Как действат противозачатъчните таблетки – има ли рискове при приемането им

Кога започва действието на противозачатъчните таблетки и как действат те?

Много жени се питат как действат противозачатъчните таблетки и търсят информация за безопасността от използването им.

Първите в историята на медицината хапчета против забременяване (противозачатъчни таблетки) са се появили през 1928 година.

От тогава значително се е понижило съдържанието на хормони в хапчетата.

Съвременната фармакология не спира изследванията за създаването на нови форми. Целта, която си поставят учените – да намалят дозата на хормоните и нежеланите ефекти, за подобряване живота на жените, приемащи тези медикаменти.

Интересното е, че противозачатъчните хапчета в Европа до 1968 г. са се предписвали само по рецепта и само на омъжени жени, с цел да се регулира менструалният цикъл. Така е продължило до епохата на студентската революция, когато тези лекарства са се превърнали в символ на сексуалната свобода. Продажбите на много лекарства през последните години са намалели, но противозачатъчните таблетки се купуват все повече.

Съвременните средства свеждат риска от нежелана бременност до минимум.

Тяхната ефективност е около 99%, те нямат почти никакви странични ефекти и освен против забременяване се предписват и за лечение на менструални смущения: тежка или болезнена менструация, предменструален синдром и акне. Успехите на фармакологията позволиха създаването на препарати с ниско съдържание на хормони и сега те са много близки до естествените женски естрогени.

С развитието на медицинските изследвания и технологиите, съвременните контрацептиви дори се усъвършенстват в степен да допринасят допълнителни положителни въздействия върху окосмяването, кожата и др.

Създадени са нови схеми за профилактика и лечение с тях.

Използва се например формулата 24 + 4, която включва прием на 24 активни хапчета и 4 – без хормони, с плацебо ефект, за да не се спира нито за един ден приемът на препарата и да не се нарушава стереотипът на поведение на жената, като по този начин се избягва факторът забравяне.

С намаляването до 4 дни на периода, свободен от приемането на хормони, се намалява и времето за хормонално пренастройване на организма, което също влияе положително върху здравето на жените. Всичко това позволява на хапчето да се превърне в най-популярния метод за контрацепция. Препоръчва се на 30 на сто от пациентките.

Противозачатъчните (орални контрацептиви), са се наложили като едно от най-често прилаганите средства за предпазване от забременяване, поради простотата на употребата и сравнително високата надеждност на метода. Те започват да се прилагат през 20-ти век и независимо от периодичните съмнения за страничните им ефекти, запазват своето място и до днес.

“Фигурин

За постигане на желания ефект с контрацептиви са разчита преди всичко на способността им да потискат овулацията. Като възпрепятстват отделянето от яйчника на готова за оплождане яйцеклетка, на практика те правят процеса на оплождане невъзможен. Допълнителен ефект оказва потискането на самия процес на узряване на яйцеклетката в яйчника.

Оралните контрацептиви предизвикват също така сгъстяване на влагалищното съдържимо.

По този начин значително се затруднява движението на сперматозоидите.

Необходимо е да се знае, че сигурността на действие на този метод за предпазване от забременяване зависи от стриктното и правилно прилагане на указанията за приемане на таблетките. Известно е също така, че през първия месец защитата от забременяване още е несигурна и затова е необходимо да се прилагат други методи.

Отделна група контрацептиви са тези за спешна контрацепция, които се приемат до 72 часа след извършване на полов акт, от чиито последствия желаем да се предпазим. Основа на тези противозачатъчни са същите хормонални препарати, които се използват при обикновените, но в много по-висока доза. Необходимо е да се знае, че положителният ефект от прилагането на тези противозачатъчни средства не е 100% гарантиран.

Освен предпазната функция, противозачатъчните имат редица профилактични и лечебни свойства.

Те са различни за всеки отделен препарат и се прилагат изключително по лекарско предписание, според конкретните нужди на отделните пациентки.

Прилагат си при лекуване на стерилитет, като често си наблюдава положителен ефект след прилагане за период от 3 до 6 месеца и последващо прекратяване.

Дайте мнение и Вие тук!

При лечение на поликистозна болест, характерна за пубертета, приемането на подходящи противозачатъчни средства допринася за ограничаване на окосмяването на нежелани места и подобряване състоянието на кожата и косата, от друга страна противодейства на характерната при тази болест склонност към напълняване.

Оралните контрацептиви поначало действат благоприятно при наличие на повишено окосмяване, акне, себорея и косопад.

Противозачатъчните средства се прилагат и при лечение на ендометриоза, като оказват потискащ ефект, както на разрастването на маточната лигавица, така и на стените на съседните органи, към които тя се е разраснала.

Известен е и ефектът на намаляване на болката и обема на кръвозагуба при менструация, както и на кръвотеченията извън месечния цикъл.

Профилактичните ефекти от приемането на противозачатъчни средства се проявяват при овариални кисти, доброкачествени заболявания на гърдата, карцином на яйчника и ендометриума и др.

Като нежелани странични ефекти от прилагането на противозачатъчни могат да се посочат напрежение в гърдите, повишен апетит и съответно увеличение на теглото, запек и газове, намалено либидо, промени в настроението и др. Те не възникват на всяка цена и много от тях впоследствие изчезват.

Интерес представлява ефектът, който противозачатъчните средства оказват, засилвайки ефекта от никотина при пушачите.

Приемането на орални контрацептиви е противопоказано при някои заболявания и това конкретно трябва да бъде съобразено от лекар, под чието наблюдение те задължително се прилагат. Лекарят ще прецени и подходящите според възрастта орални контрацептиви, които трябва да е с по-силен хормонален препарат при по–зрялата възраст.

Независимо че в днешно време приемането на противозачатъчни средства се счита за един от най-сигурните методи, са налице случаи, когато се стига да забременяване.

Възможни причини за това са: прекъсване на приема на таблетките, повече от нормалните 7 дни по време на менструацията; употреба на други лекарства, които намаляват ефективността на действие на противозачатъчните таблетки; приемане на различни видове билкови отвари и чайове, включително и чайове за отслабване.

Първоначално публикувано на:30.11.2009 @ 17:29

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Кои са добрите лекарства при мастопатия.

Лекарства при мастопатия. Симптоми и лечение. Геритамин и чай

Кои са добрите лекарства при мастопатия. Симптоми и принципи на лечение. Геритамин при мастопатия. Чай …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *