Цирей на опашката или дупето.
Циреи на гърба и на бедрото често дават усложнения

Циреи и абсцеси. На дупето (ануса, опашката). Лечение с ихтиол и др. средства

Циреите са болезнени образувания, съдържащи гной. Обикновено цирей се причинява от бактериална инфекция. Честата им поява е признак за отслабена имунна система.

Абсцес може да се развие във всеки орган и в меките тъкани под кожата. Често се локализира на гърдите, на венците, под мишниците и в слабините.

Циреите се формират в кожата, предимно около космен фоликул, по задната част на врата, под мишниците и в слабинната област. Големи циреи или група от няколко сливащи се цирея образуват карбункул.

Той се среща значително по-рядко и засяга предимно врата или седалището.

Циреите и карбункулите са видими, а абсцесът е скрит и често представлява болезнена подутина. Повечето циреи постепенно намаляват или образуват гноен връх, който се спуква и гнойта изтича навън.

А абсцесът може да спада, да нараства, да се спука навътре, да образува гнойна торбичка или да изтече навън по канал през кожата.

ПРОФИЛАКТИКА на цирей

Повишете устойчивостта на организма спрямо инфекции, като избягвате храни, съдържащи захар, бяло брашно и наситени мазнини, и предпочитате пресни плодове и зеленчуци. Почивайте достатъчно на чист въздух и правете физически упражнения.

ЛЕЧЕНИЕ

Вижте и ТОВА: Как да излекуваме цирей у дома?

ОБЩИ ПРЕПОРЪКИ

Не се опитвайте да спукате цирея сами, за да не разнесете инфекцията.

Ако той все още не се е пробил, намокрете чиста кърпа с топла вода и я наложете докато изстине. Повтаряйте процедурата през 2 часа.

При циреи върху тялото или краката се препоръчва вана. Добавете във водата 2 шепи английска сол и престоявайте във ваната всеки ден по 15 минути. (Процедурата е неподходяща за деца, възрастни хора и такива с високо кръвно налягане.)

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Ако циреят или абсцесът се спукат, вземете душ, за да намалите риска от разнасяне на инфекцията.

Билколечение: За узряването на циреите и абсцесите помагат горещи билкови лапи от бяла лечебна ружа, червен бряст и репей

Приготвяне на билкова лапа

  1. Залейте с малко гореща вода 2 супени лъжици сушени билки и разбъркайте добре до получаването на еднородна смес.
  2. Добавете няколко капки масло от лавандула, мащерка или евкалипт. След като напоите марля в сместа, я наложете върху засегнатия участък.
  3. Оставете да действа около час, като я поддържате топла с помощта на термофор.

Зелевите лапи също изтеглят гнойта. За целта потопете зелевите листа във вряща вода за около минута, докато омекнат. Оставете ги да изстинат и ги увийте в марля. Налагайте ги върху цирея и ги сменяйте всекидневно.

Приемът на чесън и ехинацея помага в борбата с инфекциите и за подсилване на имунната система. Включвайте във всекидневното си меню няколко скилидки чесън или приемайте капсули и таблети според указанията на опаковката. Ехинацеята се продава под формата на капсули или тинктура.

Приемайте 3 пъти дневно чай от изсушените корени на растението, като прибавите 2 чаени лъжички от билката в чаша вода. Оставете я да поври на тих огън за 10 минути, след това охладете и прецедете.

Ароматерапия: Някои етерични масла притежават силно противовъзпалително действие.

Добавете 3 капки гераниево масло или 2 капки масло от чаено дърво в чаша с топла вода. Нанесете сместа с памук върху болното място, като всеки път ползвате нов тампон, за да избегнете повторно инфектиране.

Когато циреят се пробие, облейте участъка с антисептичен разтвор, получен от супена лъжица масло от чаено дърво или дестилиран хамамелис, добавени в 0,5 л топла вода.

Промийте раната и я покрийте със стерилна превръзка. Не я сваляйте 2-3 дни или докато не се образува коричка, отокът не се разнесе и червенината не изчезне.

Хомеопатия: От посочените по-долу средства изберете най-подходящото за вашия случай. То може безпроблемно да съпровожда лечението, предписано ви от лекар.

Arsenicum: при силно зачервен цирей или абсцес, когато болката намалява от горещ компрес.

Belladona: ако циреят или абсцесът е зачервен, пари, боли и пулсира.

Нераr sulphurus: при образуване на гной, когато мястото е силно чувствително при допир.

Tarentula cubensis: ако циреят или абсцесът се развива, мястото е твърдо и синкаво, а болката е непоносима.

Silica: когато циреят или абсцесът оздравява много бавно.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ПРИ ПОЯВА НА ЦИРЕЙ.

  • Циреят или абсцесът не оздравява за няколко дни.
  • Не се чувствате добре.
  • Кожата ви е изключително чувствителна.
  • Имате увеличени лимфни възли.
  • Страдате периодично от циреи или абсцеси.

Незабавно потърсете лекар, ако:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Около цирея се появят възпаление или червени ивици.
  • Имате треска, студено ви е или се потите през нощта.

Лечение на цирей с ихтиол

 

циреи
Циреи на гърба и на бедрото често дават усложнения

Лечението на цирей с ихтиол представлява обработка на проблемното място с препарат, който притежава антисептични свойства (medik.bg). Ихтиолът е крем или мехлем за локално външно приложение.

Съдържа съединения на сярата – те блокират развитието на патогенни микроорганизми и действат върху кожния участък антисептично и обезболяващо, потискат възпалителните процеси (framar.bg).

По препоръка на дерматолог циреят се намазва 1-2 пъти дневно с ихтиол, след като мястото е почистено с антисептичен разтвор; поставя се марля и се държи така няколко часа.

Идеята е да се ограничи и потисне инфекцията и да се обособи “жило”, което пробива кожата и събраната гной се отделя. Ако терапията с ихтиол не даде резултат в продължение на няколко дни, се прибягва до амбулаторно отваряне, “цепене” на цирея. Всякакви самодейни процедури като изстискване, пробождане и пр. са противопоказни поради висок риск от тежка инфекция!

Лечение на липом с ихтиол. Цирей, гной и подкожни пъпки

Как да действаме при цирей на дупето (ануса)

Цирей в тази деликатна зона от тялото си е истинска напаст. Не се опитвайте да се лекувате сами!
При цирей в аналната зона абцесът може да причини спонтанен пробив и изчистване на гнойта.

Тъй като мястото е рисково заради наличието на различни микроби в екскрементите, вероятността от вторична инфекция е висока и е най-добре, срам – не срам, да се допитате до лекар за процеса на лечение.

Възможно е да се наложи спешна намеса на хирург. Процесът на заздравяване трябва да бъде проследяван професионално, тъй като има риск недоизлекуваният цирей да прерасне във фистула. Това вече е по-траен проблем, който може периодично или постоянно да ви тормози (vita.bg).

Кое е най-доброто лекарство за цирей

При лечение на циреи се прилагат меки превръзки с гел от типа сорбалгон, които насърчават зарастването при вече освободената от гной точка. При масирана поява на циреи е възможен перорален прием на антибиотик – диклоксациклин, който е с бктерициден ефект (framar.bg).

Много ефикасни при лечението на циреи се оказват билковите препарати. Помагат компреси с печен лук и мед или със смокини, сварени в прясно мляко. След като циреят пробие се правят промивки със смрадлика или лайка и мястото се обработва с антибиотик на прах.

А ето и рецептата на домашен мехлем, който според много специалисти по чудодеен начин спасява от кожни проблеми – включително циреи, но е ефикасен също при синузит и зъбобол. Как се прави, описват от framar.bg:

Една чаша нерафинирана растителна мазнина – зехтин, се затопля на водна баня на тих огън и в мазнината се пуска парче пчелен восък, колкото кибритена кутийка. След като двете съставки се смесят добре, съдът се отдръпва от огъня и постепенно се прибавя половин жълтък от твърдо сварено яйце.

След 15 минути гъстата течност се прецежда и се съхранява в затворен съд, в хладилник. Преди употреба трябва да се затопли на водна баня до 40 градуса. Циреят се намазва, покрива се с марличка и се завързва с кърпа или бинт за цяла нощ. Процедурата се повтаря, докато гнойта пробие.

Какво наричаме сляп цирей

За сляп цирей се говори, когато на повърхността на кожата не е очертан връх и липсва характерното изтъняване с прогноза за спонтанен пробив и изтичане на гной. За лечение на сляп цирей се препоръчват компреси с яблълков оцет и вода (newage.bg).

Цирей на бедрото и на гърба

Вътрешната повърхност на бедрото и гърбът са местата, където най-често се образуват циреи. Както е известно, по правило циреят нараства около инфектиран космен фоликул.

Причините за появата на циреи са комплексни: като се започне от отслабената имунна защита – и се премине през условия като занижена хигиена, диабет, затлъстяване, локално приложение на антибиотични средства или кортикостероиди, обезкосмяване (vita.bg).

Сложното при поява на циреи на подобни места е, че трудно може да им се осигури покой: изложени са на триене под дрехите и изискват специално внимание и грижи.

Изтегляне на гной от цирей

циреи
Самодейното изцеждане и пипане на циреи по лицето може да има тежки последици

Ако циреят не пробие сам или ако не се налага да търсите скалпела на хирурга, може да се обърнете към народната медицина: има различни варианти за изтегляне на гной от цирей – действайте с прясно листо от алое, или със зелени листа от невен, или с топли компреси от счукано ленено семе или печен лук.

Вижте съвета на Петър Дънов за изтегляне на гной и лекуване на цирей:

“Добре е върху самия цирей да се постави парче марля, добре намазана със следния домашен мехлем: 1 жълтък от яйце, 1 бучка счукана захар, 10 капки маслинен зехтин и 1/2 чаена лъжичка брашно. Всичко това се разбърква, докато стане на кашица. Ако брашното е малко, взема се повечко.

Марлята се държи върху цирея, докато засъхне, след туй се сменя. След като циреят пробие, се налага с компреси, натопени в отварка от дъбови кори и орехови листа, което помага за бързото изчистване на гнойта и зарастването на раната. Циреите не бива никога да се стискат с пръсти” (dunov-knigi.com).

Йодът лекува от циреи до стомашни болки. За пиене, капки

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как се ползва течен Йодасепт при превръзка на открити рани?

Мнения: Течен Йодасепт и маз, Риванол или Цикатридина? Как се прави превръзка за открити рани? Разлика с йод

Американски лекари спасяват малката Одрин със специална “броня”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *