ДЕТЕТО ИМА ТЕМПЕРАТУРА? ТОВА ОЩЕ НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ Е БОЛНО

Температура при децата. Треската на растежа тресе и термометъра

Когато Карлсон, който живее на покрива, се шегува, че температура 30-40 градуса е нормална, не е далече от истината. Повишената температура при децата не е стопроцентов признак на заболяване.

Случва се всички изследвания да показват, че детето е здраво, а живакът на термометъра да сочи обратното. Оказва се, че цялата работа е в растежа! Особено активно детето расте през лятото. Тогава се изпълняват три четвърти от годишния “план” за растеж и то се източва с по няколко сантиметра. Когато при 5-6-годишното дете започва, както се изразяват специалистите, първият период на физическо “изтегляне”, това може да доведе до известно покачване на телесната му температура. Състоянието така се и нарича – треска на растежа, или конституционална хипертермия.

ЕТО КАКВО СТАВА С МЕН…

Когато на детето му дойде време да порасне, клетките от специална мозъчна зона (хипоталамуса) започват да произвеждат веществото либерин (от англ. liberty – “свобода”). Това е един вид биохимически ключ, освобождаващ от хипофизарното “хранилище” синтезиран запас от хормона на растежа, който кара хипофизата да ускори темповете на “производството си”.

Случва се “хуквайки с главата напред” в изпълнение на поръчаната му задача, хипоталамусът да превиши правомощията си и да вдигне лъжлива тревога чрез разположения в него център за терморегулация. Така той кара растящия организъм да произвежда повече топлина. Тогава започва треската на растежа.

Хипертермията, свързана с физиологичното “изтегляне”, ненапразно се нарича конституционална. При децата, при които тя се проявява, нервната система – по своята същност “конституционна” – е по-ранима.

Причините за това са доста:
  • наследствена предразположеност;
  • перинатална енцефалопатия;
  • родилна или черепно-мозъчна травма;
  • чести инфекции и дори упоритата детска ненавист към летните шапки.

Прегряването на слънце в предучилищна възраст може да доведе до появата на “дълга температурна опашка”.

ПОЧУВСТВАЙТЕ РАЗЛИКАТА

За разлика от обикновената температура, за която е виновно някое инфекциозно заболяване, при конституционалната хипертермия признаците са следните:

– температурата се задържа седмици и дори месеци между 37 и 38 градуса, като леко се повишава сутрин и малко се понижава вечер (докато при инфекциите е обратно) и не се нормализира след приемане на лекарствени средства;

– самочувствието на детето не страда от това – то не изглежда болно и се държи както обикновено;

– при общите анализи на кръвта и урината и биохимическите изследвания не се откриват никакви възпалителни процеси.

МЕЖДУ ЗДРАВЕТО И БОЛЕСТТА

Какво да посъветваме родителите на дете, при което се забелязва треска на растежа? Главното е да не го смятате за тежкоболно. Конституционалната хипертермия е временно явление и ако правите всичко правилно, температурата постепенно ще се нормализира. Обикновено това се случва, след като започне забавяне на растежа в края на периода на физиологичното “изтегляне”, а понякога и по-рано. Специфично лечение няма. Около хипоталамуса съществува прекалено сложен възел от проблеми, затова да се разрешат с един удар и с един лекарствен препарат е невъзможно.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Задължително обаче трябва да следите общото състояние на детето. Заведете го на педиатър и невропатолог. Те ще “нанесат допълнителните щрихи върху портрета” на хипоталамичния синдром, които може да се проявяват като нарушения на съня и апетита, отклонения от теглото, повишена възбудимост и т.н. Чрез въздействието върху тези симптоми с лекарства (които се избират индивидуално според случая) лекарят трябва да е в състояние да “приведе в ред” температурата.

ФИТОТЕРАПИЯ ПО РЕЦЕПТА

Разпалеността на “развилнелия” се хипоталамус може да се охлади и с билкови смеси.Сложете в съд по една чаена лъжичка мента, градински чай, жълт кантарион, хмел (или хвощ), дяволска уста (или валериана), залейте ги с 2 чаши вряла вода. Оставете ги 30 минути, като покриете съда с капак, след което охладете и прецедете настойката. На 5-6-годишните деца се дава по една десертна лъжичка 3 пъти на ден между отделните хранения в продължение на целия период на треската. Настойката се вари всеки ден. Може да замените тази смес с аптечна настойка на пасифлора – новопасит. Децата в предучилищна възраст трябва да вземат по 5-10 капки с малко преварена вода 3 пъти на ден между храненията.

Правила за понижаване на температурата

1. Не слагайте детето на легло и не го обличайте с топли дрехи – така само ще налеете масло в огъня и ще помогнете на затоплянето.

2. Осигурявайте на детето въздушни и водни вани, а през лятото, ако имате възможност, сутрин и вечер (но не в най-горещата част на деня) стойте на сянка. Детето може да се къпе в река, море или надуваем басейн. Закаляването и водните процедури тренират центъра на терморегулацията и помагат за понижаване на температурата.

Дайте мнение и Вие тук!

3. Бъдете внимателни с подвижните игри. Бягането, играта с топка и други подобни категорично се забраняват. При физическите упражнения и натоварвания организмът усилено произвежда топлина, а заради нарушената терморегулация това води до рязко повишаване на температурата на тялото.

4. Обградете детето си с любов и разбиране. Всичко, което стресира, обърква работата на центъра за терморегулация и може да доведе до хипертермична криза. Когато температурата се покачва рязко до 39-40 градуса, се появяват слабост, виене на свят, тръпки. Средствата за понижаване на температурата (ако диагнозата за наличието на терморегулационно нарушение се потвърди от невролог) в този случай са безсилни и няма смисъл да се дават на детето.

ПОМОЩ ПРИ ХИПЕРТЕРМИЧНА КРИЗА

– Обтрийте детето с водка или 3%-ен оцет, разреден с вода 1:2 или просто с хладка вода.

– Поставете мокри кърпи или увити в подходяща тъкан кубчета лед върху челото, слабините и шията, където минават големите кръвоносни съдове.

– Дайте на детето студен сок от клюква или червени боровинки.

– За понижаване на температурата може да помогне и синя лампа. Дръжте я запалена близо до възглавницата на детето в течение на 10 минути. Ако нямате под ръка синя лампа, увийте наличния абажур със синя хартия или кърпа.

– Задължително извикайте лекар, който да предпише понижаващи температурата препарати – аминазин, тизерцин, пироксан.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

повръщане при деца вечер и с болки в корема

Повръщане при деца вечер, с болки в корема и др. Причини; какъв симптом е това

Повръщане при деца – кога е опасно. Какво означава вечер? Когато има и болки в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!