осцилококцинум
Осцилококцинум активира имунната система

Лечение с осцилококцинум – ето как!

Кога осцилококцинум може да бъде опасен? Разновидности за деца и за бебета? Дозировка. Допустим ли е при бременност?

Какво е осцилококцинум? Популярен хомеопатичен продукт, който се използва при профилактика и лечение на грип. Облекчава симптоматика от рода на мускулни болки, втрисане и повишена температура.

Може ли осцилококцинум да бъде опасен? Кога?

Както всеки медикамент, осцилококцинум може да бъде опасен, ако потребителят има свръхчувствителност, т.е. алергичен е към някой от компонентите на медикамента. Не се препоръчва лечение с осцилококцинум на пациенти с някои редки наследствени заболявания от метаболитен характер – с непоносимост към фруктоза или захаразно-изо-малтазна недостатъчност.

Има ли разновидности за деца и бебета? Дозировка за възрастни и за деца

Няма специален вариант на осцилококцинум за деца и бебета. Препоръчва се профилактично по една стандартна тубичка веднъж седмично; ако детето е много малко – хапчетата се разтварят в съвсем малко количество вода, преварена или минерална (д-р Михайлов, в mama.ladyzone.bg). Ако вече са налице признаците на заболяването, се дава на 6 часа по половин тубичка.

Ето и стандартните препоръки за използването на осцилококцинум при възрастни и деца – по puls.bg:

  • профилактично – една туба (1 грам пилюли) веднъж седмично; за най-малките разтворени в малко количество вода;
  • при грип в начална фаза – да се вземе една туба по най-бързия начин и това да се повтори още 2-3 пъти в рамките на деня, като се спазват интервали от 6 часа;
  • при проявена симптоматика на грип по една туба сутрин и вечер в три последователни дни.

Хапчетата се слагат под езика (цялото съдържание на тубичката) до пълното им разтваряне. Правете това 15 минути преди хранене или един час след това.

От pharmacy-bg.com препоръчват профилактичната доза за най-малките да се дава дори детето да няма признаци на вирусна зараза. Ако обаче член на семейството вече се е разболял, това ще стимулира имунната му система да противодейства на болестта. Препоръката е при деца под 1 година хапчетата да се разтварят с малко вода.

Дайте мнение и Вие тук!

Допустим ли е осцилококцинум при бременност?

осцилококцинум
Осцилококцинум активира имунната система

Форумът на framar.bg обръща внимание на листовката за хомеопатичното средство – там е отбелязано, че продуктът може да се използва от бременни и кърмачки (вижте и в boiron.bg).

Друга хомеопатия при подобни оплаквания

Специалистите по хомеопатия винаги подчертават, че този тип лекарства са най-добри при вирусни инфекции. Именно те, а не антибиотиците – тъй като хомеопатията стимулира и укрепва имунната система и я прави способна да се справи с инфекцията. Много е важно още при първите симптоми, по най-бързия начин лечението с хомеопатичен продукт да започне по схемата три пъти дневно по една туба-доза през 6 часа – виж homeopathybg.org. Тъй като при вирусна инфекция при различните хора водещи са различни симптоми, могат да се приложат още продукти паралелно с водещия осцилококцинум. Така например при доминираща остра хрема се препоръчва коризалия, при болки в гърлото и отпадналост – хомеовокс, при мускулни болки, главоболие и температура – парагрип, при кашлица – стодал. Всеки от тези продукти има собствена схема за приложение, която може да се съвмести с тази на осцилококцинум.

Все пак помислете дали ще се справите без допитване до лекар, ако детето ви е по-малко от 4 месеца и има температура? Опасните състояния, при които веднага трябва да търсите медицинска помощ, са при температура 39.8 градуса и над това; ако болният повръща непрекъснато, диша трудно и прави гърч; ако грипните симптоми развива човек с диабет, хипертония, хронично сърдечно заболяване, ревматизъм, астма или рак.

Опасна ли е комбинацията осцилококцинум + кърма?

осцилококцинум
Бърз прием на осцилококцинум – и грипът може да ви се размине

Може ли осцилококцинум да се дава разтворен в майчино мляко?
Ако изхождаме от правилото всяко хомеопатично лекарство да се приема определено време преди или след хранене, то същото би следвало да се отнася и за храната на бебето, т.е. майчината кърма. Всички препоръки са за разтваряне на дозите осцилококцинум в малко количество вода. Форумите за родители дискутират тази тема и има мами, които дават лекарството с пюре или с лъжичка кърма. Ако имате намерение да предприемете подобен вариант – посъветвайте се с лекар. От общата информция за хомеопатичните продукти се вижда, че това не би било правилно. И тук въпросът не е дали има опасност – а доколко полезно ще бъде.

“Демир

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какво означава еднократно повръщане при дете?

Еднократно повръщане при дете. Повръщане при деца вечер. Защо жълта течност?

Какво означава еднократно повръщане при дете? На какво се дължи повръщане при деца вечер? Ако …

3 Мнения

  1. Може ли да се приема при Хашимото?

  2. Атанас Колев

    Здравейте, потърсих информация за активното вещество, което се оказа екстрат от черен дроб и сърце на патица. Отделно разреждането 200К -0,01мл означавало 200 пъти се разрежда 1% разтвор, като в крайния продукт почти не се съдържа активното вещество.
    Въпроса ми е как точно това активно вещество помага при лечението на грип и реално има ли ефект от това лекарство?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *