сътресение на мозъка
Сътресението на мозъка обикновено минава само, ако няма усложнения

Ако сте ударили главата (сътресение на мозъка)

Преди три месеца преживях автомобилна катастрофа и се страхувам от сътресение на мозъка.

В момента като че ли ми нямаше нищо, но сега започнах да чувствам едно постоянно и силно главоболие. Личният лекар ми каза, че съм имал травма в главата, която сега дава тези последствия. Кажете ми, това опасно ли е?

ОТГОВОР: Черепно-мозъчната травма може да бъде и лека, и тежка. Вие не уточнявате точно каква е била вашата и затова ни е трудно да ви дадем съвет. Но трябва да знаете, че сътресението на мозъка е лека черепно-мозъчна травма и обикновено отшумява без проблеми. НО:

УВРЕЖДАНЕТО МОЖЕ ДА Е В РАЗЛИЧНИ СТЕПЕНИ

Понякога се развива така нареченото дисфузно аксонално увреждане на мозъка (една от формите на травмиране), когато явни следи от удара не се забелязват, но човек се намира в тежко състояние. Сериозно са увредени нервните пътища, с помощта на които са свързани горе и долу намиращите се структури на мозъка. За да разберете какво става, си представете как са разположени двете полукълба на мозъка и ствола. В ствола има множество клетки, които определят нивото на съзнанието.

Моментното състояние на човек зависи от качествените връзки между кората на големите полукълба и на ствола на мозъка. По време на травма мозъкът получава увреждане, което прилича на удар по пънчето на растяща гъба. Точно това се получава в момент на рязко заковаване на спирачки или обръщане на колата след удар. Връзките между структурите на мозъка се прекъсват и възниква грубо нарушение на съзнанието, тоест – кома.

За съжаление понякога като следствие от травмата може да се развие атрофия на мозъка, което често води до интелектуални изменения, нарушения в паметта или в поведението.

ВНИМАНИЕ!

В областта на удара може да се образуват белези върху мозъчната обвивка или посттравматични кисти (понякога води до възникване на тремор), може да се развие хидроещефалит – събиране на течност в мозъка, а заедно с това и груби нарушения на паметта и познавателната дейност, нарушения в походката.често се налага дълго лечение и възстановяване.

удар в главата
Никой удар в главата не е напълно безопасен. Трябва да се подсигурите и да се убедите, че няма да има лоши последствия.

През последните години често чуваме за младежи, пострадали в криминално-битови случаи след състояние на алкохолно опиянение. Отношенията между съпрузи, приятели или просто колеги по чашка се изясняват много често по най-простия начин – с удар по главата.

КАКВИ СА ПОСЛЕДСТВИЯТА СЛЕД МОЗЪЧНО СЪТРЕСЕНИЕ?

От всички хора, получили поради една или друга причина черепно-мозъчна травма, 70 на сто се оправят сравнително леко – със сътресение на мозъка и с леки рани от удара. На много от пострадалите зашиват раните и ги изпращат вкъщи. Ако нямат рани, не губят съзнание, не чувстват гадене и главозамайване (това са основните симптоми за сътресение на мозъка), пак е добре да се по-сети лекар. Рентгенът и ултразвуковото изследване, компютърната томография могат да покажат, че няма по-сериозни увреждания на мозъка.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ СЛЕД ДОКАЗАНО МОЗЪЧНО СЪТРЕСЕНИЕ

 • Най-напред да се вземат обезболяващи и успокоителни препарати.
 • Ако сътресението е съпроводено с открита рана, се предписват и антибиотици.
 • Желателно е седмица да се полежи на тишина. Ако не бъде обърнато достатъчно внимание на сътресението на мозъка, може да се получи пост-травматологична астения, която се изразява в обща слабост, главозамайване и други неприятни последици.

Във всички останали случаи сътресението е обратима травма, която отшумява почти винаги без последствия.

НАТЪРТВАНЕТО

Близо 20 на сто от хората с черепно-мозъчна травма са с наранявания на главния мозък. Става въпрос за сериозно увреждане на мозъчната тъкан и мозъчните съдове, което се съпътства с кръвотечение. При това външни изменения, ако няма счупване на черепа, може и да няма. Въпреки всичко инвалидност и неблагоприятен изход са вероятни в 12-30 на сто от случаите в зависимост от характера на увреждането.

 • Ако се наблюдават следните симптоми, най-вероятно човекът има засегнат главен мозък, спешно трябва да се обърне към невролог или неврохирург.
 • Настъпва затормозяване на съзнанието: човекът не чува, вял е, апатичен, необходимо е да направи сериозни усилия, за да осъществи контакт.
 • Може да развие паралич или да възникне нарушение на чувствителността.
 • Често не може да докосне с брадичка гърдите си. Докато лежи, ако леко повдигне краката, не може добре да ги изправи (остават полусгънати).
 • Движението на очите му е болезнено, появява се сълзене, дразнение от ярката светлина и силния звук.
 • Появява се тревожното чувство, че главата ще се пръсне от болка.
 • Възниква силното желание за повръщане, без то да е свързано с приемането на храна.

ХЕМАТОМЪТ НЕ Е ТОЛКОВА БЕЗОПАСЕН. КАКВО СЕ ПРАВИ ПО-НАТАТЪК?

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Друга тежка форма на черепно-мозъчните травми е хематомът. По-точно – кръвоизлив под обвивката, над обвивката или в самия мозък. Хематомът, който представлява сам по себе си полутечно образувание от сгъстена кръв, осъществява натиск върху мозъка и частично го измества. От това страдат жизненоважни структури на мозъка като:

 • центърът на дишането;
 • двигателните и чувствителните пътища и др.С това се обяснява високата смъртност при наличието на хематоми – от 38 до 42 на сто. Именно за това при пациенти с хематоми е наложителна спешна операция. Колкото по-рано е открит и премахнат хематомът, толкова резултатът ще е по-добър.

ОСНОВНИТЕ СИМПТОМИ НА МОЗЪЧНИЯ КРЪВОИЗЛИВ СА:

 • загуба на съзнание;
 • главоболие;
 • гадене и повръщане;
 • страдащият често не помни събитията, предшестващи и събитията, станали непосредствено след травмата;
 • появата на слабост в ръката или в крака (хемипареза).

Най-често срещаният симптом на тежката черепно-мозъчна травма, включително и на травма на мозъка, са хематоми с кръвоизливи в областта на очните ябълки, които се появяват около 12 часа след травмата – това е признак за счупване основата на черепа.

ВНИМАНИЕ!

Кръвоизливите в областта на очите или между очите, които възникват веднага след травмата, са признак на директна травма на лицето.

Признак за счупване в основата на черепа може да бъде изтичане на светла или оцветена с кръв течност от носа и ушите.

Черепно-мозъчните травми могат да бъдат закрити (когато не се виждат външни увреждания), открити (когато има външни увреждания) и проникващи (когато има връзка между повърхността на черепа и външната среда).

Дайте мнение и Вие тук!

Операцията за съжаление невинаги може да спаси живота на пострадалия. Всичко зависи от степента на увреждане на главния мозък и от това, какви са по-лучените травми. Често те са съпътствани от увреждания на гръбначния стълб, на органите в гръдната клетка, на корема и костите. За съжаление по-рано от две години след произшествието не може да се говори дали пострадалият се е възстановил напълно, или ще има последствия от получената травма. Това може да покаже само времето.ми.

ВЪЗМОЖНИ са ранни усложнения – възпалителни процеси (менингит, енцефалит), появата на въздух в черепа (пневмоцефалия) или на течност (хидроцефалия) и др. Уви, главата е извънредно ценна част от организма и само с травмата или с хематома (първичните увреждания на главния мозък) страданията на болния не свършват. Често възникват вторични увреждания на главния мозък, т.е. измененията, които е причинила травмата.

ТОВА Е ВАЖНО!

Ако в областта на черепа е попаднала кръв, тя притиска съдовете и в резултат възниква исхемия – нарушение в кръвообращението. Сред вторичните външночерепни увреждания са оток на мозъка, дислокация (преместване) на мозъка, високо вътрешно-черепно налягане. Може да се появят нарушение на дишането, слабост на сърдечната дейност, нарушение на функциите на стомашно-чревния тракт, повишена температура и др. Вторичните увреждания могат да бъдат предотвратени. Как да се постигне това, най-добре знаят неврохирурзите и реаниматорите в специализираните отделения.

Затова след травма на главата трябва да се търси специализирана лекарска консултация. По външен оглед, неврологичен преглед и въз основата на специалните методи на изследване (снимки на черепа, ултразвукови изследвания, компютърна томография и при необходимост – изследване на съдовете на главния мозък) лекарят поставя диагноза, избираметод за лечение – консервативен или хирургичен.

Операция ще е необходима, ако от раната тече кръв, на пострадалия е открито счупване или хематом.

В някои случаи е възможно провеждане на две операции едновременно: например премахване на хематома и реконструкция на части от черепа. По-рано между двете хирургични намеси трябваше да мине доста време. Във всеки случай след травма на главния мозък е необходимо да се проведе интензивно лечение. Така може да се предотврати вторичното увреждане и да се обезпечи нормална дихателна и сърдечна дейност.

Предписват препарати, които подобряват храненето и енергетиката на нервната тъкан. Всевъзможните биодобавки в клиничната практика не се използват. Рекламата на препарати, възстановяващи дейността на мозъка, е насочена към пациентите, които имат много средства и могат да си позволят скъпи хранителни добавки.

Медиците не ги използват и не ги препоръчват, защото няма потвърждение за ефикасността им.

Единственият начин за профилактика на травмите е при възможност да се избягват! Да се тренира главата, е невъзможно. Дори всеки ден да я удряте с тухла, вие няма да закалите черепа си, най-вероятно е да получите постоянно главоболие!

Но мозъкът може и е необходимо да се тренира постоянно с четене, с изучаване на чужди езици, запаметяване на стихотворения, игри на шах, нови впечатления от екскурзии, посещения на музеи, изложби, театри.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

10 Мнения

 1. Фиданка

  Искам да знам дали пациент претърпял черепно -мозъчна травма трябва да лежи в психиатрия и в кои случаи

 2. Димитър

  Докато си спях следобедният си сън се събудих със вдлъбнатина от лявата страна на главата може ли да съм си причинил вътрешночерепна травма докато съм спал.
  Леглото ми е до стената и често докато спя я опирам до стената въможно ли е да съм се ударил във стената докато спя и да съм си причинил травма на главата.

 3. От 20 дни имам пулсираща болка отдясно на главата където черепа е малко издут. Не е болка като че ли те боли глава а пулсираща болка на самия череп. Много ви моля какво е това?

 4. Аз преди 18часа паднах и си ударих главата много силно и ми заглъхнаха ушите и за секунди съм била в бесъзнание са ме боли слепоочието и стумаха ми се разтрой и ми се гади леко

 5. Аз преди 18часа паднах и си ударих главата много силно и ми заглъхнаха ушите и за секунди съм била в бесъзнание са ме боли слепоочието и стумаха ми се разтрой и ми се гади малко и от лявата страна сухужилието много не мога да се набера да стана

 6. като малак паднах на главата ми изгубих съзнание когато се събудих не виждах нищо в продължило 1 час и 2008 получих менингит който го беха лекували в ВМА от скоро почнах да вдигам много високо кръвно и адско главоболие може ли отново да съм с менингит?

 7. Добър ден, вчера си ударих главата в ръба на библиотеката имам цицина и малка рана отзад в дясно. Когато се ударих видях светакивца за части от секундата. Не съм ходила на лекар, но през нощта не успях да заспя изобщо. Не ме боли главата, освен удареното място. Да Ви призная не обичам болници и ако може да ми кажете дали е възможно да стане сериозно?

 8. Валентин Георгиев

  На 16.11 т.г. ми направиха операция на аневризма на аортата.вследствие получих хематоми на петата на крака,на тила на главата.на крака се спука и изтече течноста а на главата се смали до 5см. и като лежа по гръб ме наболява.трябва ли някакво лечение или ще отшуми във времето?

 9. беатрис

  При удар от побои към ухото може ли да се получи сътресение на мозъка защото имам симптомите

  • След доста тежко мозъчно сътресение , 11 месеца по късно получих Исхимичен инсулт.
   Въпроса ми е дали е следствие на тази черепна травма.
   Моля ви за професионално отношение на този въпрос.
   Аз все още се въстановявам 5 месец след инсулт.
   Благодаря ви предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.