medicinski-maski-02

Типове медицински маски. Действие на хирургичната маска

Медицинските маски създават физическа бариера между устата и носа на потребителя и среда с потенциалните замърсители в непосредствена близост.

Медицинските маски още може да се срещнат под наименование -”Хирургически маски”, често се наричат маски за лице, въпреки че не всички маски за лице се сертифицират като хирургически или медицински маски.

Медицински маски се произвеждат с различна дебелина, с различни филтриращи слоеве. Тези свойства определят колко лесно можете да се диша през маската и какво е нивото на защита. Ако се носят правилно, медицински маски имат за цел да помогнат блокиране на капчици, големи частици, пръски, които могат да съдържат микроби (вируси и бактерии), предотвратявайки достигането до устата и носа .

Въпреки че хирургическата маска може да бъде ефективна при блокиране на пръски и капчици с големи частици, маската за лице по дизайн не филтрира или блокира много малки частици във въздуха, които могат да бъдат предадени от кашлица, кихане или други замърсители, поради хлабавото прилягане между повърхността на маската с лицето Ви.

Медицинските маски не са предназначени да се използват повече от веднъж. Ако маската ви е повредена или замърсена или ако дишането през маската стане трудно, трябва да премахнете маската за лице, да я изхвърлите безопасно и да я замените с нова. За безопасно изхвърляне на маската си я поставете в найлонов плик и я сложете в кошчето. Измийте ръцете си след работа с използваната маска.

Дайте мнение и Вие тук!

Нива на защита при медицинските маски.

Хирургически маски, medicinski-maski-01Хирургическите маски се тестват при издишване (отвътре навън). Тестовете отчитат ефективността на бактериалната филтрация. Според регламент (ЕС) 2017/745 (БДС EN 14683:2019) медицинските маски се класифицират generic levitra australia на Type I и Type II. Тип I е с ефективност на бактериалната филтрация над 95%, а тип II – над 98%. От своя страна Type II е разделена на viagra usa Type II и Type IIR, което показва дали маската има защита от пръски или не. “R” означава, че маската има защита от пръски (кръв и други телесни течности).

Според Европейския регламент, който се базира на Световната здравна организация медицински маски от Type I трябва да levitra now online се използват от пациенти, за да се предотвратява разпространението на инфекции. Маските от тип Type II и Type IIR трябва да се използват от медицински лица

За Лекар.БГ

Едно мнение

  1. Медицинските маски на PORTWEST, мога да потвърдя, че са с много високо качество, пълен сертификат и пълна информация за тях. Много удобни и не съсздават проблем в зоната на ушите, ниво за защита ТИП 2 R, което ни защитава от пръски.

    Маските FFP3 ползвам само на 3M, използвах и на CLIMAX (много са малки, като детски са), но истиснката маска е на 3М. Ползвам съм маски от сирия Aura 9320, 9332, 9322 – за тези модели мога да дам мнение, че се защитавам с тях.

    Поздрвави

    ДР. В. Караджов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *