Умкалор: Капки, таблетки, сироп за деца
Лечение с Умкалор: Капки, таблетки, сироп за деца

Умкалор на капки или таблетки? Със сироп за деца. При задна хрема и др. Мнения

Топ ползи от умкалор. Мнения. Как се дава на деца и бебе. На капки, сироп и таблетки. За лечение на задна хрема.

Още в текста: Вместо антибиотици и имуностимуланти. При кашлица. Простуда и болки в гърлото. Хрема. Бронхит. Синузит. Ангина. Грип. Ларингит. Тонзилит. Повръщане. Диария. Болки в корема (червата). Температура. Силата на пеларгониум (мушкато). С изопринозин. Умкалор или цитросепт? Или есберитокс? Или изопринозин? С мукоплант. Цена. Странични ефекти.

Какво е умкалор?

Изгубени в морето от лекарствени названия, навярно немалко от нас не са съвсем наясно какво точно е умкалор, защо да го предпочитаме, струва ли си да залагаме на него – а не на сигурно действащите антибиотици.

Умкалор е уникален продукт на билкова основа: активният му компонент е екстракт от корените на Pelargonium sidoides, вид южноафриканско растение от семейство Мушкатови (marvi.bg).

Приема се под формата на таблетки или капки, подходящ е за възрастни и за деца над една година, като дозата е съобразена с възрастта и заболяването.

Истината за умкалор: този лекарствен продукт облекчава симптоматиката при инфекции на дихателните пътища.

И не само това – продуктът въздейства върху причините за болестната симптоматика, т.е. реализира лечебен ефект, като същевременно подкрепя имунната система.

Специалистите сочат троен ефект от приема на умкалор:

  • Секретолитичен – ускорява се освобождаването от секрети и изчистването на дихателните пътища;
  • Антивирусен – умкалор ограничава вирусните атаки, като покрива лигавиците на дихателната система със защитен филм;
  • Антибактериален – унищожава патогенни микроорганизми и предотвратява усложняването на заболяването с бактериална суперинфекция.

Умкалор е на практика продуктът, който съдейства на оздравителните процеси в организма при вирусни инфекции. Приемът му прави излишен безполезният и увреждащ прием на антибиотици. Всеки знае, че при вирусни инфекции антибиотиците се вземат “за всеки случай”, за да не се получат допълнителни усложнения. Оздравяването с умкалор е по-бързо и защото имунната система получава добра подкрепа от този продукт на растителна основа.

Вместо антибиотици и имуностимуланти

Немалко специалисти препоръчват извлеци от корени – какъвто е умкалор – вместо антибиотиците, с които нерядко се прибързва. Идеята е да бъде подкрепена имунната система на организма, за да се справи самостоятелно с вирусната инфекция. Същевременно привържениците на този тип терапия не скриват, че е опасно да се стига до крайности, каквато е пълното отрицание на антибиотиците: има инфекции, при които температурата над 39 градуса и други симптоми като обща отпадналост например свидетелстват, че този тип подкрепа няма да е достатъчна за преодоляването на заразата (dnes.bg).

Има доста природни имуностимуланти, които са препоръчвани при необходимост от подкрепа на собствените съпротивителни сили. Това са сиропи и капсули с екстракт от ехинацея, бъз, шипка, женшен, ацерола, котешки нокът и т.н. Кое в такъв случай прави продукта умкалор уникален и за предпочитане, особено ако се касае за възпалителен процес в дихателната система? Очевидно тройният ефект, за който вече стана дума. Умкалор не просто подкрепя имунната система и я прави устойчива пред вирусните атаки, но и упражнява терапевтичен ефект и ускорява освобождаването на дихателните пътища от болестни секрети (marvi.bg).

При кашлица

“Демир

Умкалор капки не е средство против кашлица от класически тип, но изключително добре повлиява настинки с кашлица. Количеството капки е съобразено с възрастта: възрастни и подрастващи над 12 години приемат 3х30 капки дневно, от 6 до 12 – 3х20, от 1 до 6 – 3х10. Капките се вземат с малко вода. Не са подходящи за бебета, бременни и кърмачки, потребители с чернодробни и бъбречни заболявания, пациенти на антикоагуланти (framar.bg). Умкалор има отхрачващо действие; съдейства на дихателната система да се прочисти и не допуска внедряване на нови вируси, тъй като покрива лигавицата на дихателните пътища с предпазен филм.

Простуда и болки в гърлото

умкалор
Умкалор има троен положителен ефект при инфекция на дихателните пътища

Умкалор е подходящо решение и при настинка с болки в гърлото дори когато няма кашлица (opsil.com). Продуктът може да се взема и без лекарско указание, но само ако се спазват означените в пациентската листовка правила за потребление. Този натурален продукт може да се взема продължително, но не повече от три седмици. Ако междувременно потребителят поддържа температура и симптомите на настинка не се повлияват от умкалор в рамките на първата седмица – все пак трябва да се иде на лекар.

Хрема

Както знаем, хремата не е самостоятелно заболяване, а симптом на настинка, алергичен пристъп или локално възпаление на синусите. Умкалор е в състояние да въздейства положително в подобни случаи, подкрепяйки имунната система. При хреми от различен характер и синузит приемът на умкалор подобрява кондицията на имунните клетки и подкрепя съпротивата срещу вирусни и вторични бактериални инфекции (framar.bg).

При задна хрема

При задна хрема Умкалор често се изписва заедно със Стеримар. Но задължително трябва лекар да го е предписал, защото ако примерно вие или детето имате пневмония, Умкалорът може да спре кашлицата и така да попречи за пълното ви излекуване, може да скрие сериозния симптом и да отмести вниманието от по-важното заболяване. В такива случаи последствията са тежки и много трябва да се внимава. Плюс това Умкалор не бива да се дава повече от 2 месеца, защото иначе вероятността да се сбъднат всички странични ефекти, които принципно са малко вероятни, се увеличава. Така че употребата му за задна хрема трябва да е много точно прицелена и предписана от специалист, за да може в много кратко време да свърши работа, без да навреди и без да стимулира проявяването на страничните ефекти. Само доктор може да каже кога и колко.

Бронхит

Умкалор неведнъж е изписван за лечение на остър бронхит и има добри резултати – с бързо овладяване на възпалителния процес, прочистване на дихателните пътища от храчки и редукция на мъчителната кашлица. Стабилизираната имунна система допринася за бързо преодоляване на инфекцията, успокояване на лигавиците и възстановяване на организма като цяло. Повечето потребители не отчитат странични ефекти, което се дължи на натуралния характер на активния компонент (medicine.bg).

Синузит

Някои от потребителите на умкалор признават, че са се отнесли скептично към лекарската препоръка да лекуват синузит с капки умкалор. Поради описаните по-горе три типа въздействие върху организма умкалор все пак успява да овладее и такива нелеки състояния като възпаленията на синусите (medicine.bg). Синузитът видимо отстъпва средно след двуседмична терапия с умкалор, а за месец може да бъде напълно овладян.

Ангина

Ако не се касае за гнойна ангина – болестта може да се овладее и без антибиотици. Умкалор е един от продуктите, които подпомагат в такива случаи оздравителния процес. Все пак не бива да се пристъпва към самолечение, особено ако става дума за дете – при ангина е лесно към вирусната инфекция да се прибави и вторична бактериална и тогава антибиотикът е на мястото си (bg-mamma.com).

Грип

Класически пример за използването на умкалор е прилагането му при грип. Умкалор е препоръчван за профилактика на вирусните заболявания при приближаваща епидемия – в случаите, когато своевременно не е била направена противогрипна ваксина (zdraveto.com). Умкалор се препоръчва и при очевидно започваща вирусна инфекция, за да подкрепи имунната система и да ограничи пораженията върху организма.

Ларингит

умкалор
Помага ли умкалор при вече започнала инфекция?

Умкалор е подходящият продукт и за лечение на ларингит. Това усложнение засяга по особено мъчителен начин и трудно се намира баланс в терапиите – дали да се разчита само на имуностимуланти или вече да се дава антибиотик. Възпалителният процес може да бъде овладян и само с умкалор, ако лечението започне още при първите признаци на болестния проблем. Както вече стана дума – умкалор има добър противовирусен ефект, подкрепя имунната система и защитава лигавицата на дихателните органи. Осъществява умерена защита и от бактериални причинители на инфекции в дихателните пътища (marvi.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Тонзилит

Умкалор капки успешно се справя и с неприятния тонзилит. Терапията ускорява оздравителните процеси, като овладява симптомите при остри състояния и насърчава изграждането на стабилна имунна защита (apteka-hubenova.com). Болезненото възпаление на сливиците и задната част на устната кухина може да се развие в по-сериозно заболяване, ако процесите не бъдат блокирани навреме. Това често се случва при малките деца – за предотвратяването на подобни опасности има смисъл да се използва умкалор в подходящи дози.

Повръщане

Лечението с умкалор по данни от потребителски сайтове не винаги е безпроблемно. Възможно е да се проявят алергични реакции – гадене и повръщане. Пациентските листовки не описват подобен страничен ефект. Дали не се касае за симптом на самото вирусно заболяване, което се атакува с умкалор? Все пак е възможна непоносимост към растителния екстракт и при всички плюсове на умкалор – при подобни обстоятелства лечението с него трябва да се откаже (bg-mamma.com).

Диария. Болки в корема (червата)

Болки в корема, разстройство – тези симптоми са присъщи на вирусна чревна инфекция, но е възможно по същия начин да реагира организмът и на лечението с умкалор. Болки в корема и разстройство, заедно с кървене от носа и (възможно) отклонения в чернодробните показатели са сред съобщаваните странични ефекти от приема на умкалор (framar.bg).

Температура

Приемът на умкалор при простуда, инфекции на дихателните пътища и кашлица трябва да покаже положителна промяна в рамките на не повече от седмица (framar.bg). Описаните състояния често са придружавани от температура. Ако тя е постоянна след първите 3-4 дни от приема, очевидно болестният процес не може да бъде овладян само с помощта на умкалор.

За деца и бебе

Умкалор под формата на капки е подходящ за деца на възраст над една година – продуктът не се препоръчва за бебета. Децата на възраст 1-6 години се лекуват с по 10 капки умкалор три пъти дневно преди хранене; деца от 6 до 12 години трябва да приемат 3х20 капки дневно (framar.bg).

На капки и таблетки

Капките от лековитото южноафриканско растение съдържат 8 г екстракт на 10 г лекарствен продукт, останалите съставки са етанол и глицерол. Тази форма се възприема по-лесно и действието настъпва бързо (framar.bg).
Филмираните таблетки умкалор са подходящи при остра форма на бронхит, синузит, възпаление на УНГ-зоната и дихателните пътища.

Силата на пеларгониум (мушкато)

Силата на пеларгониума – т.н. африканско мушкато, е в балансирания състав от полезни компоненти в корените (framar.bg). Съдържа галова киселина, катехинови полифеноли, галокатехин, протеини, минерали, хидроксикумаринови деривати, кумаринови гликозиди, бета-ситостерол: все компоненти, подкрепящи имунната система и с доказан ефект в противовирусната и антибактериална защита. Екстрактите от корени на пеларгониум възпират вирусните атаки и не допускат заселването на вируси по клетъчните мембрани в лигавиците на дихателните пътища. Това обяснява как и защо продуктът умкалор, чиято основа е екстрактът от корени на пеларгониум, прави оздравяването при настинки и кашлица по-бързо. В много случаи това предотвратява потребността от лечение с антибиотици.

Умкалор или цитросепт?

Изборът зависи от характера на заболяването и очакваните оздравителни ефекти от единия или другия продукт. Съдейки по фармакологичната характеристика, както и по потребителски отзиви в мрежата, умкалор е по-надеждният вариант заради способността не само да облекчава симптоматиката при вирусни инфекции с кашлица или синузит. Продуктът упражнява и лечебно въздействие, като същевременно стабилизира имунната система (citrosept.bg).

Или есберитокс?

Есберитокс е продукт на билкова основа – съдържа екстракти от ехинацея, диво индиго и туя. Очевидно въздействието му е в същата посока като на умкалор – при вирусни инфекции на дихателните пътища и за укрепване на имунната система. Важна подробност е това, че есберитокс обикновено се препоръчва като част от комплексна терапия. Продуктът не бива да се дава на деца под 4 години, а при бременни и кърмачки – само по изрично лекарско указание. Често дава странични ефекти, като основна причина за повечето от тях са въздействията на компонента от ехинацея (framar.bg).

Или изопринозин?

Продуктът е синтетичен; има подобен профил на този при умкалор – препоръчва се при вирусни инфекции и за укрепване на имунната система. Приложението му е по-широко, в смисъл подходящ е и при варицела, морбили и хепатит. Не бива да се приема от хора с подагра и повишени стойности на пикочната киселина в кръвта (framar.bg).

Изопринозин. Схема и дозировка. Как се дава на деца?

С мукоплант

Мукоплант е един от продуктите на популярната марка “Д-р Тайс”. Негов активен компонент е екстрактът от теснолист жиловлек (framar.bg). Класически сироп за кашлица на билкова основа. Понякога се препоръчва комбинация от капки умкалор и сироп мукоплант – за едновременно въздействие върху лигавиците на носоглътката, зачервено и раздразнено гърло, остро възпаление на дихателните пътища и кашлица. Целта е успокояване на лигавиците, блокиране на вирусната инфекция и предотвратяване на бактериална, подкрепа на имунната система. Мукоплант не е подходящ лек при пациенти на нискокалиева диета.

Живовляк: Жестоките рецепти, чайове, отвари + продукти от него

Цена

Капките умкалор вървят средно по 18-19 лв за флакон от 20 мл (по framar.bg). Ако си вземете шишенце от 50 мл, трябва да приготвите почти 50 лв.
Филмирани таблетки от медикамента могат да се намерят за 18-19 лв; толкова струва опаковка от 15 хапчета по 20 мг.

Странични ефекти

Макар и редки, възможни са алергични реакции при лечение с умкалор (framar.bg). Освен това има риск от кървене от носа и венците, дискомфорт и смущения в стомашно-чревната система, отклонения от чернодробните показатели.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

Едно мнение

  1. Слабо действие, за сметка на цената !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *