Седем причини за синини по тялото

Случва ли ви се това: не помните да сте се удряли, но по тялото ви се появяват синини? Трябва да знаете, че причините за появата на синини не са само микротравмите.

синини

Неприятните синини по краката не винаги са резултат от травма

От какво е възможно да са причинени синини по тялото, коментират експерти на medikforum.ru. Ето кои са седемте най-чести причини за появата на синини:

1. Остарявате. С възрастта кожата започва да губи защитния си “филм” от мазнини; забавено е и производството на колаген. Колкото по-тънка и по-слабо еластична е кожата – толкова по-уязвима е тя за появата на синини. Това най-добре личи при хората на възраст над 70 години. Със синини къде ли не можете да се сдобиете вече не само при травма!

2. Прекалено дълго излагане на слънце. Ефектът е същият както при стареенето: кожата губи еластичността и поддържащия пласт мазнини и е по-податлива на увреждания и синини за периферната система от малки кръвоносни съдове.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

3. Постоянен прием на аспирин. След травмите това е втората най-честа причина за синини. Кръвта е разредена и дори травми, които не усещате, причиняват синини.

4. Цветът на кожата предопределя видимите синини. Ако тя е тънка и бледа по природа, по нея личат и най-малките синини.

5. Васкулити. Има група заболявания, свързани с възпаления на кръвоносните съдове. Много често при тях се получават подкожни кръвоизливи – първоначално с пурпурен цвят, а по-късно класически синини.

6. Недостиг на цитруси. Звучи странно – но липсата на цитрусови плодове в менюто и по-скоро недостигът на витамин С води не само до самоволна поява на синини, но и до развитие на класически скорбут.

7. Пурпурен дерматит. Това е нарушение във функциите на кръвоносните съдове, характерно с просмукване на съдържимото. По кожата се появяват множество миниатюрни точици с оранжев и пурпурен цвят, които визуално са идентични с обикновените синини.

Ясно е, че в описаните случаи става дума за болестни състояния или за ситуации, изискващи повишено внимание към поддържането на здравето. Навреме взетите профилактични мерки, както и неутрализирането на съответния здравословен проблем, спасяват от подобни грижи.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *