Спасяващи живота операции на диабетно стъпало

В медицинския свят се случи сензация, която може да лекува диабетно стъпало и да спаси живота на хиляди диабетици.

Лекарите на московската многопрофилна клиника — Център за ендохирургия и литотрипсия (ЦЕЛТ) — започнаха да правят операции, които позволяват да се запази кракът при т.н. синдром на диабетното стъпало (най-късното усложнение на захарния диабет).

До последно време тези болни бяха заплашени от ампутация. 76-годишна пациентка от Волоколамск вече 11 години страда от синдрома на диабетното стъпало (СДС). През цялото това време са й предписвали какви ли не мазила и превръзки…

А само преди дни лекарите произнесли присъдата: само ампутация. Но нейните роднини случайно разбрали за клиниката. И сега жената чака за операция. Опитът на ЦЕЛТ е обнадеждаващ — лекарите вече са изправили на крака, в буквалния смисъл на думата, около 150 оперирани болни.

СДС е едно от най-страшните усложнения на захарния диабет. При него се развиват язвени, гнойно-некрозни процеси, гангрена — кракът започва буквално да гние. Човек губи навици да се самообслужва, а от постоянните болки започва деградация на личността — сред такива болни е доста висок процентът на самоубийствата.

— В държавен мащаб е решено като цяло обезболяването на онкоболните, но проблемът с обезболяването на болните с диабетно стъпало не е решен въобще. А техните болки са значително по-силни, отколкото онкологичните. Та нали става дума за умъртвяване на крака, — казва завеждащ отделението по сърдечно-съдова хирургия на ЦЕЛТ, професор Заза Кавтеладзе. — Виждал съм жена, която 4 пъти се опитва да се самоубие!

Даже да гледаш крака си за такива болни е истински шок! Като правило, участта на пациентите страдащи от синдрома на диабетното стъпало, е незавидна. Медиците им предлагат предимно хигиенна обработка, но рано или късно става дума за ампутация. При това отначало може да се отреже палеца, после стъпалото, коляното, бедрото. Лекарите наричат това «постепенно повишаване на нивото на ампутация».

При това процентът следоперационна леталност е доста висок — повече от 50%. Болните, които най-често са възрастни хора с цял «букет» заболявания, умират не толкова от самата хирургическа намеса, колкото от усложненията след нея. Но при болните от СДС вече се прилага ендоваскуларна хирургия — ангиопластика на артериите на краката.

Тази операция дори не изисква обща упойка и даже рязане (стентът се поставя чрез пункция на артерията). Затова са необходими съвременни технологии, които се появиха едва в последно време.— Оказа се, че стентовете, които използвахме при ангиопластика на коронарните артерии, са подходящи именно за такива операции.

Постепенно преминават болките, а кракът почва да розовее пред очите ви! В резултат човек не само продължава да живее, но и не става инвалид, — каза директорът на клиниката ЦЕЛТ Александр Бронштейн.

Дайте мнение и Вие тук!

Има стотици хиляди болни, на коитоможем да помогнем. Нали вече овладяхме единственият ефективен и безопасен в днешно време метод на лечение. Синдромът на диабетното стъпало поразява всеки десети диабетик.

“Демир

Днес в света има повече от 150 млн. болни от захарен диабет, а към 2010 г. те ще бъдат повече от 230 млн.

Непременно вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2017/01/16/%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D1%82-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как се приемат овесени ядки при гастрит? Дразнят ли стомаха?

Овесени ядки при гастрит. Пречистване и противопоказания

Как се приемат овесени ядки при гастрит? Дразнят ли стомаха? Пречистване с овесени ядки. Прием …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *