Интересното е, че колкото и да се разрастват криптовалутите - Биткойн остава коронованият крал на децентрализираните валути.

Потенциалното въздействие на биткойн върху традиционните платежни системи и услугите за парични преводи

Криптовалутите са темата на деня и са тук, за да останат. Казина, като SpinCity и редица други сайтове вече са се запасили с прилично количество възможности за депозиране и теглене в криптовалути, за да са в крак новостите във финансовия свят.

Интересното е, че колкото и да се разрастват криптовалутите – Биткойн остава коронованият крал на децентрализираните валути. Това е криптовалутата, която промени света и ни доведе до тук, затова е и интересно как тя повлиява и предстои да променя традиционните методи и разбирания на обществото.

Какво са криптовалути и по-специално – Биткойн?

Това децентрализирана валута, работеща с блокчейн система. Биткойн е първата криптовалута създавана някога. Това се случва през 2009 г., като оттогава, до днес, много хора забогатяха благодарение на нея, а други продължават да трупат средства.

Биткойн мрежата се разраства непрекъснато. Вече има биткойн автомати навсякъде по света, включително и в България. От тях може да търгува дори обикновеният човек, който не е до толкова добре запознат с технологиите. Първоначално криптовалутите бяха предназначени за компютърни гении, но вече са достъпни за всички, което ги превръща и в сериозна заплаха за традиционните платежни методи и фиатни валути.

Развиетието на традиционните плащания и банковите парични преводи към днешна дата

Преди да изброяваме предимствата на биткойн, няма как да не оценил и това, което ни предлагат традиционните банкови институции. Ако трябва да сме честни, системи като SEPA и SWIFT са страхотно подобрение в посока по-бюджетни и бърдо парични преводи, но не са достатъчни. Времето за изчакване все още варира от един от няколко дни, това дразни много хора и забавя плащанията им.

Финансовите институции се справят по-добре в това отношение. Повечето Предлагат вътрешни преводи без такси, които са мигновени или банкови преводи на момента, но срещу съответната такса.

Традиционните институции се опитват да се развиват, но всички забелязват настъпването на криптовалутите около нас. Затова и много банки и финансови институции започнаха да интегрират криптовалути в дигиталните си портфейли и вярваме, че това ще продължи да е тенденция и в бъдеще.

Какви са предимствата на биткойн?

Време е да пристъпим и към съществената част. Какви точно са предимствата на биткойн и като цяло криптовалутите? Това са част от тях, но и най-ясно изразените:

  • Сигурност;
  • По-ниски такси;
  • Достъпност;
  • Бързина и надеждност.

В следващите параграфи ще можете да прочетете малко повече за всяко едно от предимствата. Към тях можем да добавим и удобство, което понякога е субективно и зависи от избрания от вас крипто портфейл, но това са незначително подробности.

Сигурност

Децентрализирана блокчейн технология е най-високо ниво на сигурност, което може да бъде предоставено. Като започнем от специланите ключове за вашия портфейл, които са неповторими, и стигнем до факта, че транзакциите ви са напълно защитени, а наличните ви биткойни – на сигурно място.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Важно е да отбележим, че ще получите такова ниво на сигурност само ако избирате лицензирани и доказали се крипто портфейли. В противен случай може да бъдете измамени и да изгубите спестяванията си.

Дайте мнение и Вие тук!

Такси

Тук се използват така наречените peer-to-peer мрежи. Благодарение на тях средствата се изпращат директно и няма посредник, който да оскъпява допълнително транзакцията. Таксите са значително по-ниски от тези, които ще срещнете при повечето традиционни банки.

Достъпност

Не винаги имаме клон на банка наблизо, а можем да се съгласим, че приложенията им не са на нужното ниво, за да изпълняват всяка наша прищявка. Тук се появяват крипто портфейли с биткойн, които предлагат най-добрата технология, достъпна за нас по всяко време на денонощието.

Бързина и надеждност

Транзакциите са мигновени, което е може би най-големият плюс на криптовалутите. Голямата грешка на банките е в това колко тромави са те. Но, нека не забравяме, че и зад това има причина. От банките се изисква много повече документация и са доста по-строго регулирани.

Криптовалутите и в частност биткойн все още нямат много ясна законова структура. Ежедневно се обсъждат и приемат нови закони, други се изменят. Въпреки това, говорим за децентрализирана валута и портфейли, те никога не могат да бъдат до толкова зависими от правителството и управляващите, колкото фиатните валути и традиционни банки. Въпреки това, във времето със сигурност ще се приложат по-строги регулации, все пак, трябва изкъсно да се следят незаконните практики, като пране на пари и финансиране на тероризма, които може да са в основата на много бумащина на традиционните институции.

Биткойн ли е валутата на бъдещето?

Със сигурност бъдещето ни вещае още много криптовалути, а Биткойн ще продължи да е една от най-стабилните. Но, предвид волатилността на крипто пазара, никога не можем да сме сигурни, какво остава да правим планове за едно далечно миналото. Въпреки това, смятаме, че криптовалутите може и да не заменят фиатните валути, но ще се задържат като страхотно инвестиционно решение, а блокчейн технологията ще има все по-силно въздействие върху традиционните банки и финансови институции, които се нуждаят от по-оптимизирани процеси и транзакции. Едно е сигурно – бъдещето е дигитално!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Загубата от хазарт е нещо, което всеки преживява, но никой не иска да говори за това.

Няколко съвета как да се възстановим след голяма загуба в хазарта

Сред вълнението от играта, преживяването от значителна загуба на хазарт може да остане като лош …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *