Дайте и вие мнение за Еликвис: Странични ефекти и заместители: Клопидогрел, Ксарелто, Прадакса, Ротеас.
еликвис 5 мг цена по здравна каса

Мнения за Еликвис 5 и 2.5 мг. Странични ефекти, заместители

Дайте и вие мнение за Еликвис: Странични ефекти и заместители: Клопидогрел, Ксарелто, Прадакса, Ротеас. Еликвис 5 мг и 2.5 мг. Цена по Здравна каса и иначе. Листовка.

Съсирването на кръвта е многостепенен процес, необходим за поддържане на непрекъснат поток от кръв по кр. съдове. Антикоагулантите са лекарства, които редуцират съсирването и с него – риска от образуване на опасни съсиреци, и разтварят съществуващите съсиреци.

Елеквис е антикоагулант, от т. нар. „нов клас“. В таблицата показваме къде стои в класификацията.

Видове антикоагуланти
Действие, видНаименования
Преки, производни на хепариндалтепарин, еноксапарин, фраксипарин, ревипарин
Преки, хепаринхепарин, калципарин
Преки, селективен инхибитор на съсирванетофондапаринукс, сулодексид и ксабани (апиксабан, ривароксабан, едоксабан)
Преки, свързващи калциянатриев цитрат
Непреки, производни на кумаринаценокумарол, варфарин

Мнения за Еликвис

Във форумите има немного, но изключително положителни отзиви за Еликвис. Въприема се като модерен, ефективен и с по-малко негативни странични явления от други сродни медикаменти.

Еликвис се приема продължително време, понякога до живот, поради което безопасността е крайно важна за пациентите. Назначава се след боледуване от ковид за 2 месеца, с цел спиране на пост ковидните усложнения. Друго приложение е против тромбоза след подмяна на стави, при белодробна емболия. Пациенти споделят, че им е предписан за предотвратяване на инсулт.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Еликвис и напишете и вие своето. Питайте и отговаряйте ТУК, в нашия форум с коментари! Нека заедно бъдем полезни на хората!

Какво лекува Еликвис? Лечение

Еликвис предотвратява движението на съсиреци с риск от попадане в сърцето и мозъка. Препаратът има специфично приложение в следните случаи:

Апиксабан Еликвис 03
Разглеждаме лекарство против тромби във вените
  1. Пази сърцето на пациенти с ритъмни отклонения, при които има и допълнителни рискови фактори;
  2. Профилактира инсулт от достигане на съсирек до мозъка;
  3. Профилактира емболия от попадане на съсирек във вътрешен орган, вкл. в белия дроб;
  4. Разтваря съсирвания в долен крайник при ДВТ. Профилактира след планово ендопротезиране на тазобедрена и колянна става.

Състав и действие на Еликвис

Активната съставка е апиксабан, перорален антикоагулант. Той има пряко действие – потиска директно фактора за съсирване на кръвта (FXa).

Лечението с апиксабан не изисква рутинен мониторинг за концентрацията му в кръвта, но използването на тест за анти-FXa активност Rotachrom е полезен при продължителна терапия.

Период за пречистване на съсиреците

Основната функция на Еликвис е да предотвратява формирането на съсиреци. Разтварянето на вече образувани е вторичен ефект, но препаратът се ползва и за това. В доза от 2 Х 2.5 мг Еликвис е напълно способен за разтвори тромби в течение на една седмица.

Прием и дозировка, начин на употреба

При ендопротезиране на стави приемът започва 12 – 24 часа от поставянето им в препоръчана от производителя доза от 2 Х 2.5 мг в продължение на 10 – 14 дни при колянна става и 32 – 38 дни –  при тазобедрена.

“Фигурин

При риск за инсулт, инфаркт и други увреждания от кръвни съсиреци препоръчаната доза е 2 Х 5 мг;

При дълбока тромбоза и емболия препоръчаната доза е 2 Х 10 мг в продължение на една седмица с продължаващо лечение при доза 2 Х 5 мг в продължение на минимум 3 месеца;

За профилактиране на повторна тромбоза и емболия дозата е 2 Х 2.5 мг.

Апиксабан Еликвис 01
Еликвис се произвежда в две дозировки – 2.5 мг и 5 мг
Еликвис 5 мг

Таблетките от 5 мг са удобни за пациенти с повишен риск от формиране на тромби и евентуално увреждане на вътрешни органи, сърце, мозък. Те са правилният избор при лечение на дълбока тромбоза и емболия.

Еликвис 2.5 мг

Таблетките от 2.5 мг са удобни за пациенти след ендопротезиране и за профилактирането на рецидиви при тромбоза и емболия.

Колко време се пие?

Еликвис се назначава от 1 седмица до продължителен прием, в някои случаи пожизнено. Срокът зависи от конкретната патология и състоянието на пациента.

Може ли да се дели Еликвис 5 мг на 4?

Разчупване на таблетката е възможно, но ненужно. Еликвис няма приложение в доза от 1.25 мг.

Международното нормализирано отношение (INR)

Съсирването на кръвта се управлява от протеини, назовавани фактор на коагулация. Те са в определено количество. Количеството се оценява по два показателя – РТ и INR. При прием на антикоагуланти се забавя съсирването на кръвта. Тогава показателят е под нормата, а INR е над нея.

Откъде се купува и как? Цена

Обикновено Еликвис се изписва по НЗОК на хронично болни пациенти. Има го и на свободна продажба в аптеките.

Колко струва Еликвис по Здравна каса (НЗОК)?

НЗОК поема значима част от 5-милиграмовите таблетки. При 2.5-милиграмовите реимбурсацията е по-малка.

Еликвис 5 мг: Код по НЗОК, Цена за НЗОК, Реимбурсация, рецепта

Цената на Еликвис 5 мг (60 бр.) е 129.41 лв, от които пациентът осигурява 57.59 лв. Кодът е BF275. Отпуска се на база рецептурна книжка на хронично-болния.

Еликвис 2.5 мг: Код по НЗОК, Цена за НЗОК, Реимбурсация, рецепта
  • Цената на Еликвис 2.5 мг (60 бр.) е 143.41 лв, от които пациентът осигурява 107.73 лв. Кодът е BF266. Отпуска се на база рецептурна книжка на хронично-болния.
  • Цената на Еликвис 2.5 мг (20 бр.) е 44.96 лв, от които пациентът поема 32.99 лв. Кодът е BF265. Отпуска се на база рецептурна книжка на хронично-болния.
Цена в аптека по общия ред и с намаление

На свободна продажба цената на:

  • Еликвис 5мг варира до 140.67 лв, във Фрамар – 132.61 лв, в Софармаси – 120.36 лв;
  • Еликвис 2.5 мг 60 бр. варира от до 143.64 лв;
  • Еликвис 2.5 мг 20 бр. варира от до 44.96 лв.

Ограничен брой големи вериги поддържат наличност от медикамента.

Цена в Турция

Обичайната разфасовка за Турция е от 56 таблетки. Флакон от 2.5 мг струва 466.76 ₺, флакон от 5 мг струва 494.95 ₺. При цена от 9.5 ст за турска лира, препаратите излизат 44.34 лв и съответно – 47 лв. Ето и други опаковки с цените им:

Апиксабан Еликвис 04

Пресметнете в лева, като умножите цената по 9.5 ст.

Еликвис трудно би бил закупен от южната ни съседка, защото в аптеките искат рецепта, издадена в Турция.

Странични ефекти на Еликвис

Еликвис дава сериозни нежелателни ефекти, но е разрешен за употреба, защото ползата от него превишава евентуалната вреда.

Най-големият проблем при приема на този антикоагулант е рискът от кръвоизливи. Затова той не се предписва при кървене, при язви, и увреждания на други органи и чернодробни патологии, при които има риск от кървене, а също така не се комбинира с други антикоагуланти и разредители на кръвта.

Има и други чести проблеми, свързани с кръвта като анемия, хематоми, ниско артер. налягане, кръв от носа, кръв в урината, тромбоцитопения и др.

Дайте мнение и Вие тук!
  • По-общи нежелани реакции са гадене, обриви, синини, отоци, сърбеж.
Противопоказания

Категорични противопоказания са клинично значимо кръвотечение, нарушено съсирване на кръвта, клинично значим риск от кръвоизливи, тежки нарушения на ч. дроб, нарушена функция на бъбреците с креатинин под 15 мл / мин., пациенти на диализа, деца, бременни, кърмачки.

Ограничения налагат използването на анестезия, системна терапия с инхибитори на CYP3A4 и Р-гликопротеина като азолови противогъбични лекарства, в частност кето-, итра-, вори- и позаконазол), инхибитори на протеаза при ХИВ (например ритонавир). Да се внимава при прием на някои антиконвулсивни препарати като фенитоин и карбамазепин,  с противотуберкулозния карбамазепин, с психотропа фенобарбитал и препарати с извлек от жълт кантарион.

Специална преценка се прави още при много високо неконтролирано кръвно, възраст над 75 г., тегло под 60 кг.

Може ли с алкохол?

Няма конкретно взаимодействие на Еликвис с алкохол, но приемът му не се препоръчва заради общото състояние на пациентите, нуждаещи се от това лечение.

Влияние на Еликвис в хематологично изследване (кръвна картина)

През терапептичния курс с Еликвис е възможно да се отбележи намаляване на броя на тромбоцитите, да се увеличат аланин аминотрансферазата и гама-глутамил трансферазата.

ДВТ при прием на Еликвис

Дълбоката венозна тромбоза (ДВТ) е показание за назначаването на Еликвис. Препаратът разтваря образувани съсиреци и предпазва от рецидиви.

Спиране. Колко време преди операция се спира?

Еликвис се преустановява рязко. Ако се преминава към друг антикоагулант, след последното хапче Еликвис се взема другият медикамент. На същия принцип се започва незабавно след друг антикоагулант, веднага в пълната доза.

Апиксабан Еликвис 05
Ето как изглежда голямото хапче. Някои искат да го делят, защото е по-евтино

При поява на кръвоизлив Еликвис се спира незабавно и тогава се търси лекар.

При планови операции е необходимо преустановяване на приема, като срокът се преценява по следната схема:

  • При процедури с минимален риск от кръвоизливи като диагностична ендоскопия + биопсия, биопсия на пикочен мехур и простата, премахване на полипи, ендоскопско УЗИ, ангиография и др. – 24 часа преди процедурата;
  • При умерен и висок риск от кръвоизлив при анестезия, торакални и абдоминални вмешателства, големи ортопедични операции, полиектомия, биопсия на бъбрек/ ч. дроб, варикоза на хранопровода и др. – 48 часа преди операцията.

Приемът се възстановява 6 – 8 часа след хирургията, според преценка на хирурга.

Не е необходимо да се спира Еликвис при:

  1. Стоматологични операции – изваждане на до 3 зъба, откриване на абсцеси, зъбро протезиране, парадонтални вмешателства;
  2. Операция на катаракта, глаукома;
  3. Диагностична ендоскопия;
  4. Повърхностна хирургия (абсцеси, биопсия на кожа, премахване на кожни тумори).
Листовка на Еликвис (кое е главното)

Листовката на производителя Pfizer е съставена много подробно и дава пълната нужна информация за пациента. Прочетете я преди първото хапче, за да придобиете представа както представлява препарат, точните му показания и възможните нежелателни реакции. Ще видите нужните предпазни мерки и противопоказания. Дадено е как да се съхранява флакона и друга нужна информация.

Заместители и аналози

Еликвис е единственото търговско наименование с апиксабан в продажба у нас. Той няма аналози, регистрирани за употреба в България.

Първи ред заместители на Еликвис са другите „ксабани“ – ривароксабан, едоксабан, бетриксабан. Всички те потискат фактора на съсирването.

Представител на ривароксабан е Ксарелто на Байер. Едоксабан е Ротеас на Берлин Хеми. Медикаменти с бетриксабан не са регистрирани у нас.

Втори ред заместители на Еликвис да другите преки антикоагуланти, представени в таблицата в началото. Като цяло заместваща терапия се провежда и с непреки антикоагуланти, но не всички препарати заместители са от първа линия на избор при специфичните ситуации, за които се прилага аликсабан.

Еликвис или Прадакса?

Pradaxa съдържа дабигатран. Този антикоагулант е показан точно за случаите, за които се употребява и Еликвис. Но той има различен механизъм на действие. Не влияе на фактора на съсирването, а върху вещество, което участва в самото формиране на съсиреците (тромбин). Подхожда както за профилактика на тромби, така и за тяхното разбиване.

Дабигатран е първият от новите перорални антикоагуланти. Препятства превръщането на фибриногена във фибрин, предотвратявайки образуването на съсирек. Приема се за по-ранно поколение пред апиксабан и не толкова съвършен като ефективност и безопасност.

Според проведено непряко изследване върху новите антикоагуланти, апиксабан показва по-голяма безопасност от страна на хеморагични усложнения. Негов плюс е, че ефективността му не зависи от възрастта на пациента и от степента на снижение на бъбречната функция.

Еликвис или Ротеас? А Ксарелто?

Те са от една група – „ксабани“. Препаратите с едоксабан (Ротеас), ривароксабан (Ксарелто) и  апиксабан (Еликвис) са еднакви според механизма си на въздействие – пряко потискат фактора на съсирването. Повечето им характеристики си съответстват.

Проведено е научно изследване за ефекта на трите „ксабана“ при венозна тромбоемболия. Не са открити съществени различия между тях при профилактика на рецидиви. При обикновено лечение Ротеас, Ксарелто и Еликвис показват сходна ефективност и безопасност, е изводът от проучването.

Апиксабан Еликвис 02
Малкото хапче от 2.5 мг
Клопидогрел

Клопидогрел (така се казва и активният агент) е антитромбоцитно лекарство. Той пречи на тромбоцитите са се слепват и така да образуват съсиреци. Следователно, клопидогрел дава същият ефект, както Еликвис, но по съвсем различен механизъм.

Начинът на въздействие предполага, че клопидогрел е силен в профилактичната работа, но не толкова при разтваряне на вече образувани съсиреци. Показан е при тромбоза и атеротромбоза като причинители на мозъчни и съдови инциденти.

  • Прием на Еликвис и Аспирин. Съчетаването им не е категорично забранена, но е противопоказана. Всички фармацевтични ревюта предупреждават комбинирането на двата препарата да се извършва със завишено внимание. Това важи и за останалите противовъзпалителни от нестероиден тип. Причината е, че всички тези препарати увеличават риска от развитие на кръвоизлив;
  • Може ли Еликвис и Проспан заедно? Проспан съдържа екстракт от бръшлян. Единственото противопоказание за съвместяване на Еликвис с растителен препарат се отнася до жълтия кантарион. Въпреки това всяко съчетаване да се стикова със специалист;
  • Кавинтон Форте и Еликвис. Кавинтон е препарат за кръвообращението – винпоцитин против някои нарушения върху кр. съдове и оборота на кръвта. Няма преки указания за съвместяване на лекарствата, поради което се налага запитване на специалист;
  • Колаген комплекс и Еликвис. Няма основание за несъвместимост, но и не са дадени указания във фармацевтичните ревюта, поради което и тук е нужно консултиране;
  • Плавикс и Еликвис? Плавикс е едно от търговските наименования на клопидогрел. Препаратите се съвместяват при антитромботична терапия при пациенти с предсърдни фибрилации и неотдавна прекаран остър коронарен синдром. Инхибиторът на P2Y12 клопидогрел е основно лекарство, като втори антикоагулант се назначава Еликвис или варфарин;
  • Смяна на Еликвис със Синтром? Синтром е представител на непреките антикоагуланти, аценокумарол. Двата препарата са пряко сравнение при изследване в Испания върху профилактика на инсулт. На 1000 пациенти с фибрилации с неклапанна етиология е назначен апиксабан вместо аценокумарол. Изводът е, че са избегнати 18 инсулта, 71 кръвоизлива (28 вътречерепни или крупни), 2 инфаркта, 1 емболия и 23 случая на свързана с тях смърт. Установено е още, че апиксабан е икономически по-ефективен препарат.

Още информация и източници на английски: Странични ефекти от Апиксабан (Еликвис); * Механизъм на действие на Еликвис (Апиксабан); * Дозировка и прием на Еликвис.

Съвместим ли е Еликвис с Рутаскорбин?

Рутаскорбин е съчетание от вит. С и рутозид в помощ на кръвоносните съдове от капиляри до артерии. Приемът му регулира пропускливостта, здравината и доброто функциониране. С помощта на витамина се образува колаген, който заздравява съдовите стени.

Няма конфликт между работата на Епиксабан и Рутаскорбин. Единият препарат се грижи за кръвта, а другият – за мрежата, по която се движи кръвта. Липсват преки указания за съчетаването на антикоагуланта с подобни помощни добавки. Отново призоваваме за всички съчетания на Епиксабан да запитате своя лекуващ специалист.

Вижте и ТОВА: Най-изписваните съвременни антикоагуланти. Списък. Кои лекарства са антикоагуланти? Видове. Заместители на Ротеас, Клопидогрел и др. Кой е най-добрият?

Видео: Ревю на Еликвис.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Мнения за Сермион и Кавинтон, инструкция за оросяване на мозъка и разреждане на кръвта:

Мнения за Сермион. Как се приема? Странични ефекти и др.

Мнения за Сермион и инструкция за оросяване на мозъка и разреждане на кръвта: Как се …

7 Мнения

  1. Съпругът ми е на Еликвис. Впечатлението ми е, че го няма заредено в аптеките, винаги го поръчвам предварително и ми го доставят след 2-3 дни.

  2. Възможен ли е страничен ефект постоянен шум бучене в ушите и обилно потене пия 2 пъти по 2.5 мг на ден от 15 дни?

    • Румен Янков

      Здравейте, П.Г.! Еликвис (апиксабан) е перорален антикоагулант, който се използва за предотвратяване и лечение на тромбози и емболии. Това лекарство обикновено е добре толерирано, но като всеки друг медикамент, и то може да предизвика странични ефекти.

      Шум или бучене в ушите (тинитус) и обилно потене не са типични странични ефекти, свързани с Еликвис, но индивидуалните реакции на лекарства варират и не могат да бъдат изцяло изключени. Ако сте започнали да изпитвате тези симптоми след началото на лечение с Еликвис, е важно да се консултирате с лекар или аптекар за допълнителна оценка и съвет.

      Може да е необходимо да направите някои изследвания или тестове, за да се определи дали симптомите са причинени от Еликвис, или от други фактори. В някои случаи може да е необходимо промяна на дозировката или преход към друг антикоагулант. Не прекратявайте приема на лекарството без консултация с медицински професионалист.

  3. Георгиева

    Много се дразня за Еликвис, че касата плаща доста за 5 мг, а за 2.5 мг почти нищо. Затова хората цепят хапчето, от бедност е.

  4. Здравейте искам да попитам може ли Еликвис 2х2,5 да се комбинира с Мента , глог и валериян благодаря

  5. Димитринка

    Майка ми след смяна на става беше на Ротеас. Горе долу 2/3 е от Касата, за пациента остава по-малкото. Мисля, че е по-изгодно като лекарство.

  6. Жана Немигенчееа

    Здравейте, майка ми започна да приема Еликвис 2×1/2 .След около 10 дни от приема, започна да страда от кървящи хемороиди. Възможно ли е да е от лекарството?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *