Заболяването на Зои Ботрил се проявило след раждането на второто й дете

Деменция при млади хора: 27-годишна гасне от старческото заболяване

Така наречената старческа деменция може да се срещне и при млади хора. 27-годишна жена неочаквано започна да забравя елементарни неща след раждането на второто си дете.

Отначало близките й помислили, че Зои страда от послеродова депресия.

Реалността се оказала много по-тревожна, пишат от medikforum.ru. Зои все по-често забравяла какво трябва да прави; губели й се имената на нейни близки и приятели. Забравяла отворени кранове и ваната преливала, едва не причинила пожар със забравено на печката ядене. Нещата съвсем се разпаднали, когато младата жена престанала да разпознава децата си.

В продължение на две години лекари с различни специалности се опитвали да помогнат на Зои, но без успех. Накрая консилиум се произнесъл, че Зои страда от стремително развиващо се старческо слабоумие. Болестта прогресирала до такава степен, че за Зои трябвало да се грижат денонощно.

Сега тя е на 42, но от няколко години е напълно откъсната от света. Не чува, не говори, не разбира какво става около нея. Хранят я с течна храна. През по-голяма част от времето тя лежи в поза на ембрион в специално конструирано кресло. Живее в дом за инвалиди, където я навестяват близките й. Зои е жертва на т.н. ранно слабоумие, което се развива при хора, по-млади от 65 години.

Нейният случай е изключително рядък, тъй като болестта я връхлетяла дори преди да навърши 30. Толкова млади хора рядко получават адекватна диагноза, тъй като симптоматиката е сходна с тази на други заболявания.

А и рядко някой ще си помисли, че става дума именно за деменция! Сред симптомите, типични за ранната деменция, са проблемите с паметта, резките промени в настроението, дезориентацията в пространството и проблеми с речта.

Дайте мнение и Вие тук!

Тук имаме и по-добър материал за деменция, включително и при млади хора!

https://www.lekar.bg/2016/09/30/%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

гинко билоба, вреди, странични ефекти, противопоказания

Гинко билоба и Омега 3. Мнения, противопоказания и странични ефекти

Противопоказания, странични ефекти и вреди на омега 3 и гинко билоба. Мнения. Оставете и вие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *