Ацикловир крем
Как се ползва Ацикловир?

Ацикловир и Изопринозин, сигурното средство срещу вируси, херпес и херпес зостер

Ацикловир – приложения и опасности. С изопринозин ок ли е? За херпес, генитален и зостер. При варицела. Капки за очи (очен). При розов лишей. При фарингит. При вирусен менингит. При шизофрения? При ечемик на окото. Дозировка за деца.

Още в текста: На актавис. Крем Ацикловир стада. Таблетки ал 200, 400 и 800 мг. Зовиракс – ацикловир амп. Цена. При бременност. Странични ефекти. Ацикловир или валтрекс? С ибупрофен при варицела. С парацетамол.

Научете повече за ацикловир – какви са възможните приложения на медикамента и има ли свързани с това опасности.

Ацикловир е специфичен медикамент, предназначен за пациенти с вирусни инфекции, развивани при отслабена имунна система. Препоръчва се при тежки случаи на херпес симплекс, херпес зостер, други вирусни инфекции с усложнения, при пациенти с трансплантирани органи. Прилага се и като защита при опасност от вирусни инфекции при тежко болни и трансплантирани (framar.bg).

Съществува риск от проява на негативни странични ефекти при потребители с бъбречни страдания, с алергия към компоненти на ацикловир. Особено внимание е необходимо, когато с ацикловир се лекуват хора в напреднала възраст. Възможни са бързи алергични реакции, отклонения в основните кръвни показатели, главоболие и замаяност, психотични прояви, нарушена координация на движенията, конвулсии, мозъчни възпаления.

За херпес, генитален и зостер

Медикаментът ацикловир е считан за най-ефективен при лечението на генитален херпес и херпес зостер. Касае се за упорити вирусни инфекции, които често рецидивират с различни усложнения. Терапията трябва да се проведе под наблюдение на специалист, като по правило се комбинира прием на таблетки и локален вариант на продукта. Специалистите препоръчват интензивно лечение в продължение на 5-10 дни, като в рамките на този срок се вземат от лекарството 5 пъти по 200 мг или три пъти по 400 мг, а обривите се мажат 2-3 пъти с формата за външно приложение (doctorsbg.com).

Редовна грешка на немалко пациенти е да спрат приема на ацикловир при първите признаци на подобрение. Трябва да се знае, че херпесният вирус е адаптивен и заразата може да остане задълго неактивна в организма, когато лечението не е било проведено докрай.

При варицела

Противовирусният продукт ацикловир се използва успешно при лечението на варицела както при деца, така и при възрастни.

Ацикловир за възрастни с варицела трябва да се приема в продължение на една седмица (afya-pharmacy.bg). Препоръката е за 4 таблетки по 200 мг дневно или 2 таблетки по 400 мг. Интервалът между всеки два приема трябва да е 4-часов.

Ацикловир за деца с варицела е съобразен с възрастта им: под двегодишна възраст се дават по 200 мг 4 пъти дневно за пет дни. В групата 2-5 години дозата е 4х400 мг дневно за пет дни, а над 6-годишна възраст – 4х800 мг в продължение на пет дни.

Капки за очи (очен)

ацикловир
Херпес на окото: ацикловир на капки ще помогне

Ацикловир капки за очи е форма от офталмологията (swewe.net). Прилага се в случаите, когато херпесната зараза е засегнала окото, включително роговицата. Лечението се провежда под лекарско наблюдение, като обичайната практика е в остър период да се поставя по една-две капки на всеки два часа.

При розов лишей

“Демир

Това неприятно кожно страдание според специалистите може да отзвучи и без специално лечение в срок до 6 седмици. През това време обаче болният изпитва мъчителен сърбеж и преживява психо травма заради специфичните петна, които се появяват по видими места на тялото му. Дерматолозите прилагат различни терапии, чиято цел е да облекчат симптомите и да намалят опасността от оставане на белези, след като активната фаза приключи.

Лечението с ацикловир значително облекчава и скъсява тази фаза, като е възможно излекуване за една-две седмици. Прилага се вътрешно и външно въздействие.

При фарингит

Ацикловир се препоръчва за лечение на фарингит в случаите, когато причина за възпалителния процес е вирусна инфекция (framar.bg). Възпалението на фаринкса налага прием на антибиотици – еритромицин, или пеницилин, при често наблюдаваните стрептококови инфекции. Трябва да е изследвана и доказана причината за възпалителния процес, за да се назначи адекватно лечение. Не е изключена и инфекция от смесен тип, т.е. първоначално възникналият вирусен фарингит да се усложни от вторична бактериална инфекция. Като имаме предвид разположението на засегнатата зона и вероятността от тежки усложнения, възможно е терапията с ацикловир да бъде заменена с антибиотична.

При вирусен менингит

ацикловир
Ацикловир при херпес симплекс – изберете го под формата на крем

Менингитът е опасно заболяване, нерядко с тежки последици за здравето и дори с живото застрашаващи епизоди. Инфекцията тук може да бъде от бактериално естество – и тогава спешно се започва антибиотично лечение. Болестта се атакува с широкоспектърен антибиотик, докато се п олучат микробиологичните резултати от изследване за причинителя. Тогава може да се наложи смяна на антибиотика.

За вирусния менингит се смята, че протича по-леко и лечението му се повлиява от продукта ацикловир. Това възпаление на мозъчната ципа понякога завършва с увреждане на говора и менталните способности, увреждания на слуха и т.н.

При шизофрения?

Приемът на ацикловир в редки случаи причинява халюцинации и психотични смущения (framar.bg). Това според някои специалисти изисква внимателна преценка на терапията при пациенти с шизофрения и други болестни отклонения от този вид.

Има теория, според която симптомите на шизофрения се отключват от вирус. Според коментари точното лечение на шизофрения е възможно и с прилагането на медикаменти от рода на противовирусния ацикловир.

При ечемик на окото

Ацикловир е един от медикаментите, които се използват успешно при очни заболявания с вирусен характер. Петпроцентният крем ацикловир се полага успешно в случаи на очен херпес или херпесен кератит, както и при херпес на клепача, т.е. херпесен блефарит. В такива случаи се изпълняват препоръките на офталмолог, като проблемното място се обработва според указанията 2-3 пъти дневно (framar.bg).

Дозировка за деца

Таблетките ацикловир не се използват за деца на възраст под 6 години. При херпесни инфекции лечението е с прием на индивидуални дози четири пъти дневно. Индивидуалната доза се изчислява по формулата 20 мг/кг.дневно.
При варицела терапията е 800 мг ацикловир четири пъти дневно (pharmacy-bg.com).

На Актавис

Серията Ацикловир на Актавис включва 5-процентен крем и таблетки от 200 и 400 мг. Дневната доза и продължителността на лечението се определят индивидуално и зависят от диагнозата и състоянието на пациента. Необходим е медицински контрол, тъй като лекарственият продукт нерядко дава странични ефекти. Особено внимание е нужно при потенциални потребители с бъбречни заболявания или в напреднала възраст (framar.bg).

Крем Ацикловир стада

Продуктът Ацикловир стада е предназначен за локално външно приложение – при херпес симплекс или генитален херпес, херпес зостер (izdrave.com). Ефикасен е, ако се приложи още при първите признаци за появата на характерни обриви. Ако обривът клони към завяхване използването е безпредметно.

Дайте мнение и Вие тук!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Стандартно лечението с Ацикловир стада се изпълнява, като болното място се намазва с малко количество от кремообразната форма на ацикловир. Маже се 5 пъти дневно през интервали от 4 часа.

Таблетки от 200, 400 и 800 мг

ацикловир
Ацикловир облекчава при варицела

Таблетките ацикловир могат да са във варианти от 200, 400 или 800 мг. Избира се този вариант, който най-добре се вмества в индивидуалната лечебна схема за конкретен пациент. Така например таблетките от 200 мг са подходящи при херпес симплекс – приемат се 5 таблетки от 200 мг дневно през 4 часа, в продължение на пет дни.

При потребители с тежък имунен дефицит пък са необходими пет приема по 400
мг през четири часа. Схемата може да бъде изпълнена както от таблетки по 200 мг, така и от 400 (framar.bg).

Зовиракс – ацикловир ампули

Зовиракс е друго търговско наименование на противовирусния продукт ацикловир (medicinform.net). Предлага се под формата на маз, крем, таблетки и ампули.

мнения, отзиви, коментари, форум

Ампулите зовиракс са предназначени за венозни вливания; използват се както с профилактична, така и с лечебна цел. Обикновено дозата се изчислява по правилото 5 мг на кг тегло, през осем часа. Ако обаче със зовиракс ампули се лекува херпесен енцефалит, дозата се удвоява, т.е. изчисляваме с 10 мг/кг.

Цена

Средната цена на таблетната форма е 7-8 лв за 25 таблетки от 200 мг; 35 таблетки от 400 мг са по 27-28 лв; 35 таблетки по 800 мг са за около 45 лв.

Кремообразната форма се предлага средно по 6 -7 лв за 5 г както от Актавис, така и от Стада (framar.bg).

При бременност

Контролираното лечение с ацикловир по време на бременност не показва негативни ефекти върху майката и плода (puls.bg). Въпреки това подобна терапия може да се прилага единствено ако очакваният полезен ефект превишава потенциалния риск.
Не бива да се пренебрегва констатацията, че ацикловир преминава в майчината кърма; това означава, че е по-добре при кърмене да не се използва този продукт, или кърменето да се прекрати.

Странични ефекти

Лечението с ацикловир може да провокира алергични реакции – кожни дразнения, зачервяване и обрив, отоци, както и смущения при дишането (framar.bg). Други регистрирани странични ефекти са главоболие и замаяност, психотични реакции, халюцинации, отклонения в кръвната картина, проблеми с бъбреците, хепатит, косопад, изтощение и треска.

Ацикловир или валтрекс?

Валтрекс по същество има същите качества и същия механизъм на действие като ацикловир, но е считан от немалко специалисти за по-ефективен (zpppdoc.ru). Сравнен с ацикловир, валтрекс го превъзхожда със способността си да блокира разпространението на херпесния вирус и заразеният да предаде болестта си на други хора. Освен това валтрекс атакува избирателно само заразените клетки, които вирусът е успял да обсеби.

С изопринозин

Изопринозин е противовирусен продукт: блокира вирусната инвазия и укрепва имунната система (pharmacy-bg.com). Съвместният прием на изопринозин и ацикловир се счита за добър вариант, тъй като ефектът за укрепването на имунната система е по-изразен.

Изопринозин на сироп или таблетки. Схема. Има ли вреда?

С ибупрофен при варицела

Както вече знаем, приемът на ацикловир при варицела е в доста големи дози. Препоръчват се паралелно с това индивидуално определени дози от ибупрофен. Комбинацията позволява да се овладее един от симптомите на болестта варицела – температурата, като изборът на ибупрофен е една от възможностите сред продукти от рода на парацетамол и ацетаминофен (framar.bg). При тази комбинация непременно трябва да се приемат и големи количества вода.

Ибупрофен при деца и възрастни. За какво се използва?

С парацетамол

Парацетамол е друга възможност за комбиниране с ацикловир; парацетамолът смъква успешно температурата, но се препоръчва само за краткотрайно лечение (framar.bg).

Колко опасно е лекарството парацетамол?

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

диклофенак Странични ефекти и противопоказания

Мнения за Диклофенак. Как правилно се ползва?

Какво представляват Диклофенак на таблетки, Дуо на капсули, гел и др. Мнения, странични ефекти, противопоказания. …

Едно мнение

  1. Аз винаги ползвам Ацикловир 5% гел за херпеси, изключилтено съм доволен и съм пробвал доста различни кремове, дори и паста за зъби, но за момента това е най- доброто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!