При остър колит диетата е задължителна

Остър колит, това е възпаление на дебелото черво и се среща сравнително често както у деца, така и у възрастни хора.

То се причинява от различни коли-бактерии, салмонела, шигела, от протозои (амеби), от диетични грешки, от химични отрови, които се елиминират или всмукват от дебелото черво. Острият колит много често е съпроводен от остър ентерит – колиентерит.

Заболяването започва остро, със силни коликообразни болки по хода на дебелото черво, тенезъм с чести позиви за дефекация. Появява се диария, като многократно се изхождат течно-воднисти или кашави шуплести изпражнения, които понякога са примесени със слуз и кръв.

Много често телесната температура се повишава до 38 градуса С. Напъните са много упорити и са съпроводени от продължителен спазъм на дебелото черво. Болните са отпаднали, обезводняват се за няколко часа. Езикът е зачервен и сух. Артериалното налягане се повишава.Лечението на острия колит е консервативно.

“Фигурин

Назначава се строга щадяща диета, съставена от пюрета и течности.

Подходящи са пюретата от картофи, овесени ядки, шипки, ябълки, моркови, оризова каша, тиква, нишестета, яйчен белтък. Забраняват се месо, мазнини от животински, млечен и растителен произход.

Повече подробности ТУК: Работещата диета при колит!

Препоръчва се употребата на леки чайове (шипка, липа, лайка и други) със сухар и слабо подсладени. Забранява се употребата на алкохол и тютюнопушенето. За няколко дни болния се поставя на легло. Прилагат се антибиотици и болкоуспояващи лекарства. При активно лечение той обикновено минава за 7-10 дни.

Хроничният колит представлява възпаление на лигавицата на дебелото черво, причинено от различни видове бактерии, глисти, токсични вещества, простудни, алергични и други фактори.Най-честият признак е коликообразна коремна болка, различна по време, сила и локализация.

Обикновено болката се усилва преди дефекация и отслабва след нея.

Болните се оплакват от тежест и подуване на корема, куркане на червата, където се образуват много газове. Често настъпват диария и запек с редуване. Запекът е по-чест у лица, водещи заседнал живот.

Лечението на колит е консервативно.

Назначава се подходящ диетичен и хранителен режим, както при другите чревни заболявания от възпалителен произход. Прогнозата на хроничния не усложнен колит е благоприятна при спазване на назначения лечебен режим.

Непременно погледнете и това:

Мъки от колит, забравете ги с диета и билки!

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *