомфорт.

По-често тези оплаквания са функционални, но упорити. Едно сутрешно гадене може да се предизвика от много неща:

♣ лош сън, често главоболие (особено нощно),
♣ мигрена,
♣ нарушено равновесие.

Най-честа причина обикновено се крие в нарушения във вегетативната нервна система (вагус-симпатикус).

Това са хората с невровегетативна дистония (функционално разстройство на нервната система и включва редица изменения в дейността й).

Говорили сме многократно за координиращата й роля в организма, особено за храносмилателната система. От нарушенията в нея могат да се предизвикат: спазъм на хранопровода, особено когато е съпроводен и от атония на кардията (долната част на хранопровода е отпусната и стомашният отвор зее – така се повръща задържана храна в стомаха).

Но най-честата причина е обикновена – начинът на хранене: нередовно, редуване на глад с преяждане, хранене “на крак”.

Неприятното сутрешно гадене може да бъде симптом не само на бременност, но и на сериозно заболяване, не го пренебрегвайте!

Когато чуем за сутрешно гадене, винаги го свързваме с бременност, тъй като е много характерен симптом за първото тримесечие. Трябва да знаете обаче, че причините за този неприятен проблем могат да бъдат много и различни. Сред тях са заболявания на хранопровода, които не бива да се пренебрегват. Стресът също оказва своето влияние на сутрешното неразположение.

Затова първо ще изброим кои могат да бъдат причините за сутрешното гадене, като на бременността ще отделим специално внимание по-надолу.

Причини

  • Стомашни проблеми
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Тук можем да наредим болести като язва, гастрит, Гастроезофагеалната рефлуксна болест, както и други болести на хранопровода. Те често причиняват сутрешно гадене, а след хранене – и постоянно оригване.

Тук сутрешното гадене идва като знак, червена лампа, която не бива да пренебрегваме, за да не се задълбочи заболяването.

Повод за сутрешно гадене може да е и преяждане предната вечер или консумиране на развалена храна.

Нередовното хранене от своя страна също се отразява по този начин. Освен това, сутрешното гадене може да е един от първите симптоми на анорексия.

  • Нарушения в равновесието

Често проблеми с равновесието дават отражение върху организма като сутрешно гадене. Такива са например възпаление на вътрешното ухо или Синдрома на Мениер, който се характеризира със световъртеж, замаяност и гадене заради смущенията във вътрешното ухо.

  • На психична основа

Напрегнатият начин на живот в 21 век се отразява по различен начин на хората. Ежедневният стрес може да бъде сред причините за сутрешно гадене, особено ако лицето в момента преживява тревожната ситуация и изпитва страх.

Алкохолизмът също води до сутрешно гадене заради раздразнената стомашна лигавица.

Как да се справим със сутрешното гадене?

Лечението тук е в зависимост от причинителя. Ако проблемът идва от преяждане, трябва да намалите храната и да консумирате нискокалорична такава. Ако страдате от стомашно-чревно заболяване, трябва да лекувате него, а не само симптомите.

При всички положения, е добре да спазвате диета и да изключите пърженото, мазното и изобщо тежката храна.

Дайте мнение и Вие тук!
  • Билков чай

Чайове от карамфил, джинджифил, канела, кардамон или лайка със сигурност ще успокоят стомашното неразположение.

Приемайте по три пъти на ден, като може да комбинирате няколко от билките. Важно е да пиете чая на малки глътки.

  • Хранене

През първите дни ограничете менюто си и нека в него присъства само варен ориз, нискомаслено кисело мляко и препечени филийки от пълнозърнест хляб. Никакъв алкохол и кафе!

Как да се справим със сутрешното гадене през бременността?

Сутрешното гадене е чест проблем при бременните в първото тримесечие, като понякога може да трае и през цялата бременност и да не е само сутрешно…

Тъй като бременните не могат да приемат билки или лекарствени препарати, сутрешното гадене е нещо, което просто трябва да се изтърпи.

Все пак има някои правила, които може да намалят оплакванията.

  • Хранене

На първо място, е много важно гаденето да не ви отказва от храната. Напротив – хапвайте по-често, но на малки порции. Гладуването няма да ви реши проблема.

Плодове като ябълки, банани и лимони, ще успокоят сутрешното гадене. И тук важи въглехидратната диета – ориз, варени картофи, зърнени храни. Нищо пържено!

  • Билки

Джинджифилът е сред позволените билки, така че не пречи да приемате дори капки джинджифил от аптеката. Ментата също действа успокояващо, най-добре винаги носете в себе си лукчета. Лек чай от мента също е вариант.

Дори само мирисът на мента може да ви помогне при сутрешно гадене, ако сте бременна.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *