менопауза
Кървене след менопауза се случва на 30% от остаряващите жени

Менопауза и кървене: какво да очакваме?

Менопауза е етап от женския живот, в който тялото и мисленето търпят дълбоки промени. От психичните нагласи зависи как ще ги възприемем; но има чисто физиологични събития, които подхранват маса страхове.

менопауза
Кървене след менопауза се случва на 30% от остаряващите жени

Един от тях е свързан с неочаквано кървене след менопауза – и първата мисъл е “рак”!

Менопауза – защо се случват промените

Това не е болест, припомнят от framar.bg. Менопауза е част от остаряването на женския организъм: яйчниците прекратяват функциите си, изчерпват се детеродните възможности на организма. Цикълът се прекратява; ако той липсва в продължение на 12 месеца, процесът се счита за завършен.

Менопауза според общоприетото определение се наричат и отрязъците от време непосредствено преди и след изпълнението на този едногодишен процес. Прието е също да се счита за нормално време за настъпването на менопауза около 50-годишна възраст. Промяната в женския организъм тогава е кардинална и е съпътствана от неприятни симптоми: нередовен цикъл, горещи вълни, влошено качество на съня, нестабилни емоции и раздразнителност, намалено либидо и проблеми при полов контакт – болки и сухота на влагалището.

Ето как се преодоляват неприятните симптоми в менопауза:

Дайте мнение и Вие тук!
 • физическа активност: подходящи занимания, които поддържат тялото активно и балансират пиковете на негативни емоции;
 • спазване на диета – някои храни и напитки като силен чай и кафе провокират горещите вълни;
 • усвояване на релаксиращи техники – йога, медитация;
 • избягване на стреса – изключително важна в този период е подкрепата на семейството;
 • прием на подходящи хранителни добавки и витамини;
 • хормонална терапия.
менопауза
При кървене след менопауза първата ви работа е да идете на лекар

Какво означава кървенето след менопауза?

Ако вече сте се разделили с този етап от живота си, в който тялото ви е функционирало с пълна женска програма, внезапното генитално кървене няма как да не ви притесни. Всички страхове се фокусират в една дума: “рак”!
Всъщност кървенето е сигнал, че нещо се случва с вас – но не е задължително да става дума за злокачествено заболяване. Експертите на arsmedica.bg поясняват, че с подобни проблеми се сблъскват около 30% от жените в менопауза. Причините за такова кървене могат да са най-различни.

 1. Хормонозаместително лечение – приеманите хормони могат да стимулират някои функции на половата система, като например развиване на маточната лигавица както при наличието на естествени хормони. Счита се, че кървене при прием на хормони може да се регулира чрез по-точно дозиране на приеманите количества.
 2. Рязка промяна на теглото – при отслабване с много килограми за кратко време е възможно да се получи кървене заради редукцията на мастни тъкани в организма. Изгарянето на мазнините освобождава намиращия се в тяхната тъкан хормон естроген. Високите му стойности в кръвта са причина за стряскащото кървене. Препоръката на специалистите към жени в такава възраст е да не предприемат драстични програми за редукция на теглото.
 3. Полипи – появата на тези доброкачествени новообразувания може да е причина за по-силно кървене, особено след сексуален контакт. Състоянието е лечимо.
 4. Преживян стрес – стресът причинява хормонален дисбаланс, а кървенето може да е следствие от него.
 5. Хиперплазия на матката – с възрастта стените на този орган задебеляват и са податливи на кървене. Състоянието е опасно, възможно е да се отключат злокачествени изменения.
 6. Изтъняване на влагалищната лигавица – това е възрастова промяна, при която малките кръвоносни съдове във влагалището стават уязвими и лесно кървят.
 7. Рак на яйчниците: тук нещата наистина са сериозни. Все още не са напълно проучени причините, поради които се появява това заболяване. Статистиката сочи, че колкото повече деца е родила една жена, толкова по-малък е рискът от рак на яйчниците.

При кървене след менопауза нормалната реакция след първото стъписване е да идете при гинеколога си. Нека той да ви успокои, че няма нищо страшно или че ви предстои лечение!

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

muskuli-03

Схващане на бедрения мускул. Втвърдяване и стягане на мускулите на краката

Какво да правим за и против стягане и втвърдяване на мускулите на краката. Крампи и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *