Милиуми и папиломи.
Крем за милиуми. Премахване с лазер и други начини.

Премахване на милиуми и бели точки по лицето. Лекарства и лечение

Милиуми и папиломи. Лепенки за премахване, лекарства за бели точки по лицето и мастни пъпки. Крем за милиуми. Премахване с лазер и други начини

Милиуми възникват при пациенти с мазна форма на себорея, при която мастните жлези произвеждат повече от необходимия секрет. Този секрет е с повишена гъстота и запушва пората на космения фоликул. Образуват се повърхностни кисти на мастните жлези, които биват закрити (бели точки, милиуми) и открити (черни точни, комедони). По-тежка форма е дълбоката киста – атером, и възпалителната форма – акне.

milium-01
Типично разполагане на грозните точки

Очевидно, милиумът е най-лекото последствие от запушването на мастна жлеза. Той не боли, не сърби, но е неприятен чисто визуално. Появата му се предразполага от няколко типа фактори, които даваме в таблица.

Фактори за образуване на милиум
ИзменениеДо какво води
Наследствена предразположеностфункционирането на мастните жлези, чувствителността на рецепторите към хормоните, склонността към акне са „кодирани“ в голямо количество гени
Хормонален дисбалансМастната жлеза е хормонозависима, главно от тестостерон. При заболявания на панкреаса, надбъбречна жлеза и яйчници се наблюдава омазняване, черни точки, акне и милиуми. Те се явяват и при новородени, защото те минават през хормонална криза
ХиперкератозаУдебеляване на роговия слой на епидермиса възниква при дефицит на вит. А, интоксикация и др. Води до забавено излющване на мъртвите клетки, които се натрупват на входа на мастните жлези и заедно с гъстия секрет правят „тапа“
Метаболитни нарушенияТе се пораждат от инсулинова резистентност на фона на затлъстяване, хипотиреоза, стрес, неактивен стил на живот, честа консумация на високо-гликемични продукти
стомашно-чревни проблемимного милиуми може да се появят заради нарушен отток на жлъчен сок, дискинезия на жлъчния протоци, холецистит, застой на жлъчка
неподходяща козметична грижапренебрегване на хигиената, използване на агресивни средства и козметика, която не е предназначена за тънката кожа около очите

Милиуми. Какво е това?

На медицински език това е ретенционна милиарна киста – доброкачествено образувание на кожата. То не е заболяване, а козметичен дефект.

Милиумите се образуват постепенно и безболезнено върху здрава кожа. Белите точки са единични или на групи, като типичната им локализация е на лицето (около очите, на клепачите, слепоочията и горната част на скулите, на носа и бузите), на половите органи и по-рядко по тялото.

Милиумът изглежда като плътно зрънце (възелче) под кожата – с бяло-жълто с размер около 0.5 до 3 мм. Топчето има ясни граници и изпъква над повърхността на кожата. Това е невъзпалено образувание, защото то няма естествен канал към повърхността и няма контакт с околната среда. Но ако при несръчен опит да се премахне в него попаднат бактерии, може да се развие възпаление и да се образува гнойник.

Милиумите се разпознават от дерматолози и козметици по външните си признаци. Те са лесни за диагностициране, но трябва да се разграничат от фиброма, фиброфоликулома, триходискома, сирингома и ксантелазма на клепача.

Начини за премахване, цена, къде?

Милиумите НЕ са опасни за здравето (освен ако не бъдат третирани самостоятелно и неправилно и се инфектират). Белите точки причиняват единствено козметичен дискомфорт, поради което се премахват. Особено неприятни са милиумите на лицето, главно достигналите максималния размер от 3 мм.

Могат ли милиумите да изчезнат сами? Това зависи от възрастта. При новородените белите точки винаги изчезват сами и то в течение на първия месец от живота им. При възрастните обаче такъв развой е малко вероятен. На тях им се налага да ги премахнат „насилствено“.

Милиумът не е пъпка и не е комедон, затова е безполезно да се изстисква. Капсулата му не може да се разруши под натиск. Единственият резултат ще бъде премачкване на околните тъкани и евентуалната поява на белег.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Основният метод срещу белите точки е премахването им. Как точно ще стане това, зависи от локализацията, размерите и количеството милиуми. Единичните образувания се премахват с игла, но при множествените по-добре да се използва някой от съвременните технологични методи – ток, лазер, радиовълни.

Белите точки се отстраняват по три начина:

 1. Механично, с помощта на игла. Топчето се пробожда, за да се създаде канал навън и по него се изтегля цялото съдържание, заедно с капсулата. Премахването на обвивката е гаранция, че там няма да се събере нов секрет;
 2. Електрокоагулация – „изгаряне“ с високочестотен ток. Методът е ефикасен, но с него се рискува да остане белег. Самата процедура е болезнена;
 3. Лазерна вапоризация – позволява с висока точност да се обработи само патологичния участък, без да се травмира механично или термично здравата околна тъкан. Лазерният лъч действа бактерицидно и изключва инфектиране на микрораната. Козметичният резултат е добър.

Механичното „изкормване“  на милиуми се практикува в козметичните салони и студиа. Използват се стерилни игли, мастният секрет се изстисква, а паралелно се провежда професионално почистване на кожата и противовъзпалителна терапия. Цената е от порядъка на 20 – 30 лв.

milium-02
Премагване с игла

Електрокоагулация и лазерна вапоризация се практикуван в дерматологичните центрове и в кабинетите на лекари-дерматолози. Цената и на двете процедури зависи от броя на белите точки, които ще бъдат премахнати. Затова има базова цена за първото образувание и цена за всяко следващо.

Пример за цена: в Дерматологичен център Леге Артис електрокоагулация на един милиум струва 20 лв, а за всеки следващ се заплащат по 3 лв. Базовата цена за лазерната манипулация е в границите между 85 и 150 лв.

Д-р Манджукова в Belle Femme почиства лице с милиуми за 50 – 55 лв.

Лекарства за милиум на клепача

Отделни лекарства за милиуми няма и специалистите въобще не препоръчват медикаментозно лечение. Казват, че не е ефективно. Все пак се прилага терапия за акне, доколкото милиумите са една от формите на акнето.

Главният препарат за третиране на акне (включително с милиуми) са ретиноидите. Те намаляват продукцията на кожна мазнина и възпаленията, предотвратяват появата на комедони и белези. За външно прилагане се използват третиноин и изотретиноин, а вътрешно – Роакутан и ретинол палмитат.

Роакутан (изотретиноин) е лекарство на Хофман Ла Рош, Швейцария. Представлява капсули по 10 и 20 мг (30 бройки в опаковка). 20-милиграмовите струват 46 лв.

Роакутан се назначава по 0.5 – 1.0 мг на 1 кг от личното тегло, като се дели на две равни части. Лечението е 12 – 16 седмици. При необходимост да се продължи лечението, прекъсваме за 8 седмици.

Роакутан е ефективно лекарство, но прилагането му е ограничено от високата цена и множеството странични ефекти.

Ретинолов палмитат представлява витамин А. Произвежда се от различни компании. Обикновено е на капсули по 33 000 и 100 000 МЕ, както и на маслен разтвор.

Ефективната доза е не по-малко от 300 000 МЕ на ден. Лечението също е 12 – 16 седмици и пауза между курсовете 4 – 8 седмици.

По ефективност ретинол палмитат отстръпва на Роакутан, но се понася по-добре и е по-евтин.

Локално лечение с мехлеми и гелове

За локално лечение на акне се използват кремове и гелове с третиноин в туби. У нас се продават само два такива продукта: Ретин А – 0.05%, крем от Швейцария, и Локацид крем 0.05%, френско производство.

мнения, отзиви, коментари, форум

Акнатак е комбинация на третиноин с 0.25 мг антибиотика клиндамицин.

Другата възможност е кремове или гелове с изотретиноин, но такива не се продават у нас. От чужбина може да закупите Ретиноева маз 0.1% или 0.05% и Ретасол.

Мехлемите се нанасят на предварително очистена кожа два пъти на ден. При достигане на ефекта се намалява дозата или кратността на прилагане. И локалната терапия продължава 12 – 16 седмици.

При инфектиране на лицето се налага приемане и на антибиотици. При акне и комедони са приложими само тетрациклини, еритромицин,  линкомицин и клиндамицин. Те се прилагат локално. Вътрешен прием е показан само при големи по площ поражения.

Дози:

 • Тетрациклин – 1000 мг (10 таблетки по 0.1 г или 4 таблетки по 0.25 г), доксициклин – 50 мг (1 капсула по 0.05 г на ден). Приемат се с храната и се абсорбират добре.
 • Еритромицин – 500 – 1000 мг на 3-4 приема. Приема се преди храната.
 • Клиндамицин – 0.6 г на два приема.

Местното приложение на тези антибиотици е по-ефективно и безопасно. Обаче изследванията показват, че еритромицин, клиндамицин и тетрациклин са ефикасни като кремове само при незначително изразено акне в комбинация с цинк, ретиноиди или бензоилов пероксид.

Сред най-ефективните са американският гел с клиндамицин Далацин Т и комбинираният Зинерит, който е разтвор на еритромицин с цинк ацетат и бензамицин.

Други антисептици

Един от удачните съвременни подходи е използването на бензоилов пероксид – липофилно съединение.

milium-03
Лекарства с бензоил пероксид

При нанасяне на кожата се разпада до активно съединение на кислород, което намалява съдържанието на мастни киселини и възпрепятства възпалението. Тези препарати обаче не оказват влияние върху белите точки и се прилагат само при комбинация с акне.

Пример за такъв препарат, който е в продажба у нас, е Окси 5 и Окси 10 Бензакне.

Азелаиновата киселина потиска ръста на микроорганизми и намалява съдържанието на свободни мастни киселини по повърхността на кожата. Крем и гел Скинорен (Schering, Германия) съдържа 20% и 15% азелаинова к-на. Нанася се на лицето – както на поразените, така и на свободните участъци, двукратно всеки ден. При изплозване е възможно местно раздразване. Скинорен влиза в комбинирани терапии, като самостоятелно средство обикновено не носи резултат.

Дайте мнение и Вие тук!

Цинк хиалуронат влиза в състава на гела Хиалурихт и оказва заздравяващо и противобактериално действие.

Крем за милиуми под очите

Милиумите добре ще се повлияят от следните препарати от аптеката:

 • Кремове и гелове с ретинол витамин А. Нанася се само върху милиума. Способства обновяването на клетките, леко се справя с последиците от неудачно премахнати милиуми. Има множество кремове с Ретинол А, включително едноименният, който струва 39 лв;
 • Салицилова киселина. Множество козметични кремове имат тази съставка (например Cera Ve SA), а може да се разреди прахообразен концентрат;
 • Бензоил пероксид в чист вид и в състава на крем. Нанася се точково. Има риск околната кожа да побелее. Препаратът влияе върху процеса на излющване на кожата. С бензоил пероксид е Acne Out BP (23 лв).

Други кремове

 • Маз Вишневски – нанесете на точки върху всеки милиум. Направете го вечерта, като покриете с памук и залепите пластир. Някои повърхностни милиуми може сами да се разтворят, но съдържанието им трябва да се премахне със стерилна игла;
 • Ихтиолова маз – използва се само при възпаляване след опити за отделяне. Слагайте ежедневно, докато изчезне зачервяването и раничката се затвори.
Лепенки за бели пъпки по лицето

Мнозина търсят такъв продукт, предполагайки, че бялата точка може да бъде хваната и изтеглена навън със сила. Това е абсолютно невъзможно. Себумът заедно с вроговени мъртви клетки е изключително твърд и освен това е в капсула. По никакъв начин не може да бъде изтеглен с лепенки.

Продават се лепенки за почистване на лицето при акне. Понякога акнето е комбинирано с милиуми. В такъв случай при прилагане на лепенка, тя ще почисти само гнойните пъпки (ще изтегли меката вътрешност), но не и милиумите.

Лазер при подкожни мастни пъпки

Оптималният метод за премахване на милиуми е лазерът, но той е и най-скъп (до 200 лв за процедура). Негов голям плюс е безопасността. Въздействието му върху лицето не оставя следи и белези. Не се засяга кожата, която е в непосредствена близост до образуванието. Изключено е заразяване и възпаляване, защото лазерът не контактува с кожата.

След лазерната процедура на мястото се образува суха коричка, която до 10 дни пада. Малко по-късно кожата възстановява цвета на мястото на раната.

Пилинг на милиуми

Тази процедура спада към домашните методи, които не са особено ефикасни. Все пак изчистването на порите и излющването на мъртвата кожа предпазва от образуването на нови бели точки, защото те се появяват заради кератина.

milium-04
Аквапилинг с вода и пара

Меката обработка с щадяща гъба и топла вода избавя кожата около очите от мъртвите клетки и извежда на повърхността кератина.

Рецепти за пилинг за милиуми

 • Със сол: смесваме 20 г. ситна морска сол + 20 мл сметана. Ако кожата е възсуха, заменете сметаната със зехтин. Обработете кожата с готовата смес и оставете да действа като маска 5 минути. Отмийте;
 • Със сода: подхожда само на много мазна кожа. Смесваме 10 г сода и 10 г течен мед. Няколко пъти обтриваме кожата, върху която има милиуми. След процедурата отмиваме остатъка. Възможно е зачервяване, което ще отмине за 48 часа.
Маски за лице
 • Компрес с лайка и сух невен: няма противопоказания. Прилага се ежедневно при милиуми. Компресите успокояват и дезинфекцират кожата. Приготвяне: 1 с.л. суха билка на 200 мл вода, ври 10 минути. Леко охлаждаме. Потопяваме памучна кърпа и налагаме на лицето;
 • Маска с калина: 2 с.л. плод смиламе в блендера и добавяме 1 с.л. млени овес. ядки. Нанасяме върху чиста кожа, която леко сме загрели с вода. Избягваме зоната около очите, дори и да има милиуми на нея. След 15 мин. почистваме;
 • Маска с мая: полага се при повишена секреция на себум. Смесваме 10 г суха мая, 10 г кислородна вода, 1 с.л. течен мед, ¼ лимон (на сок). Маската се смесва и престоява 40 мин. преди намазване. Поставя се върху затоплена чиста кожа, но не около очите. Възвръща природните функции на мастн. жлези и премахва пигментация;
 • Маска с тиква: 2 с.л. настъргана тиква + 10 г сметана с максимален % масленост. Нанасяме навсякъде, без зона на очите. Подобрява обменните процеси в дермата;
 • Маска с парафин: първо почистваме лицето с тоник на спиртна основа. Нанасяме с четка разтопен парафин, като може да наплатим до 20 слоя. Оставяме да изстине и внимателно сваляме.
Уред за премахване

Указанията на някои домашни уреди за почистване на лице ни уверяват, че са ефективни спрямо запушени пори и милиуми (наред с основните цели като черни точки, пори и т.н.).

Пример е уредът тип Скрубер, който е предназначен за ежедневно почистване с ултразвук. Според описанието, почиства в дълбочина и премахва цялата мъртва кожа от лицето и излишното омазняване. Изчиства милиумите.

Допълнителен ефект е масажът на лицето против бръчки и лифтинг ефекта, както и стимулирането на локалната обмяна на вещества.

Внимание! Вакуумните уреди не са подходящи за милиуми. Те се използват за черни точки и запушени пори. При милиумите няма канал, през който да се изтегли вътрешността им.

Други начини

Сред методите, използвани срещу белите точки, са излющващи терапии като микродермабразио (милиумите омекват) и химически пилинг. Те противодействат на появата на нови милиуми.

Вижте и ТОВА:

Гнойни пъпки: Домашно лечение + процедури. Изстискват ли се и как? Причини

Сред ефикасните средства ще подчертаем…

Криотерапия

Представлява контролирано разрушаване на милиума с помощта на ниска температура. Инструментът е течен азот. При крио деструкцията се образува лед в обработваните клетки и те се разрушават.

Криотерапията се изпълнява на цикли, между които милиумът се размразява. Необходими са 1 до 5 минути между циклите.

 • Плюс на криотерапията е ниският риск от увреждане на тъканите. Няма нужда от анестезия. Не оставя белези. След процедурата не е нужно да се грижим за раната.
 • Странични ефекти от криотерапията са възникването на минимални кръвоизливи, възможно образуване на мехур на мястото на премахнатия милиум, хиперпигментация около поразения участък.

Причини за бели точки по лицето

В началото споменахме, че генетиката и хормоните играят основна роля в появата на милиуми, както и някои заболявания (вижте таблицата). Ако при вас има предразположение или вече сте те сдобили с няколко бели точки, струва си да направите всичко за предпазване и предотвратяване на по-нататъшно разпространение.

Когато обективните причини за милиумите са налице, можем да противодействаме на подпомагащите фактори:

 1. Милиумите се получават поради натрупване на мъртви клетки и забавеното им излющване;
 2. Подпомага ги неадекватната грижа за кожата, например използване на мазни кремове върху мазна кожа;
 3. Недостатъчно или неправилно изчистване.

Направете си стратегия, която включва добри изчистващи средства за мазна кожа, кремове и гелове с матиращ ефект, скрабове и пилинги, изчистващи и обезмасляващи маски. Прочетете специалните указания относно грижата за мазна кожа.

Още информация и източници на английски: Начини за премахване на милиуми и бели пъпки по лицето; * Маски за лице при милиуми и мастни пъпки.

Разлика между милиуми и папиломи

Как да различим милиум от пъпка?

Пъпката е възпалителен елемент, тя винаги е оцветена в червено. Пъпката по същността си е мини абсцес – нейната вътрешност е мека и лесно изтича. Милиумът се разполага на непроменена кожа (която не е зачервена) и има плътна консистенция. Следователно пъпката и милиумът имат противоположни характеристики и лесно се разграничават.

А как да различим от папилома?

Някои папиломи са малки кръгли, подобни на топчета. Цветът им е бял или белезникав. По форма и размер те действително наподобяват милиум. Но има достатъчно ясни разлики.

Папиломата е мека. При докосване тя е еластична и се движи. Милиумът е твърд, той се усеща под пръстите като издатина и никога не помръдва при поглаждане.

Папиломата изглежда сякаш е прозрачна, докато сърцевината милиума е съвсем бяла и добре се откроява над повърхността.

И накрая, този тип папиломи, които бихме сбъркали с милиум (кръгли и леко релефни) са по-малки от бялата точка. Ако нараснат, папиломите придобиват друга специфична форма, обикновено се захващат за кожата на краче.

Бързо лечение на акне: Топ 10+ билки, лекарства и диета (НАРЪЧНИК)!

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Болест на Дегос bolest-na-degos

Болест на Дегос или Кохелмайер-Дегос

Болест на Дегос, известна още като болест на Kelmeier-Degos или злокачествена атрофична папулоза, е изключително …

2 Мнения

 1. Божанка Денева

  Пробвах лепенки против папиломи и брадавици, защото са с много салицилова киселина и най-горния слой на точките се излющи, но топчето вътре остана.

 2. Елена К.

  Възможно ли е премахване на милиуми в солна стая, чувала съм, че ги размеква?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *