coco

Здрави и красиви с кокосово масло

Топ 16 ползи и приложение на модерното кокосово масло (олио). Цена. За коса и маска за лице. За качествено отслабване. Кое е хубаво: нерафинирано. С кафе. При стрии.

Още в текста: ♣ Лечение на слънчеви изгаряния. ♣ Кафе + канела.

♣ При акне и дерматит. ♣ Като антиоксидант. ♣ За черен дроб. ♣ Против холестерол. ♣ При диабет и кръвна захар. ♣ Против високо кръвно. ♣ Жабурене при възпалени венци. ♣ При лоша миризма на тялото. ♣ Против целулит. ♣ За изправяне на коса. ♣ При суха и сърбяща кожа. ♣ Успокоява обриви. ♣ При ухапвания от насекоми. ♣ Против стареене и бръчки. ♣ Против гъбички и кандида. ♣ Против рак. ♣ При Алцхаймер. ♣ За щитовидна жлеза и при Хашимото. ♣ Маска за по-бърз растеж. ♣ За тен. ♣ С тривитаминол. ♣ При хемороиди. ♣ При херпес. ♣ Нерафинирано кокосово масло – ползи, цена и откъде. ♣ На Икаров – добро ли е? ♣ Още за студено пресованото кокосово масло. ♣ За тяло – против екзема. ♣ При напукани пети и устни. ♣ Колко калории съдържа?

Топ 16 ползи от кокосово масло

Кокосово масло: ползите от този екзотичен продукт тепърва ще ни стават известни. Оказва се, че то има седем, или по-скоро десет, а може би и повече основателни причини да навлезе в средствата ни за грижи – за здравето и визията.

Добро е при терапия на кожата след слънчеви изгаряния, за справяне с дерматит и акне, за отслабване и стабилизиране здравето на черния дроб, против холестерол и хипертония, при грижи за кожата и косата, за успокояване след ухапване от насекоми.

Много от топ-ефектите на чудодейното кокосово масло се дължат на антиоксидантите, които съдържа; те стабилизират здравето на клетъчните мембрани, подобряват клетъчното хранене и това забавя стареенето на тъканите (ladyzone.bg). Приемът на кокосово масло в подходяща форма е важен още за здравето на сърцето и щитовидната жлеза.

Как да познаем хубавото кокосово масло?

Органичното кокосово масло трябва да бъде нерафинирано и да е 100% чисто. То се явява незаменима мазнина в кулинарията, но не само. Приложенията на кокосовото масло се увеличават всеки изминал ден.

Използваме го предимно, за да хидратираме и омекотим кожата и косата си. Все по-често кокосово масло се използва при диети за здравословно сваляне на тегло, а също така и за регулиране на холестерола. Включва се и като добавка при по-резултатното лечение на различни специфични заболявания.

Органично Кокосово масло Virgin е произведено от био сертифицирани кокосови плодове. То е без съмнение едно от най-предпочитаните и чисти масла от кокосов орех. Качеството „Virgin“ се придобива при задължителното студено пресоване на вътрешността на кокосовия орех при температура по-ниска от 40 градуса по Целзий.

Кокосовото масло има и качество „Extra Virgin“. Това е възможно най-хубавото и качествено масло добивано от Кокосови орехи. Това става отново чрез студено пресоване на суровата кокосова вътрешност при температура под 38 градуса по Целзий.

Този процес е доста трудоемък и сложен. Това е и една от важните причини качеството „Extra Virgin“ да се среща по-рядко в търговската мрежа и да има по-висока цена. Био Кокосово масло „Extra Virgin“ е най-подходящо за употреба срещу гъбички, висок холестерол и всякакви инфекции.

Лечение на слънчеви изгаряния

“Фигурин

С кокосово масло може да се овладее неприятната симптоматика след слънчеви изгаряния. Ползвайте рафинирано кокосово масло след слънчеви бани – то попива чудесно, неутрализира усещането за разпъване, боцкане и болка, снема температурата и успокоява зачервените зони (puls.bg).

Според някои твърдения в подобни случаи с кокосово масло само можем да си навредим, защото то дразни стресирания епидермис. Всъщност това не е истина – ако се използва нерафинирано масло от кокосови ядки е възможно да има чисто механични дразнители и неприятният ефект е преходен.

За отслабване

кокосово масло, отслабване
Кокосово масло – един добър вариант за стабилно здраве и сияйна визия

Значителна част от състава на коментираното кокосово масло представляват наситените мазнини. Точно това е причината да се смята, че то е по-скоро вредно за килограмите, за сърдечно-съдовата система и артериалното налягане (puls.bg).

Наистина – повечето мазнини в кокоса са наситени, но те стимулират добрия холестерол. Особено популярна в момента е диетата за отслабване с кокосово масло – тя предвижда засилена употреба на този продукт и драстично ограничаване на храните със съдържание на скорбяла.

Практиката доказва, че независимо от повишения прием на мазнини и по-точно на кокосово масло, килограмите се топят. Това се дължи на въздействието на чистото кокосово масло върху метаболизма.

Усвояването на поетото кокосово масло изисква голям енергиен разход от страна на организма, т.е. топим калории, докато разграждаме приетите количества кокосово масло. При това се балансира секрецията на инсулин, стабилизират се стойностите на кръвната захар – продуктът е с нисък гликемичен индекс (framar.bg).

Едновременно с това лауриновата киселина, която поетото кокосово масло внася в организма, укрепва имунната система – компонентът има антибактериално, антивирусно и противогъбично действие.

Кафе с кокосово масло (олио) + канела

Кафе с кокосово масло и канела – звучи необичайно, нали? Но това е рецепта за приложение на отслабващия ефект, който има приемът на кокосово масло. Факт е, че уникалното кокосово масло се топи при температура 25 градуса. Попадайки в тялото, то действа очистващо на кръвоносните съдове, освобождава ги от плаки и токсини и действа както очистващо, така и отслабващо (zajenata.bg).

Рецептата за кафе с кокосово масло е следната: към приготвената напитка се прибавят две супени лъжици кокосово масло, малко канела, всичко се разбива хубаво и се изпива на бавни глътки. След такава порция обогатено кафе ще усетите глад чак в ранния следобед. През това време пийте достатъчно вода, за да измиете от тялото си токсините.

Режимът с кокосово кафе подобрява работата на главния мозък и балансира стойностите на холестерина и кръвната захар. Освен намален прием на храни и контрол върху апетита за отслабването допринася и ускореният метаболизъм – все под въздействието на доброто кокосово масло.

При акне и дерматит

кокосово масло против акне
Полезно е студено пресованото кокосово масло

Доброто кокосово масло е чудесен вариант за грижа за кожата. То подобрява хидратацията й, а доказаното противовъзпалително действие спасява от неприятните симптоми на дерматити и акне.

Системното прилагане на чисто кокосово масло овладява локалните инфекции и освен това подобрява храненето на епителните клетки; проявява се антиоксидантното действие на продукта, при системна употреба проличава и анти-ейдж ефектът (marulka.com).

Като антиоксидант

Използването на кокосово масло подобрява защитата на организма срещу деструктивното въздействие на свободните радикали (framar.bg). Чистото кокосово масло е могъщ природен антиоксидант; неговото потребление балансира функциите на вътрешните органи, забавя процесите на стареене и стабилизира имунитета. Благодарение на него намалява рискът от злокачествено израждане на клетки.

За черен дроб

Кокосовото масло е считано за мазнина, която се понася леко от черния дроб: консумацията на блюда с кокосово масло не обременява мастната обмяна и не води до чернодробно затлъстяване, т.е. стеатоза (lekuva.net). Намиращите се в кокосовото масло средноверижни триглицериди съдействат за превръщането на компонентите му в кетони, които чрез черния дроб преминават в кръвообращението и зареждат организма и по-специално главния мозък с енергия.

Тази трансформация на практика съдейства за постоянното регенериране на чернодробните клетки и за ликвидиране на застойни състояния, които водят до болестни проблеми на черния дроб и жлъчката.

мнения, отзиви, коментари, форум

Против холестерол

Доказано – при диети с кокосово масло намаляват стойностите на лошия холестерол и се увеличават тези на добрия (rozali.com). Тази способност на въпросното кокосово масло се дължи на факта, че в състава му преобладават т.н. средноверижни мастни киселини.

Именно това обяснява факта, че независимо от характеристиката на тази екзотична мазнина – с преобладаващо наситени масти – потреблението й не води до високи показатели на холестерола и опасност от сърдечно-съдови усложнения. Не бива да се използва единствено хидрогенизирано кокосово масло, тъй като при него продукт от топлинните обработки са вредните трансмазнини.

При диабет и кръвна захар

Една от причините за кокосово масло да се говори като за суперхрана, е положителното му действие при диабет. То е в състояние да балансира продукцията на инсулин и да поддържа оптимални стойности на кръвната захар (newage.bg). Включването му в менюто стабилизира здравето при диабет от втори тип.

Против високо кръвно

Органичното кокосово масло е полезно в случаи на хипертония; нормализира кръвното налягане и е в състояние да съдейства за поддържане на стойностите му в границите на нормалното. Такова полезно действие можем да очакваме обаче единствено от студено пресованото, нерафинирано кокосово масло (biopogled.com).

Тук отново достигаме до средноверижните мастни киселини, които не създават условия за втвърдяване и запушване на артериите – напротив, усвояването им подобрява кондицията на артерии и вени и оптимизира кръвния поток. При това положение едно от редовните условия за хипертонични пристъпи – намалената пропускливост на съдовете, се неутрализира и проблемът не се проявява.

Жабурене при възпалени венци

Жабуренето с кокосово масло е похват от Аюрведа: съдейства за прочистване на устната кухина, има противовъзпалителен ефект върху венците и подобрява тонуса цялостно. Запомнете: никога не гълтайте това кокосово масло, с което се жабурите – то извлича токсини от лигавиците и тъканите в устната кухина.

Прави се сутрин на гладно; първо трябва да изпиете чаша чиста вода, след което вземате една лъжица масло и започвате да се жабурите. Правите го 20 минути и изплювате отработеното кокосово масло (zdravosloven.com).

След това трябва да вземете стандартен разтвор с хималайска сол – соле, да отпиете 1-2 глътки, след което да се жабурите няколко пъти, изплювайки разтвора. Следва изстъргване на езика с лъжица и ново жабурене със солен разтвор. Завършек на процедурата е измиването на зъбите и масаж на венците с мека четка, върху която е поставено малко кокосово масло.

При лоша миризма на тялото

кокосово масло
С кокосово масло се успокоява кожата след слънчево изгаряне

Кокосово масло се включва в приготвянето на органични дезодоранти, с чиято помощ се овладява лошата миризма на тялото. Домашен дезодорант с кокосово масло и етерични добавки може да поддържа приятен аромат на кожата за около четири часа.

Ето един вариант за дезодорант, в който химията отсъства и който се понася добре от всеки тип кожа: смесват се по пет супени лъжици нерафинирано кокосово и какаово масло, три супени лъжици сок от алое вера, четвърт чаена чаша сода бикарбонат, десетина капки етерични масла от лавандула, мащерка, мента, чаено дърво – по избор, самостоятелно или в комбинация.

Сместа се разбива добре, може и с блендер, и се съхранява в хладилника в стъклено бурканче (biopogled.com). получената кремообразна консистенция се нанася в малки дози в проблемните зони на тялото, след като кожата е била измита и добре подсушена.

Против стрии и целулит

Грижата за гладка, сияйна и еластична кожа на всяка цена трябва да включи и кокосово масло. Масажът с малки количества кокосово масло хидратира прекрасно епителните клетки; кожата съхранява еластичността си, оптично бръчките се изглаждат, действията имат принос към всяка анти-ейдж терапия. Подхранваната с кокосово масло кожа видимо се подмладява.

Особено ценни са процедурите с кокосово масло при стрии и целулит. Достатъчно е системно да се правят масажи в проблемните зони по два пъти на ден – за целта използваме вездесъщото кокосово масло и кафе (aktivenizdrav.com). В домашни условия може да се приготви целебен скраб против стрии и целулит с кокосово масло.

* Разтопяваме на водна баня една чаена чаша кокосово масло, отдръпваме от огъня и при постоянно бъркане добавяме половин чаша кафе, като се стремим да постигнем хомогенна смес преди втвърдяването й. Разсипваме сместа във формички, може за мъфини – средна големина. Тези формички се съхраняват в хладилника и са удобни за масажи на местата със стрии и целулит.

Дайте мнение и Вие тук!

За изправяне на коса

Маските с кокосово масло дават възможност за лесно изправяне на косата – вариантът със системно изправяне чрез преса е доста изтощаващ. За маската е необходимо кокосово масло – една чаша, пресен лимонов сок и няколко капки етерично масло – от репей, лавандула или лайка (nie-jenite.bg).

* Чашата с кокосово мясло трябва да престои в хладилника 24 часа. След това се изгребва най-горният слой, 2-3 супени лъжици, и се разбърква хубаво с една супена лъжица лимонов сок и три капки етерично масло.

Новата смес се оставя в хладилника за още 24 часа. След това маската се втрива внимателно в корените на косата и хубаво се разресва. Слагаме кухненско фолио и увиваме с хавлиена кърпа за един час. След това измиваме обилно с топла вода и мек шампоан.

При суха и сърбяща кожа

Чистото кокосово масло може да бъде използвано в натурален вид за подхранване на суха кожа. То е отлично средство за хидратация на клетките; подобрява кондицията на клетъчните мембрани и оптимизира клетъчното хранене. Особено полезно е подхранването на кожата с кокосово масло в случаите, когато тя е изложена продължително на слънце, вятър и ниски температури.

Терапията с кокосово масло успокоява онези зони, които са особено чувствителни и създават проблеми с лющене и сърбеж – колене, лакти, длани (ladyzone.bg).

Най-добре е кокосово масло при суха и сърбяща кожа да се полага вечер, след хубаво измиване и подсушаване.

Успокоява обриви

Доброкачественото кокосово масло има антисептичен и бактерициден ефект и това го прави успешен фактор при успокояването на раздразнена кожа. Действа добре като натурално средство при обриви и дерматити от различен характер. Нанесено внимателно, то образува върху проблемните кожни зони тънък филтър и това насърчава процесите на регенерация в повърхностния слой клетки (hera.bg).

При ухапвания от насекоми

Две капки кокосово масло, внимателно размазани върху ухапаното от насекомо място, облекчават неприятните симптоми, редуцират зачервяването и подпомагат оздравителния процес. Ако се съчетаят кокосово масло и капки етерично масло – розмарин или лавандула, изпаренията на маслената смес ще гонят насекомите и неприятните ви срещи с тях ще са по-малко (framar.bg).

Цена

На каква цена може да се купи описаното кокосово масло? Зависи колко сте склонни да похарчите и какви са намеренията ви за активното му приложение.

Естествено – малките количества от рода на 230-250 г излизат по-скъпо и вървят в различните биомагазини, вериги или специализирани щандове по 9-10 лв. Ако някъде ви предлагат по-ниска цена и опаковката е пластмасова, по-добре си купете маргарин от бакалията!

За 500 г студено пресовано кокосово масло – органично, био, с доказан произход, е нормално да ви поискат 20-22 лв. Това всъщност е най-добрият вариант за индивидуална употреба – има достатъчно и за вътрешен прием, и за приготвяне на домашна козметика за лице, тяло и коса (zoya.bg). Опаковка от около килограм и половина на проверената марка Nutiva може да се купи в нета за около 65-67 лв. Изберете този вариант, като предварително се кооперирате с още няколко почитатели на органичното кокосово масло. В този случай е гарантирано, че продуктът е произведен от пресни, сурови кокосови орехи, а не от сушени заготовки.

Против стареене и бръчки

Специалистите в областта на козметологията препоръчват директна употреба на студено пресовно кокосово масло като нощен крем против бръчки. Почистената кожа се масажира внимателно, като се втриват малки количества кокосово масло в зоните с бръчки. Особено внимателно трябва да се обработва мястото около очите и ъгълчетата на устата (framar.bg). Чистото кокосово масло балансира хидратацията на клетките, подобрява състоянието на клетъчните мембрани и клетъчното хранене и забавя процесите на стареене. Чистото кокосово масло съдържа истински букет от витамини, сред които особено важни против процесите на стареене са ниацин и тиамин. Попълването на витаминните дефицити предпазва кожата от изсушаване под действието на слънчевите лъчи. Подхранването на кожата с кокосово масло прави лицето гладко, със здрав и сияен вид.

Против гъбички и кандида

Има ли коментираното кокосово масло антимикотичен ефект? Отговорът е положителен: с кокосово масло могат успешно да се лекуват гъбични инфекции, включително упоритите кандидози. Запознати съветват да се лекува например вагинална кандидоза с тампон, обилно намазан с кокосово масло. Според признания само след 2-3 часа започва да се усеща успокояване и терапевтичният резултат от това локално приложение е налице.

Терапевтичният ефект на споменатото кокосово масло в случая се дължи на компонентите му – лауринова и каприлова киселина. Благодарение на тях прилагането на кокосово масло при кожа и лигавици с гъбични инфекции дава резултат.

Двете споменати киселини унищожават патогенните микроорганизми и това прави продукта кокосово масло полезен при вирусни, бактериални и гъбични инфекции (zdravivsekiden.com).

Против рак

В последно време доста оживено се коментира способността на органичното кокосово масло да ограничава развитието на ракови клетки и да предотвратява появата на метастази. Този ефект се дължи на вече споменатата лауринова киселина (razkritia.com).

Популярна е следната рецепта за противоракова терапия с кокосово масло: тя съдейства за профилактика, а също и за стопиране на вече започнал злокачествен процес (zdravoslovno.imamproblem.com):
Приемайте по две супени лъжици органично кокосово масло на всеки три часа, но не повече от 10 лъжици дневно. Пийте много вода, обогатена с капки ябълков оцет, лимонов сок, куркума, познати билки. Включете в менюто си храни с лаксативно действие – например овесени ядки, както и природни пробиотици, например кисело мляко. Този режим изчиства организма от токсини и шлаки, мобилизира имунната система, а лауриновата киселина стопира израждането на клетките и образуването на туморна тъкан.

При Алцхаймер

Американски учени са категорични, че консумацията на органично кокосово масло предотвратява болестта на Алцхаймер и предпазва възрастните хора от заболяванията на мозъка, известни най-общо като деменции (revita.bg). Научната хипотеза е, че смъртта на нервните клетки в мозъка, с която е свързан Алцхаймер, може да се предотврати. За това е необходимо енергийно зареждане със средноверижни триглицериди – именно качественото кокосово масло може да гарантира подобни постъпления.

Състоянието на пациенти с Алцхаймер е било чувствително подобрено чрез диета, включваща четири супени лъжици кокосово масло на ден. Диетата се спазва най-малко 2-3 месеца преди първите видими резултати.

За щитовидна жлеза и при Хашимото

Студено пресованото кокосово масло е подходящо и при лечебната диета за хипофункция на щитовидната жлеза и Алцхаймер. Тук отново важна роля играят средноверижните триглицериди, които лесно се трансформират в енергия. Така се балансира кондицията на щитовидната жлеза – състояние и регенерация на тъканите, оптимизира се отделянето на специфичните хормони и се неутрализират автоимунните въздействия и възпалителни процеси. Кокосово масло практически може да се добавя в почти всяко блюдо, като по този начин се обогатява храненето (az-jenata.bg).

Маска за коса за по-бърз растеж

Нерафинираното кокосово масло е възможност за лесна и ефикасна маска за коса (framar.bg). Съветът на специалистите е да се използва именно нерафинирано, за да бъдат съхранени естествените му качества в пълнота. Достатъчни са 4-5 супени лъжици от маслото, които се затоплят на водна баня. Мазнината се нанася по скалпа, като корените се масажират внимателно. Косата се разресва грижливо, за да може нанесеното кокосово масло да покрие косъма по дължина. След това се поставя шапка за баня или стреч фолио и хавлиена кърпа. Маската трябва да подхранва косата в продължение на един час. Следва измиване – косата е станала по-жива, тежка и копринено мека.

За тен

С кокосово масло кожата се предпазва от слънчево изгаряне; то съдейства да се сдобием с хубав тен през горещите летни дни (revita.bg).

Доброто кокосово масло хидратира кожата, запазва я от изсушаване и не допуска слънчевите лъчи да увредят повърхностния слой епителни клетки. Същевременно нанасянето му върху обширни зони на тялото не създава проблеми, тъй като то е природен продукт и не се очакват негативни странични ефекти.

С тривитаминол

Комбинирането на кокосово масло и тривитаминол е основа на популярна домашна маска за коса – идеята е да се насърчи по-бързото израстване на косата. Маската подхранва и активира космените фоликули, което прави косата лъскава и здрава.

Тривитаминолът е прословутото лекарство от аптеката, с което постигаме разкрасяващ ефект. Това е маслен разтвор от витамините А, Е и D3. Маската за коса правим така: смесваме 2 супени лъжици тривитаминол, една супена лъжица кокосово – или бадемово? – масло, жълтък, газ, супена лъжица алкохол. Използването на кокосово масло има предимство заради доказания стимулиращ и подхранващ ефект.

При хемороиди

Прилагането на кокосово масло като мехлем е един от лесните домашни начини за лечение на хемороиди (holesterol.eu). Проблемното място се намазва и след 25-30 минути се измива с хладка вода. Процедурата се повтаря 2-3 пъти дневно, при възможност.

При херпес

С кокосово масло се лекуват успешно инфекции, причинени от бактерии, вируси и гъбички. Има известни спорове за това – дали лечението с кокосово масло е подходящо при зараза с херпесен вирус. Според някои изследвания херпес не бива да се лекува с кокосово масло, тъй като то създава добра среда за растеж на херпесните вируси (bio-lifestyle.net). Такова действие по отношение на херпесния вирус имат не само коментираното кокосово масло, но и други масла от ядки, например кашу, бадеми и още какаово масло.

Нерафинирано кокосово масло – ползи, цена и откъде

Колкото по-малко преработки е претърпяло при добиването си нашето кокосово масло, толкова по-добре са съхранени полезните му свойства. Нерафинираното кокосово масло е изключително богато на антиоксиданти, имуностимуланти, витамини. Подходящо е за вътрешен прием при висок холестерол и високо артериално налягане. Има свойството да поддържа кожата и косата добре хидратирани, предпазва от бръчки, а косата – от начупване.

Нерафинирано кокосово масло може да се купи от магазин за здравословни храни или по интернет. Редовните цени на качествено нерафинирано кокосово масло са около 14-15 лв за разфасовка 300 мл (laika.bg). За 500 мл е нормално да се плати 21 – 22 лв.

На Икаров – добро ли е?

Кокосово масло на Икаров – то е дозирано в малки количества и е предназначено за козметични цели. Добавени са му витамини Е и С и лецитин, за да се стабилизира и да е по-трайно. Действа добре при напукани ръце и пети; чудесно е като съставка в маски за лице. Може да се масажира и директно с малки количества кокосово масло – за лице и тяло (framar.bg).

Още за студено пресованото кокосово масло

Студено пресованото кокосово масло може да бъде ефективен компонент в лечението на заболявания на вътрешни органи – черен дроб, бъбреци, панкреас (azjenata.com). Освен това чистото кокосово масло подобрява способността на организма да усвоява калций и магнезий, което е важно за състоянието на скелета и здравината на костното вещество.

Костното вещество на зъбите също се повлиява положително при вътрешен прием на кокосово масло. Ако е включено в менюто, то предотвратява кариесите.

За тяло – против екзема

Грижата за тялото печели от използването на чисто кокосово масло (healthline.bg). Нерафинираното кокосово масло съдържа три вида мастни киселини с противомикробно действие. Това са капронова, каприлова и лауринова киселина. Тяхното присъствие съдейства за поддържане на кожата здрава. Ако редовно втриваме в кожата кокосово масло, това действа оздравяващо при псориазис и екзема.

Важно е да използваме кокосово масло, което не е било рафинирано или ароматизирано чрез синтетични добавки. Добър ароматизатор например е органичното лавандулово масло.

При напукани пети и устни

При напукани пети е добре да се използва чисто кокосово масло: след топла баня петите се намазват, обуват се памучни чорапки за цялата нощ.

За напукани устни може да се направи натурален балсам – трябват ни по една супена лъжица пчелен восък, кокосово масло и зехтин. Надробеният восък се затопля на водна баня, добавя се кокосовото масло при постоянно бъркане, накрая сипваме и зехтина. Цялата смес си сипва в стъклено бурканче и след охлаждане се използва

Колко калории съдържа?

Коментираното кокосово масло съдържа толкова калории, колкото и всички подобни мазнини. За пример – една супена лъжица кокосово масло вкарва в тялото ти 117 калории. Никак не е малко, но винаги може да се контролира количеството – а за ползите вече стана дума (zdravosloven.com).

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

imunitet-imunna-sistema-1

Кои са сигурните симптоми на слаба имунна система?

В разгара на скорошния вариант на омикрон на COVID-19 мнозина предприемат допълнителни предпазни мерки, за …

17 Мнения

 1. Ralica Petrova

  Здравейте, Лекар.БГ! Бихте ли написали как се използва това ценно кокосово масло против гъбички и хемороиди!? Помага ли при алцхаймер и при хашимото? А при херпес?

  • Лекар.БГ

   Здравейте, Ralica Petrova! До няколко дни ще бъдем готови с отговорите на тези ваши въпроси. Интересното е, че кокосовото масло наистина помага при всички изброени от вас неща. До скоро!

  • Здравей Ралица аз тука видях интересна информация за това което питаш и не си получила отговор 🙂 http://www.jenskisvqt.com/zdrave/kokosovo-maslo Надявам се да ти помага !!!

   • радвам се да видя и други хора които са посетили Женски Свят, супер сйт 🙂 Темата за кокосовото масло е много добра, с цялото си уважение към ЛекарБГ….:)

 2. Здравейте.Бихте ли писали как се използва кокосовото масло при алцхаймер иот каде да го поръчам.Благодарим предварително

  • Лекар.БГ

   Здравейте, Викторе. Кокосовото масло трябва да се приема два пъти на ден по една супена лъжица. В интернет се продава на много места, достатъчно е да пишете „Кокосово масло“ в Гугъл. Гледайте на етикета да пише състава, да е студенопресовано. Ние сме купували от ЗОЯ.БГ, но там ни се струва доста скъпо и ароматизирано.

   Също така го продават и в магазините на БИЛЛА в опаковки като за краве масло, но в този случай не пише да е студенопресовано, нито какво съдържа. Така че изборът не е лесен.

   При всички случаи изпробвайте различни фирми, докато се спрете на най-доброто. Ще бъдем благодарни на всеки читател, който сподели какво кокосово масло ползва, на каква цена го купува и откъде. Стремим се да стигнем до най-добрата и изгодна информация за читателите, затова, молим ви, пишете ни в коментарите!

   • Славяна

    Здравейте? Може ли кокосовото масло да се добява сутрин в закуска от кисело мляко с овесени и ядки и мед? Или с каква храна да го комбинираме в ежедневието? Аз си купих наскоро от една дама,която внася органик кокосово масло, нерафинирано от Англия, а произхода му е Шри Ланка. Мисля че е доста добро. Искам да го ползвам за високо кръвно налягане и заради цялостния му терапевтичен ефект върху организма.

 3. Галя Кюркчиева

  Подходящо ли е кокосовото масло при гастрит и ГЕРБ.

  • Лекар.БГ

   За рефлуксна болест не разполагаме с конкретни данни, но за гастрит със сигурност можем да кажем, че се повлиява добре от една супена лъжица кокосово масло на ден, а може и две.

 4. Bataklieva Tsvetanka

  Аз съм използвала кокосово масло и съм доволна, но ще си направя и сама

 5. Николета Пашова

  Здравейте, дали има друго сурово кокосово масло на пазара освен това: http://spirala.bg/shop/bio-foods/spices-supplements/oils/kokosovo-maslo-500-spirala

 6. Снежа Пройнова

  Не си поръчвайте от рекламираното в началото на страницата масло на 0884938645. Господинът не приема да се обади в отговор, т.е., сами направете извод. Не можел да ми върне обаждането от 09.42ч., защото докато стигнел офиса, щели да му се обадят още няколко човека и не можел да ни помни. Явно телефонният му апарат също забравя.

 7. Здравейте! Съветвам ви да купувате само кокосово масло с доказан произход от сертифицирана фирма. В отговор на Николета Пашова/макар и късно/ ви препоръчвам следното изпробвано: Нерафинирано био кокосово масло.

 8. Zdraveite kak moga da svalya kilogrami ş kokosovoto maslo i za rastej na kocata iskam nyakakva ideya nemi raste kocata az kakto iskam dae dalga

 9. Elena Dimitrova Dimitrova

  Mnogo mi haresa statiqta Vi-izcherpatelna s vsichkite podrobnosti,koito sa ni neobhodimi,za da mojem po nai-dobriq nachin da se vazpolzvame ot tozi prekrasen produkt.Bezkraino sam Vi blagodarna za tazi prekrasna statiq,ot koqto shte se vazpolzvam.Jelaq Vi zdrave ii vse taka da ni pomagate v zdravoslovnite ni problemi!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.