Следродилна депресия: Всичко за следродовата депресия

Следродилната депресия (следродова) представлява множество от неприятни емоционални реакции, които настъпват непосредствено или до седмица след раждането.

Могат да продължат от дни до седмици и месеци наред, ако човек не промени преживяванията си още в първите дни, щом забележи, че нещо не е наред. Това не е състояние, непосредствено причинявано от раждането, а се поражда от биологични, семейни и лични фактори.

Бременността, раждането и възстановяването не са болест, а нормално физиологично състояние, с което женският организъм може да се справи. Но това се преживява като изпитание, като труден период, който не само че не свършва с раждането, а започват нови проблеми, свързани с отглеждането и грижите по кърмачето.

Изтощена от събитията в родилния дом, притеснена от болки, от ред въпроси добре ли е детето, как се храни, как да го кърми, младата майка може да се уплаши от всичко, което предстои. Започват въпроси – дали ще се справи, ще може ли да прави нещата по същия перфектен начин, както преди.

Оказва се, че това невинаги е възможно, че не всичко става ;така, както си го искал. Детето не се храни по часовник, не спи :в часовете, в които е написано по книгите. Не може да се успокои, не може да се разбере защо плаче и какво да направиш, за да спре.

В такъв момент човек започва да се чувства безпомощен, появява се безутешен плач, безсъние, преумора, изтощение, които не можеш са спреш по желание, започваш да се чувстваш непълноценен, съмняваш се в самата си същност, дали си здрав психически.

Жените, които успеят да си отговорят на тези въпроси самостоятелно, се справят по-бързо със ситуацията. Вместо да потъват в обяснения и съжаления, те бързо се окопитват, преценяват реалистично възможностите си и организират времето си, искат конкретна помощ от близките, без да се притесняват, че не се справят.

Много полезни могат да бъдат курсовете за бременни, помощната литература за този период, които«могат да дадат ценни практически съвети, за които човек няма как да се досети сам, макар да изглеждат съвсем прости.

Много жени се оплакват колко трудно се издържа силният плач на тревожното бебе и нямат никаква идея как да издържат, как да намалят главоболието в такъв момент. Изглежда елементарно, но затова може да помогне преценката как се развива плачът, на затихване ли върви или тъкмо си се успокоил, и ревът започва с нова сила.

Затова трябва да проучим видовете плач, колко време обикновено продължава, удължават ли се паузите между плача или се скъсяват. Така майката отново ще придобие чувството за контрол. Разбира се, бебето едва ли ще се съобрази с преценката на родителя и вместо да му се сърдим, може да си кажем, че ние не сме разбрали не както трябва. Тогава няма да развиваме натрапливости, че сме помислили нещо недопустимо за съществото, което обичаме.

Дайте мнение и Вие тук!

Много жени забравят, че освен за детето, трябва да се погрижат и за себе си. Съвсем не е лесно да се нагодиш към детския ритъм на сън и будност. Майката като че ли е постоянно дежурна и не може да си отдъхне в малкото време, в което остава без някаква неотложна задача. Много хора просто не могат да релаксират и да се отпуснат за кратко време, но просто трябва да свикнат да го правят.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Социалната изолация, отказът от задоволяването на лични интереси, липсата на всякакво свободно време за себе си усилват емоционалната потиснатост.

И затова едно от първите средства за профилактика на подобни състояния е излизането от къщи, макар и за кратко време, със или без детето, в зависимост от това има ли деликатен помощник до майката, а не такъв, който натрапва помощта си и иска всичко да става по неговия начин. Първото усещане, което се подобрява при депресия, е двигателната активност. Затова една половинчасова разходка в близкия парк може да се почувства като благодатна глътка въздух, свободна от грижи и притеснения. Още повече че спането на открито препоръчват всички хигиенни планове.

Не чакайте от мъжа да се досети сам да свърши някоя домакинска работа, особено ако няма такъв навик от детството, а молете уверено за конкретна помощ. Тогава ще се изненадате от желанието на таткото да помогне.

Не го критикувайте, ако не е свършил нещо точно, както вие го правите, а изчакайте да се научи. Не прибягвайте до излишни лекарствени средства, освен ако не са изрично назначени от лекар, защото много от тях преминават в кърмата. Не бързайте да решавате, че в имате или сте болна от следродилна депресия, защото това класическо понятие не отразява точно реалностите. Според мен по подходящо е да мислим, че следродилната депресия е проблем на цялото семейство, а не единствено на родилката. Депресия след раждането могат да развият и татковците. Затова се опитайте да решавате проблемите заедно.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *