дисбактериоза, лечение и симптоми

Дисбактериоза: Симптоми и лекарства за лечение. Диета, билки

Дисбактериоза – симптоми и видове. Лекарства за лечение. Народна медицина; диета, чай. Причини и симптоматика. Какви изследвания са необходими. Медикаменти и процедури.  За профилактиката

Дисбактериоза – това е състояние, свързано с нарушена микрофлора на чревния тракт, с изменение във видовия състав на бактериите. При дисбактериоза количеството на полезните бифидо- и лактобактерии намалява, а количеството на патогенните микроорганизми нараства.

Дисбактериозата съпътства много болести на храносмилателния тракт; проявява се при продължителна и неконтролирана употреба на антибиотици, имунодепресанти, под въздействието на вредни фактори от околната среда. Проявява се чрез констипация, стомашно-чревни разстройства, влошен апетит и сън, пациентите страдат от болки в корема и обриви. При особено тежки случаи бактерии от стомашно-чревния тракт могат да се открият в кръвта, което е твърде опасно и има риск от развитието на сепсис.

Дисбактериоза, видове според проявата ѝ

В медицинската практика са познати няколко типа класификации на дисбактериозата. Състоянието може да се характеризира количествено и тогава ще говорим за лека – първа степен, до тежка дисбактериоза, трета-четвърта степен. Друга класификация засяга вида на микроорганизмите, които са причина за състоянието. Най-често се говори за дисбактериоза според общите условия и причинители на проявата й, както и за локализирането на проблема в определени органи и системи.

Дисбактериоза след антибиотици

Дисбактериозата на чревния тракт никога не е първична патология – развива се в резултат от едни или други нарушения в работата на някои органи и системи; под влияние на медикаменти или вещества, които попадат в стомашно-чревния тракт и действат негативно на полезната микрофлора.

Дисбактериоза: Симптоми, изследвания и лечение
Често дисбактериоза се появява след прием на антибиотици

Често проявявана е т.н. медикаментозна или ятрогенна дисбактериоза. Тя се развива след приема на медикаменти, които потискат жизнеността на всякакви микроорганизми. Такива лекарства са антибиотиците на първо място, но също сулфаниламидните препарати, хормонални средства, цитостатици и др. Приемът на такива лекарства трябва да унищожи или блокира развитието на патогенните микроорганизми, но заедно с тях загиват и полезните. Ето защо при изписването на антибиотици обикновено се назначават пробиотици, паралелно с основното лечение или непосредствено след него.

Вагинална дисбактериоза

Състоянието на дисбактериоза може да бъде локализирано в женската интимна зона. Най-често при вагинална дисбактериоза засегнатите пациентки се оплакват от сърбеж, парене, необичайно влагалищно течение, чувство на дискомфорт. При тези условия се влошава качеството на сексуалния живот, което пък се отразява на емоционалното състояние, общото самочувствие и дори работоспособността на жената.

Нормалната вагинална микрофлора е естествена защита от различни инфекции. При нарушаването й нараства рискът от възпаления на половата и отделителната система, от генитални инфекции. От своя страна гениталните инфекции могат да станат причина за безплодие, спонтанни аборти и послеродови усложнения. Продължителните вагинални дисбактериози означават също и повишен риск от заразяване с човешки папиломен вирус и рак на маточната шийка.

С две думи: вагиналната дисбактериоза е достатъчно сериозен проблем, който изисква своевременна медицинска намеса.

При деца

При децата в зависимост от възрастта нормалната чревна микрофлора е до 85-98% представена от бифидбактерии; участват още лактобактерии, ешерихия коли, стафилококи, стрептококи и пр. някои от тези бактерии са полезни: те подпомагат усвояването на храната, синтезират витамини, балансират функциите на имунната система и изпълняват още някои важни функции в организма.

Някои от тези микроорганизми са патогенни: те могат да провокират гниене и ферментация на храни в чревния тракт, да предизвикат разстройство на храносмилането. Ако балансът “полезни-вредни микроорганизми” се промени и патогените станат повече, настъпва дисбактериоза. Такова състояние при деца се разпознава по чревния дискомфорт и болки в корема; други симптоми са метеоризъм, кашави екскременти, неприятна миризма от устата, отслабен апетит.

“Демир

Такива симптоми могат да се проявят и при други болестни състояния, затова е задължително да се направи консултация с педиатър. Така ще се изключи ненавременната помощ при по-сериозни патологии.

В устната кухина

Дисбактериоза на устната кухина: от този проблем според здравната статистика страдат около 70% от всички хора на планетата. Касае се за промяна в количественото и качественото съотношение между полезни и вредни микроорганизми в състава на устната микрофлора.

  • Лигавицата на устната кухина е населена с два типа бактерии: постоянни или облигатни, и временни, транзиторни. Към постоянните се отнасят стрептококи, стафилококи, лактобактерии, бактероиди. Временните попадат в устата с храната, от кожата, мигрират от носоглътката и чревния тракт. Такива са примерно ешерихия коли и клебсиела.
дисбактериоза, стоматит
Стоматитът може да се развие на фона на дисбактериоза

При здрав имунитет и нормален алкално-киселинен баланс в устната кухина лигавицата е напълно защитена и не я заплашват патогенните микроорганизми. Когато балансът се измести в полза на вредните микроорганизми, възникват различни болестни отклонения: бял налеп по езика и вътрешната страна на бузите; рецидивиращи инфекции – тип херпес; кариес и гингивит, халитоза, стоматит от афтозен тип; цепнатини в ъгълчетата на устата; възпаление на глътката.

На червата (чревна), дебелото черво и др.

При дисбактериоза най-силно засегнато е храносмилането. По принцип храната в чревния тракт се “разглобява” с помощта на бактерии и след това се усвоява в кръвта. Без микроорганизмите не могат да се усвояват много от приетите хранителни вещества. Това е свързано като симптоматика с гадене и повръщане, редки екскременти с кисела или гнилостна миризма и пр.

Дисбактериозата на дебелото черво е доста разпространена патология; при нея на практика се оказва нарушена микрофлората и в стомаха, дванадесетопръстника и тънките черва. Заболяването може да е продължително, да се усложни и да се стигне до нарушение на нормалния начин на живот на засегнатия. Ако са засегнати само тънките черва, състоянието подава първи сигнали за патологията чрез болки в зоната на пъпа.

Проявите на чревна дисбактериоза зависят както от стадия, така и от микробиологичния вариант на разстройството. Ето как изглеждат симптомите:

  • Промени в екскрементите. Това е най-различимият симптом. Най-често става дума за диария, но при хората в напреднала възраст може да се изрази в констипация – заради недостиг на полезни бактерии в чревния тракт;
  • Когато променената микрофлора създава условия за ферментация и гниене, екскрементът е светъл, рядък, пенест, с кисела миризма; след дефекация пациентът усеща парене в зоната на ануса;
  • Може да се измени само миризмата на изпражненията – тя става гнилостна или кисела;
  • Настъпват диспептични разстройства: гадене и повръщане, оригване, отслабване на апетита;
  • Усилва се газообразуването; газовете стават зловонни;
  • Коремът се подува, като подуването е по-интензивно вечер и може да силно след прием на някои храни;
  • При дефекация остава усещането за непълно опразване на чревния тракт;
  • Появяват се киселини и лош вкус в устата.
Дисбактериоза и стоматит

Стоматит e възпалението на лигавицата в устната кухина. Често се наблюдава при деца, но и възрастните не са пощадени от него. Дисбактериозата е една от причините за появата на възпалителни зони, ранички и афти в устата. Те могат да са локализирани по вътрешната повърхност на устните и бузите, по небцето и дори под езика. Обикновено този вид стоматит е с бактериална природа; при нарушен микробиален баланс настъпва патологично активно размножаване на стрептококи и стафилококи, които по принцип са компонент от обичайната микрофлора в устната кухина.

Стоматитът обикновено е свързан с проблеми и в други участъци на храносмилателния тракт; при отслабена имунна система не са изключени и инфекции от смесен тип, при които могат да се установят още вирусен и/или микотичен причинител.

Симптоми на дисбактериоза

Симптомите на дисбактериоза са подобни на тези при различни болестни състояния от гастро-ентерологичен тип, затова разпознаването им изисква лекарска намеса и точна диагностика. Ето как са описани най-често проявяваните признаци на това състояние:

  • Диспепсия: синдромът включва диария, редуване на констипация с разстройство, метеоризъм, подуване на корема, оригвания, неприятен вкус в устата и лош дъх, куркане на червата;
  • Алергични реакции на някои храни, особено при деца – обриви, уртикарии, бронхоспазъм, ангионевротичен оток, но също и чревни отклонения като гадене и повръщане, болки в корема, понижено кръвно налягане, редки и запенени екскременти;
  • Малабсорбция, т.е. нарушено усвояване на хранителни компоненти в чревния тракт: обяснява се с различен тип дефицити като белтъчно-енергетична недостатъчност, хиповитаминози – особено на витамини от група В; анемия, недостиг на калций и др.;
  • Интоксикация на организма – слабост, липса на апетит, субфебрилитет, главоболие;
  • Отслабване на имунитета – често боледуване, вирусни и бактериални инфекции, микози.
Нормална и ненормална микрофлора

Счита се, че в здравия организъм “пребивават” в специфично равновесие около 500 вида микроорганизми, част от тях необходими за протичането на жизнените процеси, а други – определяни като патогени – се проявяват само при отслабен имунитет. При дисбактериоза именно е нарушено съотношението между полезни и условно-патогенни микроорганизми, например в чревния тракт или в репродуктивните органи.

Дисбактериоза: Симптоми
Симптомите при дисбактериоза са сходни с тези при заболявания на стомашно-чревния тракт

Микроорганизмите помагат в преработването на храните; те синтезират витамини, извеждат токсините и канцерогенните вещества, разлагат ненужните компоненти. Основните представители на нормалната, полезна чревна микрофлора например са аеробните лактобактерии и анаеробните бифидобактерии.

В метаболитните процеси в човешкия организъм участват три вида бактерии:

  • Полезни: бифидобактерии, лактобактерии. Те поддържат съотношението между останалите бактерии в стомаха; предотвратват развитието на алергични реакции, отслабване на имунитета и други негативни влияния върху човешкия организъм. Те контролират и количеството на патогените;
  • Неутрални: обитават определени зони, няма от тях особена полза, нито вреда;
  • Вредни: стафилококи, стрептококи; провокират различни заболявания и отклонения при функционирането на стомашно-чревния тракт.

Нормалната микрофлора включва както полезните микроорганизми, така и строго лимитирано количество от условно патогенните. Към споменатите вредни можем да добавим също клебсиела, протей, ентеробактерии и пр.

Освен постоянната, нормална микрофлора е възможно в организма да проникнат микроорганизми извън нормата – т.н. транзиторни; такива като аденовируси, ротавируси, клебсиела, псевдомонади и пр.

Температура

Не винаги състоянията с дисбактериоза са свързани и с повишение на температурата; по-чести са субфебрилните състояния, т.е. температурата е малко над нормалната. Такива симптоми се обясняват с наличието на непреработена храна в чревния тракт; гнилостните и ферментационни процеси създават условия за възпалителен процес, което води и до повишение на температурата.

Диария

Диарията е един от най-често проявяваните симптоми при дисбактериоза; причина е интензивният растеж на патогени, т.е. нарушение на нормалния състав на чревната микрофлора. По правило диарията при дисбактериоза има хроничен характер. Това означава, че обострянето с интензивни пристъпи на разстройство се сменя с периоди на ремисия.

Причини за дисбактериоза

Има множество фактори, които могат да причинят дисбаланс в състава на нормалната чревна микрофлора. Някои от тях могат лесно да се игнорират, други са свързани с нездравословния живот в мегаполисите. За да се преодолеят отделни причини за дисбактериози понякога е необходимо продължително лечение – години наред.

Ето по-важните причини за дисбактериоза:

Дайте мнение и Вие тук!

Прием на някои лекарства: антибиотици, слабителни, имунодепресанти, хормони, психотропни, секретолитици, адсорбенти, противотуморни, туберкулостатици и др.;

  • Инфекциозни заболявания от различен тип: бактериални, гъбични, паразитни, вирусни;
  • Неправилно хранене: продукти с консерванти, оцветители, стабилизатори, хранене при дефицит на фибри, с излишък от протеини или лесно усвоявани захари, продължително гладуване, венозно хранене, злоупотреба с алкохол;
  • Болести на храносмилателната система: язва, хроничен холецистит, болест на Крон, чернодробна цироза, цьолиакия, панкреатит и др.;
  • Вродени пороци или постоперативни нарушения в храносмилателната система – резекция на части от стомаха или чревния тракт, на жлъчния мехур и др.;
  • Продължително психо-емоционално напрежение;
  • Алергии;
  • Имунодефицити;
  • Големи физически натоварвания;
  • Екопроблеми – замърсяване на водите и въздуха с промишлени отпадъци, мелиорация, химическо наторяване на почвата;
  • Резки промени в климатографските условия.
Дисбактериоза: Лекарства и диета
Диетата помага при дисбактериоза

При бебета дисбактериозата често е свързана с факта, че детето е недоносено; с ранно преминаване към изкуствено хранене, хранене с неподходящи млечни смеси, вътреутробни инфекции, заболявания на майката.

Изследвания при дисбактериоза, диагностика

Диагностицирането на дисбактериозата, основно чревна, започва с установяването на характерни прояви на диспепсията. Лекарят снема анамнеза от пациента и го преглежда. Симптомите на дисбактериоза се проявяват на фона на първична патология; отбелязва се също дали се приемат някакви медикаменти и дали това не е причина за нарушеното равновесие на микрофлората.

За поставянето на точна диагноза се предприемат следните процедури:

  • Анализ на проба от екскременти: препоръчва се и бактериална посявка;
  • Криничен анализ на кръвна проба: може да покаже наличие на възпалителен процес или възможно кървене в чревния тракт; при изразена дисбактериоза е възможна анемия;
  • Колоноскопия: позволява да се изясни състоянието на сегмент от чревния тракт с дължина около метър;
  • Ултразвуково изследване на коремната кухина: с негова помощ могат да се установят съпътстващи патологии;
  • Фиброезофагогастродуоденоскопия: представлява оглед на лигавицата в стомаха, хранопровода и дванадесетопръстника – с помощта на ендоскоп;
  • Рентгенография на червата: за да се потвърдят или отхвърлят патологични изменения, изследването се прави с помощта на контрастно вещество.

Лечение на дисбактериоза

При лека степен на дисбактериоза лечението може да се ограничи до диета и прием на пробиотици или пребиотици. При тежки нарушения към диетата се прибавя медикаментозно лечение, изразено в комплексна антимикробна терапия. Ето как протича комплексното лечение на дисбактериоза:

  • Изчистване на патогенната микрофлора от тънките черва;
  • Възстановяване нормалната микрофлора в дебелото черво;
  • Подобряване на храносмилането в тънките черва и всмукването на хранителните компоненти;
  • Възстановяване на нарушената чревна моторика;
  • Стимулиране реактивността на организма.
Лечение с пробиотици

След изчистването на патогените или паралелно с антимикробните препарати се назначават продукти, чиято задача е да възстановят поразените бифидо- или лактобактерии. Изборът на съответните пробиотици или пребиотици е индивидуален, в зависимост е от състоянието и възрастта на пациента. Продължителността на курса обикновено е три седмици.

При покупката на пробиотик трябва да се внимава за правилното му съхранение; повечето подобни продукти трябва да се съхраняват в хладилник. Прилагат се и пребиотици, които стимулират активността на собствената полезна микрофлора (те не се унищожават при паралелна употреба с антибиотици; подобряват чревната моторика, намаляват образуването на газове и укрепват имунитета).

Такива продукти са Ентерол; Линекс; Биогайа; Синкванон. (по-долу даваме линк към подробен материал по темата!)

Други лекарства при дисбактериоза

Ето какви препарати се използват при комплексното лечение на дисбактериоза:

Антибактериални – необходими са за потискане на патогените в тънките черва. Най-често се препоръчват антибиотици от типа тетрациклини, пеницилини, цефалоспорини, хинолони и метронидазол;

  • Бактериофаги;
  • Противогъбични – назначават се при наличието на гъбички;
  • Ферменти – в случаи на нарушено храносмилане като мезим форте, карсил, легалон;
  • Чревната перисталтика се нормализира чрез продукти от типа на имодиум и лоперамид;
  • Сорбенти – при наличието на признаци за интоксикация, най-често активен въглен.
Лечение при деца

Лечението на дисбактериоза при деца е насочено на първо място към неутрализирането на причината, която е породила проблема. Затова понякога към усилията на педиатъра се прсъединяват гастроентеролог, алерголог, инфекционист, в зависимост от установената патология. Когато успешно се лекува основното заболяване, ефектът се забелязва и при туширането на дисбактериозната симптоматика. Например когато се нормализира изпражнението на едно малко дете, това косвено потвърждава нормализацията на чревната микрофлора.

дисбактериоза при деца
Дисбактериозата при малки деца изисква особено внимание

Основа за комплексното детско лечение е правилното хранене; при бебетата най-добър цяр е майчиното мляко. Понякога проблемът се поражда от избързването с въвеждане на нови храни, неподходящи млечни смеси при изкуствено хранене и пр. Специалистите често препоръчват млечните смеси, обогатени с бифидо- и лактобактерии.

Не се изключва при тежки състояния прилагането на антибиотици с последваща корекция на микрофлората с пробиотици.

Хомеопатия

Най-често хомеопатични продукти се препоръчват при дисбактериоза, която е резултат от прием на различни медикаменти. Изборът на един или друг продукт обаче трябва да бъде направен от специалист, тъй като индивидуалните характеристики са важни за ефекта от хомеопатичната терапия. Ето кои продукти обикновено се дават в подобни случаи:

  • Окубака D6: помага при дисбактериоза след антибиотично лечение; неутрализира симптоми като гадене и повръщане, болки в корема, диария, слабост; приемът е 2-4 пъти дневно по 5-10 глобули;
  •  Туя D30: подходящ продукт при дисбактериоза след антибиотици, кортикостероиди, обезболяващи; приемът е два пъти дневно – сутрин и вечер, по 5-10 глобули. Този продукт върши работа и при гъбични инфекции, но е необходим прием в продължение на 2-3 месеца.

Диета и хранителен режим

Храненето при дисбактериоза има няколко важни правила, чието спазване бързо дава положителни резултати: да не се ядат неизмити плодове и зеленчуци, да не се преяжда, да се избира прясна и качествена храна. Да се хапва на всеки 3-4 часа. Всеки ден трябва да се приема топла храна – бульони, супи; тези блюда не бива да са много горещи. Трябва да се избягва и студената храна. Да се избягват пикантните и мазни храни; да се пие много вода – но не по време на хранене; твърдите храни да се сдъвкват хубаво.

  • Препоръчват се следните храни: вчерашен хляб – бял и ръжен; сухари, крем-супи, зеленчукови супи; варено и печено месо, варено на пара и задушено; нетлъсти меса и риби; много плодове и зеленчуци – без зеле, гъби и бобови; компоти и плодови пюрета, нектари; печени ябълки, пресни – настъргани; нискомаслени млека; малки дози краве масло; напитки – без алкохол и газирано. Много полезни са киселите млека.
Билки и домашни средства

Народната медицина може да подобри състоянието и да облекчи симптомите на дисбактериоза, но само ако прилагането й е одобрено от лекуващия като допълнение към назначена комплексна терапия. Препоръчват се следните билки и продукти:

  • Антисептици: разреден натурален сок от нар, малини и ягоди; шипков чай;
  • Болкоуспокояващи: чай от лайка, мента, отвара от жълт кантарион;
  • Противовъзпалителни и “затягащи”: боровинки, цвекло.
Клеева тинктура

Народната медицина препоръчва дъвчене и смучене на малки дози прополис; така се въздейства върху патогените в чревния тракт и се създават благоприятни условия за възстановяването на полезната чревна микрофлора. Добър ефект има и приемът на клеева тинктура, което е спиртен коктейл с прополисов прах. Приемът на 20-25 капки клеева тинктура 1-2 пъти дневно подкрепя имунната система и потиска растежа на вредните микроорганизми, предпазва от въздействието на вируси и подпомага възстановителните процеси след боледуване.

Други средства

Ето още две рецепти от практиката на народната медицина, които вършат работа към комплексната терапия на дисбактериоза:

Кисело мляко с чесън: счукваме една скилидка чесън и я заливаме с чаша нискомаслен айрян; достатъчно е да се изпиват по две чаши от този коктейл на ден;

Ядки с топла вода: счукваме сурови семена от тиква и слънчоглед, с орехови ядки – от всичко по равно. Всеки ден трябва да се изпива една чаша топла вода, в която са разбъркани две супени лъжици от ядковия прах.

Профилактика на дисбактериоза

Профилактиката на дисбактериозите включва препоръките за здравословно хранене, спазване на добра лична хигиена и хигиена на приготвянето на храни. Основните мерки:

  • Здравословно хранене;
  • Прием на антибиотици само по лекарска препоръка;
  • Своевременно лечение на заболяванията на храносмилателната система.

Непременно вижте и ТОВА:

Пробиотик: за деца, жени и възрастни. Видове, ползи

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Пробиотик за деца за възрастни видове заболявания лечение прием доза

Пробиотик: за деца, жени и възрастни. Видове, ползи

Какво е пробиотик ♠ А пребиотик? ♠ За деца ♠ За новородени ♠ Биогайа ♠ Коластра …

Едно мнение

  1. Galka Milceva

    Здравейте как да разбера дали съм с това заболяване
    Исписаха ми Кландимицил 600 и линекс форте след приема на 2 таблетки имам разтройство
    Но мислеха че.съм истинска и ми преписаха бисиптол
    След това и доксициклин но с пробиотици пак
    Как да разбера дали съм с това заболяване къде и как да си направя изследване и какво точно трябва да е

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *