въшки, гниди, главови, срамни, по главата
въшки, гниди, главови, срамни, по главата, по косата, листни въшки

Въшки и гниди. Колко живеят и какво правят? По косата (главови), срамни и дрешни

Въшки – кога темата става актуална; що за напаст. Видове въшки и малко информация за тях. Заразата от въшки и как да се справим с паразитите. Народни средства, медикаменти, профилактика

Педикулоза – що е то? Накратко – поражение на кожата, причинено от…въшки. За много хора главовите въшки доскоро бяха проблем от миналото. Всъщност паразитите са достатъчно жизнени и през 21 век, а ние все така се опитваме сами – от неудобство – да се справим с проблема, когато ни застигне.

Историите за неравни битки с въшките периодично стават актуални. Разказва се как майки и баби търсят аптечен лек или разпитват за народни средства, с които да решат проблема от раз. В старите рецепти цяр са компонентите от рода на газ за лампи; представете си как грижливите родители пощят по маймунски отрочето, което си е дошло от училище с гниди в къдриците.

Въшки и педикулоза. Само детска болест ли е?

Смята се, че въпросната педикулоза е изключително детско заболяване. Има дори обяснение, че паразитът предпочита нежната детска кожа и сладката детска кръв. Това не е вярно: от заразата страдат и деца, и възрастни. Особеностите на скалпа нямат абсолютно никакво значение в тази работа. Неприятните въшки, независимо от кой вид са, просто се хранят с човешка кръв, без значение на каква възраст е “донорът”.

Невярно е и друго вярване: че главовите въшки се заселват в коси, които не са обгрижвани и честно казани са мръсни. Все пак вероятността да пипнете нещо такова е значително по-голяма в среда с лоша хигиена, при липса на течаща вода, при голямо струпване на хора – например лагери, детски градини, казарми и затвори. Педикулозата е болест, позната от древността; описвана е от Херодот и много учени смятат, че въшките съществуват откакто съществува и човечеството.

Как изглеждат обикновените въшки?

Въшките са дребни, вторично безкрили насекоми, които паразитират по човешкото тяло. Специалистите различават три типа въшки по хората: главови, дрешни и срамни. Те имат устройство и приспособления, които им позволяват да се развиват и размножават в тази специална среда. Телцето на въшката е плоско, крайниците напомнят миниатюрни лапички с нокти – за да могат да се захващат за кожата или косъма. Имат нещо като остро хоботче, с което пробиват кожата и смучат кръв. Зрелите въшки снасят яйца, които са покрити с “лепило” и се закрепват устойчиво по косата или в дрехите и постелното бельо – за телесните видове. Имат си дори и дихателен апарат, който е разположен на коремчето.

въшки, гниди жизнен цикъл
Жизненият цикъл на въшките, от гнида до зрял екземпляр

Основната част на телцето е защитена с хитиново покритие, което пази паразита от механични или химични въздействия. Въшките си имат и обонятелен апарат под формата на мустачки, с чиято помощ се ориентират към предпочитаните зони за живот: скалпа, интимната зона или гънки по кожата на тялото.

Въшки и гниди

въшки, гниди, как да ги познаемЖизненият цикъл на коментираните въшки е доста интензивен, което затруднява унищожаването им. В мига, когато личинката достигне момента на преход към зряло насекомо, тя може да бъде оплодотворена и да участва във възпроизводството на вида. Две денонощия след оплождането паразитът снася яйца. Отделя и специален секрет, с чиято помощ яйцата се прилепват към кожата или към косъм.

въшки, гниди, снимкиОплоденото яйце е с овална форма и е голямо не повече от един милиметър. Това са въпросните гниди, от които след 4 до 13 дни се излюпва личинка. Личинката преминава в развитието си през три фази на съзряване, всяка от които трае от един до пет дни. Още при излюпването си тя започва да се храни и го прави до 8 пъти в денонощие. В края на всяка фаза сменя хитиновата си обвивка и след третото линеене е готова да се размножава.

Главови въшки по косата

Жизненият цикъл на главовата въшка започва от гнида и завършва с възрастен екземпляр. Той продължава средно по 30 дни, но е възможно у самките да се проточи до 40, а за самците да е до 25. Яйцата съзряват за 5-7 дни, два пъти повече време е необходимо за растежа на личинката до възрастен екземпляр. Следва чифтосване и самката снася яйца, които здраво се залепват за косите на “стопанина”. През своя живот една самка снася до 120 яйца, всеки ден по 4-5.

Развитието на главовите въшки зависи от дължината на косите, температурата и състоянието на кожата/скалпа. Късата коса не дава много възможности, няма особено добър комфорт за развитието на гниди. При кожни заболявания, които са свързани с образуването на корички или рани по скалпа, размножаването също е проблемно.

въшки, гниди, биология
Въшката парадоксално е в групата двукрили, макар всъщност да няма криле
Демир бозан за безсъние

Ако температурата на човешкото тяло се понижи чувствително, въшките могат да издържат без храна до 10 дни. В оптимални условия – температура около 32 градуса, каквато е тази на скалпа, паразитът загива още на третия до четвъртия ден.

Срамни въшки

въшки, гниди, срамниСрамните въшки поразяват зоната на половите органи, аналното отверстие, а при силна въшливост и зоната под мишниците, миглите и веждите. Основен симптом на опаразитяването е сърбежът в интимната зона и/или ануса. Сърбежът нерядко е поносим и с него се свиква, но в немалко случаи е съпроводен с парене в областта на лигавиците. Ако паразитът е достигнал миглите и веждите, сърбежът се пренася в околоочната зона. Гнидите могат да се видят като капчици по ресниците.

Дрешни въшки

въшки, гниди по дрехитеДрешните въшки се хранят по човешкото тяло и крайници, но си почиват и се размножават върху дрехите. Тази разновидност се развива най-бурно и прави най-многолюдни колонии върху едно тяло. Сърбежът от ухапванията на паразитите е непоносим и се простира по цялото тяло. В резултат на непрекъснатото разчесване по кожата се появяват зачервявания, драскотини и ранички, които са заплашени от вторични бактериални инфекции. След заздравяването им остават пигментни петна, а при множество ухапвания кожата в тези зони посинява.

Дрешните въшки причиняват остри нервно-психични състояния. Ако наранената кожа развие гнойна инфекция, може да се повиши температурата на тялото и да се проявят симптоми на интоксикация – главоболие, слабост, умора, гадене. Прегледът на такъв пациент обикновено не открива много паразити по самото тяло – всъщност те се скупчват по вътрешната част на дрехите и чаршафите.

  • Този вид педикулоза е рисков за пренасяне на инфекции като треска, тиф или шарка. Заразените с подобни болести трябва да бъдат изолирани в болница – болестите могат да бъдат смъртоносни и са силно заразни. Болестите като тиф са убивали хиляди мирни граждани и войници по време на войни. За жалост те не са в миналото и периодично отново се проявяват, особено при придвижването на големи маси хора, при съвременните миграционни процеси.

Място на въшките сред живите същества

Въшките са членестоноги насекоми от подклас “крилати”. Последното е парадоксално, тъй като паразитите всъщност са безкрили.

Къде живеят? С какво се хранят?

Разгледаните дотук три вида въшки зависят от живота на човека; всеки вид е с предпочитания за обитаване на определена зона от човешкото тяло – скалпа, интимната зона или гънките по тялото и крайниците. Т.е. дрешни въшки прекарват по-голяма част от времето си по дрехите на приемника и се местят върху тялото му само за да се хранят.

Паразитът има още немалко разновидности, от нашествията му страдат много представители на животинския свят по цялото земно кълбо. Свързаните с човека могат да се разселят  чрез припълзяване при контакт с носители, чрез предмети за общо ползване или чрез съприкосновение до паднали косми с паразити. Най-лесно заразяването става при струпване на хора на малка територия или в антисанитарни условия – при природни бедствия и войни. Паразитът, веднъж попаднал върху човешкото тяло, се заселва в зона, съответстваща на вида и устройството му, на състоянието на човешкия приемник или на околната среда.

Всички въшки са кръвосмучещи. Личинката започва да се храни половин час след излюпването си. При това тя отделя слюнка в раната, като по този начин пречи на кръвта да се съсирва. Въшката смуче, докато стомахът й се напълни; около 15 минути след това започва да отделя екскременти.

Броят на храненията зависи от вида на паразитите и от външни фактори, каквато е температурата. Колкото по-висока е тя, толкова по-често паразитите се хранят. Някои дори ядат непрекъснато, като прекъсват само за да се придвижат на ново място или за да се занимават с размножаване.

Размножаване и жизнен цикъл

Продължителността на живота за коментираните въшки е различна; повечето източници сочат средно около 4 седмици, но е възможно срокът да постигне до два месеца. Мъжките екземпляри имат по-кратка продължителност на живота.

въшки, гниди, наяденаБез храна въшките могат да издържат не повече от десетина дни; колкото по-топъл и сух е въздухът, толкова по-кратък е този срок.

Размножаването на паразита става чрез яйца, които самката снася дори и когато липсва оплождане – само че тогава те не се развиват. За целия си зрял живот една въшка снася средно около 330 яйца.

Дайте мнение и Вие тук!

Популярното название “гниди” се отнася именно за яйцата на въшките; те се прикрепват за косъма със специален секрет и изглеждат като залепени. Варират от половин милиметър до 1.5 мм, най-често са около милиметър; белезникави, с перлен блясък.

Главови въшки (по косата)

Заразата с главови въшки не се проявява веднага, след като паразитът пропълзи до новата си жертва. През първите няколко дни след злощастния контакт човекът даже и не се досеща какво му се е случило.

Въшки при децата

Най-често през лятната ваканция – докато са на гости у селската си баба, на лагер еле в санаторим, при оживени контакти с други деца. Понякога за лечението е достатъчно децата да се острижат, но при момичетата това е трудно и се налага прилагане на медикаменти и механично “пощене”, почистване на всеки косъм от гнидите.

Доста родители се опитват да скрият проблема и се мъчат да се справят самостоятелно с живата напаст. Ако детето ходи на детска градина или на училище, учителите трябва да бъдат информирани за проблема – а те да го осветлят и за родителите на останалите деца, за да се започне с профилактиката.

Заразяване и симптоми

Вече споменахме, че заразяването става при струпване на много хора на една и съща територия, още по-сигурно ако хигиената е под въпрос. Симптомите се проявяват в рамките на няколко дни: детето усеща сърбеж и неистово желание да се чеше; по косъма се появяват бели точки, подобни на пърхот; по скалпа се появяват черни точки, които са резултат от жизнените процеси на паразитите. При продължително “отглеждане” въшките причиняват червеникави или синкави петна по скалпа; това са местата на ухапванията с възможните инфекции. Естествено – видими са и самите паразити.

При установяването на описаните симхгоми веднага се започва лечение. Задачата е да се унищожат не само въшките, но също и живите гниди. За целта скалпът и косата се обработват с купени от аптеката препарати, обработените зони се измиват подробно и се пристъпва към механичното им почистване. След седмица цялата серия от процедури се повтаря. Ако са останали непочистени гниди, от тях ще се излюпят личинки и контролната обработка цели унищожаването им преди да се превърнат в зрели екземпляри и да започнат да се размножават.

Аптечни средства за премахване

въшки, гниди - премахванеЛечението на педикулоза или почистване от въшки и гниди има като основна цел прекратяването на паразитното размножаване. За целта се прилагат аптечни продукти под формата на шампоани, кремове, лосиони и спрей-препарати. Всички те имат един и същ принцип на действие: съдържат компоненти, които са смъртоносни за паразитите и не са опасни за човека. Стандартното приложение представлява подробна обработка на скалпа и косата; след това на главата се поставя найлонов плик или шапка за баня. След два часа следва измиване. Не бива да се прекалява с тази фаза, тъй като  някои от продуктите могат да увредят косъма. По правило след такава процедура не остават живи въшки. Могат да оцелеят известно количество гниди, затова процедурата се повтаря след седмица.

Най-меко е действието на шампоаните. Повечето от тях не дразнят скалпа и дори подпомагат растежа на косъма. Много е важно пяната при измиването да не попада в очите или устата. Популярни препарати против въшки у нас са Хедрин, Педиакид, SoBio, Паранит, Пранаром, Виприн.

Народни средства

Едно от популярните бабини лекарства против въшки е газта. Едва ли някой използва подобен цяр в днешно време, но той е считан за ефективен – въпреки неприятната миризма и допълнителните грижи за почистването на косата след това.

въшки, гниди, народни средства за премахване
Премахването на въшки и гниди изисква постоянство

Друго народно средство е оцетът; при лечение на деца той трябва да се разрежда 1:1 с вода. Киселината не само убива възрастните екземпляри, но и неутрализира лепнещото вещество, с което гнидите се прикрепват към косъма – така по-лесно косата се почиства от яйцата. С оцетната терапия трябва да се внимава при разранен скалп, тъй като проблемните места ще се раздразнят допълнително.

Като успешна терапия според някои източници се практикуват и апликациите с ароматни масла, например чаено дърво: достатъчни са 1-2 капки в шампоана, с който мием косата си. Върши работа и содата бикарбонат. Ползва се и нафта, също и при кокошинки.

Механично премахване

Поколения наред са се справяли с въшките с просто…пощене: буквално един по един паразитите и гнидите били чоплени и унищожавани от “доброволец”, който щателно почиствал главата на въшливия си роднина. В днешно време операцията се улеснява чрез специални гребени. Структурата на зъбите им е такава, че задържа въшките и гнидите, пропуска космите и не уврежда скалпа. Методът добре се съчетава с първите два, описани по-горе. Може да се използва и самостоятелно, но тогава лечението е по-дълго.

Как да се предпазим (профилактика)

От зараза с въшки не е предпазен никой. Въпреки това има начини рискът да се намали. Така например не бива да се използват чужди гребени, шноли и ластици за коса. Добра профилактика е и ароматизирането на косата с по 1-2 капки масло отчаено дърво – ароматът му доказано отблъсква паразитите.

Премахване на срамни въшки

Неприятните срамни въшки не могат да се отстранят само с обикновено измиване. Има специални средства, с които заразената зона се обработва; обикновено еднократната обработка е достатъчна – първо мястото трябва да се обръсне, след което кожата се намазва според инструкциите за конкретния препарат. Такава процедура трябва да изпълнят и двамата интимни партньори, тъй като основен път за заразяването е половият. Терапията няма да е успешна, ако междувременно не се обработи и бельото на високотемпературен режим. Препаратите перметрин, линдан и хидия са най-често прилаганите в подобни случаи; има доста стриктни правила на прилагането им, които задължително се спазват за избягване на странични ефекти.

Премахване на дрешни въшки

Откриването на дрешни въшки означава търсене на професионална помощ. Проблемът изисква обработка на целия домашен текстил при висока температура, включително матраци и тапицерии. Само изпирането и гладенето няма да спасят нещата; наличието на повече паразити налага обработки с техника, при които се използват разтвори и пудри.

Препарати против въшки. Кои вършат работа? Премахване с шампоан, лосион, спрей и др.

Източници:

Първоначално публикувано на:31.08.2018 @ 6:55

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Въшките – премахнете ги с домашни рецепти

Как да премахнем въшките. Какво е така нареченото “лечение на въшки” – в тази хубава …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *