Всички първи сигурни и някои редки признаци на бременност когато още е рано за тест.
Болки в корема. Разстройство. Първи дни. Признаци на бременност.

Сигурни признаци за бременност и нетипични симптоми. Когато още е рано за тест

На кои сигурни признаци за бременност можем да разчитаме, когато още е рано за тест? Какво наричаме нетипични симптоми или скрити? Кихане? Бяло течение? Болки в корема. Колко дни трябва да ми закъснее?

Липсата на месечен цикъл е първи сигнал за бременност. Има още 25+ белези на зачеване, които класифицираме така:

 1. възможни – при наличието на симптомите може да се допусне бременност;
 2. вероятни – почти сигурно е, че бременност наистина има;
 3. сигурни – няма място за съмнения, положителният отговор е категоричен.

Сигурни признаци на бременност

Най-сигурният начин да се установи бременност е плодът да се види с ултразвук. С напредване на бременността започваме да чуваме сърцебиенето на детето. Това са сигурни знаци за бременност. Всички останали са в някаква степен ненадеждни и се разглеждат в съвкупност.

Вероятни симптоми на бременност
Уголемяване на коремаВъзможно от 9 г.с., по-вероятно около 12 – 16 г.с. След 12-та седмица нарасналата матка се опипва (палпация)
Форма на маткатаМатката променя форма и размер, което се установява само от гинеколог
Увеличаване обема на маткатанарастването може да бъде и резултат от новообразувание. Ако матката съхранява размера, а нараства само корем, възможно събиране на течност в коремната кухина, затлъстяване или хиперплазия на вътрешните органи
Кратки контракцииНаречени на Бракстън-Хикс, те не са болезнени и се наблюдават от трети месец. По-типични след втора бременност. При лягане се прекратяват, но ако зачестят през 10 минути, трябва мед. помощ
Експресен тест за бременностРиск от лъжливо отрицателен резултат

За разпознаване на признаците и за правилно поведение от самото начало помагат специални обучителни курсове. Например тази програма за бъдещите майки създава условия за лека и приятна бременност, без прекалено покачване на теглото и неразположения.

Точни признаци за бременност
Повишена базална Т°започва от 14-15 дни след зачеването
Лабораторен тест за бременностточен метод за диагностициране
Изследване с ултразвукнай-често се прави между 7 и 12 г.с., но по принцип чрез този метод се установява наличие на бременност от 2 г.с.
Изследване с рентенслучайно откриване на плода при изследване на вътрешни органи
Палпация и сърцебиене

Плодът се чува със стетоскоп през коремната стена от 20 г.с., с електронен стетоскоп – от 10 г.с.

Раздвижване на плодаусещанията са възможни от 20 г.с.
Поява на коластраможе да се появи в последните дни преди износването на бебето – като сълзене на прозрачна течност от млечните жлези
Първи признаци за бременност, когато още е рано за тест

В първата седмица след оплождането на яйцеклетката няма категорично проявени признаци за бременност. В рамките на тези 6-7 дни протича интензивно делене на клетки и “настаняване” на бъдещия плод в матката. Прилепването му към ендометриума или маточната лигавица може да причини леко кръвенисто зацапване, дължащо се на самото имплантиране.

На 7 ден започват характерните хормонални изменения – появява се човешкият хорион гонадотропин, хормон на бременността. Установяването му в урината или кръвта чрез специфични тестове потвърждава настъпилата бременност.

ппризнаци за бременност
Сутрешното гадене и повръщане е сред първите признаци за бременност

В етапа на най-ранна бременност – още в първите дни, могат да се почувстват спазми на матката и болки. Те приличат на болките по време на менструация.

Друг симптом са вените по гърдите и раменете, които стават изведнъж силно видими. Усиленото кръвообращение може да предизвика такива промени. Постепенно това се нормализира и сините паяжини изчезват.

Още един признак: метален вкус в устата. Показва променени химични баланси в организма – състоянието е преходно. Пак заради химията изкуствените нокти се отлепват и чупят.

“Демир

Настъпват промени във функционирането на стомашно-чревния тракт. Чести са проявите на запек и подуване на корема. С балансирано хранене и достатъчно двигателна активност това се преодолява.

Образуване на голямо количество слюнка. Този процес протича дори по време на сън.

Крампите на прасеца – особено нощем; определят се като особено болезнени.

Със сигурност петната по лицето са белег, който и официалната медицина признава. Можем да прибавим и потъмняването на ареолите на гърдите.

Първи (ранни)  признаци за бременност

В днешно време има надеждни експрес-тестове, които работят и при минимално закъснение на цикъла. Но и без тях е възможна диагностика. Тялото дава достатъчно сигнали.

 • Липса на менструация – може да е свързано не с бременност, а с някаква патология, с хормонално разстройство. Добре е да се проследи дали паралелно със закъснението започват промени в гърдите: те могат да са болезнени и напрегнати, но при бременност масата им се увеличава;
 • Изострено обоняние: на бременната й се повдига и гади от различни миризми; повръща – развива т.н. токсикоза на бременността;
 • Промени в апетита и хранителните предпочитания;
 • Бодежи и подръпване в долната част на корема;
 • Честите позиви за уриниране: понякога започва да тормози бременните жени много рано; урината, която се отделя при тези чести “покани” по правило е малко. Причината е ясна – нарастващата матка заема все повече място и притиска пикочния мехур – ограниченият обем се изпълва много бързо и усещането е като че ли ще се пръсне;
 • Лабилното настроение и чести пристъпи на плач, сънливост, лесна умора.
  признаци за бременност
  Кои са най-сигурните признаци за бременност и как се проверяват?

Не е задължително всичко това да се прояви или да се прояви едновременно, реакциите и признаците са индивидуални.

Първични признаци

В медицината е прието признаци за бременност да се класифицират по времето на проявата си; това ги разделя на първични и вторични.

 • Закъснение на месечния цикъл;
 • Токсикоза – гадене и повръщане;
 • Повишена базална температура;
 • Болезненост и увеличаване на гърдите;
 • Често изпускане на урина;
 • Нарастване на матката
 • Изтичане на тлагалищни секрети;
 • Промени в хормоналния фон.

Всички тези признаци за бременност са присъщи на първите четири месеца от “маратона”.

Вторични признаци

Вторичните признаци на бременността се проявяват от началото на петия месец почти до самото раждане.

 • Раздвижване на плода;
 • Отделяне на секрети от млечните жлези;
 • Наддаване на килограми;
 • Варикозно разширение на кръвоносни съдове по краката;
 • Болки в кръста;
 • Киселини;
 • Запек.

Раздвижването на плода започва около 18-20 гестационна седмица и става много интензивно към 26-30.

Отделянето на секрет от гърдите се случва през втория триместър на бременността и е под влияние на хормона пролактин. При този тип активиране на процеси е важна особено много добрата хигиена, трябва да се следи да не се допусне инфектиране на зърната.

Трупането на килограми може да излезе извън рамките на нормалното по няколко причини. Влияят възрастта на жената, естествената склонност към напълняване, високо тегло преди настъпването на бременността, тегло на самия плод, извънредно голям апетит.

Нетипични симптоми при бременност

признаци за бременност
Така нещата стават съвсем ясни
Кихане, настинка

Бабите казват, че бременната си личи по кихането, запушения нос и хъркането по време на сън. В повечето случаи това са сигурни симптоми на… настинка и дори на грип. Така се чувства и жената при запрашаване.

Все пак хремата влиза сред нетипичните симптоми на бременност. Синтезирането на повече естроген води до подпухване на лигавиците, понякога навсякъде из тялото. Ако подуването обхване носната кухина, се получават грипоподобни симптоми – хрема и запушване на носа.

Температурата като симптом за бременност

Повишена температура без други симптоми на възпалителен процес или настинка – по такъв начин организмът на бъдещата майка може да отреагира на голямата доза прогестерон, който организмът й произвежда. Този хормон е отговорен за съхраняването на плода в майчината утроба, така че неговата продукция е нормална и необходима. Произведен в голямо количество, прогестеронът въздейства непосредствено върху центровете за терморегулация в хипоталамуса и това може да причини неголямо повишение на температурата. В повечето случаи през първия триместър от бременността температурата се повишава най-много до 37.6 градуса.

Ако обаче бременната вдига температура в по-късен етап, това вече не е нормално и обикновено заедно с температурата има кашлица, запушен нос, кихане и усещане за умора. По-скоро в такъв случай става дума за настинка или вирусна инфекция. Подобно нещо не бива да се омаловажава, защото различните патологии могат да се окажат фатални за бебето и бременността изобщо.

мнения, отзиви, коментари, форум

В никакъв случай не действайте самодейно и забравете за аспирина! Ако температурата е тревожно висока, до идването на лекаря по-скоро се доверете на народната медицина: вземете душ с хладка вода или обтрийте тялото си с влажна кърпа.

Ако поддържате висока температура в този период от бременността, това може да се отрази на протеиновия синтез или на състоянието на плацентата. Възможно е също преждевременно раждане или негативно въздействие върху здравето  на бъдещото бебе.

Воднисто бяло течение

Гаденето и повръщането сутрин са известни като типични признаци за бременност, докато за бялото течение малко се говори. И малко хора са наясно, че всъщност именно то е сред сериозните признаци за бременност.

Вагинално течение може да се каже първият признак за бременност, забелязан от жената.  То не може автоматично да се определя като патология.

При бременност се отделят секрети без миризма, млечно бели или прозрачни. Ако установите видимо голям количество вагинална слуз по бельото си и знаете, че има вероятност от забременяване, побързайте да си направите тест.

Дайте мнение и Вие тук!
признаци за бременност
Някои признаци за бременност са безспорни

Всичко ще е наред, ако течението няма миризма. Ако е оцветено в жълтеникаво или зеленикаво, консултацията с лекар е задължителна. Ако бялото течение е обилно и всъщност не е бяло, ако заедно с миризмата е налице парене и сърбеж, сигурно става дума за вагинална инфекция.

В случай на бяло, кремаво или леко кафеникаво течение може да се предполага бременност – а признакът е свързан с повишеното ниво на естроген и притока на кръв към влагалището. Този симптом напомня зацапването преди редовен цикъл.

Описаният симптом не се проявява задължително при всяка бременност. Ако нямате подобни признаци, това не означава, че не сте заченали.

Същото е и с момента на овулация: при някои жени този етап от месечния цикъл е белязан с увеличено отделяне на вагинален секрет, при други това липсва. При бременност увеличеното отделяне на слуз и секрети е свързано с подготовката на матката за износване на бременността: образува се запушалка, която трябва да предотврати проникването на инфекции във вътрешността.

Болки в корема

Болката ниско в корема – разпъваща или тъпа, може да бъде един от симптомите на ранната бременност. Възможни причини за тази болка:

 1. придвижване на оплодената яйцеклетка към матката и имплантерането й около седмица след оплождането. В процеса на самата имплантация на ембриона в маточната стена може да възникне спастична болка или да се получи изтичане на вагинален секрет – за лекарите това е нормално;
 2. нарастване на матката, която се приспособява към потребностите на ембриона. Ако усещате болка ниско в корема, за облекчаване на това състояние си струва да измените положението на тялото си, да полегнете, да си починете. Ако обаче болката продължава или дори се усилва, трябва да потърсите лекар;
 3. изменения в чревния тракт с газове и запек: силна, рязка болка навежда на мисъл за бременността. Освен ако имате склонност към констипация.
Болезнени гърди

Периодът на бременността е време за подготовка на женския организъм към следващия етап – кърменето. Млечните жлези се променят драматично: чувствителността им се усилва и те стават болезнени, променят се цветът на зърната и пигментните кръгове около тях, те нарастват и при механично притискане отделят белезникав секрет. Такива процеси обаче се развиват и в случаите, когато ендокринната система не работи хармонично и се наблюдава свръхпроизводство на хормона пролактин.

Този от всички признаци за бременност не се проявява задължително, но у доста жени го има. Ако нарастването е свързано с настъпила бременност, промяната засяга двете гърди симетрично. Ако обаче нараства само едната или дори само някаква част на едната гърда, това говори за заболяване.

признаци за бременност
Куриози – понякога бременната научава за състоянието си едва когато започне да ражда!
Прилошаване

Тук се включват множество симптоми, които ни правят отпаднали и без сили.

Първото е бързо и често уморяване, ниска активност и работоспособност. В тялото на бременната жена настъпват множество сериозни промени, които първоначално могат да останат незабелязани. За тези процеси организмът се нуждае от нови енергетични ресурси. Това е и причината бременните жени да се изморяват бързо и да имат потребност от повече сън и храна.

Тези състояния все пак не бива да се обясняват единствено с бременността, защото и много заболявания водят до същите състояния. Дори при липса на болест или бременност лошите условия на труд или недостатъчната почивка могат да доведат до подобни изтощения.

Гадене и повръщане са сред най-често наблюдаваните признаци за бременност. Според специалистите такива признаци могат да се появят от шестата гестационна седмица, но може и от по-рано. В такива случаи се говори за ранна гестоза. Не забравяйте все пак, че може да почувствате гадене не само поради бременност, а и защото имате колит.

Интересно за след това ТУК: Какво ни чака в 37 гестационна седмица?

Гадене и повръщане са симптоми на някои заболявания на храносмилателната система – ентероколит, язва на стомаха или дванадесетопръстника, гастрит, ентерит. Дайте си сметка все пак защо ви се гади и повръща: ако това е свързано с храносмилателната система, ще са налице и други симптоми от рода на киселини, разстройство и пр.

Разстройство

Диарията няма отношение към бременността като отделен признак, но ако се комбинира с храносмилателно разстройство и други белези на бременност, може да помогне за изясняване на картината. По-скоро проверете за причината, без да чакате, защото е вероятно диаричните изпражнения да показват инфекция, а не зачеване.

Колко дни трябва да ми закъснее, за да съм бременна?

Ако цикълът закъснее, първото, което си мисли една жена във фертилна възраст, е бременност. Но има и други причини – стрес, физическо пренапрежение, изтощение, рязка смяна в обичайния ритъм на живот. Например преход към работа на нощна смяна, прием на медикаменти (на първо място стероидни), затлъстяване, преумора, дори грешки в изчисленията на менструационния календар.

Възможно е в една по-зряла възраст това да е сигнал за приближаваща менопауза, както и преход към самата менопауза.

Нехарактерна менструация е всяко изменение в протичането на цикъла: твърде кратко или твърде продължително кървене, закъсняло или подранило, промени в интензивността на кървенето – по-оскъдно или по-обилно.

Признаци на бременност: Болки в корема. Разстройство. Първи дни.
Закъснението показва и заболявания на репродуктивната система

Такива симптоми се проявяват и при някои заболявания на репродуктивната система, затова при появата и особено при системната им поява е най-добре да се направи консултация с гинеколог.

 • Задържане на цикъла от 3 дни е напълно нормално и физиологично.
 • Закъснение до 5 дни се класифицира като допустимо. В този диапазон все още може да се изчака.
 • Системно закъснение в диапазона от 5 до 10 дни може да е породено от хормонален дисбаланс или дисфункция на яйчниците. Посетете гинеколог/ ендокринолог, поискайте ултразвук на малък таз и евентуално кръвни проби за ЧГХ.

Задължително погледнете и ТОВА: Как минава една бременност по седмици или как клетката се превръща в пълноценен човек?

Кога да се тествам? 

За определяне на бременност не е необходимо да се изчаква закъснение. Кръвен тест ще покаже състоянието още от 22-23 ден от цикъла, защото в кръвта вече ще има отделен ЧГХ.

Други признаци

Промяна в либидото

Половото влечение се променя през бременността поради специфичните процеси, които се развиват в организма. Либидото може съвсем да залинее – но може и здраво да се активира. Към промените във физически план се отнася например новата чувствителност на млечните жлези – понякога докосването до зърната причинява отвращение, а понякога е точно обратното. Налице е гадене и усещане, че кръвообращението в интимната зона на тялото е засилено. Променят се психиката и функционирането на нервната система поради влиянията от хормоните на бременността.

Промени във вкуса

Не са малко хората които си представят, че на бременните жени постоянно им се иска да ядат кисели краставички или сладолед. Всъщност промените във вкуса могат да засегнат най-различни групи храни. Според статистиката странни желания проявяват около 65% от бременните жени. Сред тези странни желания е тягата към сурово месо, неузрели плодове, тебешир, дори пръст, земя. В повечето случаи въпросните странни желания не застрашават здравето на бременната жена и бебето й, но има и изключения. Медиците ги обясняват с дефицити на микроелементи и витамини. В такива случаи има и други признаци за дефицита – например при дефицит на желязо се наблюдава чупливост на ноктите и косата, виене на свят, слабост, бледност.

Жлези на Монтгомъри

Жлезите на Монтгомъри са малки израстъци – подобни на брадавички – които се образуват по тъмния кръг около зърната на гърдите. Те са напълно безопасни и появата им не е тревожна, а също е сред коментираните симптоми за бременност.

Киселините като признаци за бременност

Може ли киселините да се коментират като признаци за бременност? Оказва се, че в много случаи оплакванията от този род наистина имат връзка с бременността.

признаци за бременност
Балансираното хранене може да спести някои от проблемите със стомашно-чревния тракт

Първата връзка е с факта, че отделяният по време на ранна бременност прогестерон въздейства върху продукцията на солна киселина и перисталтиката на стомашно-чревния тракт. Т.е. хормоналният фон по време на бременност може да увеличи проявите на т.н. киселини  или връщане на стомашно съдържимо в хранопровода.

Възможно е една бременна жена да е имала стомашни проблеми и преди зачатието, а новото състояние активира прояви от рода на неприятните киселини.

Източници:

 1. https://www.verywellfamily.com/early-pregnancy-signs-2759952
 2. https://www.medicinenet.com/pregnancy_symptoms_am_i_pregnant/article.htm
 3. https://pregnancy.com/pregnancy_symptoms.php
 4. https://www.tiensmed.ru/news/priznakpreg-wkti

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

може ли да се забременее при менопауза?

Може ли да се забременее в менопауза? Симптоми, начини и рискове. Инвитро

И все пак може ли да се забременее при менопауза? Естествено забременяване на 47 и …

7 Мнения

 1. Имам симптомите на цветна бременност, но преди 5 дена бях в менструация и не разбирам каква е причината за това

 2. Мирела Тодорова

  След две седмици трябва да ми дойде цикъла,но аз започнах много видимо да ликясвам по лицето,вдигам сутрин лека температура.Правих тест за бременност за мое съжаление отрицателен дори преди два дни имах ярко червено леко кръвотечение и след консултация с гинеколог той смята че няма бременност понеже с мъжа ми правим опити,но аз не съм толкова сигурна.Възможно ли е мечтите ни за бебе този месец да се сбъднат?Моля ви изкажете собственото си мнение

 3. Момичета може ли чрез гълтане да стане белята

 4. Катя Михайлова

  Имам три раждания и винаги имам едни и същи сигурни признаци за бременност – една особена тежест долу в корема и кръста, общо взето като стягане на целия малък таз. Винаги без грешка.

 5. Кажете ми нетипични симптоми за разпознаване, когато още рано за тест. Аз нямам никакви, но се съмнявам, защото стана белята.

 6. Димитрия

  Имам кихане и бяло течение едновременно. Може ли да са скрити симптоми на бременност?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.