симптоми и лечение на херпес зостер
Заразен ли е? Кой лекар лекува херпес зостер? Възстановяване. Мазила. Причини и симптоми за херпес зостер. Лечение с хомеопатия, билки, лекарства.

Херпес зостер. Компреси и къпане. Лечение

Къпане при херпес зостер. За колко време минава с компреси и лечение. Заразен ли е? Кой лекар лекува херпес зостер? Възстановяване. Мазила. Причини и симптоми за херпес зостер. Лечение с хомеопатия, билки, лекарства. Херпес зостер при бременност. Имунитет

Кошмарът херпес зостер е мъчително кожно заболяване.

Инфекцията се причинява от същия вирус, който разболява малките деца от варицела. В редица случаи вирусът Varicella-Zoster (VZV) остава в тялото, “минава в нелегалност” и след време се активира повторно. Това обикновено става възможно при намален по различни причини имунитет (medik.bg)

Херпес зостер се счита за болест на възрастните, докато варицела е заболяване на детството. Т.е. – при първия си контакт с вируса заразеният развива варицела, а херпес зостер е вторична история на вируса.

Причини и симптоми на херпес зостер

Активирането на зостер-вируса логично се случва на хора, преболедували от варицела – т.е. вероятността и вие да сте сред тях е твърде висока! Ако не сте боледували от варицела в детството си, може “на стари години” да поемете вируса. В такъв случай и варицелата не ви мърда, като дори м 30% от подобни случаи приемането на вируса минава безсимптомно. Вирусът на херпес зостер може да живее неопределено време в латентно състояние в човешкия организъм, в сетивните фрагменти на нервите – точно това е причината за мъчителните болки при повторното активиране на “терориста”.

Най-общата формула за причините, водещи до събуждането на вируса, е отслабена имунна защита. Но какво точно се крие зад тази фраза? Специалистите признават, че в много случаи конкретната причина за херпес зостер остава неясна. Твърди се например, че една драстична диета също може да стане причина за херпес зостер. В повечето случаи диагнозата се проявява след преживян стрес, но може да е причинена от тежки заболявания от рода на рак, СПИН; може да се провокира и от варицелата на внучето ви, за което самоотвержено се грижите (blitz.bg). При всички случаи независимо от конкретиката все пак става дума за отслабена имунна защита – ето защо като превенция срещу херпес зостер е така важно да се грижите за добрия си имунитет!

Ето и симптомите, които ще ви разкрият какъв е вашият здравословен проблем – ако това е херпес зостер:

  • внезапна пробождаща болка в определен кожен участък, без видими външни промени – този етап от събуждането на вируса продължава до седмица (medik.bg);
  • главоболие;
  • чувствителност към светлина, нервност, общ дискомфорт;
  • повишена температура;
  • кожата в засегнатия участък е силно чувствителна; най-често след етапа на болка и повишена чувствителност следва зачервяване;
  • поява на обрив, който се развива до мехурчета с водниста течност; обривът има опасващ, лентовиден облик, тъй като следва трасето на засегнатия нерв – в областта на кръста, гърба, но може да е и в друга зона от тялото.

Заразяване

Внимание: ХЕРПЕС ЗОСТЕР Е ЗАРАЗЕН! Независимо, че става дума за вторичен ефект от действието на вируса, той лесно може да премине към друг организъм по традиционния въздушно-капков път. Заразата може да се предаде на бебета, малки деца или възрастни, които не са преболедували от варицела (pharmacy-bg.com).

Лечение на херпес зостер – медикаменти, хомеопатия, билки

Препоръчваното лечение на херпес зостер включва няколко стъпки. Обикновено се дават антивирусни лекарства от типа на ацикловир, които трябва да намалят интензивността на вирусната атака (pharmacy-bg.com). Силните болки, придружаващи обрива, могат да се облекчат чрез нестероидни противовъзпалителни; антивирусни продукти могат да се прилагат и външно – локално (medik.bg).

Лечението не трябва да закъснява: добре е то да започне в рамките на първите два-три дни от появата на обрива (blitz.bg). на всяка цена се обърнете към дерматолог, посъветвайте се и с личния си лекар – практикува се и прием на витамини А, Е и комбинации от В-групата. Обривът се обработва редовно със специалните мехлеми, предназначени за подобни случаи. Това помага по-бързо да “хванат коричка”, без да се допусне допълнителна бактериална инфекция.

“Фигурин

От билките, които можем да използваме при подобни случаи, най-важна е лайката. С отвара от лайка периодично се обработват местата с обрив. За да намалее адският сърбеж, тампоните с лайка могат да се редуват с пакетчета лед – това облекчава, но не бива да се държат прекалено дълго.

Специалистите по лечение с хомеопатични средства уверяват, че техните методи са доста успешни за справянето със зарази от типа на херпесните. Ето една лечебна схема на вирусите чрез хомеопатиа:

“Rhus toxicodendron 5 СН …по 5 зрънца на всеки два часа през първия ден, по 5 зрънца на 5 – 6 приема през втория ден и после 4 пъти по 5 зрънца до стихване на болките и явно подобрение” (hapche.bg).

Пак там може да се види и кимбинираната терапия на хомеопатичния продукт инфлуцид с Шуслерови соли:

Дайте мнение и Вие тук!

“…шуслерова сол № 10. Тя прочиства и подпомага изхвърлянето на вредните вещества през отделителната система. Към терапията трябва да се включат и сол № 3, която помага на имунната система да обезвреди вирусите, и сол № 8, която лекува мехурите, пълни с течност. Солите се приемат разтворени във вода. Пият се по 3 таблетки от всяка на всеки час, докато се усети подобрение. После – само сутрин и вечер в продължение на 2 – 3 дни. Заедно с това на едни час се приема по таблетка инфлуцид в продължение на 3 – 4 дни, а след това – по 3 таблетки на ден за месец.”

Билковото лечение на херпес зостер цели облекчаване на симптоматиката и подсилване на имунитета: zdravnitca.com препоръчва отвари от шипки, жълт и червен кантарион, гъби шийтаке, смолата мумийо и капки шведска горчивка.

Ето и една стара билкова рецепта от Мария Требен при херпес зостер (narodnirecepti.blogspot.com):

Трябват ви 20 г дъбова кора, 10 г цариче, 20 г овес, 10 г лайка, 25 г салвия, 10 г комунига. Всички билки се смесват и от сместа се гребват четири супени лъжици за един литър студена вода. Веднага щом сместа заври се отдръпва от огъня и се остава за три минути, след което се прецежда. Отварата се използва хладка за намазване с тампон – това се прави няколко пъти на ден. Използваните билки се увиват в памучна или ленена кърпа и нощем се поставят като компрес върху местата с обрив. Преди да се сложи, компресът леко се затопля.

Изпробван лек срещу херпес зостер от наша читателка.

лечение на херпес зостер с калиев перманганат
Оригиналният коментар за сравнително бързото лечение на херпес зостер

Получихме стойностен коментар от нашата читателка Грета Симеонова, която има какво да сподели от собствения си опит. Тя е написала коментара си на латиница, но тук ще го транслитерираме специално за вас. Ето какво казва Грета:

Искам да добавя средство за по-бързо лечение на херпес зостер. Може да приложите 3-4 пъти на ден компрес за по 2-3 минути с марля, натопена в разтвор от калиев перманганат. Разтворът трябва да бъде много бледо розов. Този компрес помага на самите херпеси да загорят много по-бързо от нормалното. Чувала съм, че някои го карат по два-три месеца. При мен с това средство отшумява за четири седмици. Успех!

Ще бъдем благодарни на всички читатели, които допринесат за дообогатяването с още информация на този материал за херпес зостер. Пишете ни каквото знаете за херпеса по-долу в коментарите! Така ще бъдем полезни на всички страдащи от това ужасно неприятно заболяване. Но нека продължим с основния текст:

Херпес зостер при бременност. Имунитет

Много хора са убедени, че херпес зостер по време на бременност може да увреди плода. Категоричната позиция на puls.bg е, че няма официални данни за подобни въздействия. Все пак не може да се отрече, че всяко вирусно заболяване, особено по време на бременност, може да има негативни последици за здравето заради някакви усложнения. Сред усложненията от херпес зостер често е сочена периферна лицева слабост и глухота. За избягването на възможни рискове все пак една бъдеща майка трябва да е загрижена за състоянието на имунната си система. Същевременно не е зле да внимава за контактите си дори ако е стопроцентово сигурно, че едно активиране на вируса на херпес зостер няма да навреди на бебето й.

Преболедувалите веднъж от херпес зостер обикновено нямат повторни прояви на болестта. Това е свидетелство за изграждане на имунитет – значи той е възможен. Повторни и следващи прояви обаче се случват при болни с онкодиагнози, които минават през химио- или лъчева терапия и са с отслабен имунитет.

Тази тема продължава ТУК:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

бриека 75 мг за какво се използва,

Бриека. Мнения. Колко време се пие и за какво?

За какво се използва Бриека 75 мг и 150 мг. Мнения от БГ Мама. За …

33 Мнения

  1. greta simeonova

    zdraveite,iskam da dobavq za po barzo le4enie na herpesa zoster,moje da prilojite tri,4eteri pati na den kompres za po dve ,tri minuti s marlq natopena v raztvor ot kaliev permanganat(raztvora trqbva da e mnogo bledo rozov),tozi kompres pomaga na samite herpesi da zagorqt mnogo po barzo,ot normalnoto,4uvala sam 4e nqkoi go karat po dva,tri meseca,pri men be6e 4eteri sedmici,uspeh 🙂

    • Лекар.БГ

      Благодарим ви, Грета Симеонова за този коментар. Ще го включим в публикацията за херпес зостер, за да можем да помогнем на повече хора. Ще се радваме, ако и читателите споделят с нас каквото знаят за този вид херпес. Горният материал има нужда и потенциал да се дообогати, за да бъде още по-полезен и хубав. Пишете ни пак!

  2. Виолета Иванова

    Здравейте, от скоро получих много силни болки в гърба и не вярвах,че може да е херпес зостер. Аз работя с тибетска медицина и веднага започнах лечение с дози на макс и в момента имам само няколко пъпчици. Използвах и озонирана вода! Ако някой се интересува от продуктите, моля на лично съобщение.

    • Николай Георгиев

      Здравейте,г-жо Иванова. Бих искал да се свържа с Вас,за да получа по-подробна информация за Вашия метод на лечение на Херпес Зостер.

    • Детелина Тодорова Димитрова

      Г-жо Иванова можи ли да ми напишете по подробно за продуктите които сте използвали за лечението на херпес зостер.Благодаря Ви предварително за оказаната помощ.Весели празници !

    • Таня Максимова

      Здравейте, г-жо Иванова. И аз се интересувам от този тибетски метод. Весели празници.

    • Марияна

      Здравейте, госпожо Иванова. През ноември 2011 г. се разболях от херпес зостер. От тогава болката е постоянна и се усилва. Искам да се свържа с вас за повече информация.

    • Здравеите. Госпожо иванова много ще съм ви благодарен ако ми кажете с какво мога да се изкекувам защото болката е адска и нетърпима предписаха ми нкакви лекарста но не помагат

  3. Здравейте,мой близък страда от вътрешен херпес зостер в областта на гърдите,лежа в болница,слагаха му някакви инжекций и го изписаха,сега го боли,но си е вкъщи,има ли някакъв начин да му помогнем,може ли да пие някаква билка която да атакува вируса от врътре

  4. Най добре действа наложена запарена коприва като компрес.Или лайка.

  5. Здравейте! Преди месец се разболях от херпес зостер. До появяването на пришките ме лекуваха от невралгия, но след появата им (бяха по дясната плешка и пред гръдната кост), започнах предписаното ми от лекар лечение по стандартна схема с Ацикловир вътрешно и външно. След тридневно третиране, от което изобщо не се повлиях, а болките бяха ужасни, реших да опитам с пчелен клей (30%-на клеева тинктура) с цел повишаване на имунитета. Започнах прием 3 пъти дневно вътрешно на 15 капки с малко вода, и опитах с намазване върху малък участък. След 3 часа пришките в този участък бяха видимо смалени и загубиха яркочервения си болезнен цвят. Повече не се появи нито една нова пришка. Продължих с мазането на всеки три часа, и след 3 дни херпесът вече изчезваше. Надявам се да съм била полезна на всички страдащи!

    • Йордан К.

      ffxstudent@abv.bg
      И аз си купих пчелен клей. Безопасно ли е да се мажа с него и на всеки 3 часа да мажа обрива, така ли?
      Моля, пишете ми на мейла, мерси.

  6. sherif syuleymanov

    Бихте ли ми писали по подробно за лечението с пчелния клей.Може да ми пишете на Имейл sherif.bg@abv.bg.Благодаря предварително.

  7. Здравейте
    Преди повече от месец ми беше поставена диагноза херпес зостер в горната част
    на лицето.За сега нямам сериозни усложнения засегнали окото,но болките продължават и се опасявам много.Клепача ми е зачервен окото постоянно сълзи.Вземам Ацикловир 400 по две таблетки три пъти на ден и Паратрамол за болките вече повече от месец.Вземах и изопринозин за имунната система.до сега няма резултат и болките продължават.Моля ако някой знае подходящо лечение или лекар ,който може да помогне да пише.Благодаря предварително.

    • Ацикловира се пие по 800мг(2 таблетки от по 400мг) на всеки 4 часа в продължение на 7 до 10 дни.

  8. Баща ми се разболя от херпис зостер по тялото и една седмица няма подобрение от предписаните му лекарства. Прочетох за ефекта от пчелния клей вчера и след три намазвания веднага почувства подобрение и днес за първи път е спал два часа без болки. Благодаря за информацията, беше много полезна и веднага връщам обратна връзка, за да може и на други да помогне този уникален лечебен продукт.

  9. Ацикловира помага до72 часа след първите симптоми.След това има. друга терапия за по -бързото преодоляване на заразата и възстановяване на нерва.Също така и укрепване на имунната система.

  10. Майка ми се разболя от херпес зостер и единственото, което и помогна за болките и заздравяване на обрива беше пчелния клей. Благодаря ви, че сте споделили тази рецепта.

  11. Здравейте, Веска, моля опишете лечението на заболяването, когато е диагностицирано по-късно, аз започнах да пия Ацикловир три дни след появата на обривите и все още нямам подобрение

  12. СНЕЖАНА

    ДНЕС УСТАНОЖИХ ЧЕ ИМАМ ХЕРПЕР ЗОСТЕР ЩЕ ОПИТАМ С ПЧЕЛНИЯТ КЛЕИ

  13. Аз искам да вдъхна кураж на всички, които са ужасени след като са разбрали, че имат херпес зостер.В момента съм с такъв в областта на лявата плешка.Появи се защото бях доста стресирана последният месец.И тъкмо като се успокоих за награда изби това чудо.Вече 4ти ден го лекувам и смея да твърдя съвсем успешно!Пия ацикловир 400мг 3х2 на ден, мажа с клеева тинктура през няколко часа,пия клеева тинктура по 15 капки 3-4 пъти дневно,витамини С големи дози и вит.В комплекс. Болка усещам 1-2 пъти дневно и тя е съвсем поносима.Сега е главно лек дискомфорт като парене , който не ми пречи.Хванах го на първите две пъпчици.Сега обрив почти няма само лека червенина,когато и тя премине ще направя няколко процедури при кинезитерапевт.Поздрави на всички и бъдете здрави!

    • Пламена

      Разбрахте ли каква е причината за появата му?И аз имам дори в момента се лекувам.

  14. Ацикловирът е ефективен, само ако се приема в първото денонощие от
    проявата на вируса. Максимум до второто.
    Повечето доктори, ще ви напишат рецепта за над 100 лв.,
    докато ефективните лекарствата не струват повече от двайстина лв.
    Най-важното при лекуването на Зостер е, веднага да преминете на храни богати на лизин и да изключите, храни съдържащи аргинин.
    Такова хранене трябва да продължи още месец след “излекуването ви”.
    Кавичките са, защото вирусът ще остане спящ във вас, до следващия удобен за него случай, ако му го предоставите.
    30 % тинктура на прополис е изключително ефективен за мазане на обрива и приемане вътрешно. Приемането на прополис става минимум три пъти дневно, като капнете 20 капки от тинктурата в леко топла (не повече от 38 градуса) вода, мляко…
    Търсете добросъвестен производител на тинктурата, защото пазарът е пълен с некачествени продукти. Ако си я направите сами, още по-добре.
    В бъдеще, до края на живота си може да приемате сутрин, по чайна лъжичка в стотина грама топла вода.
    Хубавото на Зостера е, че той е алармата, която ни крещи да изменим начина на живота си.
    Бог да ви е на помощ!

  15. Руска Вълева

    Здравейте / Благодаря много за коментарите на всички Ви/ При мен всичко започна със остри прорязващи болки в лявата област на ребрата отпред в страни и отзад на гърба …. Болката беше много силна и аз мислех ,че имам проблем със сърцето . Отивайки в бърза помощ ми измериха температурата —имах 37,5 …За мен беше странно ,защото не я усещах. Направиха ми пълни изследвания,ехография и радиография на кремната област ,електрокардиограма … Сложиха ми венозно обезболяващи ,а и допълнително инжекция за намаляване на болките …..Аз нямам никакви обриви нито пъпки…Изписаха ми да взимам три пъти на ден Gabapenitin Teva Pharma 100 mg caplule rigide и Paracetamol 1000 mg. Това ми се случи на 22 март при посещение в Италия … Още пия лекарството и не зная утре моят личен лекар тук какво ще ми каже и как ще продължи лечението ми … Забравих да пиша ,че лекарят ми постави диагноза Херпис Зостер . Той ми обясни ,че не при всички случай имало външен обрив ,а че поразявало вътрешните органи …….. Ще започна и аз да пия клеевата тинктура –купила съм от аптеката ..дано е добра .

    • Антония Янкова

      Моля, споделете как продължава лечението Ви и какви изследвания назначи личния лекар за поставяне на диагнозата. И аз съм с тази диагноза , без външни обриви и вече повече от година болката не изчезва напълно.

  16. Николай Теодосиев

    Аз съм със същия проблем но при мен е вътрешно имам лек шум в ушите и ми се замъглява лявото око. Но след третиране с мас за очи зовиракс и капки фларекс замъгляването постепенно отшумява и спирам третирането. седмица две след това пак започва замъгляване. Пия валтрекс 3 пути по 1 вече от 2 месеца и няма развитие

  17. Анушка Раденкова

    И аз в момента със с Херпес Зостер. Обрив внезапен през ноща в областта на корема е левия бъбрек, мехурчета с течност , зачервяване, болка , втрисане, повишена чувствителност по кожата на лява ръка от вътрешната и външна страна, по вътрешната страна на ляво бедро , болки в ставите и междуребрието.Пълен дискомфорт. Ясно Ви е какво е състоянието.Веднага започнах Ацикловир от 200 мг. на всеки 2 часа, Парацетамол 2 п.дневно, Витам.Б комплекс, Геритамин /вит.А и Е/по 1 капсула,вечер 1 т. Клемастин / от него струва ми се се чувствам доста добре / мога да спя.Него го включих на 3-тия ден след обрива, който продължава да се появява , но без мехури по хода на нерва. Включих Клеева Тинктура 30 % , като мажа навсякъде , където има обрив , а след което пудря с бебешка пудра от Аптека.Клиничната ми картина е абсолютна класика, описана в литературата.Днес ми е 4 ден , но се чувствам малко по-добре, препоръчвам много лека храна / плодове и зеленчуци, без никакви въглехидрати и месо, колбаси, повече течности сок от круши или пресни такива, прочетох , че те съдържали вещество което има противовирусно действие. След 3 ден мехурите почват да завяхват .Тогава може да се правят студени компреси с извлек от лайка и смрадлика, след което да се подсушава добре. За жалост протичането на Херпес Зостер с доста различни клинични картини. Търсите най доброто по пътя на отхвърляне.Пробвате. Учителя Дънов съветва да се казва много тихо шепнешком следната Мантра:Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея. Т.н. психотерапия. Аз го правя , има ефект. Желая бързо оздравяване на всеки с това ужасно заболяване! По професия мед. сестра .

  18. Клеевата тинктура помогна и при нас. В рамките на няколко часа болката и сърбежа осезаемо намаляха и след това спряха. Който стигне до това положение, нека опита.

  19. Зорка Станева

    Лекуваха ме в болница с диагноза херпес зостер.След 3 дни ще стане месец.Преди няколко дена паднаха последните завехнали мехурчета.Болките обаче продължават денонощно.Обезболяващите-аналгин и паратремол не ми действат.Понеже съм онко-болна не мога да ходя и на физиотерапия -ледокаин с ултразвук.Клеевата тинктура противопоказна ли е за онко болни?Моля ви ,ако някой може да ми каже с какво бих могла да облекча болките- да ми пише на имейл zstaneva46@gmail.com

  20. В някои аптеки има масло от чаено дарво, необходимо е упорито мазане.

  21. Здравка

    Ще добавя и нашата рецепта, защото някои лекари изобщо не предписват друго, освен обезболяващи и спирт за почистване на мястото:
    – Изопринозин – 3х2 табл. на ден (противовирусно)
    – Неуробекс – 3х1 табл. (витамини)
    – Паратрамол – 3х1 табл. (обезболяващо)
    + клеева тинктура (15 капки във вода по 3 пъти на ден преди ядене), сок от черен бъз (по 1 супена лъжица на гладно) + мед от глухарче
    Ехинацеята също помага!
    Все пак не бива да се прекалява с имуностимулаторите (имуностимулантите)!

    За отбтриване на мястото (като се обтрива не се повтаря, за да не се разнесе): ментов спирт, клеева тинктура и чаевец (нещо като вазелин с чаено дърво).
    До колкото ми стана ясно, мястото не бива да се мокри (къпане), защото може да се разнесе или замърси. Вероятно това е важно до момента на покриване с коричка.

    Хванахме в началото – вече е 5-6 ден и болките са търпими. Сърбеж почти няма.

    Поради вирусния характер на заболяването съм на мнение, че има и други начини за преодоляване на болестта, например сух пост (доста добра книга по темата е тази на С. Филонов – Лечение на организма със собствени сили). Информация по темата има на доста места в интернет.

    Скорошно оздравяване!

  22. Янка Дикова

    Здравейте!Преди 15 дни ми излезе херпес зостер в ляво от пред на корема.Преди да избие обрива,ме болеше гърба и мислех,че съм настинала.После избиха воднистите пъпки.Пих лекарства,мазах се,обрива изчезна,но болката вътре в тялото ми не е изчезнала.Дали е от херписа или нещо друго?Болка и тежест чувствам точно отпред под мястото на херписа и отзад на гърба.Като,че имам вътре чуждо тяло и ми тежи.Много неприятно е,а и боли.Какво да правя?

  23. Една седмица бях с болки в десния хълбок и снощи изби обрив с рпазмери 8х3 см на хълбока. Болките станаха още по-силни. Кое е най-ефикасно и в какъв алгоритъм да се прилага?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *