рак на матката
Кои са симптомите за рак на матката?

Кървене в менопауза – възможен е рак на матката

Ако са минали 12 месеца от последния ви цикъл и отново започнете да кървите – може би това сигнализира за рак на матката.

рак на матката
Кои са симптомите за рак на матката?

Не бързайте да се паникьосвате – просто по най-бързия начин си уредете преглед при добър гинеколог, съветват от medikforum.ru. Има симптоми, на които всяка жена трябва да обърне внимание. Да не чака с глава в пясъка проблемът да отмине сам или да стане чудо – а да потърси компетентно мнение. Трябва да се действа бързо, независимо дали се страхувате от диагноза като рак на матката. Колкото по-бързо започнете лечение – толкова по-добри са прогнозите за живота ви. Дори да става дума за рак на матката.

Лекарите обясняват, че е опасно да се игнорират тревожните сигнали на тялото. Не винаги това са сигнали за започващо или започнало злокачествено заболяване, но човек никога не знае! Всяка жена трябва да е наясно кои симптоми са наистина предвестник на страшната новина. Най-често жените развиват рак на млечната жлеза, рак на матката, на шийката на матката, на яйчниците. Ето и някои от симптомите, които могат да ви предупредят за възможна поява на рак на матката или друго злокачествено заболяване.

* Млечните жлези се променят външно. По зърната се появяват люспи, започва излющване. Това може да е признак за злокачествени изменения в тъканите. * Втори вариант: кожата на гърдите започва да прилича на портокалова кора. Възможно е да се развива инфилтративен рак на млечната жлеза. Зърната може да започнат да отделят секрет, с или без кървав елемент. * Кървене след менопауза. Това наистина е обезпокоителен симптом, касае необходимост от срочна лекарска намеса. * От влагалището се отделят кръв или слуз, понякога воднисти секрети, смесени с кръв. Този симптом е най-тревожен, ако от последния цикъл е минала една година и кървенето се появи внезапно, без видима причина.

Опасният рак на матката не единствената беда, която може да сполети дадена жена: ракът на дебелото черво е на трето място по разпространение сред женските злокачествени заболявания. Признаци – кръв в изпражненията. Дори да си мислите, че става дума за хемороиди, непременно идете на лекар. Самозаблудата може само да отложи неотложните действия.

Дайте мнение и Вие тук!

Симптом за рак на матката може да са и отделяните мътни секрети с лоша миризма. Но може да става дума и за друго заболяване; какво точно – лекарят и лабораторното изследване ще уточнят. Изключете най-сериозната диагноза, при останалите има гарантиран вариант за лечение.

Рязката промяна на теглото е друг признак, на който следва да обърнете внимание. Внезапното отслабване е опасно; не по-малко опасно е и изненадващо бързото напълняване без особени промени в хранителния режим. Не е изключено да се събира течност в коремната кухина. Ако сте се разминали с рак на матката – възможно е онкологичното заболяване да е засегнало яйчниците.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

невробекс, мнения

Безопасно ли е да гълтаме невробекс?

Неуробекс или невробекс – как е правилно? Какво е най-важното от неговата листовка? Какви витамини …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *