зъбобол при бременни
Зъбобол при бременни - това не е безобидно!

Зъбобол при бременни – какво е спасението?

Уместен ли е стоматологът, ако се касае за зъбобол при бременни? Много жени се страхуват по време на бременност да посещават стоматолога си.

Всъщност тези страхове не са присъщи само на дамите в интересно положение, но тогава ситуацията изглежда по-сложна.

Страхът обикновено се свързва с опасения за успешното протичане на бременността, отбелязват от ezine.bg.

Специалистите все пак съветват още в първите месеци да се направи посещение при стоматолог и да се изработи индивидуална програма за зъбна профилактика.

Поради някои особености в жизнените процеси рискът за стоматологичното здраве е по-висок и не е изключено да се появят проблеми, например зъбобол при бременни.

Във времето на бременността и кърменето нивото на калция в организма се поддържа по-трудно, винаги е възможна ситуации на дефицит. По-интензивно се образува зъбна плака, по-често е кървенето от венците.

Зъбобол при бременни може да бъде причинен от тривиален кариес. Това веднага може да бъде свързано с недостига на калций в майчиния организъм. Разумно е дефицитът да бъде попълнен чрез подходящо хранене – така ще се гарантира пълноценно формиране и на детската костна система. Не разчитайте, че болката ще отмине – посетете зъболекаря си, за да съхраните зъбите си здрави. Неглижираният зъбобол при бременни в перспектива означава загуба на зъби. Лечението на кариеси не само предпазва от сетнешен зъбобол при бременни, то е стъпка към съхраняване на здравето като цялост. Разбира се – лекуващият следва да знае за състоянието на пациентката си, за да прецени какви упойки да използва и каква продължаваща терапия да препоръча. В практиката при подобни случаи се използват упойки без адреналин.

зъбобол при бременни
Зъбобол при бременни – това не е безобидно!

Възможно е зъбобол при бременни да бъде причинен от пулпит. Този остър възпалителен процес непременно трябва да се излекува: всяко възпалително огнище в организма на една бременна жена може да създаде сериозни проблеми за здравето – нейно и на бъдещото й дете. Лечението на пулпит е продължително и трябва бременната пациентка да се запаси с търпение, защото терапията ще я спаси не само от зъбобол. Паралелно с лечебните процедури лекуващият може да препоръча подходящи обезболяващи, най-често се взема парацетамол. Дозите и продължителността на приема непременно се консултират с личния гинеколог.

Дайте мнение и Вие тук!

Има много билки, които помагат при зъбобол. Запомнете: зъбобол при бременни не се лекува с домашни билкови продукти! Не се доверявайте на самозвани лечители, защото едва ли ще сте наясно с всички ефекти на лековитите растения. Не забравяйте, че бихте рискували не само собствения си живот и здраве.

Погледнете и ТУК:

https://www.lekar.bg/2007/07/04/%D0%B7%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%BB/

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

fiz

Как да си направим физиологичен разтвор. Какво лекува натриев хлорид?

Съвети как да си направим домашен физиологичен разтвор. Точно какво лекува натриев хлорид (готварска сол)? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.