Милиуми и папиломи.
Крем за милиуми. Премахване с лазер и други начини.

Премахване на милиуми и бели точки по лицето. Лекарства и лечение

Милиуми и папиломи. Лепенки за премахване, лекарства за бели точки по лицето и мастни пъпки. Крем за милиуми. Премахване с лазер и други начини

Милиуми възникват при пациенти с мазна форма на себорея, при която мастните жлези произвеждат повече от необходимия секрет. Този секрет е с повишена гъстота и запушва пората на космения фоликул. Образуват се повърхностни кисти на мастните жлези, които биват закрити (бели точки, милиуми) и открити (черни точни, комедони). По-тежка форма е дълбоката киста – атером, и възпалителната форма – акне.

milium-01
Типично разполагане на грозните точки

Очевидно, милиумът е най-лекото последствие от запушването на мастна жлеза. Той не боли, не сърби, но е неприятен чисто визуално. Появата му се предразполага от няколко типа фактори, които даваме в таблица.

Фактори за образуване на милиум
ИзменениеДо какво води
Наследствена предразположеностфункционирането на мастните жлези, чувствителността на рецепторите към хормоните, склонността към акне са „кодирани“ в голямо количество гени
Хормонален дисбалансМастната жлеза е хормонозависима, главно от тестостерон. При заболявания на панкреаса, надбъбречна жлеза и яйчници се наблюдава омазняване, черни точки, акне и милиуми. Те се явяват и при новородени, защото те минават през хормонална криза
ХиперкератозаУдебеляване на роговия слой на епидермиса възниква при дефицит на вит. А, интоксикация и др. Води до забавено излющване на мъртвите клетки, които се натрупват на входа на мастните жлези и заедно с гъстия секрет правят „тапа“
Метаболитни нарушенияТе се пораждат от инсулинова резистентност на фона на затлъстяване, хипотиреоза, стрес, неактивен стил на живот, честа консумация на високо-гликемични продукти
стомашно-чревни проблемимного милиуми може да се появят заради нарушен отток на жлъчен сок, дискинезия на жлъчния протоци, холецистит, застой на жлъчка
неподходяща козметична грижапренебрегване на хигиената, използване на агресивни средства и козметика, която не е предназначена за тънката кожа около очите

Милиуми. Какво е това?

На медицински език това е ретенционна милиарна киста – доброкачествено образувание на кожата. То не е заболяване, а козметичен дефект.

Милиумите се образуват постепенно и безболезнено върху здрава кожа. Белите точки са единични или на групи, като типичната им локализация е на лицето (около очите, на клепачите, слепоочията и горната част на скулите, на носа и бузите), на половите органи и по-рядко по тялото.

Милиумът изглежда като плътно зрънце (възелче) под кожата – с бяло-жълто с размер около 0.5 до 3 мм. Топчето има ясни граници и изпъква над повърхността на кожата. Това е невъзпалено образувание, защото то няма естествен канал към повърхността и няма контакт с околната среда. Но ако при несръчен опит да се премахне в него попаднат бактерии, може да се развие възпаление и да се образува гнойник.

Милиумите се разпознават от дерматолози и козметици по външните си признаци. Те са лесни за диагностициране, но трябва да се разграничат от фиброма, фиброфоликулома, триходискома, сирингома и ксантелазма на клепача.

Начини за премахване, цена, къде?

Милиумите НЕ са опасни за здравето (освен ако не бъдат третирани самостоятелно и неправилно и се инфектират). Белите точки причиняват единствено козметичен дискомфорт, поради което се премахват. Особено неприятни са милиумите на лицето, главно достигналите максималния размер от 3 мм.

Могат ли милиумите да изчезнат сами? Това зависи от възрастта. При новородените белите точки винаги изчезват сами и то в течение на първия месец от живота им. При възрастните обаче такъв развой е малко вероятен. На тях им се налага да ги премахнат „насилствено“.

Милиумът не е пъпка и не е комедон, затова е безполезно да се изстисква. Капсулата му не може да се разруши под натиск. Единственият резултат ще бъде премачкване на околните тъкани и евентуалната поява на белег.

Демир бозан за безсъние

Основният метод срещу белите точки е премахването им. Как точно ще стане това, зависи от локализацията, размерите и количеството милиуми. Единичните образувания се премахват с игла, но при множествените по-добре да се използва някой от съвременните технологични методи – ток, лазер, радиовълни.

Белите точки се отстраняват по три начина:

 1. Механично, с помощта на игла. Топчето се пробожда, за да се създаде канал навън и по него се изтегля цялото съдържание, заедно с капсулата. Премахването на обвивката е гаранция, че там няма да се събере нов секрет;
 2. Електрокоагулация – „изгаряне“ с високочестотен ток. Методът е ефикасен, но с него се рискува да остане белег. Самата процедура е болезнена;
 3. Лазерна вапоризация – позволява с висока точност да се обработи само патологичния участък, без да се травмира механично или термично здравата околна тъкан. Лазерният лъч действа бактерицидно и изключва инфектиране на микрораната. Козметичният резултат е добър.

Механичното „изкормване“  на милиуми се практикува в козметичните салони и студиа. Използват се стерилни игли, мастният секрет се изстисква, а паралелно се провежда професионално почистване на кожата и противовъзпалителна терапия. Цената е от порядъка на 20 – 30 лв.

milium-02
Премагване с игла

Електрокоагулация и лазерна вапоризация се практикуван в дерматологичните центрове и в кабинетите на лекари-дерматолози. Цената и на двете процедури зависи от броя на белите точки, които ще бъдат премахнати. Затова има базова цена за първото образувание и цена за всяко следващо.

Пример за цена: в Дерматологичен център Леге Артис електрокоагулация на един милиум струва 20 лв, а за всеки следващ се заплащат по 3 лв. Базовата цена за лазерната манипулация е в границите между 85 и 150 лв.

Д-р Манджукова в Belle Femme почиства лице с милиуми за 50 – 55 лв.

Лекарства за милиум на клепача

Отделни лекарства за милиуми няма и специалистите въобще не препоръчват медикаментозно лечение. Казват, че не е ефективно. Все пак се прилага терапия за акне, доколкото милиумите са една от формите на акнето.

Главният препарат за третиране на акне (включително с милиуми) са ретиноидите. Те намаляват продукцията на кожна мазнина и възпаленията, предотвратяват появата на комедони и белези. За външно прилагане се използват третиноин и изотретиноин, а вътрешно – Роакутан и ретинол палмитат.

Роакутан (изотретиноин) е лекарство на Хофман Ла Рош, Швейцария. Представлява капсули по 10 и 20 мг (30 бройки в опаковка). 20-милиграмовите струват 46 лв.

Роакутан се назначава по 0.5 – 1.0 мг на 1 кг от личното тегло, като се дели на две равни части. Лечението е 12 – 16 седмици. При необходимост да се продължи лечението, прекъсваме за 8 седмици.

Роакутан е ефективно лекарство, но прилагането му е ограничено от високата цена и множеството странични ефекти.

Ретинолов палмитат представлява витамин А. Произвежда се от различни компании. Обикновено е на капсули по 33 000 и 100 000 МЕ, както и на маслен разтвор.

Ефективната доза е не по-малко от 300 000 МЕ на ден. Лечението също е 12 – 16 седмици и пауза между курсовете 4 – 8 седмици.

По ефективност ретинол палмитат отстръпва на Роакутан, но се понася по-добре и е по-евтин.

Локално лечение с мехлеми и гелове

За локално лечение на акне се използват кремове и гелове с третиноин в туби. У нас се продават само два такива продукта: Ретин А – 0.05%, крем от Швейцария, и Локацид крем 0.05%, френско производство.

мнения, отзиви, коментари, форум

Акнатак е комбинация на третиноин с 0.25 мг антибиотика клиндамицин.

Другата възможност е кремове или гелове с изотретиноин, но такива не се продават у нас. От чужбина може да закупите Ретиноева маз 0.1% или 0.05% и Ретасол.

Мехлемите се нанасят на предварително очистена кожа два пъти на ден. При достигане на ефекта се намалява дозата или кратността на прилагане. И локалната терапия продължава 12 – 16 седмици.

При инфектиране на лицето се налага приемане и на антибиотици. При акне и комедони са приложими само тетрациклини, еритромицин,  линкомицин и клиндамицин. Те се прилагат локално. Вътрешен прием е показан само при големи по площ поражения.

Дози:

 • Тетрациклин – 1000 мг (10 таблетки по 0.1 г или 4 таблетки по 0.25 г), доксициклин – 50 мг (1 капсула по 0.05 г на ден). Приемат се с храната и се абсорбират добре.
 • Еритромицин – 500 – 1000 мг на 3-4 приема. Приема се преди храната.
 • Клиндамицин – 0.6 г на два приема.

Местното приложение на тези антибиотици е по-ефективно и безопасно. Обаче изследванията показват, че еритромицин, клиндамицин и тетрациклин са ефикасни като кремове само при незначително изразено акне в комбинация с цинк, ретиноиди или бензоилов пероксид.

Сред най-ефективните са американският гел с клиндамицин Далацин Т и комбинираният Зинерит, който е разтвор на еритромицин с цинк ацетат и бензамицин.

Други антисептици

Един от удачните съвременни подходи е използването на бензоилов пероксид – липофилно съединение.

milium-03
Лекарства с бензоил пероксид

При нанасяне на кожата се разпада до активно съединение на кислород, което намалява съдържанието на мастни киселини и възпрепятства възпалението. Тези препарати обаче не оказват влияние върху белите точки и се прилагат само при комбинация с акне.

Пример за такъв препарат, който е в продажба у нас, е Окси 5 и Окси 10 Бензакне.

Азелаиновата киселина потиска ръста на микроорганизми и намалява съдържанието на свободни мастни киселини по повърхността на кожата. Крем и гел Скинорен (Schering, Германия) съдържа 20% и 15% азелаинова к-на. Нанася се на лицето – както на поразените, така и на свободните участъци, двукратно всеки ден. При изплозване е възможно местно раздразване. Скинорен влиза в комбинирани терапии, като самостоятелно средство обикновено не носи резултат.

Дайте мнение и Вие тук!

Цинк хиалуронат влиза в състава на гела Хиалурихт и оказва заздравяващо и противобактериално действие.

Крем за милиуми под очите

Милиумите добре ще се повлияят от следните препарати от аптеката:

 • Кремове и гелове с ретинол витамин А. Нанася се само върху милиума. Способства обновяването на клетките, леко се справя с последиците от неудачно премахнати милиуми. Има множество кремове с Ретинол А, включително едноименният, който струва 39 лв;
 • Салицилова киселина. Множество козметични кремове имат тази съставка (например Cera Ve SA), а може да се разреди прахообразен концентрат;
 • Бензоил пероксид в чист вид и в състава на крем. Нанася се точково. Има риск околната кожа да побелее. Препаратът влияе върху процеса на излющване на кожата. С бензоил пероксид е Acne Out BP (23 лв).

Други кремове

 • Маз Вишневски – нанесете на точки върху всеки милиум. Направете го вечерта, като покриете с памук и залепите пластир. Някои повърхностни милиуми може сами да се разтворят, но съдържанието им трябва да се премахне със стерилна игла;
 • Ихтиолова маз – използва се само при възпаляване след опити за отделяне. Слагайте ежедневно, докато изчезне зачервяването и раничката се затвори.
Лепенки за бели пъпки по лицето

Мнозина търсят такъв продукт, предполагайки, че бялата точка може да бъде хваната и изтеглена навън със сила. Това е абсолютно невъзможно. Себумът заедно с вроговени мъртви клетки е изключително твърд и освен това е в капсула. По никакъв начин не може да бъде изтеглен с лепенки.

Продават се лепенки за почистване на лицето при акне. Понякога акнето е комбинирано с милиуми. В такъв случай при прилагане на лепенка, тя ще почисти само гнойните пъпки (ще изтегли меката вътрешност), но не и милиумите.

Лазер при подкожни мастни пъпки

Оптималният метод за премахване на милиуми е лазерът, но той е и най-скъп (до 200 лв за процедура). Негов голям плюс е безопасността. Въздействието му върху лицето не оставя следи и белези. Не се засяга кожата, която е в непосредствена близост до образуванието. Изключено е заразяване и възпаляване, защото лазерът не контактува с кожата.

След лазерната процедура на мястото се образува суха коричка, която до 10 дни пада. Малко по-късно кожата възстановява цвета на мястото на раната.

Пилинг на милиуми

Тази процедура спада към домашните методи, които не са особено ефикасни. Все пак изчистването на порите и излющването на мъртвата кожа предпазва от образуването на нови бели точки, защото те се появяват заради кератина.

milium-04
Аквапилинг с вода и пара

Меката обработка с щадяща гъба и топла вода избавя кожата около очите от мъртвите клетки и извежда на повърхността кератина.

Рецепти за пилинг за милиуми

 • Със сол: смесваме 20 г. ситна морска сол + 20 мл сметана. Ако кожата е възсуха, заменете сметаната със зехтин. Обработете кожата с готовата смес и оставете да действа като маска 5 минути. Отмийте;
 • Със сода: подхожда само на много мазна кожа. Смесваме 10 г сода и 10 г течен мед. Няколко пъти обтриваме кожата, върху която има милиуми. След процедурата отмиваме остатъка. Възможно е зачервяване, което ще отмине за 48 часа.
Маски за лице
 • Компрес с лайка и сух невен: няма противопоказания. Прилага се ежедневно при милиуми. Компресите успокояват и дезинфекцират кожата. Приготвяне: 1 с.л. суха билка на 200 мл вода, ври 10 минути. Леко охлаждаме. Потопяваме памучна кърпа и налагаме на лицето;
 • Маска с калина: 2 с.л. плод смиламе в блендера и добавяме 1 с.л. млени овес. ядки. Нанасяме върху чиста кожа, която леко сме загрели с вода. Избягваме зоната около очите, дори и да има милиуми на нея. След 15 мин. почистваме;
 • Маска с мая: полага се при повишена секреция на себум. Смесваме 10 г суха мая, 10 г кислородна вода, 1 с.л. течен мед, ¼ лимон (на сок). Маската се смесва и престоява 40 мин. преди намазване. Поставя се върху затоплена чиста кожа, но не около очите. Възвръща природните функции на мастн. жлези и премахва пигментация;
 • Маска с тиква: 2 с.л. настъргана тиква + 10 г сметана с максимален % масленост. Нанасяме навсякъде, без зона на очите. Подобрява обменните процеси в дермата;
 • Маска с парафин: първо почистваме лицето с тоник на спиртна основа. Нанасяме с четка разтопен парафин, като може да наплатим до 20 слоя. Оставяме да изстине и внимателно сваляме.
Уред за премахване

Указанията на някои домашни уреди за почистване на лице ни уверяват, че са ефективни спрямо запушени пори и милиуми (наред с основните цели като черни точки, пори и т.н.).

Пример е уредът тип Скрубер, който е предназначен за ежедневно почистване с ултразвук. Според описанието, почиства в дълбочина и премахва цялата мъртва кожа от лицето и излишното омазняване. Изчиства милиумите.

Допълнителен ефект е масажът на лицето против бръчки и лифтинг ефекта, както и стимулирането на локалната обмяна на вещества.

Внимание! Вакуумните уреди не са подходящи за милиуми. Те се използват за черни точки и запушени пори. При милиумите няма канал, през който да се изтегли вътрешността им.

Други начини

Сред методите, използвани срещу белите точки, са излющващи терапии като микродермабразио (милиумите омекват) и химически пилинг. Те противодействат на появата на нови милиуми.

Вижте и ТОВА:

Гнойни пъпки: Домашно лечение + процедури. Изстискват ли се и как? Причини

Сред ефикасните средства ще подчертаем…

Криотерапия

Представлява контролирано разрушаване на милиума с помощта на ниска температура. Инструментът е течен азот. При крио деструкцията се образува лед в обработваните клетки и те се разрушават.

Криотерапията се изпълнява на цикли, между които милиумът се размразява. Необходими са 1 до 5 минути между циклите.

 • Плюс на криотерапията е ниският риск от увреждане на тъканите. Няма нужда от анестезия. Не оставя белези. След процедурата не е нужно да се грижим за раната.
 • Странични ефекти от криотерапията са възникването на минимални кръвоизливи, възможно образуване на мехур на мястото на премахнатия милиум, хиперпигментация около поразения участък.

Причини за бели точки по лицето

В началото споменахме, че генетиката и хормоните играят основна роля в появата на милиуми, както и някои заболявания (вижте таблицата). Ако при вас има предразположение или вече сте те сдобили с няколко бели точки, струва си да направите всичко за предпазване и предотвратяване на по-нататъшно разпространение.

Когато обективните причини за милиумите са налице, можем да противодействаме на подпомагащите фактори:

 1. Милиумите се получават поради натрупване на мъртви клетки и забавеното им излющване;
 2. Подпомага ги неадекватната грижа за кожата, например използване на мазни кремове върху мазна кожа;
 3. Недостатъчно или неправилно изчистване.

Направете си стратегия, която включва добри изчистващи средства за мазна кожа, кремове и гелове с матиращ ефект, скрабове и пилинги, изчистващи и обезмасляващи маски. Прочетете специалните указания относно грижата за мазна кожа.

Още информация и източници на английски: Начини за премахване на милиуми и бели пъпки по лицето; * Маски за лице при милиуми и мастни пъпки.

Разлика между милиуми и папиломи

Как да различим милиум от пъпка?

Пъпката е възпалителен елемент, тя винаги е оцветена в червено. Пъпката по същността си е мини абсцес – нейната вътрешност е мека и лесно изтича. Милиумът се разполага на непроменена кожа (която не е зачервена) и има плътна консистенция. Следователно пъпката и милиумът имат противоположни характеристики и лесно се разграничават.

А как да различим от папилома?

Някои папиломи са малки кръгли, подобни на топчета. Цветът им е бял или белезникав. По форма и размер те действително наподобяват милиум. Но има достатъчно ясни разлики.

Папиломата е мека. При докосване тя е еластична и се движи. Милиумът е твърд, той се усеща под пръстите като издатина и никога не помръдва при поглаждане.

Папиломата изглежда сякаш е прозрачна, докато сърцевината милиума е съвсем бяла и добре се откроява над повърхността.

И накрая, този тип папиломи, които бихме сбъркали с милиум (кръгли и леко релефни) са по-малки от бялата точка. Ако нараснат, папиломите придобиват друга специфична форма, обикновено се захващат за кожата на краче.

Бързо лечение на акне: Топ 10+ билки, лекарства и диета (НАРЪЧНИК)!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

бадемово масло

Бадемово масло: Маска за коса (растеж) и за лице. Ползи от олиото

Домашна маска с бадемово масло за коса (за растеж). С жълтък. Маски за лице. При …

4 Мнения

 1. Божанка Денева

  Пробвах лепенки против папиломи и брадавици, защото са с много салицилова киселина и най-горния слой на точките се излющи, но топчето вътре остана.

 2. Елена К.

  Възможно ли е премахване на милиуми в солна стая, чувала съм, че ги размеква?

 3. Силвана Иванова

  Много са скъпи лекарствата за акне и бели точки по лицето, обаче може да се вземат кремове за мастни пъпки, горе долу помагат. Пробвала съм, има някакъв ефект.

 4. Иван Иванов

  Желая да премахна мастни пъпки намират се на челото ми около 10 броя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.