медитация за начинаещи
Релаксираща музика за медитация.

Топ 10+ ВИДЕА с медитация за начинаещи: Музика, на Милена Голева, за сън, за здраве и др.

Ето нашата класация на видеа с описания, съдържащи медитация за начинаещи. Милена Голева, водена медитация. Релаксираща музика за медитация. Медитация за сън, за здраве, за любов, за стрес и спокойствие. Сутрешна и др.

Съществуват стотици, може би хиляди медитативни практики – будистки, ведически, йогистки, китайски и дори християнски, известни като „съзерцание“. Начинаещият се пита: коя е най-добра?

Правилното е да търсим не най-добра, а подходяща медитация – точно за теб, точно за конкретния етап от твоя жизнен път. В различно време човек се нуждае от различни неща и има различни цели.

В тази статия ще помогнем да се ориентирате в морето от практики и кратко ще опишем някои от тях. Първо в таблица даваме най-разпространените разновидности.

медитативни практики
разновидносткакво представлява
Дзенуспокояване на тялото и достигане до състояние „отсъствие на ума“ – проникновено осъзнаване на съществуването
мантраповтаряне на дума или фраза за фокусиране на вниманието и достигане на определено състояние на съзнанието
за осъзнатостнаблюдение на усещанията, емоциите и мислите
дихателнанаблюдение на дишането, превключване на съзнанието към дихателния процес
тратакаметод за съсредоточаване на ума с помощта на непрекъснато наблюдение на определен обект, обикновено пламък на свещ
звуковаритмично повтаряне на определен звук или слушане на възпроизведен от инструмент звук за съсредоточаване на ума и успокояване на емоциите
Цигунсъчетава медитация с меки движения и контролирано дишане с цел поставяне на контрол върху вътрешната енергия
Даоскаусловно име на различни практики за постигане на безсмъртие с помощта на химически в-ва
Випасанасъхраняване на пълно мълчание за 10 дни

Всички практики се делят на две условни групи:

 1. Концентриране на вниманието: фокусиране в един обект през целия сеанс. Обектът може да е дишане, мантра, образ, предмет (пламък, роза) и т.н. Изработва се умение за удържане на вниманието върху един обект, което развива неговата дълбочина и устойчивост. Такива медитации са Саматха, някои форми на Дзен, мета медитация, Кундалини, звуковите, манстрите, пранаяма, някои практики от Цигун;
 2. Открито внимание: вместо да фокусираме вниманието върху даден обект, ние го задържаме отворено, като наблюдаваме какво се случва в съзнанието ни – без осъждане и без привързване. Всички усещания, било то вътрешни като мисли, чувства, спомени или външни като звук, мирис и др. се наблюдават, каквито са. Такива са медитации за осъзнатост, Випасана и някои даоски техники. За напреднали съществува разновидност „леко присъствие“ за постигане на пълен покой, „чисто битие“.

Как да работим с долните упражнения по медитация?

Ще срещнете множество техники и наименования. Нека не ви обезсърчава трудността на избора. На практика всички медитации са еднакви – концентриране върху даден обект, вътрешен или външен. Чрез тях се упражняваме да контролираме ума и да създаваме продължителна вътрешна тишина.

Как да започнем? Както в електронните игри, и при медитациите има нива на трудност и постепенно усложняване на задачата.

При хората, които не са медитирали, доминира умът. Мислите и образите се появяват и почти ни принуждават да ги „мислим“. Начинаещият не умее да ги управлява. Затова като начало се избира външен обект за съсредоточаване – звук или мантра.

„Първо ниво“ са водените медитации – медитиране под ръководство. Това е най-простата практика за начинаещи – включваш записа и следваш инструкциите. Сред видеата на български най-известни са практиките на Милена Голева.

След водена медитация може да минете към звуковите и мантрите. Следващо ниво са дихателните, те са на границата: с тях минаваме от външен към вътрешен обект за концентриране. Когато ги овладеем, ще работим за осъзнатост и за създаване на вътрешна тишина.

Медитации с Милена Голева

Милена е учител по йога и медитация с кауза да направи този тип практики достъпни и лесни за всеки. Тя води групови практики на живо и продава дискове със записани медитации по различни теми. В нейния сайт са достъпни безплатно пет медитации за начинаещи, една практика за детокс и една за силен имунитет. Отделно в youtube са качени още няколко водени медитации.

“Демир

Аз заслужавам

Да започнем с медитацията „Аз заслужавам“, която ни дава основата – мотивацията да работим върху себе си и да разширим възможностите си. Тази практика е отлична за начало на промяната в нас.

Излекувай стреса

Тази практика ефективно освобождава вътрешното напрежение. Но време на медитацията мислите се затварят в облак, за да не ни тормозят. Използва се повтарянето на утвърждения от типа на „Аз пребивавам в покой“. Медитацията с дължина от 16 минути е отлична за начинаещи.

Йога и медитация в едно

Медитация чрез йога за незапознати в 5 части, като всяка е с продължителност от 40 до 60 минути. Ето и първото видео от серията.

Техника за 17 секунди

Това не е медитация, а отлично допълнение към медитативните практики. Чрез него прекъсваме негативното излъчване към света и започваме да подобряваме живота си. Техниката накратко: задържане на една прекрасна мисъл за 17 секунди.

Медитация за сън

Медитация преди сън – това е ефикасна практика, която не изисква особена подготовка. Отпуска, успокоява ума, изличава негативите от ежедневието, настройва съзнанието за спокойна почивка, освобождава съзнанието от тревоги и негативни мисли.

Други ползи: подобрява настроението, премахва кошмари, укрепва характера, подобрява паметта, повишава общият тонус на тялото, укрепва имунитета, възстановява дишането, разпуска мускулатурата.

Отново за начинаещите препоръчваме да започнат с водена медитация, а след това може да опитат медитации с музика или звук.

Медитация на Инес Райчева

мнения, отзиви, коментари, форум

В 20 минути практикуващият се отпуска, отхвърля проблемите и тревожността и придобива спокойствие. Използват се утвърждения. Последните 5 минути от записа се излъчва само музика без глас на водещия, като се предполага, че тогава ще настъпи заспиването.

9-минутна медитация в леглото

Изпълнява се в последните минути преди заспиването. Чрез нея се изпълваме с благодарност и любов. Идеята е, че сънят е прекрасен, когато се заспива с хубави мисли и спокойна душа.

Медитация с бял шум

Белият шум благотворно влияе върху енергетиката и дълбоко отпуска. Експерти в биоенергетиката обясняват, че монотонният звук във висок диапазон е „идеалният звук“. Той прилича на белия цвят. Бялото съдържа в себе си всички цветове, а белият шум съдържа всички честоти от електромагнитния диапазон на излъчване.

Белият шум е едновременно наситен и ненатрапчив. Може да се спи през цялото време на негов фон, което представлява ефективна отпускаща медитация. Затова повечето видеа с бял шум са с дължина 3, 5 или 10 часа.

Дъжд – най-ефикасният бял шум

Бял шум за спокоен сън на бебето

За хубав сън можем да използваме и записите на музика за медитация, тя също действа отпускащо, докато си почиваме.

Музика за медитация

Медитативната музика подобрява настроението, вдъхновява, отпуска, дава усещане за свобода.

Много записи в интернет са под надписа Meditation music, но далеч не всички са подходящи за това. Необходимо е музиката да не отвличат вниманието и да не пречи на самата практика. Използват се бавни мелодии без остри звуци. Отлични са композициите за флейта или китара.

Отделно има музикални медитации, в които целите се постигат посредством музиката.

Медитация за балансиране на 7 чакра

Медитация за усилване на аурата, за привличане на положителна енергия и за изцеление на седма чакра. Постига се чрез 3-часово слушане на специално композирана музика. Тя изчиства отрицателната енергия и премахва вредните гняв и безпокойство.

Медитация за саморазкриване

Композиция на 741 hz, чрез която се изчистват токсините на физическо и на духовно ниво. Тази честота е подходяща за затворени хора, които не умеят да дават израз на емоциите си.

Тибетски купи

Медитацията с пеещите чаши е духовна практика за създаване на хармония на пространството. Има лечебни свойства, изчиства мислите, възстановява здравето. Подходяща е за начинаещи, защото не може да навреди при неправилно приложение.

Вибрационните вълни се разпространяват във всички тъкани от тялото, променят скоростта на кръвообращението и пулса.

Музика с мантри

Мантрата в медитацията е подобие на молитва. Повтаряйки се, тя влияе на емоциите, мислите и на физическото състояние. При правилно използване пеенето или слушането на мантри отпуска, въвежда в състояние на транс, очиства разума.

В зависимост от целта мантрите се пеят бавно или бързо. Те освобождават, изцеляват, отстраняват житейски препятствия и трудности.

Свещена мантра Ом за медитация

Използва се честота 432 Hz, която дарява радост и просветление.

9 златни мантри

Серия от мощни мантри за медитиране, които помагат за всякакви ситуации и цели.

Рейки музика

Медитациите рейки се отличават от другите по това, че използва силата на всеобхватната енергия. Тя обаче е достъпна само за инициираните – трайно или поне временно. Но дори да не сте сред тях, може да слушате музиката. Тя се фокусира върху изчистване на ума и тренирането му да се съсредоточава.

Медитация за начинаещи

Панча кошас или медитация за петте обвивки

Медитация под ръководството на Сана, която касае жизнената енергия. Записът е оптимален за начинаещи, защото обяснява базово какво е медитацията и дава някои основни познания за строежа на тънките ни тела. Помага да навлезем навътре в душата си.

Целта е блаженство, любов, абсолютно щастие. При практиката се преминава през петте „кошас“, като се започне от тялото и се стигне до блаженство. Намираме своя вътрешен източник на блаженство.

11 минути с Калина Стефанова

Видео, направено специално за първо докосване до процеса на медитиране. Калина учи как да осъзнаваме и проследяваме дишането. Чрез него се отстраняват пречките пред пълното вътрешно отпускане и постигане на щастие.

9 минути с Юлия Савова

Подготвителна медитация за желаещите да се научат и да напредват в това направление. Дава указания за заемането на поза, подходяща за медитиране. Разказва и показва как да се разположим удобно с помощта на възглавница или навито одеяло, как да се изправи гръбнакът и да се изпънат краката.

Водена медитация

За усвояване на медитативната техника не са нужни курсове, това лесно се научава и у дома. Но колко по-лесно е, ако някой ни води сякаш за ръка и ни разяснява какво се прави.

Преди да пуснете някое от следващите видеа, намерете тихо вечерно време без присъстващи. Изведете любимците, изключете телефона (ама напълно) и посветете време за себе си.

При първоначалните практики особено предизвикателно е да не се заспи. За това помагат водените медитации за първите стъпки.

Първи стъпки за начинаещи

Включваме тук още едно видео с Калина Стефанова, което съдържа обяснения и две кратки практики. Постига се добро отпускане, но е изключено да се заспи.

Подготовка на начинаещия

Практика с мотивиране на хората, които едва сега опитват практиките за вътрешно спокойствие. Тук се отговаря на някои базови въпроси, които биха могли да възникнат – как да освободим за медитиране пространство и време в живота, как да премахнем вътрешните съпротиви, колко време за медитиране е достатъчно и др.

Дават се указания за облеклото, позата и вътрешната настройка.

You Are Life Itself

За англоговорящите да включим и една водена медитация на прочутия духовен водач Муджи. Учителят от Ямайка живее в Португалия, но изнася беседи и води практики на доста места.

Практиката по-долу изисква известни познания в медитацията, защото цели постигане на чистото битие. Това е красива практика, която ни учи да пускаме живота да се развива по естествен път. Учи ни, че ние не живеем живота, а сме самия живот.

Медитация за себепознание.

Муджи България

Последователи на Муджи от България са направили собствен канал в yоutube и качват субтитрирани на български практики. Ако ви е интересно, но не владеете особено добре английски, първо се запознайте с текста, а след това медитирайте заедно с духовния водач от Ямайка.

Тук даваме линк към практиката за придобиване на свобода.

Дайте мнение и Вие тук!

Медитация за здраве

Възможно ли е да се лекуваме чрез медитиране? Абсолютно да!

Медитацията настройва всички органи и системи за правилна работа, осъществява връзка със собствения разум на тялото, укрепва нервната с-ма, активизира вътрешните сили и възможности.

Лечебните сеанси водят до дълбок психологически и физически релакс. В перспектива те стопират остаряването и удължават младостта.

Още от първите оздравяващи сеанси очаквайте следните ефекти:

 • Изчезват безсънието, главоболието и пристъпите на мигрена;
 • Стабилизира се кръвното и ритъма на сърцето, подобрява се кръвната циркулация;
 • Нарастват показателите на серотонина, а той прогонва меланхолията и лошото настроение;
 • Придобива се увереност в собствените сили, интелектът нараства;
 • Организмът повишава своята устойчивост на стрес, намалява се нивото на тревожност;
  Подобрява се имунитетът, усеща се прилив на сили;
 • Целият организъм укрепва и става по-здрав.

При редовното практикуване на медитации за здраве тялото се настройва на вълна изцеления, пробужда своята жизнена енергия. Изцеляващите медитации са път към физическо и психологическо съвършенство.

Тук ще предложим няколко вариации на такива изцеляващи медитации.

Медитация с архангели

Архангел Рафаил, Задкиил и ангелите на изцелението и радостта носят на хората духовни дарове, освобождават душата, изчистват съзнанието, даряват блаженство. В практиката по-долу се осъществява връзка с архангелите и се постига самолечение с тяхна помощ.

Ежедневна практика за здраве

Любовта към себе си е друг път към постигането на здраве, казва в своя медитация Марияна Шенкова. Тя предлага 17-минутна практика, която да се прави ежедневно. Това е медитация, която работи с представи, образи и визуализации.

Здраве с Ивайло Жеков

Здравето е следствие на хармония, вътрешната тишина и освобождаване на страховете. Това е подходът на Ивайло. С дадената медитация той ни помага да влезем дълбоко в своето подсъзнание, за да идентифицираме и освободим негативите, притесненията и вътрешните ни ужаси, които ни пречат да бъдем себе си.

Практика за вътрешна хармония за емоционално и физическо здраве.

Медитация за психично здраве

30 минути за премахване на стреса с помощта на Светла Иванова. Целта на дадената практика е да овладеем своята сила и да се умиротворим вътрешно. Чрез премахване на фоновата напрегнатост ние подкрепяме имунната система.

В медитацията Светла използва вибрацията на тибетски купи, която ни въвежда в дълбоко състояние и се отразява буквално на клетъчно ниво. Светла сравнява медитацията с лекарство против стрес, болка и депресия.

Завихряне

Една медитация, в която се постига здраве чрез изчистване и оздравяване на фините тела и чакрите. Те се лекуват и зареждат с жизнена енергия. Медитацията е отличен завършек за тежки дни, в които е имало много комуникация, спорове и сблъсъци (събиране на негативи от хората), както и вътрешно натоварване от задачи и постигането на цели. С нея се изчистват енергийните тела и се зареждат отново с енергия.

Медитация за отслабване

Причините за наднорменото тегло или за бързото напълняване след диета се крие в главата. Нашият мозък, заедно с вътрешните ни страхове, блокират всякакви наши усилия, защото самите те искат да се защитят. Мастните слоеве са физически израз на нуждата ни от защита, бариера срещу външни агресори.

Свалянето на страховете и постигането на вътрешен мир е пряк път към нормализиране на теглото. Всяка медитация действа така, а ето и една, която е направена специално за отслабване.

Релаксираща музика за медитация

Музиката е отличен подход за отпускане. Правилните ритми благоприятно въздейства на тялото, активират неврони в мозъка, подобряват настроението и самочувствието. Но как да изберем музика за релакс?

Класическа музика

Тя е отличен избор за отпускане и спокойствие. Например Лунната соната е почти идеална за релаксация, създава великолепна атмосфера и напълно подготвя тялото за пълноценен отдих.

Флейта и арфа

Композициите с тези инструменти въздействат директно върху психиката и са уникални за сваляне на стреса. Арфата без проблеми премахва умора и ни увлича в дълбоки нива на релаксация. С такава музика забравяме повседневните проблеми.

Повтарящи се мелодии – инструментал

Повтарящите се звуци и пасажи на психологическо ниво се асоциират с необходимостта от отпускане. Това се случва на рефлекторно ниво, което е изработено условно. Инструменталната музика е за предпочитане, защото не отвлича вниманието.

Музика с честоти

Използването на звуци с определена честота ни помага да пробудим интуицията си, вътрешните сили и да изработваме определени качества.

Даваме релакс с 852 Hz – висока форма на биоенергия. Медитацията ни „запознава“ с вътрешния ни Аз, изчиства страхове, прекаленото мислене и безпокойство, прихваща отрицателната енергия и я извежда надалеч.

Медитация за любов

Има няколко разновидности в тази посока – медитация за привличане на любов по принцип, за привличане на любим човек и за изработване на любов към себе си. От всички разновидности последната е най-градивна, защото любещия себе си човек предизвиква същия отклик и във Вселената.

В интернет се намират разнообразни техники и практики със сепариран характер – за привличане на мъж, за привличане на жена, за брак и други, но малко са на български език.

Медитация за красота в сърцето

За да привлечем любовни отношения, е нужно да отворим сърцето си за любов. Любовната енергия не се създава вътре, тя идва от Вселената, влиза в душата и запълва тялото.

Медитация за привличане

Медитативните практики са в две направления – за напълване с любов и за привличането й в собствения живот. Светла Иванова ни показва как да работим за усещане на силата на любовта. Това е медитация за привличане на вниманието, с нея си помагаме да бъдем забелязвани и оценявани.

Медитация за създаване на връзка

Тя изчиства чувството за самота и го замества с топлото чувство за любов и сигурност. Ако се изпълнява в продължение на 4 седмици, се постига реална промяна във вътрешното състояние. Изработва се настройка на честотата на любовта. Учим се да противодействаме на самотата и трудностите.

Отвори се за любов

12-минутна медитация на Друнвало Мелхизедек за любовно чувство, отваряне на сърцето, постигане на мир с околните и особено с родителите, за освобождаване на минали травми.

Практика, чрез която си позволяваме любов – да обичаме и да бъдем обичани.

Медитацията се прави 40 поредни дни за трайно подобряване на ситуацията. Може да се прави инцидентно, когато усетим нужда от нежност и любов по принцип.

Сутрешна медитация

Когато работим над своя ум, реално изменяме своя живот и обкръжението си, променяме хода на събитията. Това го разбират осъзнатите хора, а начинаещите трябва да го приемат на доверие.

Кратките сутрешни практики ни позволяват да се настроим на правилната вълна и да прекараме полезно деня в състояние на осъзнатост. Вместо сутрешна гимнастика можем да правим дихателни практики, да разтягаме дишането и да разширяваме границите на своето съзнание. Това ни дава отлична основа за деня и шанса да посрещнем трудностите със спокойствие.

Подобни медитации дават разбирането, че житейските трудности не са неприятности, които ни се стоварват, а са условия за развитие.

Добре дошъл, нов ден

Техника за програмиране на деня и създаване на правилна настройка към него. От сутринта се зареждаме с позитивизъм и сме готови за осъзнато минаване през събитията.

Благодарност

Медитация за работа с благодарността като философска база на всичките ни преживявания през започващия ден.

На Луиз Хей

Сутрешна медитация, която ни предразполага за прекрасен ден.

15 минути с Таня

Кратка медитация, в която се самоусещаме и възприемаме като енергия, част от Вселената.

Медитация за стрес и спокойствие

Завършваме с няколко предложения, чрез които се борим с апатията и вътрешната ни слабост. Изцеляват нервната с-ма и психиката.

Практикувани системно, те възстановяват емоционалното състояние. Способни са да ни избавят от депресия и да ни върнат увереността и доверието в себе си.

Медитация за 2 минути с Ивайло

Бърза техника за отпускане от стрес. Спри, вдишай и се изпълни със свежест.

Баланс на нервната система

20 минути с Любомир Розенщайн, в които се използват похвати от йога-нидра.

18 медитации за спокойствие

Поредицата на Светла Иванова се продава чрез нейния сайт, но тук даваме една безплатна практика за придобиване на вътрешно спокойствие. Това е техника за подобряване на живота, за успокояване на ума и постигане на пълноценен сън. Използването на тези медитации разширява творческия потенциал и обогатява вътрешния свят.

Какво ще постигнем, ако медитираме?

Ако вникнете в събитията около вас, ще забележите, че те са неутрални. Не са добри или лоши. По-точно те са добри за едни хора и са лоши за други. Ето например времето – едни обичат слънце, други прохлада. Едни обичат лятото, а други се радват на снега. Както времето е неутрално и не се харесва на всеки, така и всичко останало в живота. Не можем да му влияем. Можем да влияем върху своите възприятия за околния свят.

Медитацията помага в тази посока – да бъдем осъзнати за себе си и да се разбираме по-добре. Да не действаме стихийно, да грешим и да страдаме. Да не бъдем жертви, а да управляваме своя живот.

Още важни указания по темата ТУК: Компетентната медитация за начинаещи (+ достъпно обяснени упражнения) и още: Медитация за начинаещи (уроци + напътствия)!

Вижте и ТОВА:

Рейки терапия за начинаещи: Кундалини, музика, масаж, енергии и опасности

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

За какво помага Стрезам и какво лекува?

Какво лекува Стрезам? Мнения, заместители, форум. Странични ефекти и действие

Точно какво лекува Стрезам? Мнения, отзиви и форум за лекарството. Кой заместител е добър? Зависимост. …

3 Мнения

 1. Дорис Борисова

  Препоръчвам дисковете на Милена Голева като за начало, ако не знаете откъде да започнете или други водени медитации, трябва да е лесно, за да не стане отказване при първите трудности.

 2. Милена Тодорова

  Обичам звука на дъжда и вечер си го пускам. Отначало го спирах, а сега го оставям да вали до сутринта и си отпочивам много добре. За това е точно медитация за сън.

 3. Трябва ми медитация за начинаещи, която да е максимум 4-5 минути, защото не успявам да си сдържам мислите и започва да става хаос в главата ми. Как да спра да мисля?? Иначе ми е приятно да слушам музика за медитация, без да медитирам, но пак отпуска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.