арганово масло за коса как се използва
Арганово масло за коса: Домашни маски и как да изберем доброто олио

Арганово масло за коса. Мнения, Топ 10 и как се използва. Домашна маска

Как се използва арганово масло за коса. Мнения за олио за коса. Домашна маска за коса с арганово масло.

Да използваме арганово масло за коса – вижте защо! Какви продукти са достъпни – плюсове и минуси, цени. Проверени рецепти за домашни маски с арганово масло за коса

Арганово масло за коса: това е специален екстракт с доказани качества, който се определя като рядък и нелек за добиване. Споменатият златен еликсир се получава чрез студено пресоване от плодовете на дърво, което вирее само в Северна Африка и по-точно в Мароко. Маслото наистина е ценно: това е обяснимо – заради суровия климат, ограничените реколти и високия процент ръчен труд.

  • За получаването на един литър от масления екстракт е необходимо в рамките на няколко дни да се обработят 100 кг плодове, подобни на маслините. Истинското арганово масло за коса и кожа се произвежда изключително в Мароко: износ на суровината, от която се прави е невъзможен, растението се счита за държавна собственост и насажденията са под защитата на ЮНЕСКО. Както и преди сто години – плодовете се берат на ръка, ръчно се почистват от костилките и се смилат и изцеждат в каменни преси.
    Няколко часа след пресоването аргановото масло може да се използва в продукти за поддържане на косата и кожата.

Как да изберем добро арганово масло за коса

Ето на какви подробности трябва да обърнем внимание, когато си купуваме арганово масло за коса:

Цветът. Натуралният продукт е със светломеден цвят. Възможни са нюанси, но ако ви предлагат нещо прекалено тъмно – със сигурност е заради някакви допълнителни компоненти или оцветители.
Мизирзмата. Арганът има слабо изразен орехов аромат със землиста нотка. Когато отворите флаконче с оригинален продукт, ще почувствате тази нежна миризма. Ако миризмата е твърде силно изразена, остра и натрапчива – отново имаме работа с менте.

Произходът. Оригиналният продукт идва единствено от Мароко. Ако на етикетчето е обозначен друг вносител, не купувайте. Търговията с арганово масло е под държавен контрол в Мароко и не би следвало истинският продукт да се доставя от други страни.

  • Цената. Вече споменахме, че добиването на арганово масло не е лесна работа – следователно то няма да е евтино. Ниската цена означава, че ви предлагат маслена композиция, в която може и да има и арганово масло.
    Аргановият маслен концентрат попива лесно в кожата, прозрачен е и не прави утайка. Срокът му на годност е максимум две години. Ако избраният от вас еликсир не отговаря на изброените условия, търсете друг продукт.
NASHI Argan Oil

Арганово масло за коса от тази марка се препоръчва като средство за регенерация на суха и увредена коса. Улеснява поддържането на коса с екстеншъни, придава й блясък и копринена мекота, подпомага обработката й с преса, съхранява цвета на боядисаната, предпазва от изсушаване при слънчево греене, уплътнява и дава обем, подхранва, успокоява скалпа. За опаковка от 100 мл – флакон с помпа, има обявени цени от порядъка на 49-50 лв.

Препоръчва се всекидневно разнасяне по цялата дължина на 2-3 капки арганово масло за коса.

Арганово масло за преса Corioliss

Марката предлага варианти К2 и К6 на арганово масло за коса; продуктът е обогатен с витамини. Зарежда се в резервоарчето на специалната преса за коса – упътванията предупреждават да не нанасяме това масло директно върху косата с ръце. Действа подхранващо и създава добри условия за оформящи процедури. Опаковката от 250 мл на цена 60 лв е достатъчна за 45 процедури. Подходящо за всеки тип коса.

арганово масло за коса се продава на добра цена не само в аптеките
От тези плодове се добиват златните капки арганово масло за коса
Шампоани с арганово масло

Тази група продукти разчита на ефектите от употреба на арганово масло за коса в процеса на измиване. Ясно е, че тук става дума за комплексно въздействие – в състава на шампоана са включени микрокапки от маслото. Това позволява ефекти като подхранване и омекотяване да се постигат при системна употреба.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Немалко известни марки предлагат шампоани с арганово масло: Гарниер, Сесио, Грийн фармаси, Фармавита, Анрил, Шаума, Клерал, както и Агива, Тео и др. Подчертава се ревитализиращото действие на този тип шампоани; препоръчват се за изтощена, нуждаеща се от подхранване и хидратация коса. Често шампоаните са част от комплексна грижа за косата заедно с балсами, подхранващи маски и води за изплакване с компонент – арганово масло.

Прилагането на този тип шампоани помага да се предпазим от накъсване и изтощаване на косата. Често аргановото масло се комбинира в измиващите продукти с билкови и плодови екстракти, компоненти от минерално естество, фракции от Мъртво море и пр.

Био арганово олио Lakme Bio Argan Oil

Продуктът тип “био олио” е препоръчван заради леката си текстура и възможността да се усвоява лесно като средство за всекидневна грижа или подхранващи маски. акцентира се върху компоненти от типа омега мастни ненаситени киселини и витамини, благодарение на които скалпът се успокоява, заздравяват се космените фоликули, предотвратява се изсушаването и накъсването на косъма. Олиото се предлага на цена 30 лв за флакон от 125 мл.

арганово масло за коса, става и за кожа
Аргановото масло е с доказана полза за косата и кожата

Как да се използва?

  • Малко количество от олиото се втрива в скалпа и по дължината на косъма; главата се увива с хавлиена кърпа и след час измиваме с мек шампоан. Тази процедура помага срещу изтощаване и косопад.
  • За всекидневна грижа – при суха и накъсана коса се втриват по 2-3 капки в краищата на кичурите. За поддържане на обем и еластичност – след измиване няколко капки затоплено на ръката олио се втриват, разресваме косата и оставяме като профилактика срещу изтощаване.
Olioseta Oro Del Marocco (Мароканско)

Oro Del Marocco е марка италианска козметика за коса; при част от продуктите неизменна съставка е мароканското арганово масло. Достъпни са продукти като шампоани, маски за коса, бои за коса, натурално арганово олио и др. Специфика на продуктите е работещата комбинация с екстракти и масла от ленено семе и японска камелия. Има варианти за поддържане на различен тип коси – включително изтощена, боядисана, руса и пр.

На Икаров

Маслото от арган на Икаров е предназначено за кожа и коса – използва се директно или в състава на различни маски. Може да обогатява и готови козметични продукти – например готова маска за коса, шампоан за подхранване на изтощена коса и пр. Цената на флаконче от 30 мл е около 9 лв.

Балсам за коса с арганово масло

Функцията на балсамите за коса с арганово масло – от Сесио, Ултра ду, Биофреш, Еквилибра, Евтерпа – е да подхранят косата, да я предпазят от прекомерно изсушаване, да направят по-лесна обработката и подреждането й, да й предадат обем и блясък. Специална роля в този случай играят съдържащите се в аргановото масло антиоксиданти и витамин Е. стандартното приложение е – няколко капки балсам се втриват в мократа, току що измита коса, и скоро след това косата се изплаква.

Арганово масло за коса: как да изберем доброто олио
С този продукт имате великолепна коса
Спрей за коса

Спрей опаковките с арганово масло – самостоятелен компонент или в комбинации, например с конопено масло – дават възможност за по-лесна и дозирана употреба при разплитане на суха и изтощена коса. Лесен начин за подхранване и предпазване на косата от прекомерно изсушаване и накъсване. Предпазва и от натрупване на статично електричество, улеснява сресването и оформянето на косата. Препоръчван начин на употреба – чрез добавяне в готови маски за коса или процедура веднъж седмично само с арганово масло. 2-3 впръсквания са достатъчни за обработка на скалпа и косата; след втриване за 2-3 минути се поставя хавлиена кърпа за 1-2 часа; следва измиване с топла вода и шампоан. Прави се веднъж седмично.

Течни кристали

Течни кристали е една от формите за употреба на арганово масло за коса. По същество – козметични смеси с микрокапки от маслото, обикновено и с добавен витамин Е. Използват се за обработка както на мокра след измиване, така и на суха коса. Изпълняват основно предпазни функции – срещу атмосферни неблагоприятни влияния, срещу накъсване и цъфтеж, за блясък. Продуктите от този тип не са скъпи, обикновено цените варират между 5-10 лв за спрей ампули от 30 мл.

Ампули

Ампулата с арганово масло е възможност да се снабдим с малка доза от продукта – така не рискуваме да похабим по-голямата опаковка, ако не го използваме интензивно. Освен това има по-надеждна гаранция за чистота и гарантирано качество. Ампула от 5 мл от Клерал систем например може да се набави срещу 8 лв; най-често се препоръчва нанасяне върху измита и още влажна коса с разресване след като изсъхне. Една ампула е достатъчна за няколко процедури; ако се използва само веднъж седмично в състава на дълбоко подхранващи маски – до месец; това е време, в което разтворената опаковка ще съхрани качеството на съдържимото.

Съвети и как се използва

Арганово масло за коса се използва както профилактично, така и с лечебна цел – например при косопад, при суха и начупена коса и пр. често маслото се добавя в готови шампоани и лосиони, в балсами и маски. Използването на маслото по този начин повишава подхранващата стойност на козметиката за коса и предпазва от негативното въздействие на изкуствените добавки.

Аргановото масло може да се измива от косата, след като полезното от него е усвоено, или да се остави върху косата без измиване. Вторият способ е подходящ при накъсана, цъфтяща и трудна за сресване коса. Ето как се прави: накапваме върху дланите няколко капки арганово масло, изчакваме температурата му да се изравни с телесната и нанасяме върху косата и скалпа. Втриваме; след пет минути разресваме. Това масло е леко и се усвоява от сухата коса; няма опасност косата да изглежда прекалено мазна и слепена.

арганово масло за коса, съвети и как се използва?
Аргановото масло дава резултат още след първите приложения

Друг вариант е във флакончето с балсам да коса да накапем няколко капки арганово масло и добре да смесим компонентите. Полагаме балсама върху измитата коса и след 5-7 минути изплакваме с топла вода – това прави косъма копринен и лъскав по цялата му дължина.

Дайте мнение и Вие тук!

Добавянето на арганово масло в балсамите е добро при сухи и изтощени коси, докато при смесени или при омазнен скалп е по-добре да се правят маски с арганово масло.

Възможно е също веднъж нанесено върху чиста – суха и изтощена – коса, аргановото масло да се остави като защитен филм до следващото измиване на косата.

Маски за коса с арганово масло

Натуралното арганово масло за коса дава най-добър ефект, ако се използва за маски на всеки няколко дни. Ефектът е видим дори при много изтощени коси с накъсани краища – само трябва да се спазват някои правила като например олиото да се нанесе в скалпа и по цялата дължина на косата. След това косата се събира на стегната опашка, навива се на възел и главата се увива с полиетиленово фолио и хавлиена кърпа. Тази “чалма” трябва да се изтърпи цяла нощ; когато на сутринта измиете косата с мек шампоан и топла вода, ще усетите ефекта на часа. Тайната е в това, че в продължение на няколко часа скалпът и всеки косъм са усвоили всички полезни съставки на маслото.

Не е трудно арганови маски да се правят у дома, като при това според потребностите в емулсията за намазване се добавят и други полезни компоненти.

Как се прави домашна маска

За домашните маски с арганово олио са необходими две неща: качествена емулсия и информация за продукта, който в добавка с арагана ще подейства най-добре за проблема на вашата коса.

  • Ако страдате от косопад, престрашете се да добавите към вашето арганово масло за коса малко масло от …люта червена чушка. В този случай се приготвя смес от 3-4 чаени или супени лъжици арганово масло – според дължината на косата; 2-3 капки масло от чушка и една чаена лъжичка масло от репей. Добре смесените компоненти се нанасят само върху скалпа с лек масаж. Така се подобрява кръвообращението в корените на косата и се стимулират космените фоликули. Маската се държи открита в продължение на 40-60 минути, след което измиваме с топла сапунена вода. Процедурата се изпълнява веднъж седмично; след месец косата ще бъде видимо по-гъста и обемна.

При пърхот върши работа друга маска с арганово масло за коса: смесваме три супени лъжици арганово масло, една – студено пресован зехтин и 6 капки бергамотова козметична есенция. Сместа се втрива в скалпа; поставят се полиетиленова шапка за баня и хавлиена кърпа, след което затопляме със сешоар и изчакваме 2-3 часа. Изпълняваме веднъж седмично; след месец пърхотът е изчистен, скалпът видимо е оздравял и с възстановен енергообмен.

арганово масло за коса, домашна
След маска с арганово масло е необходимо внимателно измиване
  • При тънък и начупен косъм помага смес от равни части арганово масло и масла от кокос, макадамия, бадем и рицин. Сместа се затопля и се нанася по цялата дължина на косъма; поставя се шапка за баня и се изчаква да минат 3-4 часа. Измиването е традиционно – с мек шампоан и топла вода. Маската се прави 3-4 пъти в месеца, в продължение на 2-3 месеца за видим резултат.
Маска с арганово олио и тривитаминол

Тривитаминолът представлява по начало продукт от ветеринарните практики: това е комбинация от маслено разтворимите витамини А, Е и D3. Инжектира се на коне и овце, за да се подобри устойчивостта и растежът на животинския косъм. В козметиката е приложим външно за подхранване и поддържане на изтощени от процедури и заболявания коси.

Може да се намери готов продукт – комбинация от тривитаминол и арганово масло. Тази маслена смес може да се използва директно в подхранващи маски за коса, като подобрява растежа на косъма, увеличава обема и лъскавината, обработената коса е гъвкава и жива, поддава се добре на разресване и  оформяне на прически.

Вижте и тази проверена рецепта за домашна маска с тривитаминол и арганово масло за коса от trivitaminol.bg:

  • Смесваме по една супена лъжица арганово масло с тривитаминол, зехтин и ракия; по две супени лъжици кокосово масло и кисело мляко и един жълтък. Сместа се нанася с четка за боядисване на косата; поставя се стреч фолио и хавлиена кърпа за 2-3 часа. Измиването изисква внимание и старателно изплакване, тъй като тривитаминолът е доста тежка мазнина. Добре е след измиването да не се поставят балсами или да се  ползва преса или маша, тъй като винаги има риск да са останали неотстранени количества от маската и това не е добре. Подобна маска се прави не по-често от веднъж седмично в продължение на месец, след което задължително се почива още месец преди подновяване.
С арганово и бадемово масло

Бадемовото масло също е продукт, радващ се на популярност и добър прием; подхранва скалпа, прави косата гладка и бляскава, с копринена мекота. При изсушена и нацъфтяла коса може да се прави маска от комбинация на арганово и бадемово масло по следната рецепта:

  • Смесват се по една супена лъжица бадемово, арганово и масло от макадамия, както и 5-6 капки иланг-иланг или лавандулово масло. Сместа се вари на водна баня десетина минути – без да ври, след което се оставя да се охлади. Нанася се по цялата дължина на косата и се втрива в скалпа; поставят се стреч фолио или шапка за баня и хавлиена кърпа за половин час.
С масло Avon

Продуктът е готова маска за коса с арганово масло – за директна употреба. Става за всеки тип коса, подхранва и хидратира; особено полезно е за суха и изтощена коса. С малки количества могат да се обработват и само начупени краища като всекидневна грижа. Класическата маска с обработка по цялата дължина, увиване с фолио и кърпа и престой е добре да се прави веднъж седмично.

арганово масло за коса, рецепта и мнения
Преди и след маска с арганово масло за коса: ефектът е видим

Преса с арганово масло (с контейнер)

арганово масло за коса, преса за нанасянеПресите за коса от професионален тип могат не само да изработват къдрици и вълнички или да изправят кичурите. Коментира се, че паралелно с обработката на косата чрез такива уреди могат да се изпълняват и терапевтични процедури като въвеждане на маслени компоненти в увредения и изтощен косъм. Най-често за целта се използват арганово масло или масло от макадамия, както и кератин. При някои преси маслата са инфузирани в самите плочи; това позволява коафьорската работа да протича успешно при по-ниска температура на пресата и по-щадящо въздействие върху косата.

Препоръчват се и преси с контейнер/резервоар с вместимост до 250 мл, който се зарежда със специално подготвени маслени дози. Важно е предупреждението в контейнера да не се налива вода.

Мнения на хората

арганово масло за коса, мнения, отзиви, коментари, ценаКато цяло отзивите за използването на арганово масло за коса са положителни. Дамите, които са пробвали, потвърждават добрия ефект от продукта и споделят, че още след първите процедури косата се променя, става мека и бляскава. При редовна употреба има и ефект на изправяне при къдрави коси. Някои дами отбелязват и това, че дългата коса се сресва по-лесно и се прибира в опашка или кок, не “лети” от статично електричество и не залепва за черепа.

В някои случаи се отбелязва, че е възможно при много дълга употреба косъмът да привикне към аргановото масло и ефектът от прилагането му да отслабне.

При употреба на маслото за маски се оказва, че в немалко случаи положителният ефект се запазва чак до следващото миене на косата. Вижте и ТОВА:

Арганово масло: какво лекува и как разкрасява

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *