Деменция при млади хора: 27-годишна гасне от старческото заболяване

Така наречената старческа деменция може да се срещне и при млади хора. 27-годишна жена неочаквано започна да забравя елементарни неща след раждането на второто си дете.

Отначало близките й помислили, че Зои страда от послеродова депресия.

Реалността се оказала много по-тревожна, пишат от medikforum.ru. Зои все по-често забравяла какво трябва да прави; губели й се имената на нейни близки и приятели. Забравяла отворени кранове и ваната преливала, едва не причинила пожар със забравено на печката ядене. Нещата съвсем се разпаднали, когато младата жена престанала да разпознава децата си.

В продължение на две години лекари с различни специалности се опитвали да помогнат на Зои, но без успех. Накрая консилиум се произнесъл, че Зои страда от стремително развиващо се старческо слабоумие. Болестта прогресирала до такава степен, че за Зои трябвало да се грижат денонощно.

Сега тя е на 42, но от няколко години е напълно откъсната от света. Не чува, не говори, не разбира какво става около нея. Хранят я с течна храна. През по-голяма част от времето тя лежи в поза на ембрион в специално конструирано кресло. Живее в дом за инвалиди, където я навестяват близките й. Зои е жертва на т.н. ранно слабоумие, което се развива при хора, по-млади от 65 години.

Нейният случай е изключително рядък, тъй като болестта я връхлетяла дори преди да навърши 30. Толкова млади хора рядко получават адекватна диагноза, тъй като симптоматиката е сходна с тази на други заболявания.

А и рядко някой ще си помисли, че става дума именно за деменция! Сред симптомите, типични за ранната деменция, са проблемите с паметта, резките промени в настроението, дезориентацията в пространството и проблеми с речта.

Тук имаме и по-добър материал за деменция, включително и при млади хора!

Деменция: Симптоми, начини на лечение, домове за стари хора

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Деменция при млади хора: 27-годишна гасне от старческото заболяване
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *