Рецепта с небет шекер при дихателни проблеми на Петър Димков

Поради уникалния си състав, тази рецепта на Петър Димков с небет шекер дава невероятен ефект при проблеми с дихателните пътища!

Половин литър слаба бира се смесва с 400 грама небет-шекер, счукан на ситно, и 2 лимона, нарязани, изстискани и смлени на машинка за месо, заедно с корите.

Цялата тази смес ври на водна баня 30 минути и след като изстине, се прецежда през тънка кърпа или през марля, сгъната на няколко пласта.

Това нещо може да се изпие, а също така можете да се жабурите с тази смес или да си пречистите носа, ако е запушен. Но принципно е предназначена за пиене.

Също не пропускайте да пробвате ехинацея, лайка и сок от алое.

Ехинацея е световният имуностимулиращ хит в последните 15 години. Използва се за профилактика на инфекциозни заболявалия и активиране на имунната защита на организма. Оказва благоприятен ефект при остри простуди. Среща се в различни форми капсули, капки, чай, сиропи, таблетки.

Правете инхалации с лайка. Лайката действа успокояващо и отбъбва възпалените лигавици на носа и гърлото, помага при евентуално възпаление на бронхите. Желателно е инхалациите да се правят 2 пъти дневно по 10 мин.

Капвайте в носа по 5 капки сок от алое на всеки 2-3 часа в продължение на 2-3 дни.

В детството си често боледувах от бронхити. Кашлица, сополи, настинки.

Но тогавашния социалистически пазар не бълваше в такова количество и качество препарати за кашлица, а често ни лекуваха с бабини лекове, мазила, загрявки, разтривки и прочие природни средства, които, ако не помагат, то поне и не вредяха, поради натуралния си произход.

И аз като всяко дете обичах да смуча бонбони, докато четях книжки в кревата.

Помня, че ми даваха тогава от онези чудодейни пакетчета с небет шекер, особено любими ми бяха кафявите небет шекерчета.

Този вид бонбони облекчаваха гърлото ми, един вид вкусен ,,илач,, на който не се противях.

Демир бозан за безсъние

Преглеждайки българските исторически данни и факта, че сме били векове в границите на Османската Империя прозира ориенталската нишка на тези бонбони за кашлица, които някога са се сервирали в шекерджийницата, заедно с локум, или баклава, пестил, в добавка към кафето на пясък, наричано “турско” и трайно навлезли в нашия бит.

Дори и сега, ако посетите реставриран етно комплекс (например във Велико Търново), където ще ви сервират кафето по турски, приготвено на пясък може да поискате и небетшекерче за подслаждане и ще бъде съвсем автентично, както е било преди 100 години.

Самата дума ,,небет,, е име на древноегипетска царица и вероятно е дошла при нас от турски език..

Като състав това е монокристална рафинирана захар.

Не е лекарствен продукт, но положително повлиява гърлобол, бронхит и асма .

Има бял и кафяв вид. Кафявият се прави от тръстикова захар.

В българската народна медицина се използва и в множество рецепти като съставка, добавя се към отхрачващи извлеци, билки и чайове. Ползва се също и като подсладител, вместо захар или мед.

Ако сте бременна, разумно е да избягвате химии и лекарства, за да не навредите на плода. Тогава при неразположение в гърлото може да смучете небет шекер (кафявия е без консерванти).

Продуктът е подходящ също и за диабетици.

По нашите земи небет шекера масово се добавя в рецепти за отхрачване, при кашлица, дихателни затруднения, за изчистване на натрупана слуз от гърлото.

Например можем да си направим следния чай, който да подсладим със небет шекер- половин литър вода, в която сме сварили няколко листа ароматно индрише, билка , изпитана при кашлица, няколко стръка босилек и два, три счукани ореха. Чаят се пие на няколко приема, прецеден в рамките на един ден.

Дайте мнение и Вие тук!

Друга лесна и бърза рецепта е по народния лечител Петър Димков.

500 мл бира, смесена с 400 гр. небет шекер, предварително счукан и два лимона, изстискани плюс корите наситнени – завира за около половин час, прецежда се и се пие.

Може и да жабуркате гърлото с тази смес при дихателни проблеми.

Вместо бира, друга подобна и ароматна рецепта е с мастика.

И така пакетче небет шекер се счуква, поставя се в неметален съд , добавя се 100 гр. мастика и се запалва, за да изгори алкохолът. Остава бяла каша, която се приема сутрин, обед и вечер по супена лъжица, а за деца чаена лъжичка.

Добре повлиява атеросклерозата следната натурална смес:

Литър домашно вино, килограм портокали нарязани с кората, 100 гр., хрян и 50 гр. небет шекер. Всичко наситнено и се вари на тих огън около час, прецежда се и се пие след хранене. А ако има и високо кръвно може да се добавят няколко зърна карамфил.

Друг лесен сироп за кашлица е супена лъжица подбел, запарен в половин литър вряла вода, прецеден и подсладен с небет шекер.

За жълтата гостенка- туберкулозата:

се взимат 4 ябълки, в които се слагат по една бучка небет шекер и зърно бял тамян, пекат се и се изяждат.

Рецепта за облекчаване на астма: 200 гр. бял тамян се начуква, добавяме му счукан 200 небет шекер и 200 гр. сладка дъвка, налива се и 200 мл зехтин, обърква се и се яде по 1 суп. лъжица сутрин.

Домашен сироп за кашлица, подходящ за деца е пакет небет шекер, 5-6 бонбони лукчета, четири обикновени локума, една глава лук, с люспите, 3 стръка индрише и литър вода, всичко ври, докато се овкуси добре и намали водата, прецежда се и се пие по 100 гр. три пъти на ден.

За сваляне на температура:

се пие 200 гр. кока кола, която е сварена и подсладена с лукчета или с небет шекер за гърлобол.

Небет шекера може да го откриете в здравословните магазини, билкови аптеки или в интернет магазини.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *