Всички първи сигурни и някои редки признаци на бременност когато още е рано за тест.
Болки в корема. Разстройство. Първи дни. Признаци на бременност.

25+ сигурни признаци за бременност: техники на разпознаването + Симптоми

Всички първи сигурни и някои редки признаци на бременност когато още е рано за тест. Бяло течение. Кихане. Болки в корема. Разстройство. Първи дни.

Съдържание:

Още в текста: Разглеждаме подробно основните 25 признаци за бременност + онези симптоми, които само народната медицина забелязва. Тест за бременност. Отговорът на въпроса “Как да разбера дали съм бременна”.

Какви признаци за бременност са ви познати – освен стряскащото или изпълнено с надежда закъснение на месечния цикъл?

В това четиво ще ви представим 25 най-често коментирани признаци за бременност, някои от които действително са достатъчно показателни и ако са налице – всяко съмнение трябва да отпадне.

Принципно признаците се делят на три групи: възможни – при наличието на симптомите може да се допусне бременност; вероятни – почти сигурно е, че бременност наистина има; сигурни – няма място за съмнения, положителният отговор е категоричен. Ето за какви признаци за бременност иде реч:

Липса на менструация. Нехарактерна менструация. Необичайни усещания. Повръщане и гадене. Промяна в либидото. Болезнени млечни жлези. Нарастване на млечните жлези. Чести позиви към уриниране. Промени във вкуса. Уморяемост. Жлези на Монтгомъри. Промени в кожата. Стрии. Увеличение на обема на матката. Раздвижване. Поява на коластра. Вероятни симптоми на бременност: Уголемяване на корема. Промени в матката. Контракции на Бракстън-Хикс. Резултати от експресния тест за бременност. Точни симптоми на бременност: Палпация на плода. Откриване на сърцебиене у плода. Диагностика на бременността с използване на ултразвук. Откриване на бременност с помощта на рентген.

Да ги разгледаме един по един:

I.Възможни признаци:

Липса на менструация

Ако цикълът закъснее, първото, което си мисли една жена във фертилна възраст, е бременност.

Задължително погледнете и ТОВА: Как минава една бременност по седмици или как клетката се превръща в пълноценен човек?

Всъщност не е задължително това да е един от въпросните признаци за бременност: причината може да бъде стрес, физическо пренапрежение, изтощение, рязка смяна в обичайния ритъм на живот – например преход към работа на нощна смяна, прием на медикаменти – на първо място стероидни, затлъстяване, преумора, дори грешки в изчисленията на менструационния календар. Възможно е в една по-зряла възраст това да е сигнал за приближаваща менопауза, както и преход към самата менопауза.

Нехарактерна менструация

Това определение е точно за всяко изменение в протичането на цикъла: твърде кратко или твърде продължително кървене, закъсняло или подранило, промени в интензивността на кървенето – по-оскъдно или по-обилно. Такива симптоми се проявяват и при някои заболявания на репродуктивната система, затова при появата и особено при системната им поява е най-добре да се направи консултация с гинеколог.

Необичайни усещания
“Фигурин

В етапа на най-ранна бременност – още в първите дни, могат да се почувстват спазми на матката и болки. Те всъщност приличат на болките по време на менструация.

Гадене и повръщане

Тези са сред най-често наблюдаваните признаци за бременност. Според специалистите такива признаци могат да се появят от шестата гестационна седмица, но може и от по-рано. В такива случаи се говори за ранна гестоза. Не забравяйте все пак, че може да почувствате гадене не само поради бременност, а и защото имате колит.

Интересно за след това ТУК: Какво ни чака в 37 гестационна седмица?

Гадене и повръщану са симптоми на някои заболявания на храносмилателната система – ентероколит, язва на стомаха или дванадесетопръстника, гастрит, ентерит. Дайте си сметка все пак защо ви се гади и повръща: ако това е свързано с храносмилателната система, ще са налице и други симптоми от рода на киселини, разстройство и пр.

Промяна в либидото
признаци за бременност, симптоми
Кои са най-сигурните признаци и симптоми за бременност и как се проверяват? Споделете каквото знаете и вие по-долу в коментарите!

Половото влечение се променя през бременността поради специфичните процеси, които се развиват в организма. Либидото може съвсем да залинее – но може и здраво да се активира. Към промените във физически план се отнася например новата чувствителност на млечните жлези – понякога докосването до зърната причинява отвращение, а понякога е точно обратното. Налице е гадене и усещане, че кръвообращението в интимната зона на тялото е засилено. Променят се психиката и функционирането на нервната система поради влиянията от хормоните на бременността.

Болезнени млечни жлези

Периодът на бременността е време за подготовка на женския организъм към следващия етап – кърменето. Млечните жлези се променят драматично: чувствителността им се усилва и те стават болезнени, променят се цветът на зърната и пигментните кръгове около тях, те нарастват и при механично притискане отделят белезникав секрет. Такива процеси обаче се развиват и в случаите, когато ендокринната система не работи хармонично и се наблюдава свръхпроизводство на хормона пролактин.

Нарастване на млечните жлези
признаци за бременност и важните за нас симптоми
Някои признаци за бременност са безспорни. Уголемяването на корема е най-известният „симптом“.

Този от всички признаци за бременност не се проявява задължително, но у доста жени го има. Ако нарастването е свързано с настъпила бременност, промяната засяга двете гърди симетрично. Ако обаче нараства само едната или дори само някаква част на едната гърда, това говори за заболяване.

Чести позиви за уриниране

Този симптом понякога започва да тормози бременните жени много рано; урината, която се отделя при тези чести “покани” по правило е малко. Причината е ясна – нарастващата матка заема все повече място и притиска пикочния мехур – ограниченият обем се изпълва много бързо и усещането е като че ли ще се пръсне. За отбелязване е, че такива усещания причиняват и някои заболявания. Така например при цистит усещанията са сходни, но може да има също пареща болка при уриниране и повишена телесна температура. Сходни са и усещанията при диабет – в такъв случай болният непрекъснато изпитва желание да уринира, като едновременно с това е измъчван от жажда и пие много вода.

Промени във вкуса

Не са малко хората които си представят, че на бременните жени постоянно им се иска да ядат кисели краставички или сладолед. Всъщност промените във вкуса могат да засегнат най-различни групи храни. Според статистиката странни желания проявяват около 65% от бременните жени. Сред тези странни желания е тягата към сурово месо, неузрели плодове, тебешир, дори пръст, земя. В повечето случаи въпросните странни желания не застрашават здравето на бременната жена и бебето й, но има и изключения. Медиците ги обясняват с дефицити на микроелементи и витамини. В такива случаи има и други признаци за дефицита – например при дефицит на желязо се наблюдава чупливост на ноктите и косата, виене на свят, слабост, бледност.

Уморяемост

В тялото на бременната жена настъпват множество сериозни промени, които първоначално могат да останат незабелязани. За тези процеси организмът се нуждае от нови енергетични ресурси. Това е и причината бременните жени да се изморяват бързо и да имат потребност от повече сън и храна. Тези състояния все пак не бива да се обясняват единствено с бременността, защото и много заболявания водят до същите състояния. Дори при липса на болест или бременност лошите условия на труд или недостатъчната почивка могат да доведат до подобни изтощения.

Жлези на Монтгомъри

Жлезите на Монтгомъри са малки израстъци – подобни на брадавички – които се образуват по тъмния кръг около зърната на гърдите. Те са напълно безопасни и появата им не е тревожна, а също е сред коментираните симптоми за бременност.

Промени в кожата

Кожата също понася ред изменения по време на бременността. За разлика от други процеси – тези, свързани с кожата, обяснимо са видими. Ето за какво става дума/

 • Хлоазма или “маска на бременната” – по лицето се появяват пигментни петна, най-често разположени по челото, бузите и носа. Не се плашете – след раждането те постепенно ще изчезнат.
 • Тъмна ивица от пъпа към пубиса. Тя може да се забележи след 12-та гестационна седмица.
 • Акне. Не е задължително да ви се появи неприятният обрив: при някои жени дори кожата става по-гладка и сияйна през бременността. Акнето е резултат от увеличена работа на мастните жлези.
 • “Звездички” по малките кръвоносни съдове – образуват се по крайниците, шията, гърдите и бузите. Те са свързани със засилената продукция на женски полови хормони. Приличат на малки синкави или кафеникави паячета.
 • Стрии – нещо обичайно; появяват се след 22-та гестационна седмица. Появата им зависи от нарастването на килограмите, храненето, генетичната предразположеност.
 • Поява на червени петна по дланите – еритема. И тук обяснението е в интензивността на естрогените.
 • Други промени – много бърз растеж на ноктите и косата, интензивно потоотделяне.
Стрии

Стриите са резултат от деструктивни процеси в съединителната тъкан на кожата. Процесът е безболезнен, само в редки случаи се усеща леко парене. Със стрии се сдобиват до 90% от бременните жени. Най-често се появяват в долната част на корема, бедрата, понякога на гърдите и пъцете над лактите. Количеството и разположението на стриите зависи от генетичната предразположеност: ако в рода ви това вече се е случвало, каквито и профилактики да правите – и вие ще имате стрии. Важно е също как нарастват килограмите на бременната жена – рискът е реален при бързо напълняване или при натрупване на твърде много за цялата бременност. Трябва да посочим също случаите с близнаци и тройка бебета, начина на хранене – добре е храненето да бъде балансирано и с много течности. При разумен хранителен режим кожата ще съхрани еластичността си, а бавното нарастване ще даде възможност за адаптация към новите обеми.

Увеличение на обема на матката

Развиващият се и нарастващ плод принуждава матката също да нараства – нараства и коремът. Но такова нарастване може да бъде и резултат от новообразувание в матката. Има и такива заболявания, при които матката съхранява размера си, а нараства само коремът – така се случва при асцит или събиране на течност в коремната кухина, затлъстяване или хиперплазия на вътрешните органи.

Раздвижване на плода

Раздвижването на плода се случва при първа бременност около 20-та естационна седмица, а по-опитните мами усещат живите потрепвания дори след 16-та. Помръдването, потрепването на хлда предхожда същинските движения, които стават осезаеми чрез предната коремна стена – именно те са сочени като точен признак за бременност.

мнения, отзиви, коментари, форум
Поява на коластра

Коластрата е първата храна на новороденото: в нея се съдържат всички важни компоненти за пълноценно захранване на мъника. Коластрата може да се появи в последните дни преди износването на бебето – като сълзене на прозрачна течност от млечните жлези.

II. Вероятни симптоми на бременност:

Уголемяване на корема

Сред вероятните признаци за бременност на първо място е нарастването на корема. Бъдещите майки с повече опит установяват тази промяна около деветата гестационна седмица. Нормално е тя да се случи около 12-та до 16-та седмица, а понякога и по-късно. След 12-та седмица нарасналата матка се опипва (палпация).

Промени в матката

Не само размерът – и формата на матката се променя, но това може да установи единствено гинекологът при поредната консултация, или при ултразвуково изследване.

Контракции на Бракстън-Хикс

Контракциите на Бракстън-Хикс са кратки и не причиняват болки. Случват се през интервали от 10-20 минути и понякога се наблюдават още след третия месец на бременността. Наричат се още и тренировъчни контракции; не са типични за всяка бременност. По-често се случват при втора и трета бременност. При някои жени се проявяват като напрежение в долната част на корема. Обикновено са по-кратки и по-слаби от родовите и когато бременната легне се прекратяват. Все пак – ако това се случва често преди 37-а седмица и са на всеки десет минути, трябва да се потърси медицинска помощ. Не е изключено да става дума за преждевременно раждане.

Резултати от експресния тест за бременност
признаци за бременност и симптоми се откриват най-добре с ехограф
Така нещата стават съвсем ясни, ехографът най-добре разпознава всеки симптом на бременност.

Тест за бременност може да се купи лесно и следвайки точната инструкция – да се провери има ли или не. Лошото на такива тестове е, че често дават погрешни отговори, по-чести са дори лъжливо отрицателните. В случая се разчита на реакция към специфичен хормон в урината на жената. В ранните етапи на бременността количеството му плавно нараства. По-точна е информацията при закъснение на цикъла, ако се направи тест в специализирана лаборатория. Не забравяйте, че хормонални промени в състава на урината може да има и поради тумори в матката.

III. Точни симптоми за бременност:

Палпация на плода

При палпация на корема на бременна в последните месеци жена лекарят или акушерката опипват телцето на нероденото бебе; така може да се установи и неговото разположение.

Сърцебиене у плода
признаци за бременност и симптоми палпация на плода
Куриози – понякога бременната научава за състоянието си едва когато започне да ражда!

Сърцебиенето на плода може да се чуе със стетоскоп през коремната стена от 20-та гестационна седмица. Електронният стетоскоп прави възможно това още от десетата седмица. При първите засичания пулсът на нероденото здраво бебе се движи от 120 до 160 удара в минута.

Диагностика на бременността с използване на ултразвук

Най-често такова изследване се прави между седма и 12-та седмица, но по принцип чрез този метод се установява наличие на бременност от втората седмица.

Откриване на бременност с помощта на рентген

Рентгенът никога не се използва като редовен начин за установяване на бременност. Има обаче случаи, когато изследването е поръчано заради проблеми с някой от вътрешните органи, а изследваната жена не знае за бременността си. На рентгеновата снимка специалистът неочаквано открива малкия скелет на бебето.

Какво казва народната медицина

Народната медицина е категорична, че бременност може да се разпознае още в първата седмица след зачатието. Наистина не във всички случаи, но достатъчно често. Кои са признаците?

Смешно е да се каже, но “бабешките” коментари са за кихане, запушен нос и хъркане по време на сън. Няма съмнение всъщност, че това със сигурност са симптоми на…настинка или дори на грип. Така се чувства някоя млада жена и в дома си, ако е повече от нормалното запрашен.

Друг такъв симптом са вените по гърдите и раменете, които стават изведнъж силно видими. Действително усиленото кръвообращение може да предизвика такива промени. Постепенно това се нормализира и сините паяжини изчезват. Още един признак – усещането на метален вкус в устата. Това също е правдоподобно заради променените химични баланси в организма – състоянието е преходно.

Настъпват също промени във функционирането на стомашно-чревния тракт. Чести са проявите на запек и подуване на корема. С балансирано хранене и достатъчно двигателна активност това се преодолява – но такива симптоми не е задължително да са свързани единствено с настъпила бременност.

Още едно народно тълкувание за специфични симптоми: образуването на твърде голямо количество слюнка. Този процес протича дори по време на сън. Твърди се също, че ноктопластиката е спорна за бременни, тъй като изкуствените нокти се отлепват и чупят – пак се обяснява с променената химия на организма. По-нататък може да споменем крампите на прасеца – особено нощем; определят се като особено болезнени. Със сигурност петната по лицето са белег, който и официалната медицина признава. Можем да прибавим и потъмняването на ареолите на гърдите.

Каквото и да си говорим за симптомите на бременността, разпознати от народната медицина – в крайна сметка не можем да сме сигурни, ако не посетим гинеколога си. За по-сигурно е добре да проверим съмненията си и с помощта на домашен тест. Лесно е.

Първи (ранни)  признаци за бременност

В днешно време са достъпни редица надеждни експрес-тестове, с чиято помощ може да се установи има ли бременност. Възможно е това да стане дори при минимално закъснение на цикъла. Всъщност дори и без такива тестове една жена може да допусне с висока степен на точност дали е забременяла. Има признаци, по които тя би могла с малко насочване да се ориентира. Тялото дава достатъчно сигнали за голямата промяна от първите дни и седмици на бременността.

Като сигурен знак се сочи липсата на менструация; но това може да е свързано не с бременност, а с някаква патология, с хормонално разстройство. Добре е да се проследи дали паралелно със закъснението започват промени в гърдите: те могат да са болезнени и напрегнати, но при бременност масата им се увеличава.

ппризнаци за бременност
Сутрешното гадене и повръщане е сред първите признаци за бременност

Друга промяна е изостреното обоняние: на бременната й се повдига и гади от различни миризми; повръща – развива т.н. токсикоза на бременността. Настъпват още промени в апетита и хранителните предпочитания. При някои жени има усещания за бодежи и подръпване в долната част на корема.

Към първите признаци се отнасят също честите позиви за уриниране, лабилното настроение и чести пристъпи на плач, сънливост, лесна умора. Не е задължително всичко това да се прояви или да се прояви едновременно, реакциите и признаците са индивидуални.

Първични признаци

В медицината е прието признаци за бременност да се класифицират по времето на проявата си; това ги разделя на първични и вторични.

Ето кои са първичните признаци за бременност:

Дайте мнение и Вие тук!
 • Закъснение на месечния цикъл;
 • Токсикоза – гадене и повръщане;
 • Повишена базална температура;
 • Болезненост и увеличаване на гърдите;
 • Често изпускане на урина;
 • Нарастване на матката
 • Изтичане на тлагалищни секрети;
 • Промени в хормоналния фон.

Всички тези признаци за бременност са присъщи на първите четири месеца от “маратона”.

Вторични признаци

Вторичните признаци на бременността се проявяват от началото на петия месец почти до самото раждане. Да видим кои са те:

 • Раздвижване на плода;
 • Отделяне на секрети от млечните жлези;
 • Наддаване на килограми;
 • Варикозно разширение на кръвоносни съдове по краката;
 • Болки в кръста;
 • Киселини;
 • Запек.

Раздвижването на плода започва около18-20 гестационна седмица и става много интензивно към 26-30.  Отделянето на секрет от гърдите се случва през втория триместър на бременността и е под влияние на хормона пролактин. При този тип активиране на процеси е важна особено много добрата хигиена, трябва да се следи да не се допусне инфектиране на зърната.

Трупането на килограми може да излезе извън рамките на нормалното по няколко причини. Влияят възрастта на жената, естествената склонност към напълняване, високо тегло преди настъпването на бременността, тегло на самия плод, извънредно голям апетит.

Признаци и симптоми от първата седмица

На практика през първата седмица след оплождането на яйцеклетката няма категорично проявени признаци за бременност. В рамките на тези първи 6-7 дни протича интензивно делене на клетки и “настаняване” на бъдещия плод в матката. Прилепването му към ендометриума или маточната лигавица може да причини леко кръвенисто зацапване, дължащо се на самото имплантиране.

На седмия ден започват характерните за бременността хормонални изменения – появява се човешкият хорион гонадотропин, хормон на бременността. Установяването му в урината или кръвта чрез специфични тестове потвърждава настъпилата бременност.

Киселините като признаци за бременност

Може ли киселините да се коментират като признаци за бременност? Оказва се, че в много случаи оплакванията от този род наистина имат връзка с бременността. Първата връзка е с факта, че отделяният по време на ранна бременност прогестерон въздейства върху продукцията на солна киселина и перисталтиката на стомашно-чревния тракт. Т.е. хормоналният фон по време на бременност може да увеличи проявите на т.н. киселини  или връщане на стомашно съдържимо в хранопровода.

Възможно е една бременна жена да е имала стомашни проблеми и преди зачатието, а новото състояние активира прояви от рода на неприятните киселини.

Трети фактор е нарастването на матката с плода; това променя разположението на органите в коремната кухина, върху стомаха се упражнява по-силен от обичайния натиск и това създава условия за рефлукс. Най-често проявите са след хранене, особено ако то е обилно. Чести прояви има и през нощта, когато хоризонталното положение на тялото улеснява преминаването на стомашно съдържимо в хранопровода.

Температурата като симптом за бременност

Бременността е не само един от най-радостните периоди в живота, но и един от най-отговорните. Паниката е негов чест спътник – боим се от всяка неочаквана промяна и усещане в тялото. Трябва ли да се страхуваме, ако вдигнем температура?

Ако установим само повишена температура без други симптоми на възпалителен процес или настинка, можем да приемем отклонението за нормално – но само ако се касае за първите три месеца на бременността. По такъв начин организмът на бъдещата майка може да отреагира на голямата доза прогестерон, който организмът й произвежда. През първите три месеца на бременността именно този хормон е отговорен за съхраняването на плода в майчината утроба, така че неговата продукция е нормална и необходима. Произведен в голямо количество, прогестеронът въздейства непосредствено върху центровете за терморегулация в хипоталамуса и това може да причини неголямо повишение на температурата. В повечето случаи през първия триместър от бременността температурата се повишава най-много до 37.6 градуса.

Ако обаче бременната вдига температура в по-късен етап, това вече не е нормално и обикновено заедно с температурата има кашлица, запушен нос, кихане и усещане за умора. По-скоро в такъв случай става дума за настинка или вирусна инфекция. Подобно нещо не бива да се омаловажава, защото различните патологии могат да се окажат фатални за бебето и бременността изобщо. Необходима е лекарска намеса, за да се приложи ефективна и безопасна терапия. В никакъв случай не действайте самодейно и забравете за аспирина! Ако температурата е тревожно висока, до идването на лекаря по-скоро се доверете на народната медицина: вземете душ с хладка вода или обтрийте тялото си с влажна кърпа. Ако поддържате висока температура в този период от бременността, това може да се отрази на протеиновия синтез или на състоянието на плацентата. Възможно е също преждевременно раждане или негативно въздействие върху здравето  на бъдещото бебе.

Бяло течение като признак за бременност
признаци за бременност
Балансираното хранене може да спести някои от проблемите със стомашно-чревния тракт

Необичайното вагинално течение може да се каже първият признак за бременност, забелязан от жената. Увеличеното бяло течение в ранна бременност не може автоматично да се определя като патология. Обикновено отделените секрети са без миризма, млечно бели или прозрачни. Гаденето и повръщането сутрин е известно като един от типичните признаци за бременност, докато за бялото течение малко се говори. И малко хора са наясно, че всъщност именно то е сред сериозните признаци за бременност. Ако установите видимо голям количество вагинална слуз по бельото си и знаете, че има вероятност от забременяване, побързайте да си направите тест. Всичко ще е наред, ако течението няма миризма и не е оцветено в жълтеникаво или зеленикаво. В такъв случай консултацията с лекар е задължителна.

Ако бялото течение е обилно и всъщност не е бяло, ако заедно с миризмата е налице парене и сърбеж, сигурно става дума за вагинална инфекция. В случай на бяло, кремаво или леко кафеникаво течение може да се предполага бременност – а признакът е свързан с повишеното ниво на естроген и притока на кръв към влагалището. Този симптом напомня зацапването преди редовен цикъл.

Описаният симптом не се проявява задължително при всяка бременност. Ако нямате подобни признаци, това не означава, че не сте заченали. Същото е и с момента на овулация: при някои жени този етап от месечния цикъл е белязан с увеличено отделяне на вагинален секрет, при други това липсва. При бременност увеличеното отделяне на слуз и секрети е свързано с подготовката на матката за износване на бременността: образува се запушалка, която трябва да предотврати проникването на инфекции във вътрешността.

Болки в корема като първи признак

Болката ниско в корема – разпъваща или тъпа, може да бъде един от симптомите на ранната бременност. Тя е свързана с придвижването на оплодената яйцеклетка към матката и имплантерането й около седмица след оплождането. В процеса на самата имплантация на ембриона в маточната стена може да възникне спастична болка или да се получи изтичане на вагинален секрет – за лекарите това е нормално. Болки ниско в корема може да причини и нарастването на матката, която се приспособява към потребностите на ембриона. Ако усещате болка ниско в корема, за облекчаване на това състояние си струва да измените положението на тялото си, да полегнете, да си починете. Ако обаче болката продължава или дори се усилва, трябва да потърсите лекар.

Мислете си и за това, че по време на бременност имунната защита отслабва; освен това болки може да причини и състояние на чревния тракт с газове и запек. Ако имате склонност към констипация, вземете мерки да регулирате чревната перисталтика чрез храната. Много жени нямат никакви други проблеми с бременността, но трябва при начална бременност да са внимателни с хранене и физическа активност: неподходящите храни, резки движения на тялото, оргазъм при секс, спорт –  всичко това може да причини нежелани контракции на матката у една жена с нормално започнала бременност. Важно е във всяко действие да се намери точната доза и степен на активност; стигне ли се до силна, рязка болка – вероятно има опасност за бременността.

Главоболието като признак за бременност

Знаете ли, че и главоболието може да се спомене към възможните признаци за бременност? То се проявява доста често през първите три месеца. Но главоболието е симптом и на много други състояния и болести. Въпросът е как в нашия случай да го овладеем без лекарства!

Ако по принцип си страдате от главоболие, бременността ще усили тези преживявания. Обяснението може да се търси в кардиналните хормонални промени, които се проявяват и чрез други симптоми. Друга причина може да е ускореното кръвообращение, още една – безсънието, стреса или депресията, усещането за глад и обезводняването.

Главоболието наистина не е сред основните признаци за бременност, но то тормози и мерки все едно трябва да се вземат. Тъй като медикаментозното решение не е в сила, трябва да се действа по линия на отстраняването на риска. Необходими са такива промени в ритъма и условията на живот, които ще неутрализират причинителите на болката. След третия месец на бременността проявите на главоболие сами ще намалеят и дори изчезнат.

Извънматочна бременност

При извънматочна бременност по ред причини оплодената клетка не се имплантира в кухината на матката, а на неприсъщи за развитието й места – в самия яйчник, в тръбите, в коремната кухина. Има ред причини за подобна аномалия – от последиците на различни възпалителни заболявания, до генитален инфантилизъм.

Как се разпознава състоянието на извънматочна бременност? Симптомите са доста разнообразни, но част от тях са присъци на всяка бременност: отсъствие на обичайното месечно кървене, гадене и повръщане, болки ниско в корема, промени в гърдите. Възможно е и появата на вагинално кървене, като отделяните секрети имат ръждиво кафяв цвят.

Всяка извънматочна бременност представлява опасно състояние, което в развитието си може да е сериозна заплаха за бременната жена. Ясно е, че износването на подобна бременност не е възможно и че в един момент тя прекъсва със силни болки, кървене, прилошаване и срив на кръвното налягане, загуба на съзнание и пр. В такива случаи бързата реакция е спасителното решение. Всъщност в ранна фаза на подобна бременност не може да се направи разлика между нея и нормалната.Обикновено за патологията се научава, когато дадена жена попадне в хирургичната зала.

Извънматочна бременност – какви опасности крие

Симптоми на цветна бременност

При това състояние са налице някои от основните признаци на бременност като сутрешно гадене и позиви за повръщане, напрегнатост и нарастване на гърдите, лесна умора, специфични леки болки в долната част на корема. Същевременно е налице вагинално кървене с периодичност, близка до календара на месечния цикъл.

Проявите са специфични и в немалко случаи заблуждават. Понякога кървенето, което обикновено е по-оскъдно и за кратко от нормалното, се наблюдава само в първите месеци на бременността. Има обаче случаи, когато то придружава цялата бременност, почти до раждането. Ако една жена вече е раждала, независимо от този псевдо-цикъл тя може да разпознае състоянието си по класическите признаци на бременността, но и по движението на плода в определен момент.

Не е без значение видът на отделяните секрети по време на въпросния псевдо-цикъл: става дума за кървене с розов или ръждиво-кафеникав цвят. Според специалистите то е свързано с подготовката на матката за износване на плода, формиране на плацентата и “напасване” на хормоналния фон. Ако обаче започва изтичане на ясна кръв, съсиреци и болките са спастични, повече приличащи на контракции, веднага трябва да се търси медицинска помощ. Нещата са наистина сложни и е по-добре при всички случаи да се допитаме до лекар. Още повече, че е възможна и опасната комбинация на цветна и извънматочна бременност.

Цветна бременност: Какво е? Симптоми и белези, тест, нормална менструация

Тестове за бременност

За специалистите няма съмнение, че популярните тестове за бременност могат да установят точно състоянието при определено закъснение на месечния цикъл. Това става при 5-7-закъснение на обичайното кървене. Важно е да не се забравя, че е необходимо време, в което оплодената яйцеклетка да се придвижи и имплантира в матката, от което произтичат кардинални промени в хормоналния фон на женския организъм. Именно тази промяна на хормоните отчита тестът – и наличието на човешки хорион гонадотропин, т.е. хормона на бременността.

Тест за бременност: да му вярваме ли?

Кой домашен тест за бременност е добър?

Пазарът дава лесен достъп до тестове за бременност; изборът обикновено се съобразява с цената и с мнения на познати, които вече са ползвали една или друга марка. Личният лекар също може да препоръча надежден тест.

Най-често споменаваните марки са Surecheck, UniMark, Home Test, Clear View, Confirm, Quick Sure, Clear Test, Ozone.

Изследването с тест за бременност разчита на данни от урината, като се прилагат три основни методики. От по-старо поколение са тестовете с лентички, при които често се допускат грешки в изпълнението и отчитането. Най-широко се ползват касетъчните – при тях е правило да се накапва малко количество урина в специално пресован компонент, а на малък екран се показват една или две чертички.

С най-висока надеждност са т.н. писалки; това е тип струен тест, който отчита много бързо и точно състоянието, но е доста скъпичък.

Кога се прави?

Признаци на бременност: Болки в корема. Разстройство. Първи дни.Както вече става дума, точен резултат може да се очаква при тестване в 5-7 ден след закъснението на месечния цикъл. При жените, които продължително правят опити да забременеят, следят овулацията си и очакват с надежда да забременеят, тези опити започват и по-рано, разбира се, и са многократни.

Кръвен тест за бременност

Тестването за бременност по кръвен път най-точно потвърждава или отхвърля една такава хипотеза в ранен етап. Изследването установява стойностите на човешкия  хорион гонадотропин в кръвта. Ако те са над 10 mIU/ml , настъпила е бременност. Това може да се докаже по стойности от рода на 100 mIU/ml две седмици след овулацията.

По това как се развиват стойностите на въпросния хормон в кръвта може да се съди за бременност с повече от един плод, или за проблеми в развитието на плода.

Цена на истински обективен тест

Лентовият Lady Test струва само 50 стотинки, но едва ли е най-надеждният вариант за изследване. За най-обективни са сочени дигиталните – по 15 лв.

Накъде след положителен тест?

Еднопосочно – при личния лекар или при гинеколога. Излишно е да се говори за това, че е необходима медицинска подкрепа както и да се развиват събитията оттук нататък.

Източници:

 1. https://www.verywellfamily.com/early-pregnancy-signs-2759952
 2. https://www.medicinenet.com/pregnancy_symptoms_am_i_pregnant/article.htm
 3. https://pregnancy.com/pregnancy_symptoms.php
 4. https://www.tiensmed.ru/news/priznakpreg-wkti

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Цветна бременност, симптоми, тест, нормален цикъл

Цветна бременност: Какво е? Симптоми и белези, тест, нормална менструация

Какво е цветна бременност? Симптоми, белези и признаци. Когато имаме нормална менструация. Отрицателен тест. Имам …

4 коментара

 1. Имам симптомите на цветна бременност, но преди 5 дена бях в менструация и не разбирам каква е причината за това

 2. Мирела Тодорова

  След две седмици трябва да ми дойде цикъла,но аз започнах много видимо да ликясвам по лицето,вдигам сутрин лека температура.Правих тест за бременност за мое съжаление отрицателен дори преди два дни имах ярко червено леко кръвотечение и след консултация с гинеколог той смята че няма бременност понеже с мъжа ми правим опити,но аз не съм толкова сигурна.Възможно ли е мечтите ни за бебе този месец да се сбъднат?Моля ви изкажете собственото си мнение

 3. Момичета може ли чрез гълтане да стане белята

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *