Панцеф

Панцеф (цефиксим): антибиотик за опасни инфекции

Начини на приложение и рискове при употреба на панцеф (цефиксим). Антибиотик при гонорея (трипер). При цистит и уретрит. При нефрит, пиелит и пиелонефрит. Лечение на отит. При синузит. При пневмония. При бронхит.

Още в текста: При фарингит и тонзилит. При гнойна ангина. При ешерихия коли. При скарлатина. На таблетки и сироп. Дозировка. Цена. Внимание: Алергия! Странични ефекти. Аналог и заместители.

Панцеф (цефиксим) е антибиотик – цефалоспорин от аминотиазоловата група. Използва се за лечение на няколко типа инфекции, причинени от патогенни микроорганизми.

Атакуваните зони на тялото са дихателната система – заедно с възможни прояви като тонзилит, фарингит и синузит; пикочните пътища; прилага се и при полово предавани болести – неусложнени случаи на трипер.

Как се прилага панцеф (цефиксим)?

Дозировката и продължителността на приема се определят от лекар в зависимост от диагнозата. Панцеф (цефиксим) се предлага под формата на таблетки от 400 мг или гранули за суспензия.

Стандартната дневна доза е една таблетка от 400 мг; тази доза може да бъде приета и на два пъти през 12 часа. Лечението продължава от 7 до 14 дни; при стрептококови инфекции терапията е поне 10 дни. При инфекции на пикочните пътища при жени, както и при гонококови инфекции се препоръчва еднократен прием от 400 мг панцеф (цефиксим).

При пациенти с бъбречна недостатъчност потреблението се ограничава до 200 мг дневно.

При деца до 12-годишна възраст се препоръчва прием на медикамента под формата на суспензия. Дневните дози се изчисляват по формулата 8 мг панцеф (цефиксим) на килограм тегло. Цялото количество се приема наведнъж или се разделя на две равни части, приемани през 12 часа. Суспензията е предпочитан вариант при инфекции на средното ухо.

Има ли рискове при лечението с панцеф (цефиксим)? Ако се зачетат някои предупреждения – не би трябвало да има. Всъщност възможно е терапията с този медикамент да предизвика алергични реакции, при което приемът се прекратява и се търси медицинска помощ.

Често приемът на панцеф (цефиксим) провокира стомашен дискомфорт – болки, спазми, гадене и/или повръщане, диария. Има риск за отклонения във функциите на черния дроб и бъбреците, както и за развитие на колит.

Мнения за Панцеф

“Фигурин

Вижте мнения за Панцеф и не забравяйте да оставите и своя отзив за този антибиотик ТУК, в нашия форум по темата с коментари! Кога ви подейства лекарството? За какво го пихте? Бихте ли препоръчали по-добри негови заместители и аналози? Пишете каквото знаете! Нека да бъдем полезни и на другите читатели!

Антибиотик при гонорея (трипер)

Панцеф (цефиксим) успешно овладява широк кръг от инфекции
Панцеф (цефиксим) успешно овладява широк кръг от инфекции

Панцеф (цефиксим) е сред препоръчваните антибиотици за лечение на неусложнена гонорея – трипер. Терапевтичните резултати са определено по-добри в сравнение с по-рано прилагания медикамент ципрофлоксацин (spisaniemd.bg). Проблемът е, че причинителите на болестта – гонококи, развиват резистентност към това лекарство и то не е ефективно.

Лечението с панцеф (цефиксим) с дози от 400 мг е отчетено като успешно при специализирани експерименти във Великобритания. Този терапевтичен вариант е отчетен като успешен и по време на бременност и кърмене – не изисква продължителен прием.

При цистит и уретрит

панцеф (цефиксим)
Антибиотикът е успешен и при полово предавани инфекции

Предимството на панцеф (цефиксим) пред други антибиотици е, че могат да се постигнат добри терапевтични резултати при някои инфекции чрез краткотрайно лечение. Така например цистит и уретрит подлежат на овладяване при еднократен прием на доза от 400 мг, или тридневен лечебен модул при същата дневна доза (framar.bg). Това е особено важно в случаите, когато се налага лечение по време на бременност или кърмене.

При нефрит, пиелит и пиелонефрит

При неусложнени бъбречни възпаления добра ефективност показват широкоспектърните антибиотици, сред които цефалоспорини от трето поколение – включително и панцеф (цефиксим). Панцеф (цефиксим) показва по-висока активност в овладяването на бактериални инфекции в сравнение с аминопеницилини и цефалоспорини от по-стари поколения (medafarm.ru).

Клинични изследвания потвърждават по-успешното лечение именно с този антибиотик, прилаган веднъж дневно при бъбречни възпаления от рода на нефрит, пиелит или пиелонефрит. Приемът е от 400 мг дневно в продължение на 12-14 дни по лекарска преценка.

Лечение на отит

панцеф (цефиксим)
Панцеф блокира дълъг списък от патогенни микроорганизми

Панцеф (цефиксим) под формата на суспензия е оптимален вариант за лечение на отит, остро възпаление на средното ухо. Медикаментът се дава веднъж дневно или дневната доза – разделена на два приема през 12 часа.

Дневната доза се определя с помощта на лекуващия, като децата под 12-годишна възраст могат да вземат до 8 мг/кг дневно (medafarm.ru). Стандартно лечението продължава една до две седмици, в зависимост от тежестта на инфекцията. Панцеф (цефиксим) може да се дава на деца над 6-месечна възраст.

Важно е да се отбележи, че в ранната детска възраст случаите с отит са доста чести и овладяването им с този антибиотик спестява по-сериозни усложнения.

При синузит

Остър и хроничен синузит успешно се лекуват с панцеф (цефиксим). Тези състояния могат да са част от комплексно заболяване на дихателните пътища, простудно заболяване или вирусна инфекция. Подборът на формата – таблетки или суспензия, се съобразява с тежестта на инфекцията и възрастта на пациента.

Приемът на този антибиотик съдейства за успешно овладяване на инфекцията; редуцира болката и съдейства за отпушване на дихателните пътища.

При пневмония

Панцеф (цефиксим) е подходящ вариант за продължаване на терапията при пневмония – след като болестта е била атакувана чрез парентерален антибиотик. Ефективен и нещо много важно – безопасен, се оказва вариантът с двудневно антибиотично лечение чрез въвеждане на медикамент венозно, последвано от 8 до 10-дневна терапия с панцеф (цефиксим).

Този тип лечение на инфекции в долните дихателни пътища, вкл. пневмонии, се оказва надежден за децата на възраст 3-15 години. В тези случаи се препоръчва прием на панцеф (цефиксим) под формата на суспензия при точно изчислена дневна доза. Приемът е цялата доза наведнъж или на две равни части през 12 часа в рамките на денонощието (rmj.ru).

Дайте мнение и Вие тук!

При бронхит

Коментираният панцеф (цефиксим) има успешна реализация при лечението на остър бронхит или на обострен хроничен бронхит (framar.bg). Като част от комплексна терапия съдейства за овладяването на бактериалната инфекция, възпрепятствайки изграждането на клетъчните стени у патогенните микроорганизми. По този начин се ликвидира първопричината за възпалението и се създават условия за оздравителен процес и изчистване на бронхите, за облекчаване на дишането.

Медикаментът действа успешно при широка гама от патогени, включително при честите стрептококови инфекции. В такива случаи лечението трябва да продължи по описаните по-горе схеми не по-малко от 10 дни.

При фарингит и тонзилит

Мащабно изследване в Германия е потвърдило високата ефективност от лечението на тонзилит с панцеф (цефиксим). Счита се, че в проценти тя е над 94.5% както при деца, така и при възрастни и по този показател превъзхожда пеницилиновите продукти (rmj.ru).

Панцеф (цефиксим) се оказва при лечението на тонзилит и фарингит равностойна алтернатива на амоксицилина; блокира патогенните щамове в дълбочина и предотвратява рецидивите при инфекции на горните дихателни пътища.

При гнойна ангина

При гнойна ангина се прилага комплексна терапия, в която панцеф (цефиксим) е едно от задължителните противомикробни средства. Задължително е и микробиологично изследване, при което се установява чувствителността на патогените към възможните полезни антибиотици – цефалоспорини от трите поколения. За панцеф (цефиксим) е известно, че има висока ефективност и се понася добре.

Освен антибиотика се прилагат температуро понижаващи, обезболяващи – от рода на парацетамол, противоалергични и различни таблетки с местно въздействие, които облекчават неприятната симптоматика при гнойна ангина от рода на мъчителното преглъщане.

При ешерихия коли

Инфекциите на отделителната система – уретрит, цистит, често са причинени от ешерихия коли (rmj.ru). Антибиотикът панцеф (цефиксим) дава добри терапевтични резултати в такива случаи, като предпазва от усложнения – хронифициране или разпространение на инфекцията към бъбречните тъкани.

При скарлатина

Скарлатината е сред инфекциозните заболявания, които се повлияват от антибиотика панцеф (цефиксим). Режимът на прием, както и продължителността на терапията, се определят от лекар. Антибиотикът под формата на суспензия е приемлив вариант за малки деца – основната рискова група за скарлатина.

Приложим е както еднократен дневен прием на цялата определена доза, така и прием на два пъти, като дозата се разпределя на равни части. Медикаментът е предпочитан и заради високата си ефективност, и заради сравнително слабите странични ефекти (framar.bg).

На таблетки и сироп

Панцеф (цефиксим) се предлага под формата на таблетки от 400 мг, или на гранули за перорална суспензия.

Най-често използваната форма е таблетната; стандартно при възрастни се препоръчва една таблетка веднъж дневно, а срокът на приема зависи от диагнозата (medicine.bg). Гранулите за суспензия са по-добрият вариант за деца на възраст под 12 години, защото позволяват точно изчисление на необходимата доза: тя е 8 мг на килограм тегло. Изчислената по този начин доза се приема наведнъж или разделена на два приема с пауза от 12 часа.
Важно е да се знае, че при някои инфекции – например възпаление на средното ухо или отит, по правило се прилага панцеф (цефиксим) под формата на суспензия.

Дозировка

Дневната доза за възрастни е 400 мг от медикамента, които се приемат наведнъж или на два пъти по 200 мг с пауза от 12 часа (medicine.bg). Стандартният курс на лечение е от 7 до 14 дни, по преценка на лекуващия. Стрептококовите инфекции изискват поне 10-дневно приложение.

Суспензията панцеф (цефиксим) при деца до 12 години се прилага в дози, зависещи от килограмите: правилото е 8 мг/кг на денонощие, за един прием или за два на равни части.

Цена

Опаковка от пет таблетки панцеф (цефиксим) х 400 мг струва средно около 24 лв, а при 10 таблетки цената е приблизително 44 лв за опаковката.

Цената на гранулите за суспензия е 38 лв за 100 мл или 24 лв за 60 мл (framar.bg).

Внимание: Алергия!

Сравнително рядко – при по-малко от един на хиляда пациенти, се проявяват алергични реакции: сърбеж и зачервяване на кожата, обриви, уртикарии, лекарствена треска. При тенденция към усилване спрете приема на медикамента и потърсете медицинска помощ.

Странични ефекти

Нежеланите ефекти от приема на този антибиотик са сравнително малко в сравнение с други медикаменти и това е още едно негово предимство (framar.bg). Най-често засягат стомашно-чревния тракт: гадене и повръщане, дискомфорт, спазми, метеоризъм, подуване на корема, замаяност, главоболие.
Сред страничните ефекти също са различни отклонения в нормалните характеристики на кръвта и урината.

Аналог и заместители

Панцеф е цефалоспорин от трето поколение – антибиотична група с някои характеристики, сходни с пеницилиновите продукти (framar.bg). Общото за цефалоспорините е въздействие върху патогенни бактерии, като се препятства изграждането на клетъчните им мембрани и това спира възпроизводството им и поддържането на инфекциите. Други антибиотици от тази група са цефотаксим, цефсуподим, цефетамет, цефоперазон и др. По преценка на лекуващия могат да бъдат препоръчани други медикаменти в зависимост от хода на лечението.

Първоначално публикувано на:20.07.2015 @ 21:44

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Гонорея (трипер). Симптоми, лечение: какво се случва, ако се заразим

Какво е болестта гонорея – причинител, предаване, лечение. Симптоми и изследвания. Какви медикаменти се използват …

4 Мнения

  1. Величка Иванова

    Лекуващият лекар /инфекционист/ предписа на дъщеря ми, 25 годишна, Панцеф 400 мг в доза 2Х1 таблетка. Притеснявам се от двойната дозировка, както и страничните ефекти, тъй като тя е с хроничен гастрит и колит, които са обострени в хода на гнойна ангина! Моля за Вашето мнение!

  2. Zdraveite.Sled kato prieh pancef mi isahna garloto I ezikat tova alergichna reakciq li e ili druga nejelana reakciq.priemam go za sinozit ot dnes po 1na 24 chasa.blagodarq.

  3. Здравейте малко глупав въпрос но бихте ли ми отговорили защото не мога да намеря информация никъде в интернет.Мога ли да пия само една бира при приема на Панцеф 400 1 път дневно говорим само за една не повече?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *