варикоза, разширени вени
Хроничното заболяване варикоза се характеризира с наличие на варикозно разширени вени в една или повече анатомични области на тялото

Варикоза – причини, симптоми и лечение

Хроничното заболяване варикоза се характеризира с наличие на варикозно разширени вени в една или повече анатомични области на тялото

При варикоза вените губят еластичността си, в резултат на което по краката се появяват възли.

Сред основните причини за поява на заболяването са наследствеността, бременността, наднорменото тегло, заседналият начин на живот, честото вдигане на тежко, продължителното седене и други.

Първоначално неприятната варикоза се проявява с тежест и отоци по краката, болка и мускулни спазми, както и с мрежа от малки кръвоносни съдове.

Най-често тази характерна симптоматика се проявява вечер, след като преди това часове наред човек е седял, стоял или вървял през деня.

В този случай е нужна своевременна консултация със специалист флеболог, който да прецени състоянието на пациента чрез изследване с ултразвук или доплерограф, назначавайки подходящото за конкретния случай лечение.

Хроничната варикоза се лекува от съвременната медицина по три начина – консервативно, склеротерапевтично и хирургично.

Консервативният метод се прилага в ранните етапи на болестта, когато се използват лекарствени препарати и еластични превръзки, подобряващи циркулацията в капилярите и подпомагащи нормализирането на кръвния отток.

Дайте мнение и Вие тук!

При склеротерапията във вените се въвежда препарат, слепващ стените на разширения кръвоносен съд. Методът не е травматичен и не е необходима анестезия. Процедурата обаче има по-скоро козметичен ефект, тъй като се отстраняват единствено последствията от самата варикоза, която след време може отново да се появи на други места по тялото.

варикоза
Хроничното заболяване варикоза се характеризира с наличие на варикозно разширени вени в една или повече анатомични области на тялото

Най-радикалният метод е хирургичният, наречен минифлебектомия, при който се използва ултразвуково изследване и доплерографично сканиране, чрез които опериращият лекар е в състояние да разбере с голяма точност къде по-точно клапите не функционират добре, като процедурата се извършва през малки разрези и под местна упойка.

За да бъде сведен до минимум рискът от поява на варикоза, специалистите съветват да се промени най-вече начинът на живот.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Това включва промяна в хранителния режим, физическа активност и грижа за краката след по-продължително натоварване.

За Костадин Стефанов

Името ми е Константин Серафимов и съм част от екипа на Chudesa.net и Lekar.bg. Интригуват ме чудесата, които се случват в този невероятен свят, а здравната тематика ми е слабост.

Прочети още

Склеротерапия: Мнения за и против.

Склеротерапия: Мнения за и против. Цена, ефекти, противопоказания

«Пломбиране» на вените

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.