стареене на кожата
Стареене на кожата, как да го предотвратим?

5 причини за ранно стареене на кожата

Стресът, слънцето и цигарите съсипват красотата и младостта ни чрез стареене на кожата. Как помагат т.нар слънцезащитни кремове и другите средства.

Първа причина – фотостареене

Защо? Ултразвуковото излъчване (както слънчевите лъчи, така и тези в солариума) ускорява много стареенето на кожата и освен това повишава риска от новообразувания. Под въздействието на слънчевите лъчи на кожните клетки им се налага да работят в условия на окислителен стрес. Така се нарушава тяхната структура, генетичният апарат и междуклетъчните течности. Кожата се удебелява, изгубва еластичността си, появяват се бръчки.

С какво е опасно това?Към 20-30-годишна възраст започва да се нарушава пигментацията на кожата – появяват се участъци на хиперпигментация и бръчки. От 30 до 40-годишна възраст може да се появи жълтеникав оттенък на кожата, отчетливо да се забелязват мимически бръчици, могат да се появят съдови “звездички” по лицето. След 40-годишна възраст процесът на стареене протича по-бързо. Кожата добива жълтеникаво-пепеляв оттенък, появяват се бръчици по цялото лице и огнища на уплътнена кожа.

Какво трябва да се направи?

Ползвайте слънцезащитни кремове не само през лятото, но и през пролетта и есента. През лятото не загаряйте на силно слънце – от 12 до 16 часа. За борба с последствията от фотостареенето дерматолозите прилагат:

  • мезотерапия (инжектиране на препарати в кожата);
  • апаратна козметология;
  • химически пилинги (нанасяне върху кожата на различни киселини с цел подобряване на състоянието й);
  • маски;
  • всички процедури, насочени към подобряване кръвоснабдяването на кожата – масаж, криомасаж, парафинотерапия.

Втора причина – недостиг на влага

Защо? Според научни данни 70 процента от кожата на човека се състои от вода и въпреки това се нуждае от постоянно овлажняване. Това че обилният прием на течности може да компенсира необходимото количество вода за овлажняване на кожата, си е разпространена заблуда. Не е възможно да се даде обща препоръка колко често трябва да се овлажнява тя. Това до голяма степен зависи от индивидуалните “способности” на кожата да задържа водата в себе си.

С какво е опасно това?

Обезводняването на кожата води до силно лющене, до усещане за стягане, до появяване на бръчки – всички тези процеси ускоряват стареенето. При обезводнената кожа се нарушава структурата, затова не е достатъчно просто да се измиете. Необходими са такива средства, които да съумеят да задържат водните молекули.Какво трябва да се направи в случая? Ползвайте овлажняващи средства. Те са три вида:

  • запушващи – например вазелин. Той създава на повърхността на кожата пеленка (ципа), която потиска незабележимата загуба на влага от нея;
  • овлажняващи – например глицеринът. Той представлява хидроскопична субстанция, която задържа молекулите на водата на повърхностния слой на кожата;
  • биодермално-активни – средства, наречени биоцементини, които възстановяват роговичния слой и повишават способността на кожата да се предпазва от обезводняване.

Трета причина – стресът

Защо? Психичното състояние на човека е един от основните фактори за здравето му въобще. Стресът води до разстройство на нервната система, а това не може да не се отрази върху състоянието на кожата и на целия организъм. С какво е опасно това?

Поява на бръчки, тъмносив цвят на лицето, сухота, незаздравяващи ранички.Какво да се направи? Не позволявайте на емоциите да вземат връх над вас. В ситуации, в които ви е трудно да се вземете в ръце, изпийте чаша чай с мента или маточина и приемете няколко капки мека успокоителна настойка – от валериана, например.

“Демир

Четвърта причина – натрупване на токсини в кожата

Защо? Токсините постепенно се натрупват в организма. Причините за това могат да бъдат няколко:

  • безконтролен прием на лекарствени средства (например понижаващи температурата);
  • некачествена храна (например месо от животни, които са били лекувани с антибиотици и хранени с хормони);
  • растителна храна с нитрити, нитрати или пестициди;
  • употреба на хлорирана вода.

С какво е опасно това?

От токсичното претоварване на организма повече от всичко страда съединителната тъкан, затова кожата изгубва еластичност, както и способността си да се противопостави на външните въздействия. Какво трябва да се направи?

Дайте мнение и Вие тук!

Просто опитайте да изключите причините, които изредихме по-горе.

Пета причина – тютюнопушенето

Защо? Намалява се, и то значително, еластичността на кожата. Кръвоносните съдове в нея стават по-крехки, намалява се насищането на кожата с кислород, нарушава се подхранването й.

С какво е опасно то? Променя се цветът на лицето – кожата леко се пигментира, става сивкава, загрубява и забележимо увисва.

Какво трябва да се направи? Нищо друго, освен бързо да изхвърлите цигарите или поне да ги намалите драстично- по една-две на ден.

ВНИМАНИЕ!

Научно е доказано, че недостигът на витамини в организма значително повишава риска от преждевременно стареене. Затова два пъти в годината – напролет и наесен, примерно – приемайте витаминни комплекси. Наблегнете на такива, в чийто състав непременно влиза витамин Е (токоферол). Той предотвратява разрушителното действие на окислителните радикали върху тъканите и така забавя стареенето.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *