цитонамазка
Цитонамазка се прави профилактично веднъж в годината

Цитонамазка – защо да я правим редовно?

Какво е цитонамазка. Групи. Резултати. Как се открива рак на шийката на матката. При бременност. При раничка. При менопауза. Левкоцити при цитонамазка. Еритроцити. При хламидия. При гъбички. При миома. При бяло течение. В цикъл. При дисплазия. При ендометриоза. Разлика между цитонамазка и колпоскопия. Кога препоръчват цикатридина. Какво правят в Токуда?

Какво е цитонамазка? Въпросът може да изглежда излишен, но наистина има хора, които представа нямат за какво става дума.

По същество – това е изследване на женската репродуктивна система, което позволява да се установят отклонения в клетките и възможни онкологични процеси. За цитонамазка е необходимо да се посети гинекологичен кабинет – в рамките на профилактичен преглед или при проблем.

По време на прегледа със специална четчица се взема материал от шийката на матката и цервикалния канал; той се полага върху предметно стъкло и се подлага на анализ. По този начин могат да се установят злокачествени процеси в ранен стадий или предракови състояния. Уловени навреме, те могат да гарантират и пълно оздравяване (invitrobg.com).

Цитонамазка трябва да се прави веднъж годишно дори при липсата на каквито и да било оплаквания.

Групи

Анализът на резултатите от цитонамазка позволява да бъде определен възможен риск за раково заболяване, налично възпаление или че организмът е здрав. Използват се две класификационни скали: PAP (Папаниколау) или по-новата Бетезда (puls.bg).

При анализ по Папаниколау се определя принадлежност към една от пет основни групи, като в първа клетките са нормални, във втора има данни за клетки, променени при възпалителен процес и т.н. до пета, при която се констатира злокачествен процес.

Класификацията по Бетезда работи с термина SIL (Squamous Intraepithelial Lesion) и проследява уврежданията на епителните зони в репродуктивната система.

Общо взето резултатите опростено могат да се сведат до три основни групи: в първата няма констатирани цитологични промени, във втората има определени промени без уточняване какъв е характерът им (необходими са допълнителни изследвания), и при трета се касае за предракови изменения с ниска или висока степен.

Резултати

Резултатите от двете изследвания могат да бъдат компрометирани по различни причини. Скалата за анализ има нулева позиция, към която се отнасят незадоволителни данни и обикновено се препоръчва ново изследване (puls.bg).

Практиката показва както фалшиво положителни, така и фалшиво отрицателни резултати (maichindom-varna.com).При съмнения за дегенеративни промени или карцином се прави втора цитонамазка и се прилагат и други методи за диагностика. Специалистите смятат, че най-точна представа за промените в посока онкология се получават от три последователни цитонамазки през определени интервали от време.

“Фигурин

От резултатите, постигнати чрез цитонамазка, зависи естеството на терапията след това. При добри резултати се счита, че една цитонамазка годишно е напълно достатъчна за проследяване здравето на репродуктивната система.

Как се открива рак на шийката на матката

При данни за дисплазия – клетъчни промени, които могат да доведат до рак, се правят повторни цитонамазки и допълнителни изследвания. Следващата стъпка при предраково състояние или рак на шийката на матката е колпоскопията (maichindom-varna.com).

Прави се със специален апарат – колпоскоп, приличен на голям микроскоп. Под увеличение се оглежда маточната шийка. За по-точни резултати от това изследване се прилагат цветни филтри и разтвори, с чиято помощ се разграничават зоните с клетъчни промени.

Избира се онази от тях, където клетъчните трансформации личат най-ясно, и се прави биопсия – взема се тъкан за хистологично изследване.

За по-точна диагноза е добре да се вземе и материал от цервикалния канал – прави се с кюрета.
При доказан неопластичен процес може да се предприеме унищожаване на променената тъкан, ако се касае за малка площ – например изгаряне с лазер. При по-напреднал процес се прави конизация – изрязва се променената плът под формата на конус.

Становището  на медиците по тази тема е, че при добра профилактика могат да бъдат предотвратени много случаи на злокачествени заболявания. Може да се приеме за благоприятно обстоятелството, че злокачествените процеси под въздействието на човешкия папилома вирус (рак на шийката на матката) се развиват във времето доста бавно. Ако се спазва универсалното правило – една профилактична цитонамазка годишно, потенциалната заплаха ще бъде уловена навреме и ще могат да се вземат адекватни мерки.

При бременност

Проследяването на една бременност с цел предотвратяването на усложнения или прекъсване, включва и онкопрофилактична цитонамазка в етапа на ранната бременност. Изследва се и влагалищна микробиология (framar.bg).

Проблемът с въпросната цитонамазка е свързан с притесненията на бъдещите майки от негативно повлияване на процедурата върху самата бременност. Пациентки споделят в специализираните сайтове този род притеснения, както и споделено – за кървене като последица от вземане на материал за изследване.

Все пак думата на специалистите е, че процедурата е безопасна, а смущаващите симптоми са следствие на “механиката” и изчезват сами без последици.

цитонамазка
За цитонамазка се взема материал от маточната шийка

Ако резултатът от цитонамазка по време на бременност показва патология от какъвто и да е характер, лекуващият предлага на бъдещата майка безопасна терапия за проблема й.

Има случаи, при които лечението се отлага за времето след раждането и се оказва, че междувременно е протекъл оздравителен процес и няма нужда от лечение (mama.no-meat.org).

При раничка

“Раничка” е популярно наименование на група нетипични епителни клетки върху шийката на матката. Обикновено това са клетки от канала на шийката, които са изнесени навън и при оглед създават впечатление за наранена повърхност.

В съвременните коментари въпросната раничка обикновено бива назовавана ектопия: здрав епител, разположен на неприсъщо за него място (medik.bg).

Зоната, описана като ектопична или “раничка”, е рискова – именно там се случват трансформациите на клетки и се развиват ракови процеси. Най-често това става под въздействието на човешкия папилома вирус (medik.bg).

При наличието на раничка е важно да се проследят внимателно резултатите от проведена цитонамазка: ако те са PAP-четвърта и пета група, има основание за диагноза предраково състояние и провеждане на следващи анализи, включително колпоскопия и биопсия.

При менопауза

цитонамазка
Цитонамазка се прави профилактично веднъж в годината

Всеобщо е мнението, че след менопауза няма нужда да се правят цитонамазки. Това не е съвсем точно. Заразата от папилома вирус може да се прояви след дългогодишен престой в женския организъм и да причини рак на маточната шийка на дами в третата възраст.

Точно по тази причина цитонамазка веднъж годишно е препоръчително и след менопауза (latshavs.net).

Малко по-различно стои въпросът с жените над 65-годишна възраст. Според някои практики те могат да игнорират профилактичните цитонамазки, но само след консултация с гинеколог. Мотив за това ще са отрицателните резултати от цитонамазки в три последователни години. При смущаващи симптоми обаче, особено кървене след менопауза, лекарската намеса и цитонамазката са задължителни.

Дайте мнение и Вие тук!

Левкоцити при цитонамазка

Наличието на левкоцити в цитонамазка логично отвежда към инфекция, възпалителен процес (puls.bg). Такива резултати могат да се получат при РАР – втора и трета група, като последица от прекарани вирусни или бактериални инфекции с възпаление на уро-гениталната система.

Еритроцити

Наличието на еритроцити (червени кръвни клетки) в цитонамазка е обичайно в случаите, когато е налице раничка на шийката на матката. Според някои обяснения единичните еритроцити се получават при остъргването с четчица на материал за цитонамазката; по тази причина и се появява зацапване или леко кървене след манипулацията (zachatie.org).

При хламидия

Очакването на немалко жени при провеждането на цитонамазка е, че ще се провери и наличието на причинителя на възможна инфекция – например хламидия. Важно е това, че целта на цитонамазката не е такава и че за хламидия се прави друго изследване – ДНК тест върху материал от ендоцервикален секрет (genicalab.com).

При гъбички

В някои случаи с цитонамазки PAP – I и II се наблюдават под микроскоп патогенни микроорганизми (например гъбички) и е възможно да бъдат назовани причинители на инфекции. Коментарът на специалистите обаче е, че при цитонамазка целта е да се квалифицира състоянието на епителните клетки по шийката на матката и да се открият възможни процеси на тяхната трансформация (jenskozdrave.com).

При миома

Миомата е доброкачествен тумор на матката, който се развива специфично и липсва стандартен модел за терапията му. Ако един възел или миома не създава проблеми от рода на кръвоизливи с последваща анемия, болки и дискомфорт, ако присъствието му не създава риск за бременносту може и само да се наблюдава.

Състоянието на матката и нарастването на миомата се контролират на 6 месеца или на година, когато една пациентка трябва да иде на профилактичен преглед и да й се направи цитонамазка (ag-specialist.com).

При бяло течение

цитонамазка
Чрез цитонамазка могат достоверно да се определят болестни процеси

Коментари във форума обсъждат дали при бяло течение трябва да се изследва причината чрез цитонамазка. Корекция: цитонамазка се прави за изследване здравето на маточната шийка и да се потвърди или отхвърли хипотеза за злокачествени изменения или инфекция.

Но какъв точно е причинителят на инфекцията, от какво може да е бялото течение – това се установява чрез микробиологично изследване в специализирана лаборатория (vipclinik-bg.com).

Ако обаче бялото течение е само един от няколко болестни симптома и има съмнения за заразяване с човешки папилома вирус, то тогава се прави цитонамазка, за да се изясни какво е състоянието на шийката на матката и няма ли данни за клетъчни трансформации.

В цикъл

Цитонамазка се прави извън менструалния цикъл (cityclinic.bg).

При дисплазия

Дисплазията на маточната шийка е една от тревожните промени, които се диагностицират чрез цитонамазка. Това е предраково състояние, при което настъпват промени в клетките в посока от шийката към вътрешността на цервикалния канал (arsmedica.bg).

Резултатите от цитонамазка IIIа и IIIб по Папаниколау алармират за дисплазия, която до този момент не е загатнала съществуването си по никакъв начин. Лека дисплазия може да има и обратно развитие; онкологичният процес е бавен и при добра профилактика болестта може да се хване навреме.

При напреднали състояния клетъчните промени се развиват в дълбочина и обхващат близки лимфни възли и започва разпространение на раковите клетки по лимфен и кръвен път.

При ендометриоза

Цитонамазките не са подходящият начин за откриване на ендометриоза. Процесите, свързани с ендометриоза, засягат женската полова система и организма в дълбочина – матка, яйчници, зоната на малкия таз. При цитонамазка се работи с материал от шийката на матката – там наистина може да попаднат отделни клетки от ендометриума, но за диагностицирането на ендометриоза това не е достатъчно (latshaws.net).

Разлика между цитонамазка и колпоскопия

При цитонамазка се взема клетъчен материал от шийката на матката и цервикалния канал за микроскопски анали. Определят се групи в зависимост от отсъствието или наличието на променени клетки; тези промени са от различен характер и могат да мотивират хипотези за възпалителен процес, промени вследствие на химио- или лъчетерапия или злокачествени трансформации на епителната тъкан.

Ако са налице високите рискови групи, установени при цитонамазка, се препоръчва колпоскопия.

Колпоскопията е друг тип изследване – със специален апарат се предприема оглед на маточната шийка под многократно увеличение. За да се прецени характерът на клетъчните промени, се работи с оцветители и контрастни вещества, на които клетките реагират различно, в зависимост от състоянието и вида си.

Колпоскопията дава по-точна представа за възможни болестни процеси или отхвърля хипотези. Ако обаче съмненията за онкологични промени и предракови състояния се потвърдят, се определя най-добре изразеното място на промените и се взема материал за хистологичен анализ (биопсия).

Всъщност именно биопсията, стъпки към която са цитонамазката и след това колпоскопията, дава най-точния резултат. При опасения за злокачествени трансформции на клетки се препоръчва изрязване на тъкан или т.н. конизация, за която стана дума по-горе.

Кога препоръчват цикатридина

Цикатридина се препоръчва в случаите, когато е необходима подкрепа на организма за по-бързо заздравяване на кожни участъци и лигавици при нараняване или възпаление. В гинекологичните практики eфективен продукт е цикатридина овули, които съдържат хиалуронова киселина и екстракти от билки с антисептичен и противомикробен ефект.

Цикатридина овули осигуряват бързо успокояване на влагалището при инфекции, след манипулации с механични намеси, след раждане. Практикува се и 10-дневна терапия, предхождаща обгаряне на т.н. ранички на маточната шийка, както и последваща терапия след провеждането на това лечение.

Хиалуроновата киселина ускорява възстановяването на деликатния клетъчен слой и по-бърза регенерация. Освен това продуктът съдейства за балансиране състава на влагалищния секрет и премахване на усещането за сухота и болките от възможни малки травми (moeto-zdrave.com).

Какво правят в Токуда?

Освен стандартната цитонамазка – изследване (при необходимост) за типа човешки папилома вирус, който дадена пациентка носи. Както е известно, няколко вирусни типа са високорискови за провокиране на рак на маточната шийка.

Не е задължително това непременно да се случи, но винаги е добре да се вземат мерки и рискът да се намали! При диагностициране на високорисков тип човешки папилома вирус се предлагат три пакета за профилактика на рака на маточната шийка (tokudabolnica.bg).

Пациентските форуми обаче отбелязват, че в назованото здравно заведение неясно защо резултатите от изследване като цитонамазка се бавят доста и това допълнително изнервя чакащите.

Първоначално публикувано на:09.03.2015 @ 19:42

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

рак на белия дроб - предразположени ли сме?

Рак на белия дроб: Основни симптоми, стадии, лечение и класификация (ПОДРОБНО)

Симптоми на рак на белия дроб и преживяемост. Откриване на петно. Стадии, последен стадий. Обичайна …

Едно мнение

  1. Валентина

    Благодаря за хубавата статия. Много неща се научават от Вашата компетентност.Разбираемо е и за обикновените пациентки. Тук научих не само за себе си, но и за дъщеря ми. <адвам се, че има още кадърни и умни специалисти, на които да се доверим. Женското здраве е много важна част от нашето ежедневие и пълноценен животq и за това се обръщам към всички дами да посещават редовно своя гинеколог. Имам познати жени, които благодарение на изследванията и назначените методи се оттърваха от най-коварната болест. Благодаря на АГ специалистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *