Тийнейджърските сколиози се превръщат в епидемия!

Компютърна гърбица – новата болест на младите

Модерната компютърна гърбица и сколиоза: Масовото увлечение по компютрите сред подрастващите може да роди поколения гърбушковци.

Тийнейджърските сколиози се превръщат в тотална напаст!

15-годишен англичанин бил отведен от майка си при ортопед, след като жената открила уродливо изкривяване на гръбначния му стълб.

Младият Райън прекарвал всеки ден поне по четири часа пред компютъра, уточняват от medikforum.ru.

Шокираната майка твърди, че синът й винаги е имал правилна стойка.

За лекаря изкривяването на Райън изобщо не било впечатляващо.

Той обяснил, че всяка седмица има поне по един подобен пациент с компютърна гърбица – изкривяване на гърба, причинено от позата при продължителна работа пред компютър.

Изкривяване се получава не само в седнала позиция, но и когато сте легнали с лаптоп на коленете, уточнил още лекарят.

Младият Райън например имал навик да пише полулегнал, опрян на левия лакът – именно по тази причина дясната му лопатка била постоянно щръкнала и оформяла характерното изгърбване.

Дайте мнение и Вие тук!

На Райън му се наложило да започне лечебни процедури и гимнастика, за да нормализира нещата колкото е възможно.

В подобни случаи тийнейджърският гръб започва да се деформира. Когато това стане устойчива промяна, започват болки в гърба и шията, главоболие.

Демир бозан за безсъние

Консултацията с ортопед веднага показва, че страдащият млад човек вече има сколиоза (трайно изкривяване на гръбначния стълб).

Мащабите на този проблем са като при епидемия, потвърждават лекари и съветват родителите да бъдат по-настоятелни, ако искат да отгледат здраво момиче или момче.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *