Сърбежът около ануса се дължи на различни причини

Опитайте с долопрокт! Тук ще разгледаме няколкото най-често срещани причини за сърбеж около ануса: детски глисти, хемороиди и екзема като последица от диабет.

1. Най-елементарната е детски глисти.

Понякога и възрастните имат детски глисти, без да подозират това. Детските глисти живеят в дебелото черво и излизат нощем, за да снасят яйцата си около ануса. Това предизвиква сърбежа. Човек се самозаразява като се чеше, и след това се храни с немити ръце.Срещу детските глисти има бързо и ефикасно лекарство, ще ви го предпише специалист.

2. Втората причина е хемороиди.

Те обикновено причиняват болка, но има случаи, когато се проявяват и със сърбеж. Хемороидите водят до кръвоизливи, и по това могат лесно да бъдат разпознати.

3. Третата е екзема като последица от диабет.

При постоянен сърбеж около ануса е задължително да се провери захарта в кръвта. Леките начални форми на диабета често се проявяват със сърбеж по кожата и лигавиците. Сърбежът около ануса е един от признаците за захарна болест.

4. Психологически причини за сърбеж в ануса.

Сигурно звучи прекалено художествено, но е възможно за сърбежа в ануса да съществуват и чисто психологически причини. Неслучайно в езика е установен такъв израз, който обозначава същия симптом.

Може да се дължи също така на срамни въшки при възрастните.

Сърбежът в ануса се нарича на латински перианален пруритус. Както стана ясно по-горе в текста, причините за него могат да бъдат твърде разнообразни, а ние не сме засегнали дори малка част от тях. Хигиената и измиването на ануса с топла вода след всяко изхождане по голяма нужда е първата и задължителна част от терапията.

Дайте мнение и Вие тук!

Освен това има различни мехлеми, които може да се вземат от всяка една аптека. Попитайте например за Долопрокт, това е хубаво кремче, което ще ви свърши добра работа като за начало.

 

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как да се отървем от розов лишей?

Розов лишей. Ефикасно лечение с крем, кислородна вода и хомеопатия

Как да се отървем от розов лишей? Ефикасно лечение с цинков крем, кислородна вода, хомеопатия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *