лайка при възпалени венци и смрадлика също
Лайката, а също и смрадликата са смърт за пародонтозата и възпалените венци!

Жабурене с лайка и смрадлика помага при възпалени венци и пародонтоза

Възпалени венци и пародонтоза се повлияват идеално от жабурене с извлек от смрадлика или чай от лайка. А най-добре и двете! Вижте рецептите най-долу в материала!

Лошият дъх винаги се дължи на заболявания, които обаче ние не възприемаме като такива.

Това са скритите причини за появата му. Зъбният кариес, пулпитът и гангрената, особено ако не са съпроводени с болка, могат да се окажат скритата причина за ада в устата.

При всяко хранене, в оформените патологични кухини се задържа храна, която веднага се подлага на гнилостни изменения от нормалните бактерии, обитаващи устата, отделят се неприятно миришещи газове и поставят началото на нашите притеснения.

Зъбните коронки и мостове, направени некачествено и заграждащи трудно достъпни за почистване и измиване кухини, спокойно могат да изиграят ролята на болен зъб. Намиращите се в устната кухина сливици, при хронично възпаление, също могат да станат източник на гнилостна миризма – резултат от загнездване в техните джобчета на храна и бактерии.

Друга скрита причина за лош дъх са хроничните възпаления на околоносните синуси, т. нар. синузити.

ВНИМАНИЕ! Ако имате някое от тези оплаквания, консултирайте се със зъболекар или специалист по уши, нос и гърло.

Старателно мийте зъбите си след всяко хранене. Ходете редовно на профилактични прегледи при стоматолог; не подценявайте леките болки в гърлото или запушения нос, особено ако ви направи впечатление, че дълго време не можете да се справите е тях.

Пародонтозата е увреждане на крайния периодонт (венци) и дълбокия периодонт с възпалителен или дистрофичен характер. Причинява се от общи фактори и локални нарушения. Придобитите фактори са ендокринни, хематологични (във връзка с кръвни заболявания), фармакологични, диетични.

Локалните фактори са: бактериалната плака, която се смята за главен етиологичен фактор на пародонтозата, ятрогенни причини (лошо поставени протези), както и неправилна захапка. Най-честата от тези причини, както вече споменахме, е бактериалната плака, дължаща се на лоша зъбна хигиена. Симптомите са кървене на венците при миене с четка, като впоследствие се развиват „джобове“ от отлепване на венечния ръб от зъба.

Дайте мнение и Вие тук!

Идеална работа в случая върши чаят от лайка, който е противовъзпалителен.

лайка при възпалени венци и смрадлика също
Лайката, а също и смрадликата са смърт за пародонтозата и възпалените венци!

Ако венците ви са възпалени или кървят, пийте няколко пъти на ден чай от лайка. Ако решите да го направите по-концентриран, няма нужда да го пиете, а само да се жабурите с него. Чаят от лайка действа бързо, направо за отрицателно време, но вие не спирайте. Трябва поне една седмица да повтаряте това „упражнение“, за да има то траен ефект . После само остава да наблягате на хигиената.

Другото прекрасно средство срещу възпалени венци, това е билката смрадлика.

В 200-250 милилитра оцет накиснете 50 грама от смрадликата за 3-4 дни. Отново се жабурете с този извлек около една седмица. Възможно е той да не ви стигне, затова е добре да бъдете предвидливи и да започнете да приготвяте следващата порция от извлека на смрадлика веднага щом сте готови с първата. Повтаряйте „операцията“ веднъж на всеки 2-3 месеца, за да не ви подгонят пародонтозата и възпалените венци отново.

Какво да правим след като кървенето на венците престане?

“Демир

Това е най-важната част: Миенето на зъбите трябва да бъде:

 • не по-малко от пет минути (първоначално може да засичате с хронометър, за да знаете точно кога изтича петата минута, после вече ще карате по усет);
 • трябва да използвате качествени четки за зъби и те да бъдат меки, за да не разраняват допълнително венците;
 • пастата ви за зъби също трябва да бъде качествена. Не търсете най-евтината паста, за да не си спомните отново вкуса на оцета със смрадлика!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

подут корем ще се пръсна

Сваляне на подут корем. Ментови капки, лекарства, пробиотик

Как се ползват ментови капки за подут корем? Лекарства за подут и твърд корем. Пробиотик …

6 Мнения

 1. Мариана

  „не подценявайте леките болки в гърлото или запушения нос, особено ако ви направи впечатление, че дълго време не можете да се справите е тях“
  Какво значи това: че възпалени венци могат да ги причинят или че УНГ проблеми могат да причинят възпалението на венците. Аз в момента се боря с тази дилема, защото от години не мога да намеря лекар, който да разбере това.

 2. отличен антисептик е чаеното дърво, има натурална паста за зъби, гел, вода за уста-Tebodont, действат перфектно

 3. Пламен Г.

  Соня , от каде да си взема TEBODONT® mouth rinse ??? немога да открия по саит ?

 4. Подут венец от счупен зъб имам болка но сега слезе надолу .Тетра с вода за джабуркане може ли .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.