деменция
Ако забравяте да загасите лампата, това все още не е деменция!

Деменция – провери дали те застрашава!

Системна разсеяност, заради която забравяме да загасим лампите и не успяваме да си намерим ключовете: това се случва и на млади хора, нали? За науката обаче споменатите прояви са един от ранните признаци на възможна деменция.

Първите признаци на деменция се проявяват 9 до 12 години преди болестта да настъпи, твърдят от medikforum.ru. Сайтът се позовава на изследвания, проведени от научен екип в университета на Кентъки. 80% от хората с болестта на Алцхаймер и други страдания от групата на деменциите в началната фаза са “предупреждавани” от тялото си чрез тези незначителни пропадания в паметта.

Подобна разсеяност е присъща на много хора и при повечето от тях нещата не се задълбочават. Трябва ли да се тревожим, ако това се случва с нас? Заплашва ли ни деменция? Ако това започва да ни се случва все по-често, наистина трябва да потърсим специалист. Редовният отказ на паметта да ни служи – макар и за дребни неща, в повечето случаи се оказва подстъп към деменция.

Изследването в Кентъки е установило, че при пациентите с Алцхаймер подобни сигнали за възможна деменция са зачестили 9 години преди началото на болестта. В някои случаи описаните прояви са били забелязвани дори 12 години по-рано. Тези данни са получени чрез анкети с 531 пенсионери на средна възраст 73 години, при които нямало развити признаци на деменция.

Всички те са били разпитвани за това колко разсеяни стават с възрастта.

Контролната група впоследствие е била проследявана за възможна деменция в продължение на 10-12 години. Анкетьорите им задавали периодично едни и същи въпроси. Възрастните хора попълвали тестове и се подлагали на мозъчно сканиране, за да се диагностицират възможните случаи на деменция.

На финала на изследването станало ясно, че деменция в контролния период са развили 13% от доброволците. При 80% от жертвите на това неизлечимо състояние далеч преди да се проявят класическите симптоми е имало характерни периоди на забравяне и “пропадане” на паметта.

Дайте мнение и Вие тук!
деменция
Ако забравяте да загасите лампата, това все още не е деменция!

Както е известно, кошмарната деменция не може да се лекува. В съвсем ранен стадий на болестта обаче деструктивните процеси могат да се забавят за известно време.

Има терапевтични методи и продукти, с чиято помощ безпощадните симптоми на деменция се овладяват и може да се поддържа прилично качество на живот за възрастния човек.

Тъкмо за това е важно съмненията за възможна предстояща деменция да се обсъждат с лекар, колкото и млад да е потенциалният пациент.
http://youtu.be/9mN2wC0um44

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Как да постигнем моментално спиране на хрема?

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете. Спиране на сополи

Как да постигнем моментално спиране на хрема? Как най-добре се прави пресичане на хрема при …

Едно мнение

  1. Тази коварна деменция не само погълва паметта, но те погълва и физически. Който хване, няма да живее дълго. Тя убива! Вече сме го преживели и бих казала, че това е най-ужасната болест с която човек може да се сблъска жестоко! На никого не пожелавам такава гибел!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!