деменция
Ако забравяте да загасите лампата, това все още не е деменция!

Деменция – провери дали те застрашава!

Системна разсеяност, заради която забравяме да загасим лампите и не успяваме да си намерим ключовете: това се случва и на млади хора, нали? За науката обаче споменатите прояви са един от ранните признаци на възможна деменция.

Първите признаци на деменция се проявяват 9 до 12 години преди болестта да настъпи, твърдят от medikforum.ru. Сайтът се позовава на изследвания, проведени от научен екип в университета на Кентъки. 80% от хората с болестта на Алцхаймер и други страдания от групата на деменциите в началната фаза са “предупреждавани” от тялото си чрез тези незначителни пропадания в паметта.

Подобна разсеяност е присъща на много хора и при повечето от тях нещата не се задълбочават. Трябва ли да се тревожим, ако това се случва с нас? Заплашва ли ни деменция? Ако това започва да ни се случва все по-често, наистина трябва да потърсим специалист. Редовният отказ на паметта да ни служи – макар и за дребни неща, в повечето случаи се оказва подстъп към деменция.

Изследването в Кентъки е установило, че при пациентите с Алцхаймер подобни сигнали за възможна деменция са зачестили 9 години преди началото на болестта. В някои случаи описаните прояви са били забелязвани дори 12 години по-рано. Тези данни са получени чрез анкети с 531 пенсионери на средна възраст 73 години, при които нямало развити признаци на деменция.

Всички те са били разпитвани за това колко разсеяни стават с възрастта.

Контролната група впоследствие е била проследявана за възможна деменция в продължение на 10-12 години. Анкетьорите им задавали периодично едни и същи въпроси. Възрастните хора попълвали тестове и се подлагали на мозъчно сканиране, за да се диагностицират възможните случаи на деменция.

На финала на изследването станало ясно, че деменция в контролния период са развили 13% от доброволците. При 80% от жертвите на това неизлечимо състояние далеч преди да се проявят класическите симптоми е имало характерни периоди на забравяне и “пропадане” на паметта.

Дайте мнение и Вие тук!
деменция
Ако забравяте да загасите лампата, това все още не е деменция!

Както е известно, кошмарната деменция не може да се лекува. В съвсем ранен стадий на болестта обаче деструктивните процеси могат да се забавят за известно време.

Има терапевтични методи и продукти, с чиято помощ безпощадните симптоми на деменция се овладяват и може да се поддържа прилично качество на живот за възрастния човек.

Тъкмо за това е важно съмненията за възможна предстояща деменция да се обсъждат с лекар, колкото и млад да е потенциалният пациент.
http://youtu.be/9mN2wC0um44

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

655 402 Chervenata Borovinka Uvelichava Imuniteta Prez Zimata

Червена боровинка – всички истини за действието й

Действие. Антиоксидант. Диуретик. Ешерихия коли. Цистит. Отслабване. Алергии. Бъбреци. Високо кръвно. Гъбички. Гастрит, язва. Запек. …

Едно мнение

  1. Тази коварна деменция не само погълва паметта, но те погълва и физически. Който хване, няма да живее дълго. Тя убива! Вече сме го преживели и бих казала, че това е най-ужасната болест с която човек може да се сблъска жестоко! На никого не пожелавам такава гибел!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *