Всяка година у нас се откриват по 80 хиляди нови случая на това заболяване

Ракът на ларинкса бележи истински бум. Цена на ларингоскопия – директна и индиректна

В тази статия говорим за рак на ларинкса. На каква цена се правят директна и индиректна ларингоскопия.

Но да започнем от самото начало, както се казва.

КАКВО ПОКАЗВА СТАТИСТИКАТА

При една четвърт от хората с рак в някой от органите се появява втори рак на ларинкса.

Хората, работещи в среда на изпарения от солна киселина, азбест или никел, също са подложени на голям риск да се разболеят от рак.

Ракът може да бъде причинен и от вируси, от продължителна диета, бедна на витамин А, от гастро-езофагеална рефлуксна болест, при която киселина от стомаха се връща в хранопровода и причинява пареща болка.

Какво заболяване е ракът?

Ракът започва да се развива в клетките на различните тъкани, които формират органите на тялото. Те нарастват и се делят, за да образуват нови клетки в зависимост от нуждите на тялото. Когато клетките остареят, умират и на тяхно място се образуват нови.

Понякога този процес не се осъществява както трябва. Нови клетки се образуват, без тялото да има нужда от тях, а старите клетки не умират, когато трябва. Тези допълнителни клетки формират маса от тъкан, наречена тумор.

Туморите на ларинкса се наричат още полипи или възли и са два вида – доброкачествени и злокачествени. Доброкачествените тумори не са ракови образувания и се отстраняват по хирургичен път. Клетките на тези образувания рецидивират много рядко и не се разпространяват в съседните или в отдалечените органи.

Злокачествените тумори са това, което хората наричат рак

Те са сериозно заболяване и се лекуват много трудно. След отстраняването им в повечето случаи рецидивират. Клетките на тумора навлизат и увреждат околните тъкани и органи.

Понякога част от тези ракови клетки могат да се откъснат от тумора и да навлязат в кръвообращението или лимфната система. По този начин се формират нови тумори (вторични или метастази) и в останалите органи на тялото.

Разпространението на раковите клетки е известно като метастазиране. Различните видове рак се разпространяват в различни органи.

Рак може да се развие във всяка част на ларинкса

“Демир

Повечето карциноми започват развитието си от гласните връзки. Вътрешните стени на ларинкса са постлани отвътре с епителни клетки (сквамозен епител). Почти всички карциноми започват именно от тези клетки и затова се наричат сквамозноклетъчни карциноми. Ако ракът на ларинкса метастазира, това най-често става към лимфните възли на шията, корена на езика, белите дробове и други части на шията или тялото.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА ТУМОРА НА ЛАРИНКСА?

Симптомите се задълбочават постепенно с уголемяване на тумора и зависят от разположението му в ларинкса. Те включват следните оплаквания:

  • дрезгав глас;
  • подутина в областта на шията – уголемени лимфни възли;
  • възпалено гърло или усещане, че нещо е заседнало в гърлото;
  • кашлица, която не отминава;
  • проблеми с дишането;
  • лош дъх в устата;
  • силна болка в ушите;
  • загуба на тегло.

Диагнозата за това заболяване може са се установи с точност, след като се направят следните изследвания: физикално изследване, индиректна ларингоскопия, директна ларингоскопия, изследване с компютърен томограф и биопсия. След като заболяването вече е доказано, може да се започне лечението.

Директна и индиректна ларингоскопия се правят на цена от 6 до 60 лева в различните центрове и в зависимост от това, колко са престижни, какви специалисти работят в тях и какви пациенти ги получават.

Дайте мнение и Вие тук!

То се провежда комбинирано с хирургична намеса, лъчетерапия и химиотерапия. Изборът на терапия зависи от няколко фактора, които включват общото състояние на болния, разположението на рака в ларинкса, размера на тумора и дали ракът е метастазирал. Ако сте пушач, първото, което трябва да направите, е да спрете да пушите.

Проучванията показват, че лечението е по-успешно при спиране на тютюнопушенето. След това се започва с лъчетерапия. Прилага се при малки по размер тумори или при пациенти, при които не може да се направи операция. Използват се рентгенови лъчи, за да се унищожи ракът. Лъчите се насочват в областта на тумора и в тъканите около него.

Този вид терапия е локална, т.е действа се само в областта на тумора и не се облъчва целия организъм. По преценка на лекуващия лекар лъчетерапията може да се съчетае с хирургична операция.

Лъчелечението се прави преди или след операцията, като по този начин увеличава ефекта от нея. Понякога се предприема лечение и с химиотерапия. При този вид лечение се използват лекарствени средства, които убиват раковите клетки и обикновено се прилагат венозно.

Здравословното хранене е важно при лечението на рака

Част от лечението на рака на ларинкса е правилното хранене, тъй като понякога пациентите загубват апетит, а освен това са затруднени и с преглъщането. Те трябва да поемат достатъчно калории и протеини, за да не отслабнат и да поддържат имунната си система в добро състояние.

Ако храненето е затруднено поради сухота в устата, което е последствие от лъчетерапията, е необходимо да се приемат течни, меки храни. Крем супи, млечни напитки и др. обикновено се понасят добре. Може да се направи консултация с диетолог, за да се подберат правилните храни.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *