Остеомиелитът буквално изяжда костите

Цялата истина за заболяването остеомиелит, разкрита на Лекар.БГ, сериозният сайт с много статии за костните заболявания!

По-голямата част от хората наивно си мислят, че с костите ни не може да се случи нищо по-лошо от счупване. Уви, те силно се заблуждават: болестта остеомиелит е много по-сериозна и по-опасна. Старинното наименование „костояд“ най-точно разкрива коварната същност на този инфекциозен възпалителен процес, който уврежда костната ни тъкан.

За радост в епохата на антибиотиците остеомиелитът не се среща така често и, макар и трудно, се поддава на лечение.

БОЛЕСТТА НА ЕГИПЕТСКИТЕ МУМИИ

Добре е да се знае, че остеомиелитът, за разлика от други много разпространени недъзи, не е „болест на цивилизацията“. Признаци на това инфекциозно заболяване са намерени даже у египетските мумии, чиято възраст е повече от 3000 години.

Четиристотин години пр.н.е. великият Хипократ е знаел за това заболяване. Сега ние боледуваме не по-често, отколкото в древността, още повече – имаме шанс да се излекуваме.

При остеомиелита са възпалени всички части на костта: самата костна тъкан, костният мозък и надкостницата. Понякога той обхваща и прилежащите към увредения участък на костта меки тъкани. Причината, най-общо казано, е една: попадането на инфекция в костта. Най-често това са гноеродни микроби – стафилококи, но могат да бъдат и други видове бактерии: стрептококи, причинители на уберкулозата, сифилиса, чревна пръчица, а също и салмонели, някои гъбички и т.н.

Заразата може да попадне в костта само по два пътя: чрез кръвта ни (т. нар. хематогенен остеомиелит) или отвън – при открито счупване, или след операция на костта (травматичен остеомиелит).

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ИЗБЕГНЕ ОПЕРАЦИЯТА

Успехът при лечението на остеомиелита зависи от бързината, с която е разпознато заболяването, защото всеки излишно забавен ден с приемане на антибиотик „работи“ за болестта. За да се установи от какви точно микроорганизми е предизвикано заболяването, се взема биопсия (откъсване на парченце) от засегнатата кост и се прави бактериален посев.

Ако с консервативно лечение инфекцията не може да се ликвидира напълно, острият остеомиелит има всички шансове да стане хроничен. Причината за това е продължаващата некроза на инфектирания участък.

Умъртвената костна тъкан става прекрасно „убежище“ за патогенните микроорганизми, още повече че храненето на пострадалата кост, костния мозък и надкостницата е сериозно нарушено и регенерацията протича много слабо. В тези случаи лекарите настояват за хирургична намеса. В по-ранните етапи, когато разрушителният процес не е стигнал много далече, или когато болестта е минала в хронична фаза, народните средства, могат да ви избавят от скалпела на хирурга.

ИНФЕКЦИЯТА СЕ УНИЩОЖАВА С АНТИБИОТИЦИ

От първите дни на заболяването засегнатият крайник се обездвижва – това помага за ограничаване на процеса, намалява болката и подобрява общото самочувствие на болния. Инфекцията се унищожава с антибиотици, подбрани индивидуално, в зависимост от вида на заселилите се в костта бактерии.

Отначало се определя чувствителността им към препарата и след това започва лечението. Антибиотиците трябва да се приемат 4-6 седмици. Първите няколко дни болният гълта таблетки и, ако към края на четвъртото денонощие състоянието му се подобри, лечението ще продължи с въвеждане на лекарството директно в кръвта или в огнището на инфекцията.

Днес, благодарение на съвременните антибиотици, хирургичното лечение се прилага все по-рядко. Но в тежките случаи все пак се налага помощта на хирург. В хода на операцията той ще изчисти образувалата се рана, ще отстрани умъртвените меки тъкани, а при нужда – и увредения участък от костта.

За най-ефикасен в днешно време е признат методът на щадяща остеоперфорация – на болната кост се прави отвор, през който се почиства гнойта, а вътре се въвеждат антибиотици и антисептични средства.

В народната медицина за най-ефикасно средство при остеомиелит се смята лекарственият окопник или живокост (заздравяващ костта).

Остеомиелитът буквално изяжда костите 5.00/5 (100.00%) 1 vote
ВАЖНО: Ако публикацията Остеомиелитът буквално изяжда костите ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар