Конопено масло, олио, от канабис

Конопено масло. Прием и противопоказания на масло от коноп (олио от канабис)

За ползата и вредата от продукта конопено масло (олио от канабис). Как се пие масло от коноп, как да си го набавим и на каква цена? Противопоказания и дозировка на масло от канабис

Съдържание:

Още в текста: Може ли да се направи в домашни условия? Всички приложения за лечение и в козметиката. Конопено масло и риболов – каква е връзката. Продукти с конопено масло

Конопено масло – това е продукт, познат в практиката на народната медицина и културата на хранене у много народи. Добива се чрез студено пресоване или горещо извличане от семената на растение, принадлежащо към семейство Конопови. Маслото е със зеленикав цвят, има приятен аромат и на вкус е с нежна киселинка.

В годините продуктът е изследван обстойно; науката признава множеството му плюсове, но не премълчава и минусите. В момента има съгласие по обобщенията, че конопеното масло е няколко пъти по-ценно от лененото като хранителна стойност, диетично приложение и качества на промишлена суровина. Познавачите задължително отбелязват, че като хранителен продукт маслото губи, ако се подложи на термична обработка. Най-добре е да се добавя в салати, сосове и готовите супи. За приложението му като цяр и козметично средство си струва да поговорим отделно.

Какво е конопено масло (етерично)?

Става дума за растителен продукт – етерично масло, получено чрез обработка на конопени семена. То е ценено заради съдържащите се в продукта изключително полезни полиненаситени мастни киселини омега-3 и омега-6; на практика те са 80% от полезното вещество на семената. Въпросните компоненти имат много важна роля за функционирането на обменните процеси, за правилната работа на нервната и сърдечно-съдовата система, а също и за сияйния вид и еластичността на кожата.

конопено масло
Студено пресованото конопено масло е лек и средство за разкрасяване

Този продукт по съдържание на полезните ненаситени мастни киселини е равностоен на мазните риби; затова е доказано ефективен за профилактика на сърдечни и съдови заболявания, затлъстяване, болести на нервната система и дори на онкологични заболявания. За вегетарианците този продукт играе ролята на добър заместител, способен да попълни дефицитите на важни хранителни елементи в менюто. Това е така, защото нашето конопено масло съдържа витамини – включително мастноразтворими, минерали – калий, цинк, желязо, калций, сяра, манган, магнезий и фосфор; богато е на аминокиселини и антиоксиданти. Последните компоненти са важни като средство за предпазване от ранно стареене и преждевременно повяхване.

Благодарение на своя уникален и балансиран състав конопеното масло демонстрира маса полезни и лечебни свойства за организма ни: раните зарастват по-бързо, по-бързо се освобождаваме от кашлицата с храчки; то има безброй полезни действия – антиоксидантно, противовъзпалително, болкоуспокояващо, успокояващо, жлъчегонно, противотуморно, слънцезащитно, общоукрепващо.

Може спокойно да се каже, че с конопено масло всяка възраст печели “точки” за здравето. Това важи дори за вътреутробния период! Добре е конопено масло да се дава и на хората, които трябва да се възстановяват след тежко боледуване, преживени инциденти с травми или след хирургични интервенции.

Как стандартно се извлича от конопено семе?

Най-ценното конопено масло се получава чрез студено пресоване. Използват се устройства, които напомнят малко на мелниците за месоц Работната технология разчита на силния натиск, който смачква семената и чрез специален цилиндър отделената гъста течност по гравитационен път се отделя и събира в ниската част на пресата. Малка ръчна преса за подобни занимания може да се използва и в домашни условия. От един килограм добре узряло конопено семе може да се получи до 350 г масло. Първичната мазнина е на цвят тъмнозелена, но след кратък престой твърдите фракции се утаяват и маслото става по-светло. Тази технология на студеното пресоване позволява да се съхранят най-пълноценно всички полезни качества на конопените семена. По този начин – чрез студено пресоване, се получава и конопено масло в промишлен мащаб. В последните години конопът и ползите от него са били буквално забравени, но в момента интересът към полезното растение нараства и добрите времена за него тепърва идват.

Пренебрегването на конопа донякъде се дължи и на обществения негативизъм към марихуаната, която е “дете” от същото растително семейство. Малко хора обаче знаят, че не всеки коноп е канабис и наркотично създание. Съществуват 22 вида коноп без канабиноидни компоненти; или наркосъставките са почти нулеви. Обикновено в страните, които поддържат производството на коноп, се отглеждат 3-4 вида от тези “чисти” сортове. Конопът е растение с удивително широко приложение. Той има място в текстилната индустрия и всичко свързано с устойчивите тъкани, в строителството, в рекултивацията на почви – заразени с тежки метали, във фармацевтиката, медицината, кулинарията и пр.

Как можем да си го направим сами от листа?

В интернет има не една рецепта за конопено масло от листа. Руски източници предупреждават, че тук все пак става дума за “весело” конопено масло. Използва се листна маса от коноп, съдържащ психотропния компонент тетрахидроканабинол. Тетрахидроканабинолът се разтваря в мазнини, затова освен конопената лисна маса – стебла, листа и пъпки, е необходимо и качествено краве масло. Технологията на приготвяне е изключително пипкава. Ето как се прави конопено масло от листа (в най-общ план):

  • В тенджера с два литра вода сипваме пет шепи конопена листна маса и кипваме всичко това. Сменяме водата, като изстискваме добре конопа, поставяме листата обратно и отново кипваме. Тази процедура може да се повтаря до 10 пъти – докато не получим съвършена бистрота след кипването. Междувременно на водна баня стопяваме 200 г висококачествено краве масло. При силно загряване на повърхността му ще се появи пяна, която трябва да оберем и махнем. Трябва да се внимава да не се получава пържене. Маслото се топи и пречиства около половин час, след което го изсипваме внимателно в съда с конопената маса. Този съд трябва да се постави на огъня и цялата смес да се вари на тих огън още час – час и половина. По време на тази цялата въртележка полезните компоненти от конопените листа се поемат от мазнината. Сварената смес се отдръпва от огъня и след десетина минути се прецежда през няколко пласта марля. Конопът се изстисква докрай и сухият остатък се изхвърля.
Демир бозан за безсъние

Прецедената смес трябва да се охлади и да престои една нощ в хладилника. За това време на повърхността на течността се образува дебела маслена кора, която лесно обираме с хартиени салфетки и оформяме “калъпче”. Това конопено масло за любителите на марихуана е възможност да си приготвят весели блюда, а медицинският поглед би открил варианти за облекчаване на различни болки. Стига да внимаваме с дозата.

Рецепта за “конопено мляко” (мляко от конопено семе)

конопено масло
За домашното конопено масло се иска много търпение

Конопеното мляко е един от продуктите, харесвани от любителите на суровоядството. Приготвя се от конопено семе и се счита за особено полезно при храненето на деца и на спортисти.

  • Има една много простичка рецепта за приготвянето му: една част конопено семе и пет части вода се смесват и разбиват в блендер; напитката се подслажда с малко мед.

Този продукт от веганското хранене напоследък се оценява като по-приемлив от оризово, бадемово и особено соево мляко. Със сигурност при конопеното семе я няма заплахата ГМО, растенията не се обработват с инсектициди – т.е. липсва притеснителната агрохимия. Освен това молезните омега-фактори не само са в добро количество, но и помежду си са в идеалното за усвояване съотношение.

Състав. Съхранение

И така, да видим отново какъв е съставът на коментираното конопено масло и кое го прави несъмнено изключително полезно? Вижте кои са целебните ингредиенти на конопа:

  • Ненаситени мастни киселини – особено необходими за хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания и разстройства на нервната система. Семената и полученото от тях масло са източник на мазнини за вегетарианците, които не консумират месо и животински мазнини.
  • Антиоксиданти – предпазват от преждевременно стареене на съединителната тъкан, в частност кожата.
  • Фитостероли – осигуряват нормалното износване на бременността, подпомагат вътреутробното развитие на плода.
  • Аминокиселини – стабилизират метаболизма и поддържат в норма всички функции, жизнено важни за човешкия организъм.
  • Витамини – А, тези от група В, токоферол, К.
  • Хлорофилл – специална съставка на въпросното конопено масло, която подпомага противодействието на онкологични изменения в тъканите. Този компонент има противотуморно действие.

По въпроса за съхранението: ясно е, че конопено масло може да се съхрани най-добре в хладилника. Важно е да избираме качествен продукт и да си купуваме малка разфасовка – задължително студено пресовано. След като отворим и разхерметизираме бутилката, заради високото си маслено съдържание продуктът започва да се окислява. Ако количеството е малко, имаме шанс да го изконсумираме разумно и в добро състояние. През цялото време трябва да го държим в хладилника, в тъмна стъклена бутилка.

Приложение. Маски и домашна козметика, за мазане

При състава, който има, нашето конопено масло е истински магьосник на подмладяването. Самостоятелното му използване в козметиката или добавянето в готови продукти позволява лесна грижа за кожата, косата и ноктите. Особено привлекателно е използването му в домашни маски за коса и лице, защото с него те се приготвят лесно, ефектът е бърз и неоспорим. С помощта на това масло не просто се заличават следите на умора и стареене, но и се зареждаме с жизнена сила за в бъдеще. Да видим кои свойства на маслото вършат тази чудесна работа:

  • Конопеното масло при описания си по-горе състав предотвратява обезводняването на кожата, съдейства за хидратацията й и съхранява влагата в клетките.
  • Лесно свързва и отстранява свободните радикали, а това забавя процесите на стареене – затова е считано за отлично подмладяващо средство.
  • Възстановява природната еластичност на кожата, подхранва я и подпомага регенерацията й.
  • Има подчертано противовъзпалително действие.
  • Придава на косъма гъвкавост, възвръща изгубения блясък на изтощената коса, възстановява структурата й.
  • Незаменимо е при грижата за запуснати, увредени нокти.

При такъв широк спектър на действие няма пречка конопеното масло да се превърне в базов продукт за приготвянето на всякакви маски за коса, кожа и нокти у дома. Вижте колко е лесно с рецептите по-долу!

За коса
конопено масло за коса
С конопено масло изтощената коса връща блясъка си

В грижите за косата конопеното масло е универсално – т.е. върши работа за всякакъв тип коса, стига да се избере правилният начин на действие в конкретния случай. Може да се използва и при оздравителни действия за скалпа. Прилага се директно или като добавка в готови шампоани – достатъчни са няколко капки в дозата за едно измиване. Ако сложим от конопеното масло в домашна маска за коса, то ще свърши поне половината работа за заздравяването и блясъка й. Вижте как:

  • Конопена маска за изтощена коса: Приготвяме по една супена лъжица прясно изцеден сок от моркови и натурален мед, и две лъжици конопено масло. Всички съставки се объркват хубаво, докато се получи хомогенна смес; обожатяваме я с 3-4 капки лавандулово масло. Намазваме внимателно корените на косата и самата нея по цялата дължина. Увиваме с прозрачно фолио и голяма хавлиена кърпа за час и половина. Измиваме. Тази маска е добре да се прави поне веднъж седмично в продължение на два месеца.
  • Маска против косопад: Необходими са ни пет лъжици конопено масло и по три капки етерични масла от кориандър, лайка и розово дърво. Затопляме конопеното масло на водна баня, но внимаваме да не стане горещо. Смесваме с етеричните масла. Втриваме сместа в корените и разресваме с дървен гребен, така че да обработим косата по цялата й дължина. Увиваме с фолио и хавлиена кърпа за час и половина, следва измиване с шампоан.

В съвременната козметология конопеното масло е компонентът, добавян с оздравителна цел. Така е и при грижите за косата. Най-напред използването на продукта подобрява състоянието на скалпа, възстановява естественото състояние на косъма – изтощен от използването на бои и топли процедури за разкрасяване. Предпазва от изсушаване и намалява риска от косопад. Косата, подхранвана с конопено масло, расте по-бързо, изглежда копринено мека и бляскава, не изсъхва. Ако в продължение на месец или поне на две седмици отделите време за описаните маски, резултатът няма да ви разочарова.

За лице и за кожата

Конопеното масло, както споменахме, е едно прекрасно средство в домашната козметология. С него се забъркват приятни и лесни маски, а може и да се използва директно. Попива много бързо и достига до дълбочинните слоеве на кожата, като забавя стареенето и балансира мастната обмяна. Прилагането на конопеното масло не е свързано с неприятното “лъщене”: то попива добре и не оставя мазни следи. Благодрение на него кожата изглежда сияйна и еластична, неутрализират се неприятни дефекти като петънца и бръчки. Фактът, че така бързо се поема от кожата кара много хора да наричат конопения продукт – сухо масло.

Вижте колко лесно може да се направи подхранваща конопена маска за лице, която освежава, спасява от лющене и сухота, възвръща еластичността и изравнява тена на лицето и шията:

  • Смесваме по една чаена лъжичка конопено масло, сметана и фини овесени ядки и добавяме един суров жълтък – ако кожата е суха или нормална, или белтък – ако е мазна. Почистваме лицето и нанасяме сместа за 20 минути. Измиваме с хладка вода и полагаме подхранващ крем.

Ако това ви се струва сложно – просто всяка вечер масажирайте почистеното лице с по няколко капки конопено масло. Само след две седмици лицето ви ще изглежда различно!

Специално за пъпки, разширени пори и акне
конопено масло
Маските за лице с конопено масло са подходящи за всеки тип кожа

Както знаем, конопеното масло е богато на витамини, минерали и полезните за баланса на кожните показатели мастни киселини – линолова, линоленова, олеинова и стеаринова. Балансираният състав на конопеното масло помага да се преодолеят неприятностите, свързани с проблемната кожа. Никой не се харесва с разширени пори, пъпки и акне. Тогава – да заложим на конопеното масло! То балансира метаболизма в клетките на епитела, действа противовъзпалително и ускорява регенеративните процеси.

  • За изчистване на порите: Необходими са ни две чаени лъжички овесено брашно, една супена лъжица бяла или синя хума, 2-3 чаени лъжички конопено масло и две пакетчета чай от лайка. Запарваме чая с 300 мл вряла вода и оставяме запарката да изстива. От брашното, хумата и маслото приготвяме рядка кашичка. Междувременно сме смесили една чаена лъжичка конопено масло със ситна захар – това е домашен скраб, с който почистваме лицето. Полагаме маската с хума върху почистеното лице, лягаме и полагаме върху лицето кърпа, потопена в лайковата запарка. Оставаме така, докато кърпата изстине. Повтаряме същото още 1-2 пъти. Почистваме лицето от маската и намазваме с тоник, който свива порите.
  • За стягане на порите: Приготвяме един яйчен белтък, половин чаена лъжичка конопено масло, три капки масло от невен или лайка, една миниатюрна капка масло от лимонова трева. Смесваме маслата и на капки ги добавяме към разбития на сняг белтък. Полагаме маската на лицето и я държим, докато изсъхне. Отмиваме с хладка, а после и със студена вода. Полагаме хидратиращ крем.

При акне, псориазис и пъпки върши работа обработката със серум от конопено масло. Пригответе си го сами по тази рецепта: Смесваме 25 г конопено масло с три капки масло от градински чай, 7 капки масло от чаено дърво, една – от лимонова трева и една капсула витамин Е. Серумът трябва да се съхранява в хладилник, в добре затворено стъклено шишенце. Използват се малки количества за проблемните зони; преди процедура лицето трябва да се измие и подсуши. След нея се препоръчва полагане на хидратиращ крем.

Премахване на бенки и брадавици

Преди да предприемете опити за премахване на брадавици и бенки, консултирайте се с дерматолог доколко безопасно може да бъде това. Народната медицина предлага различни рецепти, но при този тип образувания понякога има риск от злокачествени трансформации.

След като сте направили необходимата консултация, можете да си приготвите цяр за брадавици по следния лесен начин:

  • 4 части конопено масло се смесват с една част домашен мед. Сместа се бърка, докато стане хомогенна. Дразнещото кожно образувание се маже с нея по пет пъти на ден, докато започне да се свива и “изсъхва” и става лесно за премахване.
Други рецепти за мазане

Информацията за козметика с конопено масло е доста подробна и разнообразна. Приложението на продукта в козметологията очевидно се разширява и за много неща се разчита на качествата на този уникален компонент. Така например маслото върши чудесна работа като UV-филтър, при това натурален, в някои плажни масла. Съдържа се в подхранващи кремове, кремове за зряла кожа, против бръчки и пр. Има свойството да свива порите и не е комедогенно, което го прави приложимо при козметиката за подрастващи

Освен терапиите с външно прилагане на конопено масло при проблеми като акне и псориазис, може да заложим и на вътрешен прием. Препоръчва се да консумираме две супени лъжици масло на ден в продължение на 2-3 седмици. Освен вътрешния баланс, този прием постига и външен козметичен ефект: кожата става мека и сияйна, ноктите укрепват и косата расте по-буйно.

  • Използвайте маслото и като емулсия за ръце: 4-5 капки се разтриват между дланите, след което с масажни движения от китките към върха на пръстите цялото количество се втрива в продължение на 5 минути.

За отслабване

Учени от немалко страни проявяват интерес към една специална молекула, която се съдържа в нерафинираното конопено масло – канабидиол. Вече е известно, че именно този компонент има противораково действие и може да се използва в лечението на епилепсия. По-нова е информацията, че този компонент мэже да блокира растежа на мастните клетки в човешкия организъм, и по-точно на клетките на бялата мазнина. Под действието на канабидиола белите мастни клетки се трансформират в кафяви мазнини – специфична тъкан, която съдържа огромен брой митохондрии. Това не са мазнините, от които се плашим и които не можем да стопим, мъчейки се да отслабнем. Това е много специфична тъкан, която ускорява метаболизма, подпомага терморегулацията и съхранява условията за жизнените процеси при ниски външни температури. При тези качества е ясно, че всички тези свойства могат да съдействат за редукция на теглото и да предпазят организма от затлъстяване.

Прием, дозировка

За здравия организъм всекидневният прием на конопени продукти в разумна доза е отлично профилактично средство. Постига се балансиране на метаболизма, здравословни пропорции между добрия и лошия холестерол, бързо изгаряне на мазнините. Това е причината за коментираното конопено масло да се говори като за диетичен продукт. Вече видяхме каква е “химията” на конопеното масло при регулацията на мастните клетки. Чисто субективно – приемът на конопено семе или конопено олио създава усещането за насищане за дълго време, освен това позволява лесно да се контролира апетитът. Диетолозите съветват при потребност от редукция на килограми да се наблегне на режим, при който всяка сутрин на закуска се приемат две супени лъжици конопено олио. Не можем да си го представим – но това може да стане например със сурови зеленчуци или варени зърна от рода на елда.

Как се използва за лечение? За пиене

Конопеното масло става както за локално външно приложение, така и за вътрешен прием с терапевтична цел. Многобройните му лечебни ефекти са причина за изключително широкото приложение на маслото при множество терапии. Ето кои заболявания се повлияват успешно от прилагането на конопено олио:

  • При нарушения на обменните процеси;
  • При анемия;
  • За повишаване защитните сили на организма;
  • За подобряване функциите на сърдечно-съдовата система при хипертония, инфаркт, атеросклероза, инсулт, тромбофлебит;
  • За усилване на лактацията при кърмене;
  • За ускоряване на възстановяването след тежко боледуване или големи хирургични интервенции;
  • При разстройства и възпаления в репродуктивната система;
  • При възпаление на горните дихателни пътища – бронхити, пневмонии, астма, туберкулоза;
  • При кожни заболявания – дерматити, екземи, псориазис, акне;
  • При болести на храносмилателния тракт и проктологични патологии – холецистит, колит, язва, гастрит, ентерит, хемороиди;
  • При повишено артериално налягане;
  • При остеопороза, артрит, бъбречна недостатъчност, жлъчнокаменна болест.
Против глисти и др. паразити

Очистването на храносмилателния тракт от паразити е болезнена тема; според последните разкрития в науката присъствието на различни паразити в човешкото тяло е една от основните причини за тежки заболявания и преждевременна смърт. Конопеното масло е чудесен продукт за профилактика и лечение при такъв проблем. За целта всеки ден трябва да се приема на гладно два пъти по една чаена лъжичка конопено масло. Този режим включва и изпиването дневно на един литър чай от лайка. Чаят се пие на порции от по 100 г, с равни интервали между приемите.

При язва

Конопеното масло съдържа, заедно с другите полезни компоненти, някои дъбилни вещества. Тяхното действие е положително за здравето на храносмилателния тракт – олиото помага при язва и гастрит. При редовен прием на малки дози се постига обезболяване и успокояване на раздразнените лигавици; насърчава се зарастването на рани и се овладяват възпалителните процеси. Маслото върши работа също при колит, ентерит и  хемороиди. Балансира чревната перисталтика.

При псориазис

Конопено масло успешно се прилага при комплексното лечение на дерматологични заболявания, включително псориазис. Този продукт трябва редовно да присъства в храненето на болни с витилиго, псориазис, екзема, дерматит, акне и лупус. 1-2 лъжички конопено масло в съчетание с локално външно приложение помага също при изгаряния, възпалени и дълго незарастващи рани, гнойни “точки”. Освен приема на конопено масло всеки ден специалистите препоръчват проблемното място да се маже с паста, приготвена от равни части конопено масло и нишесте. Тази паста успокоява и облекчава.

При хепатит С, при диабет

Диетата има изключително значение при хепатит; съчетана с поддържаща терапия, тя може да редуцира симптомите на заболяването и да забави прогресията на чернодробното заболяване. Като съставки на диетата редовно се споменават лененото и конопеното масло, които са с подчертан антиоксидантен ефект и укрепват имунната система. Балансът на мастните компоненти разтоварва болния черен дроб от обичайните усилия при усвояването на храни като червено месо.

При диабет от втори тип приемът на конопено масло съдейства за регулиране стойностите на кръвната захар. За определянето на дневната доза и режима на прием и тук е нужна лекарска консултация. Знае се, че лечебната доза е от една супена лъжица до 50 мл, но за всеки конкретен случай определянето е работа на специалист. Когато бъде определена дневната доза, обикновено се препоръчва тя да се раздели на два или три приема. Всяка “порция” се приема 20 минути преди хранене. Между този прием и храненето не бива да се пие вода.

При запек

Конопеното масло има леко лаксативно действие, така че може да се използва и за регулиране на чревната перисталтика. Маслото не е типичният лаксатив, но при редовен прием на неголеми дози – една чаена лъжичка дневно, постепенно се нормализира чревният ритъм и задържането на екскременти се прекратява.

При аутизъм

Детският аутизъм е една от диагнозите, които се повлияват от терапии с конопено масло. Градивна роля тук играят аминокиселините в състава на олиото, както и пропорциите между омега-3 и омега-6. Маслото подпомага балансирането на нервната система и за преодоляване на отклонения като неврози, безсъние, хиперактивност, дефицит на внимание, изоставяне и забавяне на психомоторните реакции.

При Паркинсон

В някои европейски страни се практикува методиката на Браунинг за лечение на Паркинсон с конопено масло. За пациенти, диагностицирани с тази страшна болест, по специалната методика се определя индивидуална дневна доза от маслото – тя е смешно малка, от две до пет капки веднъж дневно. Препоръчва се приемът да става вечер. Ефектът: пациентът може да контролира движенията си, да се облича и храни самостоятелно, да работи с ръцете си, да пише и пр.

Дайте мнение и Вие тук!

Терапията на Браунинг разчита на масло от вид коноп, популярен като марихуана. Самият създател на методиката е един от активистите, които настояват марихуаната да се легализира за медицински цели.

При миома

Повече е популярна терапията при миома с отвара от конопени семена, но с конопено масло също може да се постигне положителен резултат. Твърди се, че малките миомни възли могат да се стопят, ако редовно се приемат по три супени лъжици масло на ден – три приема по една, половин час преди хранене. При изключителния си състав – маслото съдържа всички необходими на човешкия организъм аминокиселини! – конопеният продукт стабилизира хормоналното равновесие и неутрализира стреса. Тези два компонента се считат за възможни причинители на миомите и други заболявания на женската репродуктивна система. Споменатата терапия е добре да се изпълнява в продължение на 40 дни.

Крем с конопено масло при хемороиди

В аптечната мрежа и онлайн могат да се намерят няколко вида кремове и мехлеми с конопено масло, препоръчвани при хемороиди. Като най-успешен се сочи мехлемът “Хемороиди” – 12 лв за 30 мл, който освен конопено масло съдържа също масло от ший, екстракт от дъбова кора и цвят от кестен. 1-2 апликации дневно с такъв мехлем обезболява проблемното място, спомага за свиването на кръвоносните съдове и укрепването на стените им, упражнява антисептичен ефект. Същевременно с конопено масло в диетата се балансира чревната перисталтика и се избягват ситуациите със запек, които усложняват живота на човека с хемороиди.

Може да срещнете в нета и съвет – да лекувате хемороиди с памучен тампон, напоен с конопено масло, който трябва да остане в проблемната зона цяла нощ. Преди да опитайте, и за това се посъветвайте с личния лекар.

Против рак, при тумор

Медицината разполага с доказателства за противораковата ефективност на продукта конопено масло. Първо – профилактичният прием на малки дози от продукта предотвратява злокачествената трансформация на клетките. Втори – при подходящо лечение с олиото е възможно вече образуван тумор да претърпи обратно развитие. Ефектите се дължат на уникалния състав на коментираното конопено масло, на подчертания антиоксидантен ефект и подкрепата на имунната система.

  • Популярната методика на Рик Симпсън например предвижда 90-дневен прием на чисто конопено масло от марихуана. През първата седмица са взема само по една малка капка дневно; през следващата удвояваме и така – докато се достигне лечебна доза от един грам на ден. Количеството може да се вземе наведнъж или разделено на части. Същевременно се спазва условието – организмът да не се подлага на химио- или лъчева терапия.

Други рецепти за пиене

Ето още няколко варианта за лечение със студено пресовано конопено масло – вътрешен прием:

  • За укрепване на имунитета: Вземайте по една супена лъжица масло непосредствено преди лягане вечер. Правете го в продължение на три седмици.
  • Профилактика и лечение на авитаминоза: Ако приемате по една чаена лъжичка три пъти дневно след хранене, това ще балансира витамините и микроелементите в организма ви.
  • За лечение на изгаряния: Смесете конопено масло и яйчен белтък в пропорция 1:1. Положете като филм върху засегнатото място и оставете да действа два часа. Почистете с антисептичен разтвор. Процедурата е противовъзпалителна и обезболяваща.

При риболов

Ползването на ароматни вещества  или атрактанти за привличане на рибата към местата за риболов  е ефективен метод за подобряване на резултативността на хобито, т.е. количеството на улова. Много от любителите на това занимание, всъщност най-запалените, добре познават качествата на различните масла и маслени композиции, използвани с такава цел. Сред често споменаваните продукти е и нашето конопено масло.

Примамка с конопено масло върши добра работа във водоеми с неподвижна вода. Ароматът му е привичен за обитателите на езера и малки язовири, примамената от феромоните риба кълве с охота при използването на конопения продукт. Той става и за речен риболов като захранка, която поради устойчивостта на маслото във вода излъчва компонентите си продължително време и увеличава шансовете на риболовеца да има успешен излет. Конопено масло, както и конопено семе, може да се замесва в пшенично тесто или грис. Конопеното масло помага сигурно при улов на кефал и мряна.

Специализираните сайтове дават доста съвети за начините, по които може да се използва конопено масло за захранка и примамка при риболов. Препоръчва се например запарване на различни семена – от конопено семе до царевица, и добавяне на малки количества конопено масло, което ароматизира зърната. Може да се замеси тесто от сух бял хляб с малко вода, препечени конопени семена и няколко капки конопено масло.

Продукти с конопено олио на пазара, цена и приложение

Тук ще добавим няколко реда и за конопено масло, получено от цветовете на растението чрез парова дестилация. От килограм зелени растения промишлено се получава 1.5 мл масло. То също се използва доста активно, като се добавя в някои продукти с ограничена популярност – бира, лимонада, карамелени бонбони и дъвки. Този продукт е високо ценен в козметичната индустрия. Главен производител на разглеждания вид конопено масло е Швейцария.

На българския пазар продукти от конопено семе, включително конопено масло, могат лесно да се намерят в магазините за здравословни храни, на специализирани диетични щандове в големите вериги магазини или в аптеките.

Конопен протеин. На прах

Конопеният протеин е вид остатъчен продукт с висока хранителна стойност. Получава се при студеното пресоване на конопени семена за получаването на конопено масло. След приключването на студеното извличане остатъкът от суровината се пропарва, изсушава и пресява. Това е чист растителен протеин, масата съдържа всички необходими на човешкия организъм аминокиселини, ненаситените омега-3 и омега-6, фибри. Използва се като сгъстител и добавка към супи и десерти; има вкус на ядки и се съчетава добре и със сладко, и със солено. Много полечен компонент в храненето на активно спортуващи, вегетарианци, жени в менопауза, за преболедували тежко – в период на възстановяване.

Конопеният протеин може да се купи в магазини за здравословно хранене или онлайн; цената е около 60 до 80 лв за килограм и зависи от качеството и произхода.

На капсули: HEMP SEED OIL, 200 и 400 мг

Конопено масло под формата на хранителна добавка е вариант да заредите организма си с компоненти, които са ви в дефицит, или ако сте готови за профилактика чрез този продукт. Под формата на капсули маслото за вътрешен прием се съхранява по-дълго;дозирано е и при липса на противопоказания спокойно може да се възползвате от плюсовете му.

Капсулите HEMP SEED OIL са със 100-процента съдържание на чисто, студено пресовано конопено масло в желатинови капсули. Има варианти по 200 и по 400 мг. Препоръчва се за стимулация на храносмилането и чревната перисталтика, като противовъзпалително и болкоуспокояващо средство. Помага при кожни заболявания и проблеми като псориазис и акне. Балансира функциите на сърдечно-съдовата и отделителната система, оптимизира хормоналния фон.

  • Капсулите от 200 мг се приемат два пъти дневно по 2-3 със същия очакван ефект; могат да се набавят за около 5 лв, опаковката съдържа 40 капсули.
  • Капсулите от 400 мг се вземат 2-3 пъти дневно по една. Цената на опаковка от 200 капсули е 20 лв.
На “Булдара”, На Буров, на “Балчо”, на “Здравница”

Конопеното масло “Булдара” е препоръчано като отличен продукт за консумация, студено пресовано и с гарантиран произход. Предлага се в тъмни стъклени бутилки от 400 и 250 мл, цените са съответно 13.69 и 9.29 лв.

Марката “Буров” препоръчва конопено масло в меки желатинови капсули, различни количества в опаковка. Анонсът е за средство, укрепващо антиоксидантната защита, подкрепящо имунната и нервната система. Помощ за липидния обмен, баланс на артериалното налягане и имунно укрепване. Най-популярна е опаковката от 90 капсули за 12 лв. Препоръчва се прием на по две капсули два пъти дневно, по време на хранене.

“Балчо” е производител на биопродукти от гамата на тахани, масла и здравословни пасти от натурални съставки. Неговото конопено масло е препоръчано като студено пресовано и нерафинирано, в тъмни стъклени бутилки. Този продукт, след разхерметизиране на бутилката, се държи само в хладилник, тъй като нерафинираното масло бързо се окислява. Бутилчицата от 250 мл струва около 14 лв.

Конопено масло от “Здравница” е в разфасовки от 250 и 500 мл, съответно по 18 и 32.80 лв. Препоръките за използването му съдържат сравнения с лененото и рибеното масло, с подчертаване на “конопените” преимущества като уникален по спектъра на съдържанието си продукт. Специално място в характеристиката на маслото е отделено на противораковото му действие, способността да забавя туморния растеж, да витализира организма и да балансира работата на всички органи и системи.  Препоръчиштелната терапевтична доза е 2 до 4 супени лъжици дневно, по една след хранене или като добавка към храни. Да не се подлага на термична обработка.

Конопено масло “Панацея”

Продуктът от тази марка е с аналогично предназначение; обявен е като съдържащ 100% студено пресовано масло от първокачествени конопени семена, цената е около 8 лв за 125 мл.

Шампоан с конопено масло

Пазарът предлага няколко марки шампоани с конопено масло, като специализираният сайт kosa.bg акцентира върху марката Marrakesh. Съветът на специалистите е да се търси продукт, съдържащ комбинация от подхранващите конопено и арганово масло, и косата да се третира двукратно с неголеми дози при измиване. Препоръчва се също при полагането на шампоана да се правят фрикции на скалпа и шампоанът да се остави да действа няколко минути.

Натурално конопено масло – няколко капки, може да се добави и към обичайния ни шампоан при всяко измиване. Номерът е пяната да се остави да действа няколко минути, преди да изплакнем обилно.

Други видове конопено масло в аптеките

Конопено масло под формата на капсули в желатинова или растителна обвивка, или бутилирано, може да се намери в повечето добри аптеки. Изборът ни трябва да е предшестван от консултация с фитотерапевт и с личния лекар, за да има полза от интереса ни към този продукт. Сайтовете konop.bg и konopen.bg също могат да са полезни с информацията, която дават.

Обръщаме внимание на факта, че сред продуктите може да се открие и биопродукт с обявено съдържание на канабидиол. Стъкълце от 10 мл с 5% канабидиол струва към 80 лв, а с 10% – 120. Този вид конопено масло е ориентирано към хора с тежки, включително злокачествени, заболявания; максималната дневна доза на прием е 30 капки при 5%, или 15 – при 10%.

Конопено семе

Суровината за производство на коментираното конопено масло – конопеното семе, е считано за една от суперхраните на бъдещето. Вниманието на науката е центрирано върху множество стари и нови сортове на растението, при които опиатният ефект е сведен до минимум или липсва, но са налице всички “изцедени” в конопеното олио полезни компоненти – протеини, мазнини, аминокиселини, микроелементи, витамини.

Най-общо казано: Конопените семена имат успокояващо, болкоуспокояващо, жлъчегонно и противовъзпалително действие. Това позволява  под формата на запарки и отвари да се използват външно при лечението на възпаления, очни болести, ревматизъм и изгаряния. Вършат работа и при далбъки, големи и възпалени рани. При определени пропорции и концентрации запарки и отвари могат също да се пият и са полезни срещу цистит, хемороиди, задържане на течности, при силна кашлица, жълтеница, белодробна туберкулоза. Съчетанието на конопени семена и сол има стимулиращ либидото ефект.

Противопоказания на конопено масло и странични ефекти

масло от коноп противопоказания
Ако имате склонност към нервни разстройства, употребата на масло от коноп може да прояви някои от най-гадните си противопоказания.

Както всеки продукт, и въпросното конопено масло може да навреди, ако не се използва правилно. Първо и много важно е да се знае, че то не се подлага на термична обработка. Ако започнем да пържим или печем с такова олио, полезните ненаситени мастни киселини ще се трансформират и ще се получи нещо опасно за здравето. Да се знае и това, че конопената мазнина е много нетрайна и дори при добро съхранение – в хладилник, в тъмно стъкло, не трябва да се използва по-дълго от 6 месеца след  отварянето.

Конопеното масло може също да активира здравословен проблем при хронично заболяване на стомашно-чревния тракт – диария, панкреатит. Това е и една от причините да се посъветване с личния лекар и да се уверите, че маслото няма да ви навреди.

Трябва да внимават и хората със сърдечно-съдови заболявания, които приемат лекарства за разреждане на кръвта. Всъщност колкото и да е благотворно въздействието на конопа върху сърдечно-съдовата система, съчетаването на онези лекарства с маслото може да е опасно и е по-добре да се откажем.

Дори и съвсем здрав човек може да си навреди, ако започне да приема големи дози от маслото: чакат го гадене, спазми и болки в корема, диария.

Основно противопоказание за прием на конопено масло е индивидуалната непоносимост. Този продукт не е подходящ също и за потребители от рискови групи за рак на простатата и за затлъстяване.

Продуктът следва да се използва предпазливо и само след консултация от потенциални потребители с нервно разстройство или психични заболявания.

Вижте и ТОВА:

Конопено семе: Ползи и вреди. Цена и рецепти

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

6 Мнения

  1. Nana Raycheva

    Благодаря за изключително полезната статия!

  2. М. Василева

    Здравейте! Търся информация за Конопено масло, заради майка ми – тя е с полиартроза, полиневропатия, диабет, сърдечно заболяване с аритмия и взима лекарство за разреждане на кръвта. Вече е с постоянни болки, почти не може да се движи, но лекарите не знаят и отказват да й предпишат обезболяващи, затова питането ми този продукт е: може ли да го използва майка ми и каква дозировка?
    Лек ден!

  3. Нели Петкова

    Здравейте,
    интересувам се за ефекта на конопеното масло при Болест на Крон.
    Предварително благодаря

  4. Ангел Ангелов

    Здравейте.
    Благодаря Ви за много полезната статия.
    На 66 години съм. Наскоро бях диагностициран с рак на простатата в начална форма.
    Бихте ли ми препоръчали какво конопено масло трябва да вземам, с каква концентрация и начин на употреба.
    Благодаря Ви предварително.
    Надявам се , че съветът Ви ще удължи живота ми.

  5. Емил Димитров

    Търся информация за Конопено масло за полиневропатия, диабет, сърдечна аритмия, взима ксарелто – лекарство за разреждане на кръвта,с постоянни болки, почти не може да се движи. Може ли да се използва коновепон масло/ CBD OIL, по каква схема и в каква дозировка?
    С уважение Емил Димитров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *