Промени в теглото по време на бременността. Колко са нормалните килограми по време на бременност?

Килограми по време на бременност

Промени в теглото по време на бременността. Колко са нормалните килограми по време на бременност?

Промените в теглото по време на бременност са нормални и очаквани, тъй като тялото на жената се адаптира, за да поддържа развитието на бебето. През първия триместър обикновено се наддават между 1 и 2 килограма. През втория и третия триместър се очаква постепенно покачване на теглото с около 0.5 кг на седмица при единична бременност, или 0.7 кг на седмица при близнаци.

Месечно нарастване на теглото

Ето как изглежда типичното месечно нарастване на теглото при нормална единична бременност:

Месец 1-3 (първи триместър): 1-2 кг общо
Месец 4: +1-2 кг
Месец 5: +1-2 кг
Месец 6: +1-2 кг
Месец 7: +1-2 кг
Месец 8: +1-2 кг
Месец 9: +1-2 кг

Така до края на бременността в 9-ия месец жената би трябвало да е наддала между 11.5 и 16 кг, ако е започнала с нормално тегло. Общото покачване на теглото може да е по-малко (7-11.5 кг) при наднормено тегло преди бременността, и съответно повече (12.5-18 кг) при поднормено тегло.

Отклонения от нормалното тегло

Ако бъдещата майка забележи, че не покачва тегло, губи тегло или качва прекалено много на определен етап от бременността, е добре да сподели това със своя лекар или акушерка. Недостатъчното наддаване на килограми може да е знак, че бебето не получава нужните хранителни вещества за правилно развитие. От друга страна, прекомерното качване на тегло увеличава риска от усложнения като гестационен диабет и прееклампсия.

Дайте мнение и Вие тук!

Мерки при отклонения

Ако теглото не се покачва достатъчно, лекарят обикновено препоръчва повишаване на калорийния прием чрез по-чести хранения и добавяне на здравословни храни като ядки, пълнозърнести продукти, млечни продукти. Ако теглото се покачва прекалено бързо, се препоръчва леко намаляване на порциите и избягване на нездравословни храни и напитки с добавена захар и мазнини. Умерената физическа активност като ходене пеша и плуване също помага за контрол на наддаването на килограми. Важно е обаче промените в храненето да стават под лекарско наблюдение, за да не се лишава бебето от важни нутриенти. Бременността не е подходящ момент за строги диети.

В заключение, следенето на теглото по време на бременност е важен елемент от грижата за здравето на майката и бебето. Ако има съмнения за отклонения, е необходимо да се потърси съвет от медицинско лице, за да се предприемат мерки за постигане на оптимално тегло по здравословен начин.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

кръвни групи

Кръвни групи: унаследяване и съвместимост. Таблици. Резус-фактор

Разбирането за кръвни групи; класификация, специфика на всяка група. Що е резус-фактор; значение. Кръвни групи, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *