Как да предпазим възрастния си близък | Хоспис „Св. Никола Мирликийски“, Попово

Представяме ви статия от хоспис „Св. Никола Мирликийски“, гр. Попово с безценни съвети за това, как да предпазим възрастните си близки от нещастие.

Първото и най-важно нещо, когато трябва да се погрижим за нашите възрастни близки

Нашият народ е казал „старост – нерадост“ и може би поради вкоренена представа на страх от този естествен период в живота ни или дори неприязън, ние не искаме да мислим, камо ли да планираме, подготовка за трудностите, които се очакват с остаряването на нашите възрастни родители или на други близки.

Замислете се с каква радост се очаква раждането на бебе в едно семейство, как мислене и емоции са насочени към планирането на съвместния живот с бъдещия нов човек, като се започне с обзавеждането на стаи до мисълта за прием в ясли и детски градини.

Уви, противоположния процес – остаряването, не се планира. Дори се възприема за грозно и обидно да се говори за такова планиране. А това е грешно. В подготовката за старостта няма нищо тъжно, нито отблъскващо. Наличието ѝ е тъкмо лъчът оптимизъм, че човек може да посрещне последните години от живота си в спокойствие и жизнено равновесие.

Този, който има смелостта да мисли за лошото, се подготвя и успява да го заобиколи, а този, който се плаши и отвращава от лошото, остава неподготвен и в крайна сметка точно то му идва на главата.

В тази статия няма да ви говорим за хосписи, инвалидни колички, проходилки, операции, инжекции, болнични легла и тям подобни – а тъкмо напротив, ще ви разкажем кое е първото, най-важно и просто нещо, което трябва да предприемете, за да не се налага изобщо да стигате до тези мрачни теми.

Най-пренебрегваният, най-опасният и най-лесно предотвратимият фактор на остаряването е рискът от фрактури. Възрастните хора имат забавени рефлекси и крехки кости. Едно спъване или подхлъзване могат лесно да доведат до счупена кост, а това на свой ред може рязко да влоши състоянието на близкия ви, както до вчера си е бил добре. Ако пък вече има куп придружаващи заболявания, грижите ще станат в пъти по-трудни.

Какви мерки трябва да се вземат?

1. Осветление

Не бива да допускате вашия възрастен близък да се спъне защото не вижда добре къде стъпва, защото си е забравил очилата или защото трябва да стъпва в тъмно, докато стигне ключа за лампата. Не пестете от осветление, погрижете се да има достатъчно светлина както в стаите, така и в коридорите, банята и тоалетната. В последните е най-добре ел. техник да монтира датчици за движение, така че въобще да не се налага възрастният човек да търси ключа. Ако искате датчика да реагира и най-малкото движение, потърсете микровълнов датчик. А в стаите, където осветлението ще се включва с ключ, монтирайте ключове, които имат вградено слабо осветление, за да бъдат виждани в тъмното.

2. Мокри помещения

В банята можете да сложите постелки за баня, които предотвратяват подхлъзване и не мухлясват. Може да сложите и пластмасов стол, така че възрастният човек да се къпе седнал на него или да има за всеки случай на какво да се опре, ако изгуби равновесие.

3. Стълби
Демир бозан за безсъние

В идеалния случай един възрастен човек трябва да живее на първи етаж, без да се налага да изкачва никакви стълби. Ако това няма как да се избегне, подсигурете стълбите да не са хлъзгави (примерно гол мрамор) и да няма текстилни покрития, които може да се разместват. Ако е необходимо, монтирайте стенни ръкохватки по дължината на стълбите. Прегледайте внимателно чехлите и обувките на възрастния човек и изхвърлете тези с изтъркани грайфери. Токове и нестабилни тесни подметки са извън всякакъв въпрос.

4. Подови настилки и мебели

В идеалния случай навсякъде ще имат меки и дебели настилки (килими, мокети и др.), които обаче трябва да са опънати и закрепени добре, за да не станат самите те причина за подхлъзване. Освободете пространство от остри мебели около основните линии на движение на възрастния човек. Огледайте се и за всякакви остри и чупливи предмети.

hospis-popovo-03-mirikliysky
Хоспис „Св. Никола
Мирликийски“, гр. Попово
хоспис 01 "Св. Никола Мирликийски", гр. Попово
хоспис 02 „Св. Никола
Мирликийски“, гр. Попово
5. Домашни кучета

За домашното куче може да е проява на най-висша любов към стопанина да го посрещне полуизправено и опряло лапи, но по този начин може да събори на земята възрастния човек.

Дайте мнение и Вие тук!
6. Излизане навън

Това че човек е възрастен, не означава, че трябва да се откъсне от външния свят, да не се радва на природата или на динамиката на ежедневието. Просто помислете как това може да става безопасно. Погрижете се маршрутът да не включва пресичане на автомобилни платна или дори на велоалеи. Ако примерно възрастният човек иска да се разходи в парка, закарайте го с автомобил до там.

7. Физкултура за възрастни

Стареенето е неминуем процес, но колко добре или зле ще протича той, това зависи от нас. Човек не трябва само заради възрастта да абдикира от грижата за тялото и духа си. Има различни системи за упражнения за възрастни, които са съобразени с физическите им възможност и в същото време са насочени към това, да съхранят в максимална степен уменията за координация, баланс, рефлекси.

8. Електронни гривни с датчик за падане

Вече съществуват много решения от света на електрониката, които да сигнализират, ако възрастният човек е паднал. В зависимост от модела и цената, те може допълнително да следят жизнени показатели, да ви информират за местоположението, да имат паник бутон, да напомнят за вземане на лекарства и др.

Тази статия се публикува от авторски колектив на хоспис „Св. Никола Мирликийски“, гр. Попово, с цел да популяризира дейностите на хосписа, като едновременно с това бъде полезна за широката аудитория.

Хосписът приема пациенти от цялата страна с тежки и нелечими заболявания. Към хосписа функционира и дом за пълнолетни лица с деменция. Хосписът е отлично оборудван за трудноподвижни пациенти – помещава се изцяло на първи етаж, с рампа от входа; коридорите и стаите са просторни; масите и тоалетните са предвидени за ползване с инвалидни колички. Ценоразписът на услугите е подробно и ясно обявен ТУК!

За Лекар.БГ

Прочети още

старческа деменция

Старческа деменция – задължително ли ще ни се случи?

Старческа деменция: симптоми, лечение и лекарства. Старческо оглупяване Старческа деменция – за много хора това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.