Ацикловир крем
Как се ползва Ацикловир?

Ацикловир и Изопринозин, сигурното средство срещу вируси, херпес и херпес зостер

Ацикловир – приложения и опасности. С изопринозин ок ли е? За херпес, генитален и зостер. При варицела. Капки за очи (очен). При розов лишей. При фарингит. При вирусен менингит. При шизофрения? При ечемик на окото. Дозировка за деца.

Още в текста: На актавис. Крем Ацикловир стада. Таблетки ал 200, 400 и 800 мг. Зовиракс – ацикловир амп. Цена. При бременност. Странични ефекти. Ацикловир или валтрекс? С ибупрофен при варицела. С парацетамол.

Научете повече за ацикловир – какви са възможните приложения на медикамента и има ли свързани с това опасности.

Ацикловир е специфичен медикамент, предназначен за пациенти с вирусни инфекции, развивани при отслабена имунна система. Препоръчва се при тежки случаи на херпес симплекс, херпес зостер, други вирусни инфекции с усложнения, при пациенти с трансплантирани органи. Прилага се и като защита при опасност от вирусни инфекции при тежко болни и трансплантирани (framar.bg).

Съществува риск от проява на негативни странични ефекти при потребители с бъбречни страдания, с алергия към компоненти на ацикловир. Особено внимание е необходимо, когато с ацикловир се лекуват хора в напреднала възраст. Възможни са бързи алергични реакции, отклонения в основните кръвни показатели, главоболие и замаяност, психотични прояви, нарушена координация на движенията, конвулсии, мозъчни възпаления.

За херпес, генитален и зостер

Медикаментът ацикловир е считан за най-ефективен при лечението на генитален херпес и херпес зостер. Касае се за упорити вирусни инфекции, които често рецидивират с различни усложнения. Терапията трябва да се проведе под наблюдение на специалист, като по правило се комбинира прием на таблетки и локален вариант на продукта. Специалистите препоръчват интензивно лечение в продължение на 5-10 дни, като в рамките на този срок се вземат от лекарството 5 пъти по 200 мг или три пъти по 400 мг, а обривите се мажат 2-3 пъти с формата за външно приложение (doctorsbg.com).

Редовна грешка на немалко пациенти е да спрат приема на ацикловир при първите признаци на подобрение. Трябва да се знае, че херпесният вирус е адаптивен и заразата може да остане задълго неактивна в организма, когато лечението не е било проведено докрай.

При варицела

Противовирусният продукт ацикловир се използва успешно при лечението на варицела както при деца, така и при възрастни.

Ацикловир за възрастни с варицела трябва да се приема в продължение на една седмица (afya-pharmacy.bg). Препоръката е за 4 таблетки по 200 мг дневно или 2 таблетки по 400 мг. Интервалът между всеки два приема трябва да е 4-часов.

Ацикловир за деца с варицела е съобразен с възрастта им: под двегодишна възраст се дават по 200 мг 4 пъти дневно за пет дни. В групата 2-5 години дозата е 4х400 мг дневно за пет дни, а над 6-годишна възраст – 4х800 мг в продължение на пет дни.

Капки за очи (очен)

ацикловир
Херпес на окото: ацикловир на капки ще помогне

Ацикловир капки за очи е форма от офталмологията (swewe.net). Прилага се в случаите, когато херпесната зараза е засегнала окото, включително роговицата. Лечението се провежда под лекарско наблюдение, като обичайната практика е в остър период да се поставя по една-две капки на всеки два часа.

При розов лишей

Демир бозан за безсъние

Това неприятно кожно страдание според специалистите може да отзвучи и без специално лечение в срок до 6 седмици. През това време обаче болният изпитва мъчителен сърбеж и преживява психо травма заради специфичните петна, които се появяват по видими места на тялото му. Дерматолозите прилагат различни терапии, чиято цел е да облекчат симптомите и да намалят опасността от оставане на белези, след като активната фаза приключи.

Лечението с ацикловир значително облекчава и скъсява тази фаза, като е възможно излекуване за една-две седмици. Прилага се вътрешно и външно въздействие.

При фарингит

Ацикловир се препоръчва за лечение на фарингит в случаите, когато причина за възпалителния процес е вирусна инфекция (framar.bg). Възпалението на фаринкса налага прием на антибиотици – еритромицин, или пеницилин, при често наблюдаваните стрептококови инфекции. Трябва да е изследвана и доказана причината за възпалителния процес, за да се назначи адекватно лечение. Не е изключена и инфекция от смесен тип, т.е. първоначално възникналият вирусен фарингит да се усложни от вторична бактериална инфекция. Като имаме предвид разположението на засегнатата зона и вероятността от тежки усложнения, възможно е терапията с ацикловир да бъде заменена с антибиотична.

При вирусен менингит

ацикловир
Ацикловир при херпес симплекс – изберете го под формата на крем

Менингитът е опасно заболяване, нерядко с тежки последици за здравето и дори с живото застрашаващи епизоди. Инфекцията тук може да бъде от бактериално естество – и тогава спешно се започва антибиотично лечение. Болестта се атакува с широкоспектърен антибиотик, докато се п олучат микробиологичните резултати от изследване за причинителя. Тогава може да се наложи смяна на антибиотика.

За вирусния менингит се смята, че протича по-леко и лечението му се повлиява от продукта ацикловир. Това възпаление на мозъчната ципа понякога завършва с увреждане на говора и менталните способности, увреждания на слуха и т.н.

При шизофрения?

Приемът на ацикловир в редки случаи причинява халюцинации и психотични смущения (framar.bg). Това според някои специалисти изисква внимателна преценка на терапията при пациенти с шизофрения и други болестни отклонения от този вид.

Има теория, според която симптомите на шизофрения се отключват от вирус. Според коментари точното лечение на шизофрения е възможно и с прилагането на медикаменти от рода на противовирусния ацикловир.

При ечемик на окото

Ацикловир е един от медикаментите, които се използват успешно при очни заболявания с вирусен характер. Петпроцентният крем ацикловир се полага успешно в случаи на очен херпес или херпесен кератит, както и при херпес на клепача, т.е. херпесен блефарит. В такива случаи се изпълняват препоръките на офталмолог, като проблемното място се обработва според указанията 2-3 пъти дневно (framar.bg).

Дозировка за деца

Таблетките ацикловир не се използват за деца на възраст под 6 години. При херпесни инфекции лечението е с прием на индивидуални дози четири пъти дневно. Индивидуалната доза се изчислява по формулата 20 мг/кг.дневно.
При варицела терапията е 800 мг ацикловир четири пъти дневно (pharmacy-bg.com).

На Актавис

Серията Ацикловир на Актавис включва 5-процентен крем и таблетки от 200 и 400 мг. Дневната доза и продължителността на лечението се определят индивидуално и зависят от диагнозата и състоянието на пациента. Необходим е медицински контрол, тъй като лекарственият продукт нерядко дава странични ефекти. Особено внимание е нужно при потенциални потребители с бъбречни заболявания или в напреднала възраст (framar.bg).

Крем Ацикловир стада

Продуктът Ацикловир стада е предназначен за локално външно приложение – при херпес симплекс или генитален херпес, херпес зостер (izdrave.com). Ефикасен е, ако се приложи още при първите признаци за появата на характерни обриви. Ако обривът клони към завяхване използването е безпредметно.

Дайте мнение и Вие тук!

Стандартно лечението с Ацикловир стада се изпълнява, като болното място се намазва с малко количество от кремообразната форма на ацикловир. Маже се 5 пъти дневно през интервали от 4 часа.

Таблетки от 200, 400 и 800 мг

ацикловир
Ацикловир облекчава при варицела

Таблетките ацикловир могат да са във варианти от 200, 400 или 800 мг. Избира се този вариант, който най-добре се вмества в индивидуалната лечебна схема за конкретен пациент. Така например таблетките от 200 мг са подходящи при херпес симплекс – приемат се 5 таблетки от 200 мг дневно през 4 часа, в продължение на пет дни.

При потребители с тежък имунен дефицит пък са необходими пет приема по 400
мг през четири часа. Схемата може да бъде изпълнена както от таблетки по 200 мг, така и от 400 (framar.bg).

Зовиракс – ацикловир ампули

Зовиракс е друго търговско наименование на противовирусния продукт ацикловир (medicinform.net). Предлага се под формата на маз, крем, таблетки и ампули.

Ампулите зовиракс са предназначени за венозни вливания; използват се както с профилактична, така и с лечебна цел. Обикновено дозата се изчислява по правилото 5 мг на кг тегло, през осем часа. Ако обаче със зовиракс ампули се лекува херпесен енцефалит, дозата се удвоява, т.е. изчисляваме с 10 мг/кг.

Цена

Средната цена на таблетната форма е 7-8 лв за 25 таблетки от 200 мг; 35 таблетки от 400 мг са по 27-28 лв; 35 таблетки по 800 мг са за около 45 лв.

Кремообразната форма се предлага средно по 6 -7 лв за 5 г както от Актавис, така и от Стада (framar.bg).

При бременност

Контролираното лечение с ацикловир по време на бременност не показва негативни ефекти върху майката и плода (puls.bg). Въпреки това подобна терапия може да се прилага единствено ако очакваният полезен ефект превишава потенциалния риск.
Не бива да се пренебрегва констатацията, че ацикловир преминава в майчината кърма; това означава, че е по-добре при кърмене да не се използва този продукт, или кърменето да се прекрати.

Странични ефекти

Лечението с ацикловир може да провокира алергични реакции – кожни дразнения, зачервяване и обрив, отоци, както и смущения при дишането (framar.bg). Други регистрирани странични ефекти са главоболие и замаяност, психотични реакции, халюцинации, отклонения в кръвната картина, проблеми с бъбреците, хепатит, косопад, изтощение и треска.

Ацикловир или валтрекс?

Валтрекс по същество има същите качества и същия механизъм на действие като ацикловир, но е считан от немалко специалисти за по-ефективен (zpppdoc.ru). Сравнен с ацикловир, валтрекс го превъзхожда със способността си да блокира разпространението на херпесния вирус и заразеният да предаде болестта си на други хора. Освен това валтрекс атакува избирателно само заразените клетки, които вирусът е успял да обсеби.

С изопринозин

Изопринозин е противовирусен продукт: блокира вирусната инвазия и укрепва имунната система (pharmacy-bg.com). Съвместният прием на изопринозин и ацикловир се счита за добър вариант, тъй като ефектът за укрепването на имунната система е по-изразен.

Изопринозин на сироп или таблетки. Схема. Има ли вреда?

С ибупрофен при варицела

Както вече знаем, приемът на ацикловир при варицела е в доста големи дози. Препоръчват се паралелно с това индивидуално определени дози от ибупрофен. Комбинацията позволява да се овладее един от симптомите на болестта варицела – температурата, като изборът на ибупрофен е една от възможностите сред продукти от рода на парацетамол и ацетаминофен (framar.bg). При тази комбинация непременно трябва да се приемат и големи количества вода.

Ибупрофен при деца и възрастни. За какво се използва?

С парацетамол

Парацетамол е друга възможност за комбиниране с ацикловир; парацетамолът смъква успешно температурата, но се препоръчва само за краткотрайно лечение (framar.bg).

Колко опасно е лекарството парацетамол?

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

солпадеин

Солпадеин, едно сигурно спасение от болка и температура

Солпадеин – какво представлява медикаментът. Възможни приложения при различни заболявания; дозировки и действие при деца …

2 Мнения

  1. Аз винаги ползвам Ацикловир 5% гел за херпеси, изключилтено съм доволен и съм пробвал доста различни кремове, дори и паста за зъби, но за момента това е най- доброто.

  2. Супер статия, аз също ползвам Ацикловир. Не се получава болезнена раничка и минава доста по- бързо, препоръчвам!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *