Загуба на говора или афазия след инсулт

Афазия след инсулт може успешно да се повлияе положително с един курс при логопед. Въпреки че у нас това не е много известно, такава услуга има и такива курсове се правят.

Почти всеки един логопед, който се занимава с деца, може да помогне и на възрастни, които са прекарали инсулт и са получили афазия или загуба на говора. Достатъчно е да звъннете на първата обява за логопед и ако той не може да ви свърши работа сега и веднага, поне ще ви насочи към добър специалист, негов колега от медицинския университет или от другаде.

В по-напредналите държави това се прави от десетилетия и всички знаят, че е възможно. Прави се и в не толкова напредналата Украйна, която уж е по-назад, извън Евросъюза и тъй нататък.

Само у нас, когато някой получи инсулт, го оставят да си стои безмълвен, да фъфли или пелтечи. Не правете и вие тази грешка, а побързайте да се свържете с правилния логопед!

Смята се, че инсултите се появяват след 50-годишна възраст, но в последно време се оказва, че не подминават и младите хора.

Обикновено нарушенията идват от пораженията в лявата хемисфера на мозъка, където са разположени центровете на речта, слуха и паметта.

Това лишава инсултно болния от способността му да говори, да разбира речта на другите, нарушения на паметта, четенето, писането, смятането.

Степента и симптоматиката при всеки са различни.

Демир бозан за безсъние

Тъжно е, когато преаралият инсулт е потавен в изолация от станалите членове на семейството – мълчейки виновно или издавайки неразбираеми звукосъчетания.

Повечето неврологични клиники у нас не се ангажират с говорната рехабилитация и всяко семейство според възможностите си трябва да направи необходимото за болния.

А то е да се потърси помощта на опитен логопед (говорен терапевт).

Един нормален курс би струвал от 150 до 300 лева. Още ТУК: За възстановяването от инсулт!

Не трябва да се забравя, че преди да се разболее човекът е давал образование на децата си, строил е къщи и апартаменти, купувал е коли и пр. и има моралното право на такъв жест.

Защото дори няколкото възвърнати думички, фрази или изречения са нещо велико за страдащия от афазия.

Упражнения за възстановяване на говора след инсулт. Нужда от логопед

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *