Psiholog Hranitelno Razstroystvo 01

Как да изберем добър психолог при хранително разстройство

Справянето с хранително разстройство може да бъде трудно и непосилно преживяване. Анорексията и булимията са сериозни психични заболявания, които изискват професионална помощ.

Изборът на правилния терапевт или психолог е критична стъпка към възстановяването, но може да бъде и много трудна задача. В тази статия ще разгледаме някои ключови фактори, които трябва да имате предвид при избора на терапевт за анорексия и булимия.

Хранителните разстройства се характеризират с необичайно хранително поведение и нездравословно отношение към храната, теглото и формата на тялото. Двата най-често срещани вида хранителни разстройства са анорексия нервоза и булимия нервоза.

Анорексия нервоза е разстройство, характеризиращо се с изключителен страх от наддаване на тегло, изкривен образ на тялото и отказ да се поддържа здравословно тегло.

Булимия нервоза е разстройство, характеризиращо се с епизоди на преяждане, последвани от очистващи поведения, като например самопредизвикано повръщане или употреба на слабително.psiholog-hranitelno-razstroystvo-02

Лечението на хранителните разстройства често включва комбинация от терапия, хранителни консултации и лекарства. Важно е хората, които се борят с хранително разстройство, да потърсят професионална помощ възможно най-скоро. Семейството и приятелите също могат да играят подкрепяща роля при възстановяването, като насърчават техния любим човек да потърси помощ и предлагат емоционална подкрепа по време на целия процес на лечение.

Образование и опит на терапевта

Когато търсите терапевт, важно е да потърсите някой, който е квалифициран и има опит в лечението на специфично на хранителни разстройства. Потърсете терапевт, който притежава специализирано обучение. Той трябва да има опит в работата с клиенти, страдащи от анорексия или булимия. Най-добре е да има и личен опит.psiholog-hranitelno-razstroystvo-03

Подход към лечението

Съществуват различни подходи за лечение на хранителни разстройства и е изключително важно да намерите терапевт, чийто подход резонира с вас. Някои терапевти могат да използват когнитивно-поведенческа терапия (CBT), за да помогнат на клиентите да идентифицират негативни мисли и поведение, свързани с храната и образа на тялото.
Други могат да се съсредоточат върху междуличностната терапия, която помага на клиентите да подобрят отношенията си с другите. Някои терапевти могат да използват комбинация от различни подходи, така че е важно да попитате за тяхната философия на лечение и подход към грижите.

Дайте мнение и Вие тук!

Лично отношение

Изборът на терапевт е лично решение и е от съществено значение да намерите някой, с когото да се чувствате комфортно и свързани. Когато се срещате с терапевт, обърнете внимание на това как се чувствате в негово присъствие. Чувствате ли се чути, разбрани и утвърдени? Чувствате ли се удобно да споделяте с тях? Ако не, намерете някой, с когото имате силна връзка.

Друг критичен фактор, който трябва да имате предвид при избора на терапевт, е тяхното свободно време. Важно е да имате редовни сесии. Помислете за местоположението на терапевта и дали искате лични или онлайн сесии.
Освен това попитайте дали са възможни срещи при спешни случаи.

Демир бозан за безсъние

Изборът на правилния терапевт за анорексия и булимия е решаваща стъпка към възстановяването. Намирането на подходящия терапевт може да отнеме време, но си струва усилието да намерите някой, който може да ви подкрепи по пътя ви към възстановяване.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

психолог или психотерапевт

Избор на психолог. Цена онлайн. Най-търсените за 2023 г.: Ани Владимирова, Антония Бойчева, Орлин Баев

Как да изберем психолог или психотерапевт? Онлайн психолози, цена. В София, Пловдив, Бургас, Варна и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *