далак
Далак е важен орган от имунната система

Кога се маха далак? Местоположение. Живот без далак

До неотдавна не беше ясно каква функция изпълнява органът далак (слезка) в човешкия организъм, защото медицинската практика е показала, че човек може да живее и без него.

А понякога се е налагало да бъде премахнат – когато например при травма в коремната област далакът започва силно да кърви.

В средата на миналия век учените са се досетили, че в него се разпадат остарелите еритроцити. Но им се сторило странно и неясно. И чак когато имунологията е започнала да се развива със стремителни темпове, тогава се изяснила истинската роля на далака в организма.

Органът далак е малък, с дължина от 8 до 15 см и ширина от 6 до 9 см.

Разположен е в коремната кухина, в лявото подребрие, симетрично на черния дроб. Артерията, от която далакът получава кръв, излиза непосредствено от най-важната артерия в организма – аортата. И вече от далака по венозните съдове кръвта преминава в черния дроб. Това разположение на магистралните пътища на кръвообращението говори за връзка между функцията на далака и състава на кръвта.

И така: далакът изпълнява имунологична, филтрационна и кръвотворна функция. Взема участие в обмяната на веществата, по-точно на желязото и белтъчините. Виждате, че ролята на този орган никак не е малка.

Ако далакът заболее, лицето се оцветява в жълтеникави цветове. Хората с болен далак се нахвърлят на храни и напитки, чийто вкус е сладък.

Болки в далака – какво може да значат

Специалистите обясняват, че самият орган далак не боли, а болката е в коремната област. При абсцес в резултат на инфекциозно заболяване в засегнатия далак може да се събере гной и тогава болката в горната лява част на корема, непосредствено под ребрата, е сигнал за сериозен здравословен проблем (framar.bg).

Едновременно с това може да се установи и уголемяване на далак – по принцип той е около 150 грама, но може да достигне на тегло до половин килограм. Далакът може да се увеличи и да причини болка в долната част на корема при чернодробен проблем – хепатит или цироза.

Друг казус с болки в областта, където знаем, че се намира далак, е при нараняването на този орган. Макар да е разположен дълбоко в коремната кухина и да е сравнително добре защитен, той лесно се наранява и травмата причинява болки на практика в съседни тъкани.

Може да се появи притискане от хематом при нараняване – в катастрофа, при удар или инцидент. Болки в зоната на проблемен далак се чувстват и в случаи, когато се получи запушване на голям кръвоносен съд, касаещ далака.

В някои случаи се усещат болки в областта на далак при тичане (bb-team.org.). Смята се, че причина за това е нарушената циркулация на кръвта и недостиг на кислород.

Причини за увеличен далак. Симптоми

далак
Далак е важен орган от имунната система
“Фигурин

Увеличен далак (спленомегалия) може да се диагностицира при заболявания на самия орган, като кисти, абсцес или тромбоза.

Тъй като споменатият далак е кръвно депо и важен фактор в имунната система, някои кръвни заболявания водят до аналогичен резултат – например хемолитична анемия, лимфогрануломатоза, левкоза.

Увеличен далак причиняват и болести на черния дроб – хепатит, цироза. При малария и коремен тиф промяната е от същия тип. Към симптомите за увеличен далак отнасяме дискомфортът, болезненост на коремната област, където се намира далакът, при връзка с чернодробно заболяване – пожълтяване на кожата. Обикновено при болен далак апетитът намалява, може да се появи запек, не са редки температурните състояния, констатира се загуба на тегло.

Други болести

С далака е свързана диагнозата хипослпенизъм – това са редуцирани или липсващи функции на далака поради анатомична аномалия. Същата диагноза се отнася и за случаите при липсващ далак след отстраняване поради необратима травма, катастрофа. Липсата на далак е своеобразен удар по имунната система, тъй като той играе ключова роля в имунитета.

Хроничната застойна спленомегалия е увеличаване на далака при застойна сърдечна недостатъчност. Далакът боледува също от абсцеси и кисти, възпаление (спленит), фиброза (framar.bg).

Непременно вижте и ТОВА:

Далак и болки в далака в лявото подребрие. Защо и как да се оправим?

Дайте мнение и Вие тук!

Други начини за лечение. Билки

При здравословни проблеми с далака логиката е да се лекува основното заболяване. Обикновено това става при болничен режим, тъй като се налагат множество изследвания до потвърждаване на една или друга диагноза. Много често състоянието на далака е причинено от болести на черния дроб или сърдечно-съдовата система, но са възможни и инфекциозни заболявания с директно поразяване на далака (stomasniproblemi.blogspot.com).

Когато се лекуват болести на далака често се правят отпратки към наследството на Петър Дънов и Петър Димков. Препоръчва се чай от салвия, както и запарка от билкова смес – “…агримония, бударица, волски език, върбинка, жълт и червен кантарион и овчарска торбичка, пелин и цариче по 50 г от всяка, и хмел (шишарки) 100 г”. Две супени лъжици от сместа се варят с половин литър вода в захлупен съд 10 минути с чаена лъжичка семе от анасон. Отдръпваме от огъня и оставяме да изстине. Прецеждаме и пием три пъти по една винена чаша 15 минути преди хранене. Познато е и дългосрочно лечение на далака с бял трън.

Едновременно увеличение на далак и черен дроб

Има болестни състояния, при които се увеличават едновременно черен дроб и далак. Възможно е човекът с такъв здравословен проблем известно време да няма тревожни признаци за състоянието си. И двата органа обаче са жизненоважни и рано или късно – по-добре рано, разбира се, се налага да бъде потърсена лекарска помощ и увеличението се диагностицира.

При едновременно увеличение на далак и черен дроб се говори за т.н. хепатоспленомегалия. Най-често тя е резултат от заболявания като цироза, хроничен хепатит С, non-Ходжкинов лимфом (вид рак), левкемия или сърповидно-клетъчна анемия (latshaws.net).

Разположение на органа

Далак – това е вътрешен орган, важно звено в лимфната и кръвоносната система. Има отговорни функции, но не е сред жизнено важните, тъй като тези функции могат да се изпълняват и от други органи (framar.bg). Разположен е в горната лява част на коремната кухина, по-точно лявото подребрие – на нивото на 10-то, 11-то ребро.

Това е уязвим орган със структура, подобна на тази при лимфните възли. Въпреки, че се намира дълбоко в коремната кухина, не е напълно защитен при събития като удар, скок, произшествия от рода на пътни инциденти.

Операция на далак – какво представлява

далак
Уязвимият далак страда от много болести на другите органи и системи

За разлика от други органи, далакът не може да се изреже частично и да се зашие поради естеството на самата тъкан. Когато е необходимо той да бъде опериран, се премахва целият орган.

Това се прави в случаите, когато е травмиран и разкъсан, когато в него има тумор, когато не се кръвоснабдява нормално и е претърпял инфаркт, поради някакво друго заболяване – автоимунно, на кръвта, поради генетични дефекти.

Отстраняването може да стане чрез отворена коремна операция или по лапароскопски път. Често отстраняване на далак се налага при лимфоми и левкемии (hirurg.bg).

Нисък хемоглобин и болки в далака

Болки в далака при нисък хемоглобин – това може да е симптоматика на сърповидноклетъчна анемия. При такава диагноза често се развива спленомегалия или уголемен далак, има вероятност и от инфаркт на далака. Именно при инфаркт на далака се появяват силните болки (arsmedika.bg).
Подобни симптоми могат да насочат и към левкемия.

В същото време проявата на двата симптома не може да се счита за категорично указание за тези тежки заболявания. Тук има една особеност – далакът е разположен на място, където могат да се почувстват болки от стомаха, дебелото черво или левия бъбрек. Затова проявата на тези два симптома може да е признак на съвсем друго заболяване и не е задължително то да е от най-тежките.

Тения в далака

Тения в далак е един от вариантите за развитие на киста с паразитен произход. Т.н. кучешка тения или ехинокок може да се развие в различни органи, включително белите дробове и главния мозък. Рискът при нарастването на т.н. балон, киста, в която се развива паразитът, е да се спука и да причини необратими увреждания или внезапна смърт. Ако при ехографски преглед се установи наличието на тения в далака, единственият вариант за лечение е оперативното отстраняване на поразения орган.

Кучешка тения и др.: Съвременно лечение и симптоми. Лекарства или операция?

Далак и болест на Ходжкин

При лимфом на Ходжкин – едно от злокачествените заболявания на лимфната система – най-напред настъпват промени в лимфните възли; при голяма част от пациентите с такава диагноза в ранната фаза настъпва безболезнено уголемяване на лимфните възли по шията, по-често в лявата страна. По-късно могат да се появят и други уголемени лимфни възли, които при опипване се усещат като гумени.

далак
Болката отляво в корема не винаги означава проблемен далак

Увеличението на далака (спленомегалия) не е симптом, който се проявява при всички пациенти с тази диагноза, но все пак при доста това е насочващ към диагнозата признак. Възможно е да има и уголемяване на черния дроб едновременно с това при далак, или самостоятелно.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Тромбоцити, високи, ниски

Тромбоцити. Норма, високи, ниски и среден обем. Какво да правим?

Тромбоцити в кръвта. Норма, среден обем и причини за отклонения. Тромбоцитопения: Ниски, намалени (причини, симптоми …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *