Cherva Disbakterioza 04

Дисбактериоза и дисбиоза. След антибиотик и др. Изследване, лечение, симптоми

С какво се лекува дисбактериозата? Лечение на дисбактериоза от антибиотик. Какво е дисбиоза. Изследване и лекарства. Симптоми. Дисбактериоза при деца

Международният класификатор на болестите не признава дисбактериоза и не й присвоява собствен код (вписва се като K 63.8 други уточнени болести на червата).

Тя се приема като симптом, който съпровожда разнообразни патологии, свързани с червата. Именно „съпровожда“ – не причинява, нито е причинена. Връзката между дейността на микробиома и възникването на някои заболявания още е актуална тема за медицински изследвания.

Според височината си, човек притежава черва с дължина 6.5 – 8.5 м. В тях, както в кожата и лигавиците, живеят приблизително 1 трилион бактерии, 500 вида, 7000 щама.

Чревното съобщество, което сме приютили в организма си, притежава метаболитна активност, сякаш е отделен орган. То ни помага да оцеляваме, така че ние сме зависими от тези колонизатори (както и те от нас).

Какво обитава червата ни
видове микроорганизмидействието им
млечно-кисели (бифидо- и лакто-) бактериибифидобактерите и чревната пръчица отделят янтарна и др. киселини, които потискат ръста на гнилостните и гноеродни бактерии, лактобактериите образуват вещества, които потискат остри чревни заболявания и патогенни микроорганизми
условно-патогенная флора (бактероиди, стафило-, стрепто-, пептококи и др.)намират се в неголямо количество и мирно съществуват с „основния контингент“ на червата, но при отслабване на потискащата ги среда активно се размножават и причиняват дисбактериоза
патогенни ентеробактерии (салмонела, шигела, йерсиния и др.)не присъстват, при проникване провокират остро инфектиране. Патологията се издава от откриването им в изпражненията

Дисбактериоза и дисбиоза

Някои микроорганизми наричаме добри, други – лоши, но те живеят в идеална хармония (еубиоза). При определени условия „лошите“ вземат превес и този дисбаланс се нарича дисбактериоза (синоним – дисбиоза).cherva-disbakterioza-02

Това състояние може да остане скрито за дълго, но да нанесе много вреди в тялото.

Какво е това?

Червата осигуряват среда за живот на микрофлората, а тя поддържа равновесието в организма ни.

Обща функция на положителната чревна флора е да „крепи“ здравословен баланс с условно-патогенните и патогенните микроорганизми, да подпомага храносмилането и усвояването на вещества от храната, изработването на витамини и антитела с имунно свойство.

Още функции на микробиота:

  • Стимулират ръста на клетките на чревните стени;
  • Регулира имунитета и въздейства върху нарушените му звена;
  • Контролира енергийния и липидния обмен;
  • Участва в развитието и функционирането на мозъка.

Дисбактериоза или другата дума за това – дисбиоза, е нарушено съотношение между представителите на микробиота. Това не е болест, но се появява при множество патологии – чревни, общовъзпалителни, автомунни, невропсихични.

Класификация на дисбактериоза
По типПо тежестПо протичане
типична ентеритналекаостра (до 30 дни)
типична ентероколитнасредно тежкапродължителна (до 4 месеца) с непрекъснати или рецидивиращи симптоми
типична колитнатежкапродължителна без клинични прояви
атипичнахронична (над 4 месеца) с клинични прояви или без такива

Нарушаването на състава на микрофлората влияе върху поведението на човека. При свиване на микробното разнообразие се ускорява темпът на стареене.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Фактори, които водят до дисбактериоза:

  • Интензивна терапия с антибиотици, химиопрепарати и хормони;
  • Остри и хронични инфектирания в червата;
  • Хирургични операции в коремната кухина;
  • Храносмилателни патологии;
  • Спад в имунитета, нерационално хранене, гладуване, прехранване, авитаминоза;
  • Действие на алергени;
  • Действие на хелминти (аскариди и др.)

На съотношението между микроорганизмите влияят още:

  • Състав на храните – много животински мазнини, захар, нишесте, малко целулоза;
  • Хранителни добавки натриев и други бисулфити, наночастици на метали;
  • Прекалена хигиена – нарушение на водно-мастната мантия на кожата заради прекаляване с бактерицидни средства за измиване;
  • Хормонален дисбаланс – излишък на андрогени при жените и др.;
  • Алкохол – намалява лактобатериите за сметка на други, които могат да повредят лигавиците;
  • Имунен дефицит – формирането на нова микрофлора изменя имунния отговор, от което се получава порочен кръг;
  • Травма и остро възпаляване, тоест нарушена цялост на тъканите.
Дисбактериоза след антибиотик

Антибиотичната терапия е най-разпространената причина за нарушения на микрофлората в червата.cherva-disbakterioza-03

Често като причини се изтъкват прекаляването като честота и продължителност (удължаване без необходимост) на терапиите, неправилният избор на препарати, некачествените антибиотици, неправилната дозировка, нарушения в схемата за прием. Всичко това е вярно, но самият прием на антибиотици, дори при идеални условия, намалява полезната микрофлора.

Различните групи антибиотици различно влияят на червата.

  • Тетрациклините са пагубни за повърхностния слой и лигавиците на червата, в резултат от което се установяват отлични условия за размножаване на патогени. След тетрациклини се увеличават стафилококите, кандидозните гъбички, клостридиите.
  • Аминогликозидите спират растежа на нормалната микрофлора.
  • Аминопеницилините способстват развитието на стафило- и стрептококи.
  • Фунгицидните антибиотици избирателно влияят върху лактозоотрицателните ешерихии и протеус бактериите.

Дисбактериоза се появява дори след индивидуално подбран антибиотик, прием в умерена дизировка и недълъг курс. Въпреки умереността, възстановяването на нормалната микрофлора след лечението отнема не по-малко от 1 месец.

Симптоми на дисбактериоза след антибиотици

След приема на бактерициди дисбалансът се развива в червата или половите органи. Проявява се с диария, запек или редуването им, подяване на корема, сърбежи в аналната зона. Белезите се показват както в първите дни на лечението, така и накрая.

При вагинална дисбактериоза се появява секреция с изменен цвят, мирис или консистенция, съпроводена със сърбене във влагалището и външните органи, парене около уретрата, често уриниране, понякога болезнени усещания в ниската част на корема.

Дисбактериоза при деца

Малко деца съумяват да минат без периодично приемане на антибиотици. Също така обичайно е появяването на тежки последствия като диария, болезненост и общо влошаване по време или след антибиотичното лечение.

Дисбактериоза при децата се бележи от втечнени изпражнения – подобни на каша, образуващи пяна, със силен мирис, метеоризъм, повишаване на Т°С. Изпитва се слабост, вялост, лошо отпочиване. В аналната зона може да се види зачервяване и дразнение.

Много по-леко се понася лечението, когато от първия ден на антибактериалната терапия започне приемането на пробиотици, както и грамотното съчетаване с диета за нормализиране на чревната флора.

При новородените има специфична причина за дисбактериоза – антибактериална терапия при майката преди раждането, която не е завършила с възстановяване на флората. Това при бебето нерядко води до обезводняване.

Обикновено бебето с нарушена микрофлора спи лошо заради болезнения корем (болките започват примерно 2 часа след храна). При най-малките се отбелязва подуване, силно газообразуване, куркане. Заради отслабената моторика на червата мъничето може да повръща. Изпражненията са пенещи се, с дъх на кисело и гнило.

Друго последствие е лошо наддаване на тегло. Тежката дисбатериоза пречи за усвояване на хранителни вещества. В някои случаи се получава запек заради недостига на бифидобактерии, от което съкратителната активност на червата намалява.

Симптоми при възрастните

Клиничните прояви на чревна дисбактериоза са разнообразни. Зависят от характера на патологичното изменението, от индивидуалната чувствителност, от степента на сенсибилизацията на организма. Също повлияват възрастта на пациента, характера и продължителността на приеманите лекарства, вида микроби и др. фактори.cherva-disbakterioza-01

  • Общи признаци са намаляване на апетита, бързо настъпване на умора, отслабване, признаци на хиповитаминоза, анемия.
  • Симптоми на инфекциозна интоксикация се присъединяват при нарастване на условно-патогенната флора: повишаване на Т°С, задъхване, сърцебиене, левкоцитоза и ускоряване на утояването на еритроцитите.
  • Местни симптоми са обилно воднисто изхождане без патологични примеси (ентерит), течни изпражнения с примеси (ентероколит), течни изпражнения с гной, слуз и включвания на кръв (колит).

Специфични симптоми

  • Спазъм на дебелото черво заради възпалението – довежда до запек и повишено формиране на газове;
  • Болезненост и спазмиране на корема – има го при всички разновидности на бактериоза, но с вариации според локализацията и дълбочината на патологичния процес.
  • Накрая – при чревна дисбактериоза е характерна появата на алергичен синдром, изразяващ се със сърбене по кожата и лигавиците и алергичен обрив.

Характеристика според тежестта на проявите

  1. Лека форма на ентеритна, ентероколитна и колитна дисбактериоза се определя при изхождане до 5 пъти в денонощието. Отсъстват втрисане и възпалителни изменения в кръвта, но има спад в желанието за хранене;
  2. Средна форма – зачестяване на изхождането в рамките на 6 – 10 пъти, дефицит на апетит, смъкване на тегло, прояви на интоксикация и алергичен отговор. Нарастват симптомите на хиповитаминоза и анемия. Възможно втрисане и възпалителни изменения в кръвта, които показват нарастване на условно-патогенната флора;
  3. Тежка форма – честота на изхождането над 10 пъти, втрисане, парализа на червата (отказ на перисталтиката), анемия, значително отслабване, хемодинамичен спад до инфекциозно-токсичен шок.

Дисбактериоза води до вторичен имунодефицит, поради който могат да се развият екзема, бронхиална астма, диабет, остеохондроза, злокачествени тумори в червата и др.

Прогнозата за изход от това състояние зависи от адекватността на терапията и степента на изразеност на процеса. В преобладаващата част от случаите е благоприятна.

Изследване. Къде и какво е?

При съмнения за дисбактериоза трябва да се направят изследвания за различаването й от чревни инфекции.

От лабораторните методи реална помощ оказват микробиологично изследване на частици фекална маса. Така се вижда качественото и количественото нарушения на микрофлората на червата. Освен това се определя чувствителността на патогенните и посявката от патогенни и условно-патогенни организми към антибиотици и бактериофаги.

Изследването представлява посяване на 1 грам фекалии, разредени във физиологичен разтвор, в хранителна среда. За нарушена биоценоза на червата свидетелства:

  1. отсъствието на растеж на бифидобактерие и рязко намаляване на чревна пръчица.
  2. откриването на стафилококи, дрождоподобни гъбички, протеи и др.

Това изследване е достатъчно, но при определени случаи може да се допълни от образно изследване – примерно ултразвук на коремна кухина, гастро-, ректоромано-, ириго- или колоноскопия.

Лечение

Първо, дисбактериоза не изглежда животоопасно състояние и примамва към самолечение. Обаче признаците му са характерни за ред най-различни патологии. Освен това болестта може да не протече по учебник.

С лечението на дисбактериоза се занимава специалист – гастоентеролог, при липсата на такъв – общ терапевт.

Лечението стъпва на два стълба:

  1. Отстраняване на причината за даденото състояние с лекарства и диета срещу гнилостни и газообразуващи процеси;
  2. Възстановяване на баланса в микробиота.
Лекарства

Основа на лечението е прием на антибиотици – патогенните щамове трябва да бъдат потиснати обратно до нормалното им ниво или премахнати, ако не са свойствени за човека. Но такава терапия се предприема само при средна и тежка форма.

Антибиотиците се избират според чувствителността на посетите патогени. Например при разрастване на стафилококите се предпочитат макролиди като азитро- и еритромицин, аминогликозиди (гентамицин), флуорхинолони (ципрофлоксацин) и цефалоспорини (цефазолин).

  • Ако са нараснали клебсиела и цитробактерии, за предпочитане е гентамицин.
  • При лечение на кандидозна дисбактериоза трябват противогъбични препарати като флуконазол.

Курсът на лечение с антибиотици е 7 – 10 дни. Бактериофагите се назначават на курсове от 5 – 7 дни, с интервали между тях от 3 дни.

Лечение с пробиотици

Втори етап от терапията на дисбактериоза е възстановяване на нормалната флора с помощта на пробиотици. Продължителността на курса е от 3 до 8 седмици според тежестта на болестта и нанесените вреди.

Дайте мнение и Вие тук!

Подходящи препарати са тези с бифидо- и лактобактерии като BB Probiotic, Биовестин, Sinquanon капсули и мечета kids, Лакто-про, Синбиотик Про Кеър, Бифидус, Линекс, Синбиотик Дейли, Генезис, Ентерофлорид и много други.

В комплексната схема се присъединяват и ензимни препарати като Фестал, Панкреатин, Ентерол, Мезим форте, Кандида съпорт, витаминни съчетания и имуностимулатори.

Вижте и ТОВА:

Дисбактериоза: Симптоми и лекарства за лечение. Диета, билки

Диета и разделно хранене

Диетата се състои от щадяща храна – без остри подправки, мазни ястия, алкохол и други дразнители, без груба целулоза, която дразни разранените лигавици.

Ядат се главно растителни и млечни храни, които лесно се усвояват в червата и потискат гниенето и ферментирането.

Ами се мине на диета, тогава има голяма вероятност полезните микроби да не полуават необходимата храна, или в организма да присъстват вещества, способстващи тяхната гибел.

Запомнете: киселомлечните продукти и растителните фибри създават хранителна среда за нужната ви флора, а консервантите убиват същата тази флора..

Още ТУК:

Дисбактериоза. Лечение с билки и разделно хранене

Форум

Включете се и вие и вижте и други мнения и истории на хора в нашия форум ТУК! или директно по-долу под текста във формата ни за коментари

Още за болестта

Лекарството Бифидобактерин форте помага при дисбактериоза.

Колкото и да е странно тази болест е характерна за благополучни и увлечени в работата и кариерата прекрасни дами – ръководители, мениджъри, сътрудници на фирми. Отначало всичко е прекрасно: не икономисваш пари за козметика, следиш за фигурата си, пълна си със сила и енергия.

И, разбира се, не изпитваш никакво желание да се интересуваш от такива дреболии като вредните микроби. И отгоре на всичко в собствените ти черва! И те са доволни. Чувствайки презадоволеност, бързо започват да вгорчават живота на стопанката си.

Няма и да успееш да мигнеш когато в огледалото ще те погледне изпито лице, силите ти ще пресъхнат, настроението ти вече няма да е толкова бойко и ще започнат проблеми с кариерата. Ета така и хоп! – няма го мениджъра. Най-неприятното в дисбактериозата е това, че като че ли я няма.

Война на световете

Изплашихте ли се? И правилно! Както твърдят учените, в нашия организънм има около 2 килограма микроби – «добри» и «лоши». Полезните микроби – бифидобактерии, лактобактерии, бактероиди и колибактерии- са истински приятели. Те участват в храносмилането и мастния обмен, защитават от алергии, поддържат имунната система и даже намаляват вроятността от развитие на онкологични заболявания.

А и освен това държат нащрек враговете на човека: стафилококи, протеи, стрептококи, които си имаме предостаточно. Когато намалее количеството на «добрите» микроби – веднага властта попада в ръцете на «лошите». И ето ви дисбактериоза.

Защо именно аз?

Причините, водещи до дисбактериоза, са няколко. Например, например, това могат да бъдат стомашно-чревни заболявания, дори и оня, същият гастрит, на който младите се опитват да не обръщат внимание..

А може би и стресът: форсмажорните обстоятелства на работата се отразяват и на стомаха, а както е известно, вредоносните микроорганизми просто обожават запека.

Но ако имате домашни животни, вие неизбежно попадате в още една рискова група. Можете да «прихванете» от своите любимци паразити, (или грубо казано, глисти или някакви по-прости), а те отделят вещества, които унищожават всичките нещастни полезни микроби.

И последно: не прибягвайте към антибиотици без крайна необходимост, даже ако ви се иска веднага да се оправите и да се връщате тутакси на работа. Старайте се да използвате по-меки. Антибиотиците убиват не само «лошите» микроби, с които са призваи да се борят, но и «добрите».

Как да разпознаете врага?

Най-неприятното в дисбактериозата е това, че тя като че ли не съществува. В крайна сметка, това не е самостоятелна болест, а проява на всякакви заболявания и неприятности, които периодически се струпват на нашите крехки рамене. В много други страни терминът даже не е познат.

И тъй като дисбактериозата не е болест, тя няма никакви специални и присъщи само за нея симптоми, всички са общи. Оригване, киселини, повдигане, подут стомах, диария, запек, лош дъх, алергични реакции на безобидни продукти…

Познато ли ви е? Тогава ви е време да отидете при гастроентеролог – за начало. А после, за да определите причината за дисбактериозата, трябва да разберете какви микроби населяват червата ви и в какво количество, а затова е необходимо да си направите специално изследване, при това може да не е само едно.

Сега за приятната част. Най-доброто на дисбактериозата е, че след като започнете да я лекувате, щете не щете ще се заемете и с лечението на други свои проблеми, решение, което дълго сте отлагали за «по-натам». Защото дисбактериозата е само следствие, и тя може да бъде окончателно победена само в компания с болестта-причина. Докторите го разбират и ще се заемат сериозно с вас.

Разбира се, лечението на заболяванията на стомашно-чревния тракт не е от най-приятните: но само си помислете как ще ахнат когато ви видят обратно в офиса! Ефектът си го бива! Между другото той винаги се отразява не лицето: свеж цвят на кожата, без пъпки, отоци, торбички под очите, които по-рано щателно сте маскирали с козметика

Доверете се на доктора

При дисбактериозата обикновено изписват цяла торба с препарати, които са способни да възстановят бившото равновесие между полезните и вредните бактерии. Тези лекарства се делят на три основни групи: Първа група – пробиотици, стимулиращи растежа на полезни бактерии.

В състава на втората група влизат живите полезни бактерии или техните спори (аципол, линекс, бифидобактерин, бификол, колибактерин). Накрая, третата– препарати, соъдържащи бактериофаги (вируси, поразяващи определен вид бактерии). Задължителни са и средствата, които подобряват храносмилането.

Още източници и информация на английски: Какво е дисбактериоза и кои са нейните признаци и симптоми? * Как се лекува дисбактериозата? * Какви болести причинява дисбактериозата?

Едни от тях съдържат ферменти на подстомашната жлеза, други (адсорбенти) извеждат от организма токсичните вещества. Трети нормализират съкращаващата способност на чревната стена. За същата цел се използва и иглорефлексотерапията, специални системи за масаж и самомасаж на стомаха.

Но курса на лечение се определя само от лекар. Никакви самостоятелни решения – не сте на работа!

Вижте и ТОВА:

Лактофлор – полезните ефекти на пробиотика

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Lac

Лактофлор – полезните ефекти на пробиотика

Подробно за лактофлор, известния пробиотик. Описание, мнения, прием и противопоказания. При запек, стафилококи и още …

3 Мнения

  1. С какво се лекува дисбактериоза, ако се получава периодично. Антибиотиците правят дисбактериоза, дисбактериоза се лекува с антибиотик и така до безкрай?

  2. Елена Караманова

    Има ли кожни симптоми на дисбактериоза? От известно време получавам обриви и изведнъж изчезват, зачервяване за няколко часа и после минава.

  3. Петър Андонов

    Дайте меню за диета при дисбактериоза или поне точни позволени храни. Имам го този проблем и често в стомаха ми се задържа несмляна храна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *