деменция симптоми
Симптоми на деменция

Деменцията се проявява с разнообразни симптоми

Симптоми: Различна от т. нар. доброкачествено старческо забравяне, болестта деменция постепенно намалява интелекта.

Разпознаването на проявите й още в ранните стадии и своевременната и адекватна терапия дават шанс развитието и да бъде забавено и дори спряно. Днес все по-често ни се случва да се срещаме с проблемите около диагнозата “деменция“.

Деменцията е заболяване, което най-често засяга хората над 65 години, и се отличава с нарушения при краткотрайната и дълготрайната памет, обърканост, липса на концентрация и влошаване на интелектуалните способности. Тя засяга много по-често възрастните над 80 години, но вече се забелязва и при хора около 60 години, като заболяването прогресивно снижава възрастовата граница.

Трябва обаче да се прави разграничение между деменция и доброкачествено старческо забравяне! Ето защо в тази статия подробно ще ви опишем разнообразните симптоми на деменцията – чрез тях ще успеете да разпознаете наличието на болестта у ваши близки или у вас самите. Това е важно, защото в 15 процента от случаите деменцията е обратима, стига да бъде диагностицирана навреме и да се вземат мерки.

Сред най-честите причини за заболяването са Алцхаймер, инсулт, травма на мозъка или диабет, макар че точната причина все още не е установена. Фактор е и фамилната обремененост.

Разлика между старческо забравяне и деменция

Както казахме по-горе, важно е да се прави разлика между деменцията и доброкачественото старческо забравяне, което е присъщо за възрастните.

При обикновеното старческо забравяне хората по-трудно си спомнят част от информацията, но не забравят цялата информация. Или казано най-просто с пример: При доброкачественото забравяне възрастният ще изключи къде си е оставил очилата, а при деменцията болният няма да знае за какво му служат.

Освен това, при старческото забравяне хората бързо реагират при припомняме и действат адекватно, докато при деменцията се забелязва обърканост и силно отличителна липса на концентрация.

Още един пример:

Нормално е да забравите къде сте оставили ключа си, но не е нормално да не знаете как се отключва с него. Едното говори за обикновено, доброкачествено забравяне, а другото – за деменция. Неслучайно думата произлиза от латински и означава буквално „без ум“.

Разнообразни симптоми

Симптомите могат да бъдат най-разнообразни – психически, поведенчески, но най-сигурният симптом е проблемът с паметта, честото забравяне. Почти винаги деменцията първо удря по краткотрайната памет, а в последствие – и по дълготрайната.

1. Психически

При психическите симптоми често се наблюдава негативно мислене, което прераства в депресия. Мисли от рода на: „Аз вече съм стар, не мога да правя това“, „Стар съм, скоро ще си отида“, могат да са началните симптоми на деменция.

“Демир

Постоянната тревожност, притеснение, стрес също може да са симптоми на прогресираща деменция.

Възможно е да се появят и халюцинации или нощно бълнуване.

Болните трудно се ориентират във времето, не знаят къде се намират, закъде са тръгнали, а при тежките случаи забравят кои са, забравят близките си, не могат да ги разпознаят.

Дайте мнение и Вие тук!

2. Промени в поведението

Безпричинната проява на агресия може да е чест симптом при старческа деменция. Болните стават апатични към заобикалящия ги живот и нямат желание да правят неща, които преди са им доставяли удоволствие, например някое хоби.

Наблюдават се и нарушения в речта, трудно изговаряне на някои думи. Чест симптом е задаването на един и същ въпрос последователно.

Болните от деменцията стават много импулсивни и лесно могат да потъпчат морални и етични норми, което преди не е било присъщо за поведението им. Често се забелязва и промяна в хигиенните навици.

Друг симптом може да е нетипичната умора при изпълняването на лесни задачи, а също и неспособността да се изпълнят нови задачи. Например – да накарате болния да сгъне салфетка по различен начин от познатия му.

Надежда има!

Днес медицината е добре развита в тази област и може да помогне заболяването да бъде туширано в ранен етап или да се забави неговата прогресивност.

Затова наблюдавайте себе си и вашите близки за горепосочените симптоми и вземете мерки навреме!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

деменция старческа съдова лечение симптоми дом за стари хора - 01

Мнения за най-добрите лекарства за деменция: Халоперидол, Неврохелт и др.

Кои са най-добрите лекарства за деменция. Мнения за Неврохелт, Халоперидол и алтернативно лечение, форум за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *