Изобретено е лекарство срещу шизофрения

Разработен е нов препарат за лечение на шизофрения.

За разлика от традиционните антипсихотици, той въздейства основно не на дофаминовите системи, а на глутаматните рецептори на мозъка.

Новият препарат LY2140023 способства за забележимото подобряване на състоянието на болните от шизофрения и няма никакви сериозни странични ефекти.

В своите коментари експертите говорят за създаване на трето поколение лекарства срещу шизофрения.

Съществуват много и достъпни антипсихотични лекарства, които премахват признаците на болестта, но те имат много вредни странични ефекти, което пречи на широкото приложение на тези препарати.

Все още то не е пуснато на пазара в България, но да се надяваме, че някой ден ще стигне и дотук!

Иначе понякога лекарите предписват халоперидол в малки количества, но наистина трябва медик да го предпише, защото лекарствата за шизофрения са извънредно опасни, ако не се използват правилно и по предназначение.

Изписват и известния амизол, който се дава на дражета, но крайно внимателно, за да не предизвика обратния ефект. Популярен повече в Русия е прилаганият и у нас амитриптилин (Amitriptylinum). Против тревожните състояния дават ксанакс или валиум (диазепам).

Едно от лекарствата, което почти всички шизофреници са чували, е карбамазепин (но това не означава, че то действа идеално на всички, пак лекар трябва да се произнесе). Предписва се и известният флуанксол. Ето статия за него ТУК!

Непременно вижте и ТОВАКак се разпознава параноидна и хебефренна шизофрения? Прогноза, ремисия.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Изобретено е лекарство срещу шизофрения
3.8 (76%) 10 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Изобретено е лекарство срещу шизофрения

    • Статията е преводна от „Ройтерс“ преди 10 години. Но за момента нямаме сведения това лекарство против шизофрения още да е пуснато в производство, а в България съвсем не се намира. Ще се радваме, ако споделите, щом чуете нещо по темата, защото хората силно се интересуват!

  1. Синът ми е на 26 години и от 2009г боледува от шизофрения . Получи го при стрес – биха го в училище или е нещо генетично -не зная. В рода нямаме такова заболяване . Моля някой ако е получил помощ -положителни резултати да пише .

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *