Дисбактериозата е болестта на мениджърите

Лекарството бифидобактерин форте помага при дисбактериоза.

Колкото и да е странно тази болест е характерна за благополучни и увлечени в работата и кариерата прекрасни дами – ръководители, мениджъри, сътрудници на фирми. Отначало всичко е прекрасно: не икономисваш пари за козметика, следиш за фигурата си, пълна си със сила и енергия.

И, разбира се, не изпитваш никакво желание да се интересуваш от такива дреболии като вредните микроби. И отгоре на всичко в собствените ти черва! И те са доволни. Чувствайки презадоволеност, бързо започват да вгорчават живота на стопанката си.

Няма и да успееш да мигнеш когато в огледалото ще те погледне изпито лице, силите ти ще пресъхнат, настроението ти вече няма да е толкова бойко и ще започнат проблеми с кариерата. Ета така и хоп! – няма го мениджъра. Най-неприятното в дисбактериозата е това, че като че ли я няма.

ВОЙНА НА СВЕТОВЕТЕ.

Изплашихте ли се? И правилно! Както твърдят учените, в нашия организънм има около 2 килограма микроби – «добри» и «лоши». Полезните микроби – бифидобактерии, лактобактерии, бактероиди и колибактерии- са истински приятели. Те участват в храносмилането и мастния обмен, защитават от алергии, поддържат имунната система и даже намаляват вроятността от развитие на онкологични заболявания.

А и освен това държат нащрек враговете на човека: стафилококи, протеи, стрептококи, които си имаме предостаточно. Когато намалее количеството на «добрите» микроби – веднага властта попада в ръцете на «лошите». И ето ви дисбактериоза.

ЗАЩО ИМЕННО АЗ?

Причините, водещи до дисбактериоза, са няколко. Например, например, това могат да бъдат стомашно-чревни заболявания, дори и оня, същият гастрит, на който младите се опитват да не обръщат внимание..

А може би и стресът: форсмажорните обстоятелства на работата се отразяват и на стомаха, а както е известно, вредоносните микроорганизми просто обожават запека.

Ами ако минете на диета? Тогава има голяма вероятност полезните микроби да не полуават необходимата храна, или в организма да присъстват вещества, способстващи тяхната гибел. Запомнете: киселомлечните продукти и растителните фибри създават хранителна среда за нужната ви флора, а консервантите убиват същата тази флора..

“Фигурин

Но ако имате домашни животни, вие неизбежно попадате в още една рискова група. Можете да «прихванете» от своите любимци паразити, (или грубо казано, глисти или някакви по-прости), а те отделят вещества, които унищожават всичките нещастни полезни микроби.

И последно: не прибягвайте към антибиотици без крайна необходимост, даже ако ви се иска веднага да се оправите и да се връщате тутакси на работа. Старайте се да използвате по-меки. Антибиотиците убиват не само «лошите» микроби, с които са призваи да се борят, но и «добрите».

КАК ДА РАЗПОЗНАЕТЕ ВРАГА.

Най-неприятното в дисбактериозата е това, че тя като че ли не съществува. В крайна сметка, това не е самостоятелна болест, а проява на всякакви заболявания и неприятности, които периодически се струпват на нашите крехки рамене. В много други страни терминът даже не е познат.

И тъй като дисбактериозата не е болест, тя няма никакви специални и присъщи само за нея симптоми, всички са общи. Оригване, киселини, повдигане, подут стомах, диария, запек, лош дъх, алергични реакции на безобидни продукти…

Дайте мнение и Вие тук!

Познато ли ви е? Тогава ви е време да отидете при гастроентеролог – за начало. А после, за да определите причината за дисбактериозата, трябва да разберете какви микроби населяват червата ви и в какво количество, а затова е необходимо да си направите специално изследване, при това може да не е само едно.

Сега за приятната част. Най-доброто на дисбактериозата е, че след като започнете да я лекувате, щете не щете ще се заемете и с лечението на други свои проблеми, решение, което дълго сте отлагали за «по-натам». Защото дисбактериозата е само следствие, и тя може да бъде окончателно победена само в компания с болестта-причина. Докторите го разбират и ще се заемат сериозно с вас.

Разбира се, лечението на заболяванията на стомашно-чревния тракт не е от най-приятните: но само си помислете как ще ахнат когато ви видят обратно в офиса! Ефектът си го бива! Между другото той винаги се отразява не лицето: свеж цвят на кожата, без пъпки, отоци, торбички под очите, които по-рано щателно сте маскирали с козметика

ДОВЕРЕТЕ СЕ НА ДОКТОРА.

При дисбактериозата обикновено изписват цяла торба с препарати, които са способни да възстановят бившото равновесие между полезните и вредните бактерии. Тези лекарства се делят на три основни групи: Първа група – пробиотици, стимулиращи растежа на полезни бактерии.

В състава на втората група влизат живите полезни бактерии или техните спори (аципол, линекс, бифидобактерин, бификол, колибактерин). Накрая, третата– препарати, соъдържащи бактериофаги (вируси, поразяващи определен вид бактерии). Задължителни са и средствата, които подобряват храносмилането.

Едни от тях съдържат ферменти на подстомашната жлеза, други (адсорбенти) извеждат от организма токсичните вещества. Трети нормализират съкращаващата способност на чревната стена. За същата цел се използва и иглорефлексотерапията, специални системи за масаж и самомасаж на стомаха.

Но курса на лечение се определя само от лекар. Никакви самостоятелни решения – не сте на работа!

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Пробиотик за деца за възрастни видове заболявания лечение прием доза

Пробиотик: за деца, жени и възрастни. Видове, ползи

Какво е пробиотик ♠ А пребиотик? ♠ За деца ♠ За новородени ♠ Биогайа ♠ Коластра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *