Конопено семе: преоткритата суперхрана и панацея

За какво може да служи продуктът конопено семе; дневна доза. Какво лекуваме с конопено семе: рецепти за отвара, чай и кълнове. Откъде да си набавим конопено семе и конопено масло. Как се консумира; хранителната добавка конопено семе. Проверени рецепти

На латински: Cannabis. На английски: Hemp seeds. На руски: Семена конопли. На немски: Nutzhanf-Samen. На испански: Las semillas de cáñamo (cañamón)

Конопено семе. Споменаването на конопа припомня скандалната слава на това растение, но част от говоренето е плод на неразбиране. Всъщност има един продукт – конопено семе, който от поколения е бил използван заради целебните му свойства. Споменатото конопено семе е един от най-богатите източници на растителни аминокиселини.

Защо наистина да ядем конопено семе?

Всякакви отвари, чай и настойки от конопено семе са с доказано противовъзпалително, пречистващо и болкоуспокояващо действие. Продуктът съчетава такива важни витамини и микроелементи като витамините С, Е, В, каротин, калий, магнезий, желязо, цинк, калций. В конопеното семе се съдържат ненаситените мастни киселини омега-6 и омега-3 в съотношение 1:3, най-благоприятно при усвояването в човешкия организъм. Такова съотношение на аминокиселини има и в рибеното масло.

Ако не сте имали специален интерес към здравословното хранене и народната медицина, едва ли знаете, че конопено семе може да се купи във всеки супермаркет. Търсете го на щанда с подправки – но трябва да знаете, че това е един не евтин продукт. Ако си купите цял килограм, това може да ви струва 32-35 лв в зависимост от доставчика.

Как се консумира

Продуктът конопено семе няма нищо общо с онези конопени продукти, около които витае сянката на марихуаната. Семената не съдържат наркотичен компонент, няма го и в конопеното масло. Нещо повече – за въпросното конопено семе се говори като за супер храна заради уникалното съдържание в него на полезни за здравето съставки. Освен в народната медицина като лекарствена добавка при много заболявания, семената се използват и в кулинарията – полезните им компоненти ги правят желан елемент от приготвянето на здравословно меню. Семената могат да се използват за приготвяне на отвари и чайове, но могат да се консумират и като всички останали ядливи семена или ядки – в салати и печива.

Дневна доза, дневен прием

Максимална полза от приема на конопено семе се постига с редовна дневна доза от 30-40 г, което е една-две супени лъжици. Беленото конопено семе може да се използва директно, а небеленото е подходящо за кълнове или трябва да се накисне, за да се освободи от люспите по-лесно.

Семената или кълновете се добавят в салати, супи и каша. Могат да се смилат в блендер за приготвяне на конопено мляко, коктейли или сосове. Вкусът им е богат и нежен, напомня този на орехите.
Коментираното конопено семе е изключително полезен продукт, който може да се използва всеки ден. Това е лекарство и храна едновременно – един от редките варианти, когато вкусното и полезното са неразделни. Особено ценен е продуктът за вегетарианци и за привърженици на суровоядството. Но дори да не сте сред тези потребителски групи – опитайте се поне от време на време да си разнообразявате менюто с конопено семе. Лесно ще се убедите, че то наистина е и суперхрана, и панацея.

Белено или небелено? Как се бели?

Конопено семе или конопено масло – полза има винаги

Беленото конопено семе може да се консумира директно; често го наричат конопени ядки. Беленото семе, както вече стана дума, съдържа ненаситените мастни киселини омега – 3 и 6 в оптимално съотношение, но също така ценната омега-9, гама-линоленова и олеинова киселина, които имат изразен противовъзпалителен ефект. Така с конопено семе по-успешно се лекуват възпаления.

Как се бели конопено семе? Твърдата люспа на конопеното семе се премахва механично, но беленото семе е два пъти и повече по-скъпо. Ако искате да си направите конопени ядки, т.е. белено конопено семе, накиснете за час малко количество небелено в студена вода – люспата лесно се отделя след това.

Лечебни свойства и рецепти за лечение

Конопено семе се използва при лечението на едва ли не всяка болест. При бронхит, силна кашлица и проблеми с горните дихателни пътища се използва специален чай, наричан също и конопено мляко. Най-лесно се прави то с чаена лъжичка конопено семе и чаша вряла вода. Кипва се и се оставя да покисне десетина минути, след което се пие на глътки, може и подсладено с мед. Дневната доза е две чаши такъв чай. Този чай е полезен също при синдром на хроничната умора, нервно напрежение, безсъние и стрес. За кърмачките също е полезен – увеличава лактацията и ускорява възстановяването на организма след раждане.

Отвара от конопено семе и варене. Чай

Отварата от конопено семе има множество приложения и постига удивителен ефект, но трябва да се приготви правилно и да се приема продължително време. Ето как се прави – два варианта:

  • Супена лъжица конопено семе се залива с 300 мл вряла вода, кипва се и се отдръпва от огъня. Оставя се да престои два часа, след което се прецежда. Получената течност е доза за един ден; разделя се на равни части за три приема. Пие се две-три седмици, след което се прави почивка три месеца и терапевтичният модул при необходимост се повтаря.
  • Отвара от конопено семе при болни бъбреци – пикочогонно: Смесват се по една чаша счукани тиквени семки и конопено семе. Постепенно се добавят три чаши вряла вода; сместа се кипва, оставя се да изстине и се прецежда. Добавя се мед на вкус. Пие се на глътки, цялото количество е за един ден. Може да се смесва с плодови сокове. За да се постигне ефект, трябва да се приема продължително време.
Покълване на конопено семе (небелено)

Кълновете от конопено семе се приготвят от небелени семена. Процедира се както при всякакъв тип кълнове; могат да се отгледат върху салфетки, платно или в стъкленици. Важно е да им се осигури температура от 21 до 27 градуса и да не се оставят да изсъхнат. Готови са за 3-7 дни. Най-често се добавят към салати.

При миома и миомен възел (рецепта на Ванга, отвара)

При миома на матката или миомен възел може да се използва следната рецепта:

  • 100 г конопено семе белено се смила с кафемелачка или се счуква ситно. Залива се с 2 л червено вино в стъкленица и се оставя за един месец на тъмно и хладно. Периодично се разклаща, а преди употреба се прецежда. Пие се по 30-50 мл три пъти дневно, половин час преди хранене.
  • Пророчицата Ванга също препоръчва конопено семе срещу миома. Приготвя се отвара от чаена лъжичка белени семена и 300 мл вряла вода. Семената се варят 15 минути, след което отварата престоява два часа и се прецежда. Пие се по една кафена чашка три пъти дневно.
За отслабване

Редовната употреба на конопено семе помага при опити за отслабване. Семената имат способността да увеличават обема си, попадайки в стомаха, и да създават задълго усещането за ситост. По този начин можем да се предпазим от твърде активното потребление на храни. Съдържащите се в семената витамини от В-групата пък активират метаболитните процеси и стимулират изгарянето на излишните мазнини.

Най-добре е при програми за редукция на теглото в закуската да се включва конопено семе в различни форми. През лятото е добър вариант да се добавят в зелени коктейли в смляно състояние. Още по-добър е ефектът, ако тези коктейли съдържат също джинджифил, канела и куркума.

За бъбреци

Отварата от конопено семе помага също и при заболявания на отделителната система; действа като диуретик, а това има смисъл при бъбречни камъни, цистит и изобщо възпалителни състояния на различни зони.

Специално при камъни в бъбреците може да се опита с тази рецепта:

  • Чаша белено конопено семе се смила и се залива с три чаши топло краве мляко. След няколко минути се оставя на тих огън, докато сместа намали обема си до една трета от първоначалния. Отварата се пие всяка сутрин на гладно в пет поредни дни. Не бива да ви смущават болките в областта на черния дроб, които могат да се появят. Това би означавало единствено, че лекарството работи. Правят се по два петдневни лечебни модула с продължително прекъсване между тях.
  • При нефрит и кръв в урината помага следната комплексна рецепта: Смесват се по две части семена от лен, тиква и коноп, бъзов и липов цвят, жълт кантарион и къпина и една част лайка. Четири супени лъжици от тази смес се заливат с половин литър вряла вода, оставят се за един час и се прецеждат. Течността се разделя на равни части за четири приема в рамките на един ден.
При диабет

Добавяйте конопено семе в коктейли, салати и сосове!

Конопено семе задължително се включва в диетата на диабетиците, тъй като подпомага контрола върху кръвната захар. Тайната е в цитираните по-горе ненаситени мастни киселини, които балансират метаболизма и ускоряват отделянето на енергия. Така отпада тягата към сладко и рискът да се приемат продукти, които форсират продукцията на инсулин и изтощаването на собствения енергиен ресурс. Семената се приемат под всякаква форма – като “ядки” към салата, смесени с йогурт, в конопено мляко или чай, отвара, поръска за печива, сосове и пр. За хората, застрашени от диабет, семената са чудесен вариант за профилактика.

При депресия

При болести на нервната система, психични разстройства, депресии се приготвя специална запарка. Две супени лъжици белено конопено семе се заливат с чаша гореща вода. Оставя се за 30-40 минути, като покриваме съда с кърпа. Изпива се половин чаша от запарката без прецеждане, два часа преди сън. След час запарката се допива заедно с утайката, като преди това леко се затопля. Рецептата се изпълнява най-малко две седмици.

За фитнес

С конопено семе могат да се структурират балансирани програми за хранене при фитнес; така е заради високото протеиново съдържание в семената. Доказано е, че 100 г белено конопено семе съдържа 35 грама лесен за усвояване растителен протеин. В него се установява т.н. глобуларен едестин, важен за укрепването на имунната система. Същевременно конопените семена дават на организма компоненти за поддържане на здрава мускулна тъкан и укрепват нервните пътища. Наличието на незаменимите аминокиселини също е положителен знак и причина за консумация на семената под всякаква форма от активно ангажираните с фитнес занимания. Консумира се под формата накълнове, добавки към салати и сосове, конопено мляко. Ето и една рецепта за майонеза с конопено семе (fitbg.net):

  • Една чаша небелено конопено семе се накисва за цяла нощ; на сутринта се измива и се смила в блендер, като постепенно се прибавя една чаша вода, а сетне на струйка и две чаши зехтин. Овкусява се със сока на половин лимон и смляна морска сол.
Лецитин за черен дроб

Актуалното конопено семе е наричано храна на бъдещето или суперхрана и заради доброто съдържание в него на лецитин. Лецитинът е съчетание от липиди – основно инозитол и холин, които имат ключова роля за здравето на клетъчните мембрани. На балансираното присъствие на лецитин се дължи нормалното формиране на мозъчни клетки и оптималните функции на черния дроб.

За коса

Включването на конопено семе  в менюто балансира зареждането на организма с всички необходими компоненти за изграждане и възпроизвеждане на клетки от различен тип. При нормален метаболизъм и пълноценно хранене е нормално това да проличи и по състоянието на кожата, косата и ноктите. Ако в резултат на някакъв дефицит или стрес все пак имате проблеми от типа на косопад, пърхот, начупване на косъма, опитайте да ги решите с помощта на олио от конопено семе. Това е специален продукт с много положителни качества, който в случая може да промени нещата в рамките на не повече от 2-3 седмици. Вариантите са два: прием на 1-2 супени лъжици конопено олио дневно, или добавяне на олиото към козметика за коса. Ето пример:

  • Преди да измиете косата, масажирайте скалпа с по няколко капки конопено олио в продължение на 5-6 минути. Оставете да действа десетина минути и измийте с мек шампоан. Тази растителна мазнина се усвоява бързо, лека е, подхранва космените фоликули и подобрява състоянието на скалпа. Маслото успешно участва и в подхранващи маски за коса, като придава еластичност, мекота и блясък на косъма, предпазва го от начупване.

Към редовните грижи за косата прибавете изплакване след измиване с отвара от конопено семе – това ще я направи обемна, еластична и с блясък.

За простата

Множество изследвания сочат, че редовният прием на конопено семе под различна форма, включително и термично обработено, има профилактичен ефект срещу рак на простатата и дебелото черво.

При увеличена простата помага комплексна рецепта с участието на конопено семе. Приготвя се така: смесват се 100 г хвощ-стръкове, 80 г семе от пъпеш, 60 г конопено, 50 – ленено, по 50 г бял равнец и мечо грозде. Две супени лъжици от хубаво смесените билки се варят пет минути в половин литър вода. Прецеждат се и се пият по 100 мл четири пъти дневно преди хранене (bilka.info).

При псориазис или екзема

Масло от конопено семе е един от компонентите на продукти за локално външно приложение, които помагат при псориазис и акне, при суха кожа и пърхот. За тази цел се препоръчва единствено студено пресованото и нерафинирано масло, което много лесно попива в кожата и се възприема лесно от епидермалната тъкан. Действа подхранващо и противовъзпалително, заздравява клетъчните мембрани и има видим антиейдж ефект. Ползата се дължи на съдържащите се в семената антиоксиданти, протеини, каротин, фитостероли, фосфолипиди, витамини. Да не забравяме и важните аминокиселини.

Същите компоненти позволяват описаният продукт да действа успешно и при кожни наранявания – помага за по-бързото им заздравяване без възпалителни усложнения и остатъчни белези; върши работа също при суха и повехнала кожа, възстановява защитата й, изравнява цвета при нарушена пигментация.

При бременност и кърмене

Полезното конопено семе може да бъде редовна добавка в менюто на бъдещата майка или при кърмене. Обяснението е просто: вече коментирахме състава на тази супер храна, възможността чрез нея да се набавят полезните омега-3 и -6 ненаситени мастни киселини, лесния за усвояване спектър на аминокиселини и витамини, на микроелементи. Все пак колкото и да е полезна, тази добавка към менюто трябва да се взема дозирано, не повече от 1-2 супени лъжици конопено семе дневно. При по-висок прием, особено в ранна бременност, има риск от усложнения, тъй като продуктът леко разрежда кръвта.

При рак

Множество изследвания на световната медицина сочат, че на базата на конопен семе могат да се направят успешни крачки в лечението на рак – става дума за злокачествени заболявания на нервната система, млечната жлеза, щитовидната жлеза, дебелото черво, простатата и на левкемия. Възможно е компоненти на конопеното масло да блокират развитието на агресивен рак в различна фаза, включително напреднала. Макар голяма част от научните открития в тази област да са все още в експериментална или лабораторна фаза, надеждите за успешно решение са основателни. Сред обясненията за ефекта от терапии с конопено семе и негови продукти е способността на конопената композиция да стимулира апоптоза – планирана смърт на раковите клетки. Именно “безсмъртието” им е възелът на болестния процес, чийто резултат е формирането на нови тъкани и неспирното натрупване на все нови и нови трансформирани клетки, без предишните поколения да са отмрели.

Хората, които имат подобни здравословни проблеми, едва ли са изненадани от информацията в горните редове. Няма изненада и в отговора на въпроса – защо тогава фармацевтичната индустрия не се концентрира върху тази посока на новите медикаменти, които биха могли да лекуват или поне да облекчават практически всяка болест?! А отговорът е простичък: етикетът “канабис, марихуана” на всеки стрък коноп, на всяко конопено семенце и капка конопено масло, би усложнил регистрацията на подобни медикаменти. И би я оскъпил. За въпросната индустрия са предостатъчни печалбите от купищата вече създадени лекарства и бъдещите им генерици, включително препаратите за химиотерапия. Много важно, че цялата тази продукция заедно със злокачествените клетки убива и здравите.

Ленено и конопено семе

За ползите от лененото семе също може да се говори с часове. Продуктът обогатява организма с незаменими мастни киселини, фибри, блокира възпалителните процеси и злокачествените трнсформации на клетките. Комбинацията от конопено семе и ленено семе може да укрепи имунната система, да нормализира работата на стомашно-чревния тракт, да овладее симптоматиката на страдания от типа на ревматоиден артрит. Балансира стойностите на холестерина, действа оздравително на кръвоносните съдове и може да се използва за профилактика срещу инсулт и инфаркт.

Двата вида семена се комбинират чудесно; могат да се използват заедно в смути и шейкове, или просто да се забърка по една лъжица от двата вида в чаша кисело мляко. Конопеното трябва да е белено, а лененото – натрошено.

При псориазис или екзема

Масло от конопено семе е един от компонентите на продукти за локално външно приложение, които помагат при псориазис и акне, при суха кожа и пърхот. За тази цел се препоръчва единствено студено пресованото и нерафинирано масло, което много лесно попива в кожата и се възприема лесно от епидермалната тъкан. Действа подхранващо и противовъзпалително, заздравява клетъчните мембрани и има видим антиейдж ефект. Ползата се дължи на съдържащите се в семената антиоксиданти, протеини, каротин, фитостероли, фосфолипиди, витамини. Да не забравяме и важните аминокиселини.

Същите компоненти позволяват описаният продукт да действа успешно и при кожни наранявания – помага за по-бързото им заздравяване без възпалителни усложнения и остатъчни белези; върши работа също при суха и повехнала кожа, възстановява защитата й, изравнява цвета при нарушена пигментация.

При бременност и кърмене

Полезното конопено семе може да бъде редовна добавка в менюто на бъдещата майка или при кърмене. Обяснението е просто: вече коментирахме състава на тази супер храна, възможността чрез нея да се набавят полезните омега-3 и -6 ненаситени мастни киселини, лесния за усвояване спектър на аминокиселини и витамини, на микроелементи. Все пак колкото и да е полезна, тази добавка към менюто трябва да се взема дозирано, не повече от 1-2 супени лъжици конопено семе дневно. При по-висок прием, особено в ранна бременност, има риск от усложнения, тъй като продуктът леко разрежда кръвта.

При рак

Множество изследвания на световната медицина сочат, че на базата на конопен семе могат да се направят успешни крачки в лечението на рак – става дума за злокачествени заболявания на нервната система, млечната жлеза, щитовидната жлеза, дебелото черво, простатата и на левкемия. Възможно е компоненти на конопеното масло да блокират развитието на агресивен рак в различна фаза, включително напреднала. Макар голяма част от научните открития в тази област да са все още в експериментална или лабораторна фаза, надеждите за успешно решение са основателни. Сред обясненията за ефекта от терапии с конопено семе и негови продукти е способността на конопената композиция да стимулира апоптоза – планирана смърт на раковите клетки. Именно “безсмъртието” им е възелът на болестния процес, чийто резултат е формирането на нови тъкани и неспирното натрупване на все нови и нови трансформирани клетки, без предишните поколения да са отмрели.

Хората, които имат подобни здравословни проблеми, едва ли са изненадани от информацията в горните редове. Няма изненада и в отговора на въпроса – защо тогава фармацевтичната индустрия не се концентрира върху тази посока на новите медикаменти, които биха могли да лекуват или поне да облекчават практически всяка болест?! А отговорът е простичък: етикетът “канабис, марихуана” на всеки стрък коноп, на всяко конопено семенце и капка конопено масло, би усложнил регистрацията на подобни медикаменти. И би я оскъпил. За въпросната индустрия са предостатъчни печалбите от купищата вече създадени лекарства и бъдещите им генерици, включително препаратите за химиотерапия. Много важно, че цялата тази продукция заедно със злокачествените клетки убива и здравите.

Ленено и конопено семе

За ползите от лененото семе също може да се говори с часове. Продуктът обогатява организма с незаменими мастни киселини, фибри, блокира възпалителните процеси и злокачествените трнсформации на клетките. Комбинацията от конопено семе и ленено семе може да укрепи имунната система, да нормализира работата на стомашно-чревния тракт, да овладее симптоматиката на страдания от типа на ревматоиден артрит. Балансира стойностите на холестерина, действа оздравително на кръвоносните съдове и може да се използва за профилактика срещу инсулт и инфаркт.

Двата вида семена се комбинират чудесно; могат да се използват заедно в смути и шейкове, или просто да се забърка по една лъжица от двата вида в чаша кисело мляко. Конопеното трябва да е белено, а лененото – натрошено.

За захранка при риболов. За шаран

Универсалните качества на коментираното конопено семе стигат и до велика територия като успешния риболов. За него се вършат какви ли не подвизи, а успехът може да се постигне и простичко, с помощта на невзрачните конопени семена. Ние вече сме наясно с огромните ползи на конопеното семе за човека; ако един любител рибар е наясно с качествата му, той успешно ще примами желаните големи риби с помощта на захранка с коноп.

Ето един от възможните варианти: Небелено конопено семе се изпича на сух тиган – трябва да се внимава, защото заради високата масленост може лесно да прегори. Оставя се да изстине и се смила на грубо брашно. Ароматът е изключително приятен! Това ароматно брашно се добавя към захранката, която рибарят си приготвя обичайно, възможностите тук са неизброими. Попадайки във водата, конопените частици първо падат надолу, а сетне започват да се издигат към повърхността – това движение, заедно с вкуса и аромата, убийствено привличат рибата. Достатъчно е в захранката делът на конопеното семе да е около 10%.

Сайтовете за любители на риболова описват как се прави захранка за шаранов риболов с конопено семе. За целта се използва небелено, което трябва да се накисне за 24 часа и след това да се вари до нацепване на люспата. За ускоряване на процеса може да се добавя ябълков оцет или сода бикарбонат.

Който има по-дебел портфейл, може да си купи и готова захранка с конопено семе. Готовият продукт в буркан от литър и половина струва около 15 лв. Препоръчван за риболов на шаран, бабушка и лин. Някои любители споменават за покълнало конопено семе като стръв, но не скриват, че това занимание е мъчна работа заради размера на зърната и лесното им “отхапване” от кукичката.

За гълъби

Конопеното семе е нормална храна за птици, препоръчва се за подхранване на домашни гълъби, особено желана е от папагалите. Пълноценни зърна като тези на конопа зареждат птичия организъм с всички необходими хранителни компоненти. Специалистите обаче предупреждават конопът да се дава дозирано, съобразено с размера на птицата и навиците й. Активно изразходващите енергия като гълъбите могат да имат по-висок порцион, макар прекаляването да застрашава тези виртуози на въздушните преходи със … затлъстяване заради високата масленост на семената. Още по-валидно е това за папагалите, чийто живот преминава в клетката.

Други ползи, приложения и рецепти за лечение

Ползите от вълшебното конопено семе наистина нямат край! Ето още няколко рецепти за напълно различни здравословни проблеми:

  • За премахване на брадавици: Приготвя се мазило от стрит тебешир и конопено масло в съотношение 1:4. Брадавицата се маже 2-3 пъти дневно, докато завехне и може да бъде отстранена безболезнено.
  • След ухапване от отровна змия: Раната се посипва със стрити на прах семена от коноп – очевидно трябва да си носим този продукт в аптечката! По най-бързия начин след това да се доберем до медицинско заведение.
  • При цистит: Смесваме 10 г сух цвят от невен, 6 г полски хвощ, 5 г счукано конопено семе, три супени лъжици мед. Заливаме сместа с половин литър сухо бяло вино и варим на тих огън 10 минути. Прецеждаме след като изстине; пие се по 1/3 чаша сутрин на гладно и вечер преди сън, а в рамките на деня – по една супена лъжица на всеки час.

Топ рецепти с конопено семе

Конопеното семе по твърдост напомня кориандър, затова е добре да се използва смляно или под формата на кълнове. Преди употреба продуктът трябва да се прочисти и измие; ако предстои смилане – добре да се изсуши.

Конопените семена или ядки, както се нарича беленият или лющен вариант, имат вкус на орех с лека горчивинка. Най-полезни са семената, след като покълнат. Тези семена имат рядка характеристика – те са сред малкото съдържащи хлорофил и бързо “правят” първата двойка зелени листенца. Могат да бъдат чудесна добавка към свежи салати.

Салата с конопено семе

Конопеното семе може да се добавя вместо поръска и традиционни ядки от типа на орехи към всякакви салати: доматена, тип “шопска”,  стъргани моркови, млечна. Можете да си направите истинско вкусно угощение с табуле, където беленото конопено семе се добавя върху нарязани на кубчета и лентички домати, крастивици, чушки, голямо количество свеж магданоз, зехтин и лимонов сок. За по-вкусно конопеното семе може да се запече с малко морска сол на сух тиган.

Смути за отслабване

Да започнеш деня с чаша зелено смути е добро, разумно решение: така натискаш стартовото копче на програмата за прочистване и за балансиран старт на метаболизма. Балансираните метаболитни процеси неизбежно отвеждат към изгаряне на излишните мазнини и изхвърляне на токсини и излишни течности. Споменатото смути е добре да включва конопено семе, за да може организмът да се захрани с всички полезни съставки, които то съдържа. По-долу следва една от възможните рецепти за смути, чийто редовен прием съдейства за отслабване:

  • В блендер се разбиват четири зелеви листа и четири листа от червено цвекло, половин краставица, две круши, един банан, четвърт лимон без кората, четири супени лъжици конопено семе и три чаши вода. Това е базова рецепта на смути за отслабване, в която бананът може да се замени със зелена ябълка, а листата от цвекло – със спанак. Вкусът е необичаен, но интересен и ще ви се хареса!
Как се прави запарка и накисване

Продуктът конопено семе, както вече се убедихме, е с множество приложения. Един от плюсовете му е лесното приготвяне за консумация, когато го използваме като хранителна добавка. Същевременно не бива да забравяме, че като го добавяме в храната си, ние не само допълваме възможните хранителни дефицити, но и извършваме профилактика или дори терапия за определени здравословни проблеми. Обобщено: тези две линии в приложението на конопените семена са неотделими.

Дребните семена могат да се подготвят за прием или допълнителна обработка чрез първоначално накисване във вода. Ако водата е гореща, продуктът е готов след два часа. Например класическата конопена отвара/запарка се прави от една супена лъжица семена и 300 мл вряла вода. След два часа прецеждаме и приемаме въпросната течност на три пъти в рамките на деня – това е един от препоръчваните лекове при фиброзни процеси в матката. Прецедените запарени семена не изхвърляйте, а добавете към салата, печимо или смелете с плодове/зеленчуци в здравословен коктейл.

Ако накисваме със студена вода, семената престояват цяла нощ. Обикновено това се практикува за небеленото конопено семе. Накиснатите семена лесно се почистват от твърдите люспици, след което се смилат в блендер и също се добавят в смути, йогурт или се изсушават и използват под формата на брашно.

Идея за закуска: С кисело мляко

Една супена лъжица белено конопено семе с малко мед в чаша нискомаслено кисело мляко: ето ви идея за чудесна закуска, която задълго ще ви засити. Ще балансира метаболитните процеси в организма ви за дълго време и през по-голямата част от деня няма да търсите нещо за похапване “извън програмата”. Такава закуска внася в организма достатъчно протеини – при това лесно усвоими, микроелементи, витамини. Балансират се мастната обмяна и стойностите на кръвната захар. Закуската е подходяща и за хора, които се опитват да топят килограми.

Мляко от конопено семе (ядково мляко)

Рецепти за мляко от конопено семе могат да се намерят немалко; пропорциите на белено конопено семе и вода са различни, но в общи линии технологията е една и съща. Доста хранително и плътно се получава конопеното мляко, ако смесим една част семена с три части вода. Оставяме 10-15 минути семената да омекнат, след което разбиваме с блендер до хомогенно състояние. От тази смес може да се добави ¼ към плодов или зеленчуков сок, а може и само да се подслади с мед или стевия. Риемът трябва да бъде съобразен с препоръката за дневен прием в рамките на 1-2 супени лъжици семена, а в описаната рецепта цялото количество се приготвя с цяла чаша коноп!

Конопено брашно. На прах, счукано

Конопеното брашно може да се купи като готов продукт, но може да се приготви и в домашни условия. Ето как:

  • Белено конопено семе – желаната доза – се смила с кафемелачка в сухо състояние. Може да се добавя към пшениченото брашно при различни солени или сладки печива, в застройки на супи, дресинг за салати, сосове и майонези. Друг начин е семената да се счукат, но заради добрия си маслен състав те по-скоро се смачкват и не винаги постигаме желаното състояние на продукта.
  • Ето и една рецепта за конопено-ръжени хлебчета. 300 г белено конопено семе се запича на сух тиган и се смила, след като изстине. Смесва се със 150 г трохи от сух ръжен хляб. За спойка се използва едно прясно яйце. Оформяме малки топки – хлечбета, които се запичат в умерена фурна за 20-30 минути. Полезна добавка към зеленчукови супи!
Каша с плодове

Изключително полезна е суровата каша с коноп, за която са необходими равни части слънчоглед, лен, сусам и коноп. Всички семена се накисват в студена вода за цяла нощ. На сутринта се изплакват хубаво и се смесват с плодове по желание; разбиват се в блендер. Получава се лека кашичка, която утолява глада и жаждата и е  много полезна.

Плодов коктейл с конопено семе

Ако идеята за такава каша не ви е по вкуса, описаната по-горе маса от семена и плодове може лесно да се превърне в приятен коктейл. За това е достатъчно да добавим вода, а в горещо време – кубче лед, и да ароматизираме с канела или индийско орехче.

Каша за дълголетие

Кашата на дълголетниците от конопено семе също е лесна за изпълнение. Трябва ни белено конопено семе, което измиваме хубаво и заливаме със студена вода за няколко часа. Съотношението семена: вода е 1:2. След като семената омекнат, съдът със сместа се слага на огъня да кипне – но не и да се вари. Снемаме от огъня, слагаме капак и увиваме с голяма хавлиена кърпа за половин час. Това е продукт, най-близък до природата и при него в най-висока степен се приемат всички анти ейдж компоненти  ня конопените семена. Няма нужда да се добавят мазнини или подсладители, достатъчни са балансираните съставки на семената.

Печено конопено семе

Конопеното семе подобрява вкусовите си качества, ако се изпече на сух тиган. При това трябва много да се внимава, тъй като маслените му компоненти правят процеса доста интензивен. Семето е готово, когато започне да пука и “подскача”. Една лъжица печен коноп с малко сол е добро средство за активиране на либидото; действа положително при двата пола.

Печеното конопено семе може да се използва за счукване на брашно – за добавка към салати и сосове.

Други ястия с конопено семе

Конопените семена са универсален продукт, който може да присъства в различни блюда – от предястия и супи до основно, топли и студени закуски, печива, кремове и шейкове, сосове и дори пици. Макар продуктът да не е от най-евтините, има смисъл да се поинтересуваме от приложението му в кухнята заради здравословните ползи и насладата. А и използването му е в неголеми дози.

Две интересни рецепти:

  • Картофена крем-супа с конопено семе: Половин чаша семена се изпичат на сух тиган и се счукват; задушава се една глава ситно нарязан лук и към него се прибавят счуканите конопени семена. Отделно сваряваме 3-4 картофа, смачкваме ги и ги разбиваме с литър топла вода – получава се рядко пюре. Смесваме го с лучено-конопената съставка и оставяме на огъня да заври. Подправяме със сол, смлян чер пипер и сметана.
  • Песто с конопено семе: Трябват ни 1/3 чаена чаша конопено семе, 2 чаени чаши пресен босилек, 2/3 чаени чаши зехтин, един лимон, три скилидки чесън, сол и чер пипер (kulinar.bg). Всички съставки без зехтина се разбиват с блендер, след което на малки дози се добавя зехтинът до получаването на зелена паста. Ако кедровите ядки, които са също традиционна съставка на пестото, не са ни по джоба, смиламе чаена чаша кашу и разбиваме с 2/3 чаена чаша вода. Смесваме двете композиции, като добавяме ту едната, ту другата, и внимаваме да не стане прекалено рядко.

Видове конопено семе, продукти на пазара, приложение, цена

Съветите да консумираме конопено семе водят неизбежно към въпроса – откъде да си го набавим? Малки дози от порядъка на 100-200 г белено конопено семе могат да се намерят на щандовете за подправки или здравословни храни в големите вериги, в дрогерии и специализирани магазини за здравословни храни.

Небелено конопено семе

Небеленото конопено семе е по-евтиният вариант, килограм от продукта може да се намери за 11-12 лв (natura.bg). В този вид обаче то не може да се използва веднага,  изисква повече подготвителни операции. Обикновено се взема за приготвяне на кълнове. Ако го консумирате редовно, може всяка вечер да накисвате в студена вода дневната си доза и на сутринта тя ще е почти готова – при изплакване преди консумация твърдите люспици се отделят лесно. В тази форма конопеното семе може да се смила на брашно или да се запарва за конопено мляко. Любителите на здравословните храни уверяват, че небеленото конопено семе е по-богато на полезни съставки и ефектът от приема му за здравето е по-категоричен.

Конопено масло

Маслото от конопено семе се счита за най-лековитата конопена форма. Доста е скъпо, особено ако носи етикета “био”. Бутилчица от 250 мл може да се купи за 21-22 лв. доста лесно гранясва, затова трябва да се съхранява в тъмно стъкло и по принцип да се консумира бързо. Приготвя се чрез студено пресоване на конопени семена. Двата продукта се добиват от индустриални сортове коноп/канабис. Опасенията за компоненти от психотропно естество са неоснователни, тъй като “заподозряното” вещество от типа на наркотиците не се съдържа в семената, а в листата на растението.

Маслото от конопено семе съдържа прословутите ненаситени мастни киселини омега-3 и 6 в най-полезното за човека съотношение, 3:1. Съдържа и аминокиселината  GLA, балансираща хормоналния състав и с принос в поддържането на съединителната тъкан и кожата.

Кълнове от конопено семе

За приготвяне на кълнове се взема небелено конопено семе. Накисва се за една нощ в повече вода, след което се изплаква и се оставя влажно в буркан с марля или в обогатена почва. Ако работим с буркан, семената трябва да се изплакват сутрин и вечер и да се внимава да не изсъхнат. Добре е до появата на кълновете съдът да е на тъмно и при температура 21-22 градуса.

Масло от конопено семе на капсули

Капсулите със студено пресовано конопено масло се предлагат като хранителна добавка при широк кръг диагнози, като допълващ терапии и профилактики компонент (за повечето от тях вече стана дума). Най-общо приемът на такива капсули е оправдан заради подобряването на антиоксидантната защита, баланс на метаболизма и укрепване на имунната система, оздравяване и оптимизиране на клетъчното хранене при подобрена кондиция на клетъчните мембрани. Студено пресованото олио от конопено семе е най-хармоничната растителна мазнина, с великолепни пропорции на компонентите и присъствие на всички незаменими аминокиселини.

Продуктът, в зависимост от производителя, може да е на различни цени. Могат да се намерят опаковки от по 200 капсули х400 мг за около 22 лв, както и 90 капсули х12 лв или 40 х200 мг за пет лева.

Белено конопено семе (лющено)

Беленото конопено семе, известно още като конопени ядки, е значително по-скъпо. Това е продукт, който може да се консумира директно, без предварителна подготовка – но може също да се изпича и смила в зависимост от предпочитанията и начина на прием. Подходящо е за добавка към йогурт, салати, сосове. При изпичане усилва аромата и подобрява вкусовите си качества, като напомня ядка от типа на ореховата.

Белено конопено семе се намира по 30-32 лв за килограм. Дребните разфасовки могат да достигнат цена от 5 лв за 100 г, т.е. 50 лв за килограм, в зависимост от произхода и възможната квалификация като биопродукт.

Био конопено семе

Конопеното семе е сред продуктите, за които етикетът “био” може да е винаги актуален. Конопът е техническа култура,чието отглеждане не изисква специални агропрактики и в този смисъл семената могат да се определят като изначално чисти. Според специалисти конопените семена, за разлика от тези на соята, не са генно модифицирани, а природната им устойчивост  е гарант, че при отглеждането им не са използвани торове и химикали за растителна защита.

Шоколад с конопено семе

Сред офертите на немалко биомагазини може да се намери такава за шоколад с конопено семе. Продуктът е ориентиран към потребители вегани, но е подходящ за различни диети – не съдържа захар, а процентът на какаото в него е 72. Скъпичък, за 100 г се плаща повече от 6 лв.

Друг вариант на “конопен” шоколад е популярният Rocao  – суров супершоколад с какаова маса, какаово масло, сироп от агаве, сушени банани, конопено семе и канела. Цената му е около 4 лв за 100 г.

Други продукти в аптеки и магазини

Универсалният характер на конопеното семе позволява влагането му в различни продукти – храни и козметика, които не са сред най-популярните, но доказано вършат работа.

  • Конопен мехлем “Хемороиди” – 12 лв за опаковка от 30 мл. Названието показва за какво служи; прилага се два пъти дневно в засегнатата проблемна зона. Съдържа масла от конопено семе, ший, пчелен восък, екстракти от кестен-цвят и дъбова кора.
  • Балансиращ конопен серум за поддържане на кожата – 21 лв за 30 мл. Нанасят се по няколко капки върху влажна кожа преди полагането на дневен или нощен крем. Подхранва и регенерира, защитава от външни влияния. Съдържа масла от конопено семе, гроздови семки, бадемово масло, масло от жожоба, от лавандула, здравец и градински чай.
  • Балсамова писалка против херпес – 8 лв броя; съдържа масла от конопено семе, ший, чаено дърво и прополис. Действа най-добре в начална фаза на лабиалния херпес, облекчава и при вече появили се мехурчета.

Особености на растението коноп

Конопът е едно от първите “опитомени” от човека растения: твърди се, че е било използвано още през неолита. Векове наред в живота на различни народи конопът е служил за добиване на здрави нишки за грубо платно и въжета. Постепенно са били култивирани различни сортове; човечеството открило високата хранителна стойност на семената и маслото от тях, а в модерните времена тези продукти са изследвани и “обяснени” като суперхрана и панацея.

Агропрактиките с отглеждане на коноп са били доста интензивни докъм средата на миналия век. Конопът е техническа култура, която прочиства замърсени почви; отглежда се лесно, не изисква специална агрозащита, пази културите в съседство от някои почвени вредители – т.н. “попово прасе”, колорадски бръмбар, сляпо куче. Модерната кулинария препоръчва всекидневна употреба на конопено семе и масло като балансирана храна с висока стойност.

Лошата слава на конопа-канабис се дължи на негативните оценки за марихуаната, индийския коноп: един от подвидовете с повишено съдържание на наркотичния компонент тетрахидпоканабинол. Семената и маслото от семена, които коментираме тук, съдържат този компонент в пренебрежимо малки количества, т.е. по-малко от 0.1%.

Съдържание (състав), хранителна стойност

Съставът на конопените семена се определя като уникален: съчетанието от незаменими аминокиселини, растителни протеини, витамини и микроелементи наистина е необикновено. Семената съдържат дори и хлорофил, което е наистина природно изключение.

Защо го наричат суперхрана?

По-долу ще разгледаме съотношението между множеството компоненти на конопените семена, които имат висока хранителна стойност при отсъствието или почти пълното отсъствие на негативни странични ефекти. Конопеното семе се определя като суперхрана, защото до него има широк достъп и се постигат множество положителни ефекти, свързани с храненето и лечението на различни заболявания.

То укрепва имунната система и осигурява растеж на мускулната и костната тъкан. Подобрява функциите на сърдечно-съдовата система, намалява лошия холестерол в кръвта и снижава риска от образуване на склеротични плаки. Нормализира артериалното налягане, укрепва сърдечния мускул. Подобрява състоянието на кожата и повишава ефективността от лечението на различни кожни заболявания като екземи и псориазис. Помага при неврологични разстройства, забавя прогресията на страдания като Алцхаймер и Паркинсон, повишава умствената работоспособност, подобрява паметта и концентрацията, възстановява нормалния сън. Предотвратява заболявания на черния дроб и жлъчката.

Действа оздравително при инфекции на дихателната и отделителната система. Възстановява хормоналния баланс, възстановява нормалния сексуален живот. Действа пречистващо при натрупване на шлаки и токсини. Увеличава лактацията по време на кърмене. Добро е за остеопороза и при лечение на упорити страдания като ревматоиден артрит. Балансира кръвната захар и обмяната, предпазва от затлъстяване  и диабет от втори тип.

Протеин, калории, глутен

Конопените семена не съдържат глутен. Съдържанието на растителен белтък в 100 г е до 35%  едестин и албумин – отлично усвоявани, които са отговорни за образуването на ензими в кръвната плазма и формирането на антитела. Албуминът пренася в кръвта витамини, хормони и микроелементи, което е важно за укрепването на имунната система, хармонизацията на обмяната и хормоналния баланс.

Калориите от мазнини в 100 г конопено семе са 369, а общата калорийна стойност на това количество е 549 калории (bb-team.org).

Аминокиселини, омега 3, лецитин

Семената от коноп се отличават със съвършени пропорции между омега-киселините 3 и 6, за което вече споменахме неведнъж. Те не се синтезират от организма и трябва да се приемат с храната, а пълноценното им усвояване зависи именно от предлаганата от конопа пропорция. Освен това с конопеното семе се приемат гама-леноленова, стеаринова и олеинова киселина. Около 80% от всички мастни киселини на конопа са полиненаситени; те участват в модулирането на имунната система, растежа и развитието на главния мозък, половите жлези, бъбреците и кожата.

Съдържание на цинк, магнезий

Конопените семена са изключително богати на микроелементи и витамини, на първо място цинк и магнезий – но също и витамин Е, желязо, манган, калий, калций, сяра, фосфор, които се усвояват отлично благодарение на вече споменатите ненаситени мастни киселини.

Има ли вреди, странични ефекти, противопоказания?

Конопеното семе, като всеки растителен продукт, може да предизвика в отделни случаи индивидуална непоносимост или алергични реакции. Същото се отнася и за маслото от конопено семе.

Предозирането също не се препоръчва: дневната доза при редовна употреба е една супена лъжица белено конопено семе, при отделни потребители безопасни са и две. Ефектите на предозиране са главоболие, сърцебиене, усилено потене, световъртеж и припадъци. Високите дози масло от конопено семе не се препоръчват при бременност.

Наркотично действие. Марихуана, хашиш

За наркотично действие може да се говори само при някои сортове коноп, които се отглеждат с медицинска цел. Тъкмо те са причина за лошата слава на конопа/канабис, макар да са легализирани в много точки на света като терапевтичен продукт при специфичен режим на употреба.

Индийският коноп и производните марихуана и хашиш са в забранителния списък на ООН от 1961 година. Продуктите са определяни като лек наркотик, но създават зависимости и границата между полза и вреда дори при използването с медицинска цел е трудна за овладяване. Семената от коноп, които коментираме дотук, са от т.н. индустриален коноп и последните  квалификации не ги засягат.

Отглеждане на коноп

Интересът към отглеждането на индустриален коноп през последните години нараства, но управленческите решения по темата не са лесни и еднозначни. У нас с разрешение на Земеделското министерство може да се допусне отглеждането на коноп за влакно. Този тип култури следва да са контролирани от държавата, тъй като има риск от нарушения и допускане на сортове с високо съдържание на наркотичната база тетрахидроканабинол (има такива с до 30% в листната маса). Същевременно културата се оценява като икономически перспективна заради положителните ефекти върху почвите и екосредата като цяло.

Добив на семе

В страни като Франция, Русия и Китай конопът с пренебрежимо ниско съдържание на тетрахидроканабинол се отглежда като обикновена агрокултура. Индустриалните сортове, част от които селекционирани в Украйна, намират приложение при разработването на нови хранителни продукти, енергетиката, текстилната промишленост и строителството.

Търсенето на семена от коноп нараства непрекъснато; касае се за семена от въпросните индустриални сортове, чийто добив може да достигне до  200 кг от декар. У нас продуктът се предлага предимно като внос от Румъния.

Цена на едро и дребно. Има ли бизнес?

След като има търсене, очевидно може да се прави бизнес със семената на конопа. Ако се купува на килограм, цената е средно 12 лв/кг за небелени и 30-35-38 лв за белени. Опаковките биосемена от 100-200 г могат  да се калкулират и до 60 лв за килограм.

Отзиви и мнения на хората от форуми

  • Mapua от bg-mamma.com: “Здравейте, имам миома и в сайта за билкиолечение прочетох рецептата на баба Ванга за отвара от конопено семе. Търсих в много аптеки, но където и да попитам ме гледат странно, а на мен ми е спешно да го намеря. Пих и други билки, но не видях някакъв ефект. Решила съм да пробвам всичко, преди да легна под ножа. Моля ако някой от вас знае къде мога със сигурност да си намеря да ми пише. Не съм раждала, а исам бебе, но лечението ми е – отстраняване на матката. Остава ми единствено надеждата…”
  • Solaris от bg-mamma.com: “…продават конопено брашно, което май е смляно конопено семе.Иначе, виж по билковите магазини.
    Въпросът ти ме заинтригува и като пуснх в Гугъла „конопено семе“ излезе, че рибарите го ползват за стръв и се продавало и по рибарските магазини. “
  • Vladislav Vasilev от bodyconstructor.com: “Здравеейте любители на здравето и спорта. Моля за вашето мнение за конопеното семе (белено). Найстина ли са добър източник на есенциални мастни киселини? Защото мисля да ги включа към хранителния режим, а целта ми е да регулирам по-високото кръвно налягане и превенция за камани в жлъчката.”
  • Деница Русева от desilifestyle.net: “Здравейте, препоръчаха ми конопено семе против косопад. Тъй като от 2-3 години косата ми капе неимоверно силно и оредя, започнах да взимам по 2 с.л. от семето всеки ден. Дали ще има ефект? Купих го насипно, а казвате, че не трябва да е, защо?”
  • Деси от desilifestyle.net: “…Относно насипното конопено семе, както всеки продукт богат на мазнини, и то бързо се окислява и е желателно да купуваме такова в опаковка и със срок на годност за да не се изненадаме ако вкуса не ни хареса. Но ако няма проблем с вкусовите качества си го хапвай без проблем. Пожелавам ти успех и се надявам скоро да имаш подобрение!”
  • Източници:

http://bit.ly/2ideiiU

http://monamo.ru/zdorov-eda/superfud/semena-konopli-dlya-zdorovya

http://bit.ly/2j7ZDF2

Конопено семе: преоткритата суперхрана и панацея
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

2 thoughts on “Конопено семе: преоткритата суперхрана и панацея

  1. Конопеното семе се набавя от производителите на коноп, открити по регистрационен списък на производителите. Конопеното масло се набавя от аптеките (или фармацевт производители на конопено масло) също по регистрационен списък на производителите.

    За чай и други отвари се ползват по рецептурен справочник за конопено семе и кълнове.

    Консумацията на конопеното семе е също по рецепти във вид на зърна (дъвчене) чайове (отвара и процентно съдържание на вода и семе) . Кога се пие – преди ядене, след ядене или по време на ядене и колко пъти на ден.

    За съжаление аз до сега не бях запозната с използуваемостта на конопеното семе прочетох и разбрах при необходимост от къде да черпя знания. А от рецептурни справочници имах познание за лененото семе / чай – отвара, процентно съдържание и т.н.. пие се на гладно. Като се вари едн-единствена чаена лъжичка през първия ден, а постепенно след това се увеличава всеки по малко ден с още една до изпиване на цялото пакетче.

    Използува се и в кулинарията – кексове, хляб, супи и т.н.,. по рецепти – служи предимно за пречистване и ослабване.

    Елена Ат. Йорданова – 66 г.
    12.01.2017 г

  2. С конопено семе моят мъж си излекува възпаление на простатата – след като се лекува с лекарства, инжекции и т.н. безуспешно!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *